#3deVineri: Cum naiba se pronunță QUINOA, CHIA și ACAI?!?

 
Rubrica #3deVineri conține 3 recomandări de-ale mele din domeniul foodz, pe care ți le propun cu mâna pe inima (sau pe furculiță, după caz). #3deVineri va avea recomandări de rețete pe care le-am testat și care sunt failproof, restaurante în care am mâncat ceva bun ca să te duci punct-ochit-punct-lovit fix unde trebuie, canale video în care ți se explică mișto tehnici de gătit ca să nu-ți pierzi timpul căutând acul în carul YouTube-ului și tot felul de chestii faine din zona culinară. Le încerc eu ca să nu-ți pierzi tu timpul. Le comand eu ca tu să n-ai surprize neplăcute. Le gătesc eu ca să nu descoperi când scoți tava din cuptor că ceva n-a mers, deși tu ai făcut totul exact cum scria în rețetă (da, sunt și bloguri proaste de cooking pe Internet, și rețete scrise prost, și mâncăruri care chiar nu-ți ies deși ai respectat indicațiile). Tot ce o să găsești aici sunt lucruri pe care le-am gătit, le-am folosit, le-am testat în repetate rânduri și am fost foarte mulțumită de ele. Enjoy!

 

From Puppy Lab

 
Ce faci într-o zi de vineri în care ți-ai luat concediu de la serviciu pentru că pur și simplu nu mai puteai să mai suporți ochii negri și umezi ai labradorului tău ce de fiecare dată când pleci la birou, are impresia că te vede pentru ultima oară și hăulește de dor și jale? Păi te trezești cu noaptea-n cap, nu la prânz, cum ai crede, pentru că ți-ai obișnuit Iedul să își ia micul dejun la 7 și Sclifoșenia Sa începe să latre dacă sclavul, adică eu, nu apare la 07:01 AM cu mâncarea. Apoi termini de urmărit primul sezon din ”Stranger Things” în timp ce labradorul ronțăie de zor un morcov de plastic. Mai ațipești din când în când. Mai te trezești cu o limbă pe față sau pe tălpi. Te pui să cureți întreaga casă de parcă ar veni Paștele și tu ai fi cea mai ambițioasă dintre enoriașe. Și apoi descoperi că nici până acum nu știi exact cum se pronunță trei dintre ingredientele ăstea noi și șmechere, aduse de peste mări și țări, care ne-au invadat recent dulapurile din bucătărie. Dap, Sergent Pruteanu s-a interesat și raportează, ca să nu vă faceți de râs la următoarele picnicuri, festivaluri de food, Food Bloggers Conference și tot așa.

 

1.Cum se pronunță QUINOA?

 

From #3deVineri

 
Ah, quinoa, must have-ul bucătarului sau bloggerului vegan și vegetarian! Parcă mai nou toate rețetele, frate, au nevoie de quinoa. Burgeri de quinoa. Bărcuțe de dovlecei umplute cu quinoa. Pizza cu blat de quinoa. Lăsând gluma la o parte, quinoa asta chiar e delicioasă și se face foarte repede, plus că îmi iese de fiecare dată la fel de bună, nu ca blestematul ăla de orez care uneori îmi iese lipicios, uneori prea uscat și alteori prea umed. Eu am încercat prima oară de la ”Solaris – Belșug din natură”, care mi-au trimis un pachet de quinoa la un moment dat după ce le povestisem fetelor de acolo că gura mea n-a apucat să guste așa exotism (în traducere liberă, mereu mi s-a părut prea suspectă ca să mi-o cumpăr din magazin). Boy was I wrong.

Dar cum se pronunță quinoa? Că am auzit diverse variante: ”chi-noa”, ”și-noa”, ”cui-noa” sau cu ”o”-ul prelungit: ”chi-nooooa”.

Iată aici răspunsul. Hit play și ciuliți urechile!

 

 

2.Cum se pronunță CHIA?

 

From #3deVineri

 
Pe ăstea le-am pronunțat corect din prima, deși lumea din jur mă dojenea de fiecare dată spunându-mi că se spune ”semințe de chia”, nu ”semințe de cia”, cum ziceam eu. Am auzit variantele ”semințe de șia” sau chiar ”chia” spus repede, cu accent pe ”A”.

Lo and behold, CHIA se pronunță așa:

 

 

3.Cum se pronunță ACAI?

 

From #3deVineri

 
”Acai” ăsta mi-a dat multă bătaie de cap înainte să caut pur și simplu pe net cum naiba se pronunță (ce lene ne e câteodată să facem niște chestii super simple, nu-i așa?), mai ales că nici nu mâncasem așa ceva și mai ales că, de fapt, se scrie și cu complicații, adică ”açaí”. I se spune ”acai”, ”asai”, ”a-che”, cu accent pe e, ”aca-I”, cu accent pe I.

ACAI se pronunță așa, și dacă găsești pe undeva să-mi zici și mie ca să îmi iau și eu, ok?

 

 
PS. Oricum s-ar pronunța ingredientele, important e să intri cu ele în bucătărie și să gătești ceva. Sunt sigură că și mexicanii ar pronunța greșit ”pătrunjel”, dacă nu s-ar găsi pe la ei prin grădini.

 
(Cele trei fotografii cu mâncare sunt de pe Pinterest: click aici pentru sursa celei cu quinoa, aici pentru sursa celei cu chia și aici pentru acai).

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>