6 sfaturi pentru vegetarianul începător

fasole 4

Bun, deci să zicem că te-ai hotărât să fii vegetarian. Că vrei să faci asta pentru că ţi-e milă de puişori şi ieduţi, că ai aflat cât de fucked up este industria alimentară şi nu vrei să contribui şi tu la proliferarea consumerismului de tip occidental, că ţi se pare ţie că alimentaţia vegetariană este „the healthy option”, că te-ai uitat la „Food Inc.” sau la „Fat, sick and nearly dead” şi ai avut o revelaţie – motivele sunt destule şi fiecare îşi face propriile alegeri.

Din păcate, o mare parte dintre persoanele care se hotărăsc înspre un stil de viaţă vegetarian nu se documentează suficient înainte să pornească pe drumul ăsta pavat cu broccoli şi ţelină. Ce se întâmplă când nu te documentezi? Păi, unu: renunţi rapid la stilul ăsta după două săptămâni, pentru că ţi-e dor de prietenul tău porcu’ şi îţi dai seama că viaţa cu două fire de salată şi un avocado necopt e tristă rău. Sau doi: persişti în alegerea ta, dar nu o faci aşa cum ar trebui şi îţi umpli dieta de pâine cu brânză, şniţele din soia, cartofi şi salată de la Mac, în timp te întrebi de ce naiba te simţi atât de slăbit (true story).

Eu am trecut prin asta, am învăţat ce era de învăţat şi am tras concluzia că sunt 6 reguli de care trebuie să ţii seama atunci când vrei să shift your diet înspre una vegetariană.

  1. Fără excese, fără aşteptări nerealiste.

Problemă: Îi impui brusc corpului tău o alimentaţie vegetariană. Băi, nu merge aşa. Corpul tău este ceva minunat, dar dacă îl hărţuieşti, se va revolta împotriva ta. Să devii vegetarian, vegan sau raw-vegan peste noapte este ceva profund nerealist, în ciuda multor mărturii pe care o să le găseşti pe Internet despre oameni care „went cold turkey” şi au renunţat în 24 de ore la ore produs de origine animală din alimentaţie. Dacă eşti genul de persoană pentru care cea mai mişto legumă este porcul şi care consumă carne de trei ori pe zi, este un exces să renunţi, brusc, la acest stil alimentar – corpul tău se va enerva rapid din cauza acestor lipsuri şi la un moment dat va urla la tine că vrea la KFC. Şi, crede-mă, nu poţi să rezişti prea mult când corpul urlă la tine. Mai ales când urlă despre KFC.

Rezolvare: Încearcă să faci trecerea treptat înspre stilul de alimentaţie fără carne. Pentru început, propune-ţi să mănânci carne doar o dată pe zi. Apoi, doar o dată pe săptămână. Mai apoi, doar la anumite ocazii la care ţi-e aiurea să refuzi carnea (mesele de familie, ieşirile la restaurant, grătarele de vară). Încet-încet, o să vezi că organismul tău nu îţi mai cere carne chiar tot timpul. Do not bully yourself, găseşte-ţi ritmul şi urmează-l. Şi ce dacă mai calci strâmb câteodată? Drumul nu e fix!

vacanta

  1. Apucă-te de gătit: be a smart vegetarian, not a junk vegetarian.

Problemă: Dacă ai renunţat la carne nu înseamnă, automat, că ai un stil de viaţă sănătos. Oricât de mândru ai fi că ai salvat văcuţele şi puii, faptul că mănânci o baghetă întreagă cu brânză topită sau o porţie uriaşă de cartofi prăjiţi sau tot borcanul de zacuscă de la bunica dintr-un foc cu juma’ de franzelă nu prea e combinaţie pe termen lung. You gotta be smart about it. You gotta face your fears. You gotta cook.

