6 pasi pentru o lume mai buna si 4 pasi pentru bomboane de ciocolata raw-vegane, fara zahar si fara stres.

 

ciocobombe 2

 

acum cateva zile, am dat peste un clip de pe vicenews despre drama prin care trec lucratoarele din industria textila din cambodia. o mare parte dintre acestea sunt, de fapt, foste prostituate salvate, chipurile, de guvernul cambodian de pe strazi, ca urmare a unei campanii agresive impotriva traficului sexual pornite recent in acea tara. “salvarea” insa are un gust amar, iar muncitoarele care au primit o noua sansa de la guvernul cambodiei spun ca, de fapt, nu si-au dorit niciodata sa fie salvate si ca “noua sansa” le distruge viata. femeile au primit un cadou pe care nu il pot returna: o cariera proaspata in industria textila, extrem de prolifica, din cambodia – sau, daca refuza, arest indefinit.

mai exact, muncitoarele sunt fortate sa lucreze in fabrici uriase cate 16 sau chiar 18 ore pe zi, cu doar o mica pauza, cate 6 zile pe saptamana – iar pentru asta, sunt platite cu 80 de dolari pe luna. in conditiile in care chiria intr-o baraca paraginita si murdara pusa la dispozitie de fabrica de textile costa 40 de dolari pe luna, ele spun ca nu isi pot permite sa-si inretina familiile. multe dintre ele, dupa orele de munca din fabrica, se prostitueaza ca sa isi poate creste copiii. primesc cam 8 dolari pentru fiecare client. toate acestea pentru ca noi sa ne putem lua haine la pret extrem de redus din magazinele de firma. chiar, v-ati gandit vreodata de ce hanoracul vostru de la h&m a costat doar 35 de lei?

pentru mai multe detalii, v-as ruga sa va uitati la clipul acesta. fondatorul vice, suroosh alvi, a calatorit in phnom penh, capitala cambodiei, ca sa investigheze cazul muncitoarelor care s-ar intoarce cu drag la viata de prostitutie, de pe strazi.

aceeasi idee, a muncitoarelor platite infim ca sa lucreze inuman de mult pentru ca noi sa putem purta niste tricouri smechere a fost reluata de cotidianul “the daily mail”. publicatia a dezvaluit faptul ca tricourile cu mesajul “this is what a feminist looks like”, purtate in ultimul timp de politicieni si persoane publice din marea britanie pentru a-si arata solidaritatea fata de miscarea feminista si care costa nu mai putin de 70 de dolari bucata, sunt confectionate de femei care sunt platite cu mai putin de un dolar pe ora. lucratoarele le produc intr-o fabrica din insula mauritius din oceanul indian, dorm cate 16 in camera si castiga mult sub venitul mediu de pe lista. “noi nu ne consideram feministe, ci ne consideram prinse in capcana”, spun ele. puteti citi aici mai multe despre povestea lor.

discutiile pe care clipul de mai sus le-a provocat pe pagina mea de facebook m-au pus pe ganduri. si am vrut sa gasesc, concret, cateva idei prin care sa putem schimba ceva la situatia asta. nu sunt adepta rezolutiilor mari, a rascoalelor la care sa nu se inscrie nimeni si a protestelor “vehemente” la care sa vina doi oameni. nu va indemn sa boicotati united colors of benneton sau sa nu va mai luati haine de la H & M, pentru ca stiu ca asta nu o sa se intample niciodata. insa sunt adepta lucrurilor marunte, pe care le poate face oricine. acele lucruri marunte, vorba englezului, go a long way.

asadar, am pentru voi 6 pasi pentru o lume mai buna. haideti, cu totii:

1. sa incercam sa ne cumparam cat mai putine haine de firma. ar fi absurd sa indemn oamenii sa nu-si mai ia niciodata nimic de la h&m and co., dar macar putem cumpara… mai putine. nu ne trebuie cate o rochie noua pentru fiecare petrecere, nu avem nevoie de 20 de tricouri si nici de inca o pereche de blugi, pe langa cele 5 pe care le avem. magazinele prolifereaza pentru ca noi le permitem asta.

2. cand cumparam, sa incercam sa cumparam din ce in ce mai mult din second handuri. eu fac asta de vreo 3-4 ani cand vine vorba de rochii, pantaloni, bluze, pulovere si chiar paltoane/geci.

