5 motive ca să mergi la Tea & Coffee Festival 2016 + GIVEAWAY

 
Astăzi începe cea de-a opta ediție a Festivalului Ceaiului și al Cafelei, Tea & Coffee Festival 2016. Iar dacă ai impresia că n-ai ce vedea pe-acolo pentru că ceaiul este bleax, pentru când ai febră, iar cafeaua din viața ta se rezumă la paharul de hârtie pe care îl iei dimineața de la automatul din colț, think again. Sunt aici să îți dau 5 motive ca să te duci, de azi și până pe 30 octombrie, la una sau mai multe dintre serile tematice inspirate de țări cu tradiție în cultura ceaiului și a cafelei, organizate în cadrul Tea & Coffee Festival.

 
Tea & Coffee 5

 

1.O să afli mai multe despre cafeaua adevărată. Nu, chestia aia dubioasă pe care o bei dimineața de la automat nu este o cafea adevărată, ci o rudă foarte îndepărtată a acesteia.

 
 
Tea & Coffee Festival 3

 
Pentru a păstra un preț cât mai scăzut, majoritatea automatelor folosesc granule instant provenite de la o cafea de slabă calitate sau, mai rar, boabe de cafea (tot de slabă calitate, stai calm) care au fost râșnite și apoi înghețate pentru a li se prelungi viața de raft. Gustul și aroma vor lăsa de dorit. De cele mai multe ori, pentru acest tip de cafele se folosește genul Robusta, o cafea provenită dintr-un arbore ceva mai dur, mai rezistent la boli, mult mai ușor de cultivat și îngrijit. Culegerea și uscarea boabelor Robusta se face deseori cu mai multă neatenție iar aroma nu este, mereu, cea clasică de cafea. Robusta se folosește în special pentru cafeaua instant și pentru cele mai multe dintre cafelele vândute în supermarket, gata râșnite.

Trebuie totuși să menționez că în unele locuri există și automate care râșnesc boabele de cafea pe loc, pentru fiecare ceașcă în parte. Deși boabele în sine nu sunt de cea mai bună origine, faptul că sunt râșnite proaspăt dau cafelei un gust mult mai bun. Eu am un astfel de automat lângă bloc și cafeaua este chiar decentă.

 

2. O să simți gustul și aroma înnebunitoare ale unei cafele proaspăt râșnite.

 
 
Tea & Coffee Festival 4

 
Ți-o spune asta o persoană care își cumpără numai cafea din supermarket, gata râșnită, din lene și comoditate bineînțeles. Dar am încercat de multe ori, de-a lungul zilelor de filmare din anii trecuți, cafele de calitate, proaspăt prăjite și apoi râșnite, iar gustul și senzația erau complet diferite. Ideea de bază este următoarea: când vine vorba de cafea, prospețimea este esențială. Uleiurile volatile din boabele de cafea, adică acele substanțe care dau cafelei culoarea, aroma și gustul specific, încep să se disipe imediat după râșnire, așadar cel mai bine ar fi să cumperi cafea boabe, prăjită recent, pe care să ți-o râșnești singur acasă. Poți verifica data de prăjire pe ambalajul pachetului de cafea sau poți merge la una dintre prăjitoriile din orașul tău pentru a cumpăra, de fiecare dată, cafea proaspătă. O să merite. Cel puțin, asta încerc să îmi spun și eu ca să îmi înving lenea. Poți să faci un mic sample tasting la Tea & Coffee Festival, ca să vezi diferența între cafeaua băută acolo și cea pe care ți-o cumperi pentru acasă.

 

3. O să înțelegi că ceaiul nu este o băutură fadă, scârboasă, pe care să o bei în cantități industriale când ești răcit.

 
 
Tea & Coffee Festival 2

 
Deși sunt sigură că o armată de bunici, mătuși și mame asta au încercat să ne convingă ani în șir. Când mă gândesc la copilărie, mă gândesc la scârbosul ceai de smochine sau de mentă pe care îl beam, neîndulcit, când mă durea burta, sau la plictisitorul ceai de mușețel cu o găleată de lămâi stoarse înuntru, pe care trebuia să îl dau pe gât când aveam febră. Probabil că, la nivel de țară, ceaiul a devenit băutura națională a bolnavilor, iar mie mi-au luat aproape 25 de ani ca să îmi dau seama că ceaiul poate fi o experiență grozavă, specială, comparabilă cu cea a unei cafele bune și fierbinți. În Ceainăria Infinitea, la sfaturile Veronicăi Stancu, am descoperit dulceagul Rooibos, Ceaiul Verde Genmaicha cu orez prăjit și Earl Grey-ul puternic și intens. Treci și tu pe la Tea & Coffee Festival ca să descoperi alte specialități, sunt sigură că măcar una va desființa Mitul Ceiuțului Trist de Febră.

 

4. O să îți dai seama că o cafea bună schimbă cu totul gustul desertului în care o folosești.

 
 
Tea & Coffee Festival 6

 
Eu folosesc des cafea în deserturi, iar produsul final iese cu atât mai bun cu cât cafeaua folosită este mai bună. De lene am pus, de-a lungul timpului, cafea instant sau tot felul de pliculețe colorate de ness, dar cele mai bune deserturi mi-au ieșit când am inclus în ingrediente o cafea tare și bună. Poți să îți cumperi niște sample-uri de cafea de la festival și apoi să încerci rețeta mea de Tort Mousse cu cafea, ciocolată și fasole roșie sau Smoothie-ul Coffee Shop, pentru care chiar am râșnit boabe de cafea cu Blenderul Optimum 9200A, iar gustul a fost genial.

 

5. O să ai parte de o mulțime de demostrații, degustări și evenimente, concerte și expoziții.

 
 
Tea & Coffee Festival 7

 
De exemplu mâine, la Seara Braziliană, vei fi întâmpinat cu un cocktail delicios pe bază de Pitu Cachaca, băutură mult iubită în Brazilia și vei găsi un colț de designer cu accesorii de inspirație sud-americană de la Crafted M, Copper Flux și CHC Handmade. Miercuri, în Seara Africană, organizatorii au planificat o degustare de Amarula, un atelier de bijuterii tribale susținut de AiSo Bijoux by Sorina Aioanei și un concert IKHAYA BAND, care este, pare-se, singura trupă de percuție africană cu influențe jazz din România. Iar evenimentele continuă până duminică seara.

 

Giveaway!

 
 
Tea & Coffee Festival 1

 
Ca să îți fie mai simplu să ajungi la Festival, am pentru tine un Giveaway simpatic pus la cale împreună cu organizatorii Tea & Coffee Festival 2016. Poți să câștigi o invitație dublă la Seara Turcească pentru data de vineri, 28 octombrie, dacă lași un comentariu la această postare în care îmi povestești care a fost cea mai bună cafea pe care ai băut-o vreodată – și unde s-a întâmplat acest lucru. Lasă-mi comentariul tău până joi la ora 10.00, iar eu voi anunța câștigătorul, extras cu ajutorul Random.org, joi la ora 11.00.

În Seara Turcească, Centrul Cultural Yunus Emre Enstitüsü – Bucureşti Türk Kültür Merkezi o să te învețe să desenezi forme fantastice în apă, iar la ora 21:00 ai concert Balkan Taksim. Așa că ne vedem acolo, o să mă recunoști după cana mare de cafea din mână, pentru că în opinia mea cafeaua nu se bea în cești sau pahare transparente, ci în căni de dimensiunea unei găleți pentru muls capre.

 
 
PS. Fotografiile #3 și #5 îmi aparțin, restul sunt primite de la organizatorii Tea & Coffee Festival și creditul foto merge la ei.

 
Later edit: 

Pentru că se pare că habar n-am ce zi este de când lucrez de acasă (prin urmare habar n-am nici ce-i ăla weekend), am întârziat puțin (ahem, ”puțin”) cu decernarea câștigătorului concursului organizat pe blog, în partenerial cu Tea&Coffee Festival.

Macrina Bleotu, ai câștigat o invitație dublă la Seara turcească – Tea&Coffee Festival – așa că diseară ți-am făcut program!

Felicitări și enjoy your evening – voi lăsa numele tău organizatorilor ca să poți intra fără probleme.

 

5 Comments

  1. Larisa
    Posted October 24, 2016 at 10:30 pm | #

    Nu beau cafea. E bine e rau …
    Imi aduc, cu cea cu cea mai mare placere, aminte de ceaiul pe care l-am baut intr-un restaurant indian din Munchen, in jurul Craciunului 2008. Era un ceai cu ghimbir foarte aromat, iute si culmea si dulce, fierbinte de o consistenta usor viscoasa. Avea culoarea laptelui cu cacao.
    Mi-ar placea sa o invit pe sora mea, ea locuieste in Bucuresti (eu nu). Seri parfumate si aromate iti doresc, draga mea.

  2. Bleotu Macrina
    Posted October 25, 2016 at 4:48 pm | #

    CAFEA KILIMANJARO -Cafeaua cultivată la poalele muntelui Kilimanjaro este îmbinarea perfectă între tradiţie şi calitate, pasiune şi perseverenţă. Ușor acidă, datorită solului vulcanic, prăjită mediu și râșnită proaspăt, Kilimanjaro redă gustul unei cafele arabice de excepție.

    • Posted October 28, 2016 at 10:51 am | #

      Pentru că se pare că habar n-am ce zi este de când lucrez de acasă (prin urmare habar n-am nici ce-i ăla weekend), am întârziat puțin (ahem, ”puțin”) cu decernarea câștigătorului concursului organizat pe blog, în partenerial cu Tea&Coffee Festival.

      Macrina Bleotu, ai câștigat o invitație dublă la Seara turcească – Tea&Coffee Festival – așa că diseară ți-am făcut program! 😀
      Felicitări și enjoy your evening – voi lăsa numele tău organizatorilor ca să poți intra fără probleme.

  3. Irina
    Posted October 26, 2016 at 2:26 pm | #

    Cea mai buna cafea…la inceputul anilor 90, cumparata de tata boabe si rasnita pe loc (intr-un fost magazin comunist) dupa ce a omebunit un tranvai intreg cu mirosul a venit si randul nostru sa o bem – facuta acasa la ibric. Irina (nu am mai regasit mirosul reprectiv in nici o cafea dupa aceea 🙂 )

  4. alina
    Posted October 26, 2016 at 5:54 pm | #

    Cea mai buna cafea am baut-o acasa, dupe ce plecase el…
    Desi sunt o consumatoare declarata de ceai, timp de o saptamana am pregatit in fiecare dimineata micul dejun si cafeaua, pentru el. Era o cafea adusa de mama din Italia, “morbida” – mediu prajita.
    Daca pana atunci nu prea relationam cu cafeaua, cu ocazia asta m-am indragostit de ea.
    Inca imi prepar, in amintirea lui, cate o ceasca de cafea parfumata!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>