5 deserturi vegane sau vegetariene pe care TREBUIE să le încerci vara asta!

lemon curd 3

Cu buza umflată. Aşa m-am întors din vacanţa de aproximativ o săptămână care s-a transformat subit în vacanţa-de-numa’-patru-nopţi la Budapesta, also known as vacanţa-from-hell. Şi asta nu neapărat pentru că maşina noastră s-a gândit să ne lase cu fundu’-n baltă fix înainte de vama Borş pentru că taman atunci avea nevoie de o nouă bobină de inducţie (nu mă întrebaţi ce-i aia, nici până acum n-am înţeles exact şi nici nu-mi pasă; îmi pasă doar că toată afacerea ne-a costat 240 de lei). Nici pentru că am căutat în disperare un service auto în Oradea, unde a trebuit să şi înnoptăm inopinat, pentru că numita bobină de inducţie nu era pe stoc şi trebuia adusă a doua zi. Şi nici măcar pentru că, multe sute de lei mai târziu, am ajuns în sfârşit la Budapesta, numa’ ca să ni se blocheze roţile la maşină, după ce am lăsat-o într-un loc, se pare, nepotrivit, pentru 15 minute – amendă, ceartă cu poliţia, distracţie, ce vacanţă sexy şi romantică avem noi.

A, că era să uit: după ce am rezolvat-o cu amenda a început să plouă torenţial în Budapesta şi apoi să dea cu grindină. Cam cât juma’ de pumn, aşa. Cam ăla e momentul în care te gândeşti de ce dracu’ nu te-ai dus din nou în Grecia, că acolo au baclavale, mă, şi halloumi, şi musaca cu vinete, mă, şi am lăsat maşina trei zile pe stradă în Salonic, gratis, şi nu s-a întâmplat nimica.

Da’ nu nene. Eu m-am întors cu buza umflată de la Budapesta pentru că ungurii stau extrem de prost la capitolul street food (esenţial din punctul meu de vedere) şi de o mie de ori mai prost la capitolul dulciuri. Care dulciuri nu este, dom’le, pe nicăieri, nem tudom, nada, zero.

Eu pornisem de acasă gândindu-mă că mă duc în patria kurtos-kalacs-urilor, pe care negreşit o să le găsesc la fiecare colţ de stradă, o să le încerc pe toate şi o să mănânc din ele până la refuz, cu preţul a două-trei kilograme în plus la sfţrşitul vacanţei. Idem şi pentru langoşi. Mai ales că nu este străin de mine comportamentul alimentar compulsiv în vacanţă, de tipul baclavale mâncate la găleată (exagerez doar un pic) până când mi se face rău. Însă Budapesta nu stă bine la capitolul ăsta. Nu prea are patiserii, nu prea are brutării, nu prea găseşti cofetării care să te asalteze din toate părţile, ca în Grecia, Turcia, Germania, sau Italia, în meniurile restaurantelor îs îngheţate şi clătite şi cam atât, iar langoşi am găsit în doar două locuri şi kurtoşi într-un singur loc. Şi kurtoşii erau mici, gen o treime din lungimea celor de la noi. Şi erau naşpa. Şi am intrat într-o mică depresie. N-am plâns, da’ aveam bot.

Aşadar, dacă eşti ca mine (pofticios) şi ai în perioada asta o dorinţă teribilă de ceva dulciuri bune de tot, da’ şi sănătoase (că de, nu mai suntem în vacanţă), am exact soluţia pentru tine! Iată 5 deserturi vegane sau vegetariene, sănătoase şi delicioase, pe care să le faci vara asta şi să înnebuneşti de plăcere. Dulciurile ăstea sunt uşor de făcut, sunt perfecte pentru vegetarieni şi vegani, iar multe dintre ele nu necesită coacere. În plus, niciunul dintre ele nu are zahăr adăugat – pentru îndulcirea lor m-am folosit de miere, fructe sau sirop de arţar.

  1. Tort mousse de ciocolată, cafea şi fasole roşie – vegan, fără zahăr, fără coacere, fără gluten!

mocca mousse cake 4

 

mocca mousse cake 3

 

mocca mousse cake 2

Nu te speria, nu are gust de fasole bătută. Nici de fasole cu ciolan. De fapt, îţi garantez că felia din acest tort mousse cu ciocolată şi cafea va avea gust… de fix ciocolată şi cafea. L-am testat pe iubi, pe tati şi pe o prietenă foarte bună, iar Simona de la Milk and Toast and Honey l-a făcut pentru ziua unei prietene şi cică li s-a părut de-li-cios! Always a crowd pleaser, this cake! Este un tort îngheţat complet vegan, fără zahăr adăugat, fără unt, fără făină şi fără ouă, iar blatul din migdale, curmale şi cacao nu trebuie copt şi se face în câteva minute. Reţeta este luată de pe Green Kitchen Stories, unul dintre cele mai bune bloguri vegetariene pe care le urmăresc, iar tu o poţi găsi la mine pe blog aici.

