#3deVineri: 3 snacks-uri pe care să le iei cu tine la drum!

 

Rubrica #3deVineri conține 3 recomandări de-ale mele din domeniul foodz, pe care ți le propun cu mâna pe inima (sau pe furculiță, după caz). #3deVineri va avea recomandări de rețete pe care le-am testat și care sunt failproof, restaurante în care am mâncat ceva bun ca să te duci punct-ochit-punct-lovit fix unde trebuie, canale video în care ți se explică mișto tehnici de gătit ca să nu-ți pierzi timpul căutând acul în carul YouTube-ului și tot felul de chestii faine din zona culinară. Le încerc eu ca să nu-ți pierzi tu timpul. Le comand eu ca tu să n-ai surprize neplăcute. Le gătesc eu ca să nu descoperi când scoți tava din cuptor că ceva n-a mers, deși tu ai făcut totul exact cum scria în rețetă (da, sunt și bloguri proaste de cooking pe Internet, și rețete scrise prost, și mâncăruri care chiar nu-ți ies deși ai respectat indicațiile). Tot ce o să găsești aici sunt lucruri pe care le-am gătit, le-am folosit, le-am testat în repetate rânduri și am fost foarte mulțumită de ele. Enjoy!

 

pachetel

 

Dacă ar fi să trag linie şi să fac bilanţul tuturor prostiilor pe care le-am băgat în mine în maşini, în trenuri, în autocare şi în avioane, în drum spre diverse destinaţii, zău că m-ar lua cu leşin. Pentru că aş avea de-a face cu o înşiruire uriaşă de chipsuri şi pufuleţi, covrigei săraţi şi grisine crocante, croissante cu ciocolată cât să sature o ţară de dimensiuni mici din Africa, sandvişuri obosite de prin benzinării, cu maioneză veche şi castraveţi muraţi prea acri, pateuri, covrigi, biscuiţi Oreo şi crănţănitoare Bake Rolls. Ani de zile am ajuns la destinaţie cu dureri de burtă, crampe şi o stare generală de disconfort, ba chiar am avut câteva momente neplăcute în care, până să ajung unde trebuia, am făcut nişte opriri pe drum ca să dau la boboci (lua-te-ar naiba, maioneză din sandvişul cu şniţel de la benzinăria de lângă Piteşti!) De ceva vreme, încerc să îmi fac timp şi să pregătesc un pacheţel pentru drum, o gustare care trebuie să fie mişto, să-mi satisfacă foamea, pofta de dulce sau de sărat şi, musai, să fie uşor de transportat şi de mâncat în compartiment sau în maşină, la marginea drumului. Iată cele trei snacksuri pentru drum pe care le fac cel mai des, care-s cele mai bune şi care mi-au ieşit, de fiecare dată, fără probleme!

 

1. Pesmeciori săraţi după o reţetă de pe Chez Mazilique.

 

Pesmeciori Sarati

 

Pesmeciorii ăştia sunt cea mai mişto şi mai simplă gustare sărată pe care am făcut-o vreodată, reţeta este fail-proof şi foarte rapidă. Poţi să le dai orice formă sau dimensiune, dar mie cel mai mult îmi plac pesmeciorii micuţi, tăiaţi în formă de cerc, cu diametrul de 4 centimetri, ca să îi bagi în gură dintr-o dată şi să nu te umpli de frămituri pe toate hainele, aşa cum mi se întâmplă mie de obicei când sunt pe drumuri. Poţi să presari deasupra lor brânză, chimen şi tot felul de ierburi şi condimente, iar ei vor ieşi aurii şi crocanţi şi extrem de savuroşi. Unde mai pui că sunt foarte consistenţi, din vreo 5 pesmeciori te-ai cam săturat şi vei fi gata de drum!

Ce zice Cristina Mazilu despre această reţetă? “Reţeta asta m-a prins de la titlu – mi-am imaginat foarte repede ceva crocant, sărat, numai bun de ronţăit. Şi eu nu m-am împotrivit niciodată carbohidraţilor crunchy & savoury”.

Reţeta o găseşti dând click aici.