Rezolvare: Începe cu reţete simple, care sunt uşor de făcut şi care presupun ingrediente pe care oricine le are în cămară sau măcar la magazinul din colţ. E plin Internetul de reţete uşoare. Nu te arunca la cine ştie ce complicăciune, pentru început e suficient dacă îţi faci nişte legume sotate, un stir-fry, nişte orez, cuş-cuş, paste, supe cremă sau tarte. Nu te înfige nici în blogurile culinare care presupun că ai în cămară susan negru de Cambodgia, ulei de cocos presat la rece, unt de cacao sau mai ştiu eu ce – probabil că n-ai şi o să te deprimi, ca mine. Probabil că o să cumperi un borcan de unt de cacao care o să stea, în cămară, nedeschis, un an mai târziu, ca mine. Nu dispera că încă nu faci pâine cu maia, că n-ai blender şmecher sau că nu ai bani să-ţi cumperi cuptor din ăla deştept, electric. Start with the basics, nu te lăsa intimidat şi ţine minte: o tocăniţă de legume făcută de tine e mult mai bună decât un sandviş cu caşcaval.

vegan meal

  1. Documentează-te.

Problemă: Ţi-e o foame nebună, şi simţi că nu te saturi orice ai face? Ai ucide pentru salamul acela din vitrină? Probabil că nu mănânci ceea ce trebuie. Când renunţi la carne, corpul tău resimte lipsa proteinelor, şi o salată de la Mac just won’t do.

Rezolvare: Meet your new friends: fasole, linte, năut, cânepă, nuci, seminţe. Sunt surse vegetale de proteină pe care trebuie, and I mean trebuie, să le incluzi în alimentaţie. Dacă vrei să go vegan de-a dreptul, e musai să le mănânci. O să vezi că din momentul în care le incluzi în mesele tale, o să te simţi mai bine, mai puternic, mai energic, iar mâncărurile tale vor fi mai săţioase, mai consistente, mai apropiate de senzaţia pe care ţi-o dădea înainte o masă la care serveai carne. Citeşte articole despre ingrediente, informează-te despre legumele cu proteine, experimentează şi vezi ce îţi place şi ce te satură.

morcovete 6

  1. Mănâncă volumic.

Problemă: Înainte mâncai două sandvişuri şi erai ok. Acuma ţi-e foame chiar şi după ce termini un castron imens de salată, la care rozi vreo 15 minute. Care-i faza? Oare te transformi în iepure?

Rezolvare: Trebuie să te obişnuieşti cu un nou stil de a mânca. Şi anume: mâncatul volumic. Când prestezi veggies and stuff la modul deştept, adică incluzând în farfuria ta şi proteinele vegetale de care vorbeam mai sus, mesele tale vor fi… mari. Pentru că o să îţi ia mult să mânânci fasolea aia cu salata şi cu orez – mai mult decât o să îi ia prietenului tău să termine cei cinci mici din farfurie, de exemplu. Nu dispera. Bucură-te de masa ta care va dura jumătate de oră şi de faptul că te vei simţi săturat până la următoarea masă.

praz 2

  1. La restaurant, alege garniturile.

Problemă: Ai ieşit în oraş şi nu ai ce să mănânci? Restaurantul pe care l-ai ales nu are foarte multe opţiuni vegetariane şi o să te transformi într-un fir de praz dacă mai comanzi încă o salată?

Rezolvare: Been there, done that, my friends. Din fericire, am început să avem în Bucureşti locuri prietenoase cu vegetarienii, care au feluri de mâncare vegetariene foarte creative. De exemplu, la Vivo Fusion Food au doi burgeri vegetarian-option. Dacă nu eşti într-un astfel de loc mişto, salvarea ta vine de la capitolul „Garnituri”. Inventează-ţi propriul fel de mâncare. Combină fasolea bătută cu o porţie de cartofi copţi. Ia varză călită cu orez şi cu o salată. Comandă o salată de primăvară peste care rogi chelnerul să pună nişte hummus. Legume la grătar cu cartofi natur şi cu un aperitiv de zacuscă? Sounds great! Ignoră privirile ospătarilor care o să se uite la tine suspect când o să comanzi trei garnituri (vinete sote cu cartofi copţi şi cu legume la grătar) şi o să te întrebe: „Vă este FOARTE foame, domnişoară?”. Ei nu ştiu că tu ai fi în stare să le sari la jugulară dacă jugulara n-ar fi de origine animală.