  1. Tartă uşoară cu lemon curd paleo şi fructe de vară – vegetariană, fără zahăr, fără coacere, fără gluten!

lemon curd, crema de lamaie, cirese, capsuni, limonada

 

tarta lamaie 3

 

tarta lamaie 1

Dacă tot ai învăţat să faci blatul ăsta simplu pentru tortul mousse de ciocolată, atunci ar fi bine să-l foloseşti şi la alte reţete, nu? De exemplu, la această tartă uşoară cu lemon curd paleo şi fructe de vară pe care o găseşti la mine pe blog aici. Singura diferenţă faţă de crusta tortului mousse cu ciocolată, cafea şi fasole este că am scos cacaua şi am adăugat fulgi de cocos pentru un gust mai uşor şi mai… exotic. Crusta am umplut-o cu un lemon curd paleo, vegetarian, fără unt şi fără zahăr, gătit cu miere şi ulei de cocos, iar deasupra am trântit cireşe de două feluri şi căpşune. Reţeta pentru lemon curd o găseşti tot pe blogul meu, aici. Tu poţi să faci tarta în varianta de toamnă, cu struguri şi prune pe deasupra. Va ieşi la fel de mişto.

  1. Îngheţată popsicle cu banane şi căpşuni – vegetariană, fără zahăr, fără gluten şi evident fără coacere!

inghetata 2

 

inghetata 6

 

inghetata 5

Ioi, ce-aş mai mânca acum o îngheţată din asta! Reţeta mea conţine doar banane, căpşune, iaurt şi nişte ulei de cocos presat la rece dar partea frumoasă a acestor îngheţate este că poţi să faci ce combinaţie vrei tu. Poţi adăuga cacao, bucăţi de ciocolată, o lingură sau două de unt de arahide sau nuci, cocos, bucăţi întregi de fructe – mă, ce vrei tu, mă-nţelegi? Iată aici reţeta Sunny Side Up pentru îngheţată popsicle.

  1. Banana bread –vegană, fără zahăr, fără ouă, fără unt!

banana bread in olita

 

banana bread vegana pe prosop

 

banana bread tort

Ăsta este desertul pe care îl fac de fiecare dată când mi-e poftă de ceva dulce care să se facă rapid şi care să aibă consistenţa aia faină de checo-brownie* după care mă dau în vânt. În 45 de minute de când ţi s-a făcut poftă, poţi deja să îl scoţi din cuptor şi să îi zici „Hel-loaf!”**, să feliezi acest banana bread şi să te aşezi confortabil pe canapea, savurându-o alături de un pahar cu lapte sau ceai sau cafea. N-are unt, n-are lapte, n-are iaurt, n-are ouă, îi complet fără zahăr şi, chiar dacă trebuie coaptă, eu zic că merită, mai ales dacă o faci pe înserat, când se duc căldurile ăstea nebune. Găseşti reţeta aici, acuma du-te repede să iei nişte banane din ălea maronii, coapte bine, ca să-ţi iasă şi mai dulce!

  1. Crumble cu piersici, afine şi coacăze – vegetarian, fără zahăr, fără ouă!

crumble de sus

 

crumble 3

 

crumble 2

Crumble este desertul pe care trebuie să-l faci dacă eşti aşa, cam dudă în bucătărie. N-ai cum să dai greş cu el, ceea ce înseamnă că, dacă eşti începător, o să prinzi curaj să faci şi altele. Crumble-ul ăsta nu are zahăr, este îndulcit doar cu miere, şi are o crustă din făina şi fulgi de ovăz pentru un extra crunch! Dar tu poţi înlocui fructele ăstea cu ce ai prin casă: cireşe, mere, pere, prune, mure – sincer, nu prea poţi să dai greş dacă păstrezi, oarecum, proporţiile. Desertul pentru to(n)ţi, zic eu. Reţeta o găseşti aici.

Tot n-ai găsit ce căutai? Intră la categoria Dulciuri la mine pe blog şi găseşte şi alte reţete pentru desert. Te las cu bine pentru că pregătesc nişte postări noi şi super exciting aici pe blog, un nou concurs (şi mai mişto decât cel de data trecută), o rubrică proaspătă şi o serie de articole despre drumul meu (lung da’ nu foarte) de la 85 la 60 de kilograme.

PicMonkey Collage

PS. Duceţi maşina în service ÎNAINTE de concediu. Şi noi am dus-o şi nu ne-a folosit la nimic. Ungaria, unde-s dulciurile taleeee?!

*Cum adică nu există cuvântul „checo-brownie”? Duceţi-vă bre de-aici.

**Spuneţi-mi că nu doar MIE mi se pare amuzat cuvântul „Hel-loaf!” şi că v-aţi prins că eu, de fapt, îi zic „hello” loaf-ului de banana bread, că altfel o să mă simt tare singură şi ciudată. Geek moment over.

2 Comments

  1. Andreea
    Posted August 14, 2015 at 1:45 pm | #

    Abia astept post-ul de la 85 la 60. Eu mă chinui rau pt 60-55 si nu-mi iese ioc. Doar ce eram mandra d mine ca se vad rezultate dupa 5-6 sapt de alergat (de 2-3 ori pe sapt) si nemancat dupa ora 18 si pac am avut o sapt de nemotivare in care m-am culcat pe o ureche si am mai si ingurgitat inghetata des si deja cred ca am pus totul la loc, fix pe ‘copane’ unde mi se aduna mie toate excesele :((((( hate it! 🙁 Astea 5-6 kg sunt incapatanate rau de tot.

  2. Posted August 14, 2015 at 2:55 pm | #

    Andreea, il voi posta negresit saptamana viitoare. Stiu foarte bine ce zici, in legatura cu chinuiala – si eu m-am chinuit destul de tare, pentru ca a fost un proces indelungat. Si mai stiu ca ultimele kilograme sunt cele mai rele si incapatanate – primele sunt chiar usoare. Si mie tot pe solduri si coapse mi se pun, enervantele! 😛

    Iti multumesc si te mai astept pe aici.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>