 

2. Banana Bread după o reţetă de pe Le Blog Piquant.

 

Banana Bread

 

Iubesc reţetele ălea care se fac fără bătaie de cap şi, mai ales, fără să-ţi murdărească zece oale şi ulcele în procesul de producţie. Pentru că încă (încă, încă, ÎNCĂ!!!) nu am o maşină de spălat vase, sunt fanul numărul 1, declarat şi încoronat, al deserturilor “One Bowl”, adică ălea care se prepară cu totul într-un singur castron, se amestecă bine cu o lingură, se trântesc într-o tavă, se coc şi ura şi la gară. Checul ăsta aromat postat de Chef Chilly prin 2011 este un all time favourite la mine în bucătărie, pentru că se face repede, din ingrediente la îndemână şi este extrem de bun! Mireasma care o să se răspândească în casă atunci când o să îl coci o să te înnebunească şi de-abia dacă o să poţi aştepta să se mai răcească un pic! Taie-l în felii, pune-l într-o caserolă şi ia-l la drum, o să facă toate dulciurile din bezinării să pălească amar! Plus, ţine foarte bine de foame, iar dacă îţi iei şi un termos cu lapte sau cafea, eşti tatăl lor.

Ce zice Chef Chilly despre această reţetă? “E aşa un desert simplu şi sincer şi nepretenţios – îmi aduce aminte de copilărie. Varianta de astăzi am numit-o “Deluxe” pentru că e mult mai mult decât o simplă banana bread – e o banana bread cu crustă de nuci caramelizate. Nu sună bine? Prajitură moisty şi aromată + crustă de nuci crocantă = TRUE LOVE, vă promit!”

Reţeta o găseşti dând click aici şi, BTW, Le Bloq Piquant, ce naiba mai faci, mi-e dor de postările tale!

 

3. Batoane de cereale după o reţetă de pe Sunny Side Up.

 

batoane

 

Da, adică batoane făcute de mine din cereale, fructe uscate, nuci şi seminţe. Snack-ul ăsta este un new entry în lista mea de merinde pentru drum şi m-am îndrăgostit de el acum un an, când l-am făcut pentru prima oară şi l-am luat într-o excursie în Retezat, cu gaşca. Au fost grozave, mai ales pentru că au reuşit de minune să ne aducă energia la nivelul ei obişnuit după ore întregi de urcuş pe drumuri de munte – am mers la Cabana Genţiana, unde se ajunge după o drumeţie nu foarte uşoară, de vreo 3 ore, făcută cu rucsacul în spate. La fiecare popas, scoteam cutia cu batoane, împărţeam câte unul fiecărui om din grup şi, zece minute mai târziu, eram gata să urcăm din nou! Unde mai pui că ingredientele sunt foarte sănătoase, batoanele ăstea nu au zahăr sau îndulcitori, nu au ulei şi, practic, n-au nimic în afară de cereale, fructe deshidratate, oleaginoase şi seminţe crude.

Reţeta o găseşti dând click aici.

 

Acuma, in all fairness, noi ne-am luat pacheţel de drum de la o benzinărie de data asta. Un croissant şi niscaiva cafea. Cineva, persoană importantă, nu spui cine, a încurcat niţel datele plecării noastre spre Sighişoara, aşa că am plecat cu juma’ de zi mai devreme decât plănuiam, la vreo două ore după ce am terminat treaba la birou. Acuma, tu fă cum zice popa, nu cum face popa! Şi, da, dacă ai vreo propunere pentru seria mea #3deVineri, lasă-mi un comentariu aici!

PS. Fotografia a doua din postare este luată de pe site-ul Cristinei Mazilu, iar fotografia a doua, de pe Le Blog Piquant. Restul fotografiilor sunt, ca de obicei, ale mele.

2 Comments

  1. Posted April 3, 2016 at 2:17 pm | #

    e super simpatică ideea asta cu #3devineri 🙂 la următorul drum planificat o să-mi fac și eu pesmeciorii ăia, I am all about the salty snacks on a roadtrip 🙂

    • Posted April 3, 2016 at 4:17 pm | #

      Hahaha, multumesc! Sunt grozavi! Sa vezi ce idee mi-a venit pentru vinerea viitoareeee! 😉

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>