10476590_10202339576596959_2686241271866142279_o

  1. Cel mai important: nu te încrâncena.

Problemă: Ai ajuns la bunica acasă şi nu reuşeşte să înţeleagă că tu ai hotărât să nu mai mănânci carne, aşa că a pregătit nişte pui la cuptor? Eşti într-o vizită şi gazda a pregătit chifteluţe? Mori de pofta unei şaorme de la Dristor? Băi, nu dispera! Mănâncă, frate!

Rezolvare: Nu te încrâncena în decizia ta de a nu mai mânca produse din carne. Dacă chiar ţi-e poftă, dacă chiar vrei, dacă nu vrei să-ţi superi o rudă în vârstă care ţi-a pus pe masă, din puţinul ei, nişte chiftele, băi, mănâncă carne. Nu se face gaură în cer, nu o să te pună nimeni la colţ, nu înseamnă că ai călcat greşit, iar traseul către a fi vegetarian nu este ceva fix – gata, ai gustat dintr-o bucată de peşte, you failed miserably. Până la urmă, dacă faci asta ca să trăieşti (mai) sănătos, bucură-te că mănânci multe fructe, legume, nuci şi seminţe şi nu te certa prea tare că ai mâncat şi niţel pui săptămâna trecută. Dacă o faci din milă de animale, te rog, nu te crucifica pentru că ai clacat şi ai mâncat nişte friptură la grătar. Gândeşte-te câte animale ai salvat deja reducând consumul tău de carne şi keep going. Just keep going.

quiche 1

Acestea fiind zise, vreau să deschid, aici pe blog, rubrica „Vegetarian începător” – care va conţine reţete uşoare, rapide, nesimandicoase, pe care orice rookie în ale bucătăriei le poate face. Prima reţetă din serie? Tocăniţă de fasole galbenă cu usturoi şi sos de roşii.

fasole 2

Tocăniţa de fasole galbenă este uşor de făcut, astfel că în mai puţin de 30 de minute te poţi deja aşeza la masă. Este în sezon chiar acuma, sunt pieţele pline, şi nu-ti spun cât de bună e cu o felie generoasă de pâine bună.

Ingrediente (pentru 4 porţii, 2 pentru acum, 2 pentru pacheţelul de mâine):

  • 1 kilogram păstăi de fasole galbenă.

  • 2 morcovi.

  • 6 căţei de usturoi.

  • 2 ceşti suc de roşii.

  • 2 ceşti apă.

  • Sare, piper, busuioc, paprika dulce.

  • Condimente chinezeşti de la Shan’Shi (le-am primit cadou la Food Bloggers Conference 2015 şi au mers la fix aici).

 

fasole 3

 

Cum se face:

  • Se spală bine păstăile de fasole. Eu nu le-am spălat prea intens pentru că le-am primit de la tata, din producţia proprie, şi ştiu că nu le-a stropit cu cine ştie ce dubioşenii. Se taie capătul ne-ascuţit al păstăii – cel ascuţit poate fi lăsat fără griji. Dacă e fasole tânără, nici nu trebuie să le scoti aţa.

  • Pune pe foc mediu o cratiţă cu capac în care ai pus cele două ceşti de apă.

  • Aruncă în cratiţă cei doi morcovi, daţi pe răzătoare, şi cei 6 căţei de usturoi, tăiaţi în bucăţi nu foarte mici. Lasă cratiţa pe foc, cu capacul pus, vreo 5 minute.

  • Aruncă fasolea în cratiţă, pune deasupra cele două ceşti de suc de roşii, sarea, piperul, busuiocul, paprika dulce şi condimentele chinezeşti. Amestecă bine.