3. sa intram macar o data pe an in sifonierele noastre si sa vedem, concret, ce nu am mai purtat si ce nu o sa mai purtam. hainele nepurtate sa le ducem oamenilor saraci, bisericilor, diverselor centre sau chiar pe la targuri de haine – orice ca sa le facem sa recircule, sa nu fie aruncate, sa nu stea in gramezi uriase prin casele noastre. eu am facut asta la inceputul anului si mi-am dat cam trei sferturi din haine. este eliberator.

4. coaseti, reparati, mergeti la croitor. cand ni se strica vreo haina, geanta, geaca, pantaloni, cand ne raman prea largi sau prea stramti, nu trebuie sa mergem musai sa ne innoim: bunica mea m-a obisnuit sa i le dau la reparat, stramtat – sau merg la un magazin de croitorie.

5. spread the word. sa share-uim pe facebook, sa abordam subiectul de discutie cu prietenii la bere (multi poate chiar nu constientizeaza), sa povestim cat mai mult despre punctele 1-4. eu am prietene care, pana sa vada ce imi luam din second hand-uri, aveau impresia ca acele magazine sunt niste locuri mizerabile, pline de microbi, unde nu ai cum sa gasesti ceva. acuma isi iau si ele haine de acolo. astept cu interes si alte idei. poate facem un 10 step plan.

6.  prietenul meu florin gherghina mi-a sugerat punctul 6. sa incurajam mai mult productia locala. sunt o groaza de fabrici de haine in Romania, ce-i drept multe din ele produc doar pentru export, dar cam toate au si magazine de desfacere la poarta fabricii, de unde poti cumpara la preturi foarte bune.

daca mai aveti idei, le astept cu drag aici, pentru ca pun la cale un eveniment care stiu sigur ca o sa stranga multi oameni gata sa faca o mica, dar importanta schimbare in stilul lor de viata. o sa va dau mai multe detalii pe viitor, dar cu siguranta o sa fie vorba de un targ, iar bomboanele de mai jos vor fi prezente. ha, va mituiesc cu bomboane! 😀

si acum, sa trecem la reteta!

 

cioco 3

bomboanele astea raw-vegane, fara zahar adaugat si facute DOAR din ingrediente naturale si bune pentru noi, sunt solutia perfecta pentru cand te loveste pofta de ceva dulce. stiti voi, pofta aia de pe la 16-17, cand esti la munca si simti ca mori daca nu iti infigi dintii intr-un bounty sau intr-un kinder country. sau pofta de “e duminica si vreau ceva dulce la cafeaua asta”. orice ar fi, these babies deliver, credeti-ma! sunt ciocolatoase, au o textura foarte crocanta, sunt carameloase si vin la pachet cu o doza zdravana de fibre, fier, calciu, omega 3 si proteine. in plus, o sa iti dea super multa energie si nu o sa aveti parte de durerile acelea de burta care vin dupa ce basculati mult, mult snickers (mai are cineva durerile astea, sau doar eu?)

Ingrediente (pentru 20 de bomboane):

  • 1 cup caju, nuci, migdale sau alune (puse cam 6 ore la hidratat).
  • 15 curmale (cu samburii scosi).
  • 2 linguri de cacao.
  • 3 linguri de seminte de chia.
  • 2 linguri fulgi de cocos.
  • si inca niste fulgi de cocos, fulgi de ovaz, seminte de chia, nuci pisate sau cacao pentru decor.

 

Cum se face (in 4 pasi):

  • intr-un robot de bucatarie sau chopper se pune cana de caju (sau nuci, migdale, alune) hidratat, curmalele taiate fiecare in doua-trei, cacaoa, semintele de chia, fulgii de cocos.
  • se pulseaza cam un minut, pana cand o sa observati ca ingredientele s-au transformat intr-o pasta cleioasa, nu foarte moale, care se prinde singura de cutitele chopperului si, singura, se cam… leaga, incheaga. in acest moment, daca vi se pare ca totul este prea prafos, mai puteti aduga curmale sau o lingura de apa. daca e prea cleios, mai puteti adauga alune sau cocos.
  • desprindeti din chopper acest aluat lipicios si rupeti din el bucati pe care sa le rotiti in bile de dimensiunea unei nuci. noi ne jucam cu ele: le facem si mai mici, si mai mari, unele arata ca niste bombonele simpatice, altele ca niste mingi de golf. ideea este sa le strangeti cat mai mult intre palme, ca sa stea lipite. no worries, curmalele vor functiona ca un lipici perfect.
  • dupa ce strangeti cele 20 de bile, sau cate v-au iesit doua, e momentul sa fiti creativi: rotiti-le prin fulgi de cocos, prin cacao, fulgi de ovaz, seminte de chia sau alte nuci/caju/migdale/alune pisate, pentru decor.

