#3deVineri: 3 materiale despre pâine pe care le-am făcut pentru Digi24

 
Rubrica #3deVineri conține 3 recomandări de-ale mele din domeniul foodz, pe care ți le propun cu mâna pe inima (sau pe furculiță, după caz). #3deVineri va avea recomandări de rețete pe care le-am testat și care sunt failproof, restaurante în care am mâncat ceva bun ca să te duci punct-ochit-punct-lovit fix unde trebuie, canale video în care ți se explică mișto tehnici de gătit ca să nu-ți pierzi timpul căutând acul în carul YouTube-ului și tot felul de chestii faine din zona culinară. Le încerc eu ca să nu-ți pierzi tu timpul. Le comand eu ca tu să n-ai surprize neplăcute. Le gătesc eu ca să nu descoperi când scoți tava din cuptor că ceva n-a mers, deși tu ai făcut totul exact cum scria în rețetă (da, sunt și bloguri proaste de cooking pe Internet, și rețete scrise prost, și mâncăruri care chiar nu-ți ies deși ai respectat indicațiile). Tot ce o să găsești aici sunt lucruri pe care le-am gătit, le-am folosit, le-am testat în repetate rânduri și am fost foarte mulțumită de ele. Enjoy!

 

From #3deVineri

 
Acum aproape doi ani a început marea mea iubire pentru pâinea cu maia, făcută în casă. Povestea noastră de dragoste a pornit cu multă frustrare şi disperare, pentru că în ruptul capului nu reuşeam să înţeleg toate procentele, indicaţiile şi regulile pe care Codruţa Popa, de la Codru de Pâine, le explica de altfel atât de precis pe blogul ei. După care a venit momentul “Evrika!”, când un prieten a stat cu mine şi mi-a explicat de zeci de ori tot ce trebuie să fac. Şi momentul de maximă satisfacţie, când am uns cu unt prima felie de pâine cu maia făcută de mine, am presărat-o cu nişte sare şi am muşcat-o cu pofta cu care, în copilărie, mâncam tartinele de pâine cu unt făcute de bunica, peste care punea feliuţe de măsline. Eram îndrăgostită.

 

From #3deVineri

 
Pâinile mele cu maia au fost departe de a fi perfecte. De multe ori le-am ars înfiorător pe fund, până m-am obişnuit cu cuptorul. De multe ori s-au întins pe orizontală mai degrabă decât să crească pe verticală. De multe ori mi s-a lipit coca pe bannetoane.

 

From #3deVineri

 
Dar de fiecare dată când muşcam dintr-o bucată de pâine simţeam acel gust. Gustul uşor acru, intens, de pâine cu maia. Miezul pufos şi simplu, sau plin de seminţe, nuci sau măsline. Crusta aia crocantă şi elastică. Timp de aproape un an, am făcut pâine cu maia în fiecare săptămână. Atât de mult m-a fascinat meşteşugul ăsta, încât am dedicat ediţia de Crăciun a emisiunii Bonton de la Digi24, din 2014, pâinii. Poţi să urmăreşti ediţia în clipul de mai jos. În primul material am vorbit despre grâu, pe care bătrânii în numeau “cinstea casei” şi despre tradiţiile din trecut legate de plămădirea pâinii. În al doilea material am vorbit despre felul în care aluaturile frământate cu grijă, pâinile rumene şi crescute ale femeilor de la sate s-au transformat în perioada comunistă în pâine făcută pe bandă rulantă şi vândută… pe cartelă. Regimul comunist a industrializat producţia de pâine şi a raţionalizat consumul. Iar pentru ultimul material am făcut o vizită în laboratorul Pain Plaisir şi am discutat despre felul în care astăzi, pâinea pare să-şi recâştige statutul de care se bucura altădată.

 

 
PS. N-aş renunţa niciodată la pâine, iar dietele care îţi cer să scoţi cu totul pâinea din alimentaţie mi se par abuzive şi ridicole. Deci nu ţi-aş recomanda nici ţie să faci asta. Nici nu pot să îţi recomand să mănânci numai pâine cu maia, făcută în casă – e dificil să introduci asta în programul tău de zi cu zi, mai ales dacă ai un job de la 9 la 17. Dar ceea ce pot să îţi recomand este, pe cât posibil, să mănânci pâine bună, din surse de calitate, cum este Brutăria MamaPan sau Pain Plaisir. Sau să îţi faci din când în când, acasă, nişte pâine cu drojdie. Sau să îţi cumperi o maşină de făcut pâine. Sau, dacă vrei să îţi iei pâine din comerţ, din aia ambalată şi feliată, asigură-te că are cât mai puţine ingrediente, şi cât mai simple. 

 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>