  • Lasă pe foc mediu aproximativ 20 de minute sau până se pătrunde fasolea. Încearc-o cu o furculiţă – dacă nu e făcută, mai las-o pe aragaz.

  • La sfârşit, eu am pus deasupra nişte Sos Chilli Thai de la Shan’shi – a mers perfect, dar dacă tu nu ai sos din ăsta, nu te bloca. Merge bine şi fără.

 

fasole 1

 

PS. Nu te stresa prea tare. Mănâncă legume. Găteşte măcar o seară pe săptămână.

6 Comments

  1. Andreea
    Posted July 21, 2015 at 7:24 pm | #

    cred, de fapt nu cred, sunt sigura, ca acesta este cel mai bun articol pe care l-am citit vreodata despre acest subiect. si asta pentru ca nu merge pe ideea `totul sau nimic`. eu am pornit pe acest drum de doua ori. prima oara am renuntat (dupa 8-9 luni) pentru ca am facut o parte din greselile enumerate de tine, am cerut prea mult si prea brusc de la mine (chiar daca nu eram carnivora inraita, schimbarea tot grea a fost). a doua oara este acum, de data aceasta ar trebui sa reusesc, cu pasi marunti si siguri. recunosc ca la peste si fructe de mare nu am renuntat si ca e posibil ca anul acesta de sarbatori sa nu vreau/pot sa refuz din ce gateste mama.

  2. Posted July 23, 2015 at 1:41 pm | #

    Acum ma pun pe facut tocanita asta. Imi este o pofta de mor … si foame!

    • Posted July 23, 2015 at 2:09 pm | #

      Ionela, baga usturoi la greu. La. Greu. 😀

  3. Posted July 23, 2015 at 2:09 pm | #

    Andreea, iti multumesc mult pentru cuvintele tale. Intr-adevar, pe mine ideea “totul sau nimic” nu ma reprezinta pentru ca mi-am dat seama de mult ca nu ma pot identifica cu acest stil – sa fac totul dintr-o data, peste noapte. Am observat ca pentru corpul meu cele mai bune sunt tranzitiile line, usoare, facute nu neaparat in linie dreapta, ci cu multe popasuri sau mici abateri de la drum. Cu pasi marunti, dar siguri, cum zici tu, este cea mai buna cale. Nu trebuie sa te simti vinovata ca nu ai renuntat la peste si fructe de mare si nici nu trebuie sa renunti, daca asta nu te face sa te simti confortabil. Ideea principala este: ar trebui sa fii mandra de tine ca ai redus ORICUM consumul de carne, ar trebui sa fii mandra de tine ca mananci mai multe fructe si legume, iar daca inca mai mananci peste din cand in cand si incerci bunatatie mamei de sarbatori, CARE E PROBLEMA? 🙂 labels suck big time. 🙂 te pup!

  4. Posted July 24, 2015 at 2:10 pm | #

    Super de acord cu toate dar in special cu VI care cred ca ar trebui sa fie o regula pentru orice* ne propunem pentru ca altfel cred ca apar niste frustari super mari. (*aproape orice- cand am zis ca nu mai fumez, nu m-am mai atins. Punct.) Raspunsul meu la intrebarea: “ce gatesc sau ce mananca vegetarienii?” este: “Orice, fara carne.” Adica, nu mai faci pilaf, ii zici orez cu legume si tot bun e, tocanita e tot tocanita dar de legume ca nu mai pui costita de porc asa cum face bunica (ma rog, cand imi pune bunica in fata TOCANITA, ar putea sa aiba si 10 coaste in ea ca tot ling farfuria), varza nu mai are rata, fasolea e fara ciolan .. si tot asa. Plus niste super feluri de paste, branza si legume.. to die for!

  5. Posted July 24, 2015 at 2:44 pm | #

    nu m-am dat niciodata in vant dupa carne, ba chiar si sotul meu s-a convins ca e ok mai rarut, ca-i mai dragit. Iar acum…surpriza: el e vegetarianul prim din familia noastra 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>