 

Idei:

  • bilutele astea, sau cioco-bombe, cum le zicem noi, sunt ingredibil de versatile! o data ce v-ati obisnuit cu consistenta aluatului, puteti sa folositi ce aveti voi prin casa ca sa le faceti. prune uscate, stafide sau merisor in loc de curmale, pulpa de dovleac copt sau banana, fulgi de ovaz in loc de fulgi de cocos – sky is the limit! puteti sa plasati o migdala sau aluna intreaga in mijlocul bilei, pentru un rafaello-effect. puteti face un ganache de ciocolata si sa le rasuciti prin el, ca sa faceti cake pops. aratati-mi ce-ati facut! 😀 mai jos o sa vedeti cioco-bombele noastre pregatite pentru ziua iubitului meu – am vrut sa duca colegilor niste deserturi sanatoase!

 

banana bread

 

aici aveti reteta:

Bomboane raw-vegane de "ciocolata" fara zahar si fara stres!
Author: 
Recipe type: raw-vegana, fara zahar.
Cuisine: desert vegan plin de energie!
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 5
 
bomboanele astea vegane, fara zahar adaugat si facute DOAR din ingrediente naturale si bune pentru noi, sunt solutia perfecta pentru cand te loveste pofta de ceva dulce. stiti voi, pofta aia de pe la 16-17, cand esti la munca si simti ca mori daca nu iti infigi dintii intr-un bounty sau intr-un kinder country. sau pofta de "e duminica si vreau ceva dulce la cafeaua asta". orice ar fi, these babies deliver, credeti-ma! sunt ciocolatoase, au o textura foarte crocanta, sunt carameloase si vin la pachet cu o doza zdravana de fibre, fier, calciu, omega 3 si proteine. in plus, o sa iti dea super multa energie si nu o sa aveti parte de durerile acelea de burta care vin dupa ce basculati mult, mult snickers (mai are cineva durerile astea, sau doar eu?)
Ingredients
  • 1 cup caju, nuci, migdale sau alune (puse cam 6 ore la hidratat).
  • 15 curmale (cu samburii scosi).
  • 2 linguri de cacao.
  • 3 linguri de seminte de chia.
  • 2 linguri fulgi de cocos.
  • si inca niste fulgi de cocos, fulgi de ovaz, seminte de chia, nuci pisate sau cacao pentru decor.
Instructions
  1. intr-un robot de bucatarie sau chopper se pune cana de caju (sau nuci, migdale, alune) hidratat, curmalele taiate fiecare in doua-trei, cacaoa, semintele de chia, fulgii de cocos.
  2. se pulseaza cam un minut, pana cand o sa observati ca ingredientele s-au transformat intr-o pasta cleioasa, nu foarte moale, care se prinde singura de cutitele chopperului si, singura, se cam... leaga, incheaga. in acest moment, daca vi se pare ca totul este prea prafos, mai puteti aduga curmale sau o lingura de apa. daca e prea cleios, mai puteti adauga alune sau cocos.
  3. desprindeti din chopper acest aluat lipicios si rupeti din el bucati pe care sa le rotiti in bile de dimensiunea unei nuci. noi ne jucam cu ele: le facem si mai mici, si mai mari, unele arata ca niste bombonele simpatice, altele ca niste mingi de golf. ideea este sa le strangeti cat mai mult intre palme, ca sa stea lipite. no worries, curmalele vor functiona ca un lipici perfect.
  4. dupa ce strangeti cele 20 de bile, sau cate v-au iesit doua, e momentul sa fiti creativi: rotiti-le prin fulgi de cocos, prin cacao, fulgi de ovaz, seminte de chia sau alte nuci/caju/migdale/alune pisate, pentru decor.

 

cioco bun

 

cu drag si cu multe cioco-bombe,

catalina.

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: