Cum am planuit sa scap de gripa si raceala iarna aceasta – in trei pasi!

 

gingerata 2

 

“eu merg maine sa imi cumpar un vaccin anti-gripal de la farmacie, vreti sa va iau si voua? daca tot mergem duminica la pitesti, il rugam pe dandu sa ne intepe si stam toata iarna fara griji!”

dandu este unchiul meu, chirurg la spitalul judetean din pitesti.

cel care imi pune aceasta intrebare, invariabil, in fiecare toamna, cum se lasa nitel vremea rece si se ingalbenesc frunzele, este tata. un mare fan al vaccinului antigripal, care considera ca mica intepatura de toamna pe care i-o face fratele lui este cea care il fereste in fiecare an de gripe.

raspunsul meu este, invariabil nu. cu o singura exceptie, acum vreo 6 ani, cand cu tot cu vaccin, am facut o gripa tare pacatoasa, cu febra, ameteli si muci-multi-muci, care m-a pocnit vreo saptamana afara din viata asa cum o stiam. de atunci, refuz cu orice pret sa imi fac vaccinul antigripal, pentru ca am metodele mele (care vad ca functioneaza excelent) ca sa ma feresc de gripa. ele sunt simple si atat de pline de bun-simt, incat industria farmaceutica ar tremura in chiloti daca cu totii ne-am prinde ca e mai simplu sa previi prin hrana si stil de viata sanatoase, decat sa tratezi cu ‘nspe mii de tablete, pastile si pliculete cu prafuri.

insa inainte de asta, vreau sa stabilim niste chestii. nu sunt, sub nicio forma, impotriva vaccinurilor in general. nu sunt, nici pe departe, suficient de documentata incat sa emit judecati despre vaccinarea copiilor si a batranilor – si nici nu cred ca ar trebui sa va documentati pe bloguri personale sau culinare in ceea ce priveste acceptarea sau respingerea vaccinurilor, mai ales cand vorbim despre vaccinurile pentru cei mici, sau cele anti-hepatice, sau anti-HPV, and so on. m-am enervat foarte tare cand am citit despre reactia vehementa a oliviei steer la adresa vaccinarii si cred ca vedetele tv sau persoanele publice care nu au pregatire in domeniu si nici diploma care sa le ateste cunostintele medicale nu au voie sa emita astfel de judecati, la televizor, pentru milioane de spectatori care, neinformandu-se, le-ar putea lua declaratiile subred-documentate drept litera de lege. scriu aici ceea ce am vazut ca functioneaza in cazul meu si ma refer strict la propria persoana, adica un adult sanatos de aproape 30 de ani, cu rezultate excelente la analizele de sange anuale. asadar, take everything with a grain of salt si judecati singuri ce functioneaza in cazul vostru.

pentru mine, reteta unei ierni fara de gripe are trei pasi:

1. bagati in dieta cat mai multe fructe si legume, cat mai multe dintre acestea crude.

2. echilibru: trei mese pe zi, doua gustari.

3. miscare (work-out, sala, aerobic, mers pe bicicleta, inot, alergat prin parc, ce vreti voi) 5 zile pe saptama. restul de doua aveti pauza.

it’s that simple.

si, de fapt, nici macar nu pare atat de rocket science. sunt doar trei principii ale unui stil de viata sanatos, care practic iti cresc sistemul imunitar, care sistem imunitar este mai fortos atunci cand vine vorba despre lupta cu virusurile. cu cat tu mananci mai putine junk-uri si mai multe mancaruri bogate in nutrienti, cu cat iti cresti puterea facand exercitii si nu intepenind pe scaun si canapea for the most part of the day, cu atat o sa ai un sistem imunitar smecher si fortos. deci mai putine gripe! 🙂 we can do it!

 

gingerata 1

 

anul asta vreau sa-i dau gripei in cap si mai abitir, asa ca am hotarat sa includ in dieta noastra minunata gingerata. prietena si colega mea cristina marineata m-a invatat sa fac concentratul ei de gingerata si de atunci… sunt cam obsedata dupa aceasta bautura cu gust iute-acrisor! in afara de faptul ca are un gust demential si ca este o alternativa perfecta la bauturile dulci, carbo-gazoase sau nu, dar incarcate de tampenii, pe care le gasim in comert, este si geniala pentru muschii sistemului imunitar de care tot vorbeam. ghimbirul este alaturi de noi, oamenii, de tare mult timp. se pare ca in china este folosit de peste 2000 de ani pentru a ajuta digestia si pentru tratarea diareei, greturilor si durerilor de stomac. in textul sanscrit “mahabharata” chiar este descris un fel de mancare, o tocanita de carne cu ghimbir. in plus, ghimbirul este o planta de baza in medicina aiurvedica. a fost exportat in imperiul roman acum doua mii de ani, iar acolo era folosit in zona culinara si cea terapeutica.

cercetarile stiintifice facute pe ghimbir au aratat ca acesta ajuta atunci cand ai inflamatii ale colonului, greturi, dureri musculare, astm, tensiune arteriala crescuta, dureri menstruale, migrene. cica ajuta la absorbtia si asimilarea nutrientilor esentiali pentru organism, curata sinusurile, te ajuta cand esti balonat (desi daca ai un stil de viata sanatos, iti promit eu ca n-o sa prea fii balonat) si umbla vorba prin targ ca are chiar un oarecare efect afrodisiac. that is all she wrote! 😀 dar pentru mai multe informatii despre ghimbir, cercetati si foodmatters sau medicalnewstoday.

 

Ingrediente (pentru aproximativ 600 grame de concentrat de gingerata):

  • 1 radacina de ghimbir.
  • 500 de grame de apa.
  • 3 linguri de miere.
  • 1 lamaie.

Cum se face:

  • se ia radacina de ghimbir, se spala bine si apoi se curata (si nu ma intrebati, ca iubitul meu de fiecare data, “da’ de ce o mai spalam daca oricum o curatam?!…). coaja este atat de subtire, incat o puteti curata si cu o lingura sau lingurita, nu trebuie neaparat cutit.
  • se taie in cubulete nu foarte mari, dar nici foarte mici. ale mele au latura cam de 1.5 cm. (geek alert!)
  • puneti cubuletele de ghimbir in chopper sau blender, alaturi de o lamaie stoarsa. se pulseaza pana cand obtineti o pulpa foarte hidratata, omogena si fina. mie imi ia maxim 20 de secunde cu chopperul meu.
  • daca aveti un saculet din bumbac alimentar (din cele pentru filtrarea laptelui de nuci), acum este momentul sa il folositi. puneti toata pulpa din chopper in saculet si stoarceti-l bine-bine, deasupra recipientului in care v-ati hotarat sa tineti concentratul de gingerata. eu am folosit un recipient din sticla de 1 litru in care am pus o palnie. stoarceti bine-bine-bine saculetul. daca sunteti ca mine si inca nu v-ati cumparat saculet, puneti pulpa intr-o sita fina, pe care o sprijiniti deasupra palniei. cu ajutorul unei linguri, presati pulpa de sita, astfel incat sa i se scurga toooot sucul. o sa dureze ceva si este mai anevoios decat cu sacul pentru filtrare, da’ merge. la noi in casa, asta e treaba lu’ iubi. mwahaha. 😀 
  • peste sucul de ghimbir din recipient puneti jumatate de litru de apa si cele trei linguri de miere. amestecati bine de tot si pastrati la frigider. asta este concentratul vostru de gingerata.
  • gata! acum puteti avea gingerata cand vreti voi. tot ce trebuie sa faceti este sa luati un pahar, sa turnati in el un pic de concentrat de gingerata si sa umpleti apoi restul paharului cu apa.

Notele mele:

  • pulpa ramasa dupa stoarcere nu se arunca! mai bine puneti-o intr-un recipient cu capac si pastrati-o la frigider, va invat eu cum sa o folositi ca sa faceti o supa geniala.
  • pulpa ramasa se pastreaza bine in frigider pana la o saptamana. totusi, ca sa va bucurati din plin de toti nutrientii, ar fi bine daca ati folosi-o intr-o mancare cat mai repede. eu am lasat-o doua zile la frigider pana cand am facut supa de morcovi, mere si ghimbir.
  • for a nice and poppy kick, puteti adauga apa minerala la concentratul de gingerata. mie nu-mi place apa minerala, dar incercati si spuneti-mi daca voua v-a placut!
  • care este dozajul optim cand vrem sa ne preparam gingerata din concentrat? ei, aici intervine vorba aia cu: “cate bordeie, atatea obiceiuri!” sunt unii oameni care isi vor gingerata cu o doza mai mare de concentrat, altii care nu suporta gustul prea intens de ghimbir. de obicei, eu imi pun intr-un pahar obisnuit cam doua degete de concentrat si apoi completez cu apa. am observat ca din aceasta reteta de concentrat obtin cam 3 litri de suc de ghimbir. cel mai bine este sa mergeti pe cat mai multe incercari, ca sa descoperiti singuri concentratia optima pentru voi!
  • cat despre indulcirea sucului, aici tot de gustibus este. eu cateodata nu pun miere deloc. iubitul meu il prefera mai dulce. incercati si hotarati singuri cat de dulce vreti sa fie!
  • am citit ca sucul asta se pastreaza in frigider tot cam o saptamana, dar la noi intotdeauna s-a terminat dupa primele trei-patru zile.
  • radacina de ghimbir, necojita, se pastreaza in frigider pana la o luna.

 

vreti reteta printata? print aici:

Gingerata
Author: 
Recipe type: bautura iute-picanta-acrisoara, racoritoare si sanatoasa!
Cuisine: raw-vegana
Prep time: 
Total time: 
Serves: 10
 
anul asta vreau sa-i dau gripei in cap si mai abitir, asa ca am hotarat sa includ in dieta noastra minunata gingerata. prietena si colega mea cristina marineata m-a invatat sa fac concentratul ei de gingerata si de atunci... sunt cam obsedata dupa aceasta bautura cu gust iute-acrisor! in afara de faptul ca are un gust demential si ca este o alternativa perfecta la bauturile dulci, carbo-gazoase sau nu, dar incarcate de tampenii, pe care le gasim in comert, este si geniala pentru muschii sistemului imunitar de care tot vorbeam. ghimbirul este alaturi de noi, oamenii, de tare mult timp. se pare ca in china este folosit de peste 2000 de ani pentru a ajuta digestia si pentru tratarea diareei, greturilor si durerilor de stomac. in textul sanscrit "mahabharata" chiar este descris un fel de mancare, o tocanita de carne cu ghimbir. in plus, ghimbirul este o planta de baza in medicina aiurvedica. a fost exportat in imperiul roman acum doua mii de ani, iar acolo era folosit in zona culinara si cea terapeutica. cercetarile stiintifice facute pe ghimbir au aratat ca acesta ajuta atunci cand ai inflamatii ale colonului, greturi, dureri musculare, astm, tensiune arteriala crescuta, dureri menstruale, migrene. cica ajuta la absorbtia si asimilarea nutrientilor esentiali pentru organism, curata sinusurile, te ajuta cand esti balonat (desi daca ai un stil de viata sanatos, iti promit eu ca n-o sa prea fii balonat) si umbla vorba prin targ ca are chiar un oarecare efect afrodisiac. that is all she wrote! :D dar pentru mai multe informatii despre ghimbir, cercetati si foodmatters sau medicalnewstoday.
Ingredients
  • (pentru aproximativ 600 grame de concentrat de gingerata):
  • 1 radacina de ghimbir.
  • 500 de grame de apa.
  • 3 linguri de miere.
  • 1 lamaie.
Instructions
  1. Cum se face:
  2. se ia radacina de ghimbir, se spala bine si apoi se curata (si nu ma intrebati, ca iubitul meu de fiecare data, "da' de ce o mai spalam daca oricum o curatam?!...). coaja este atat de subtire, incat o puteti curata si cu o lingura sau lingurita, nu trebuie neaparat cutit.
  3. se taie in cubulete nu foarte mari, dar nici foarte mici. ale mele au latura cam de 1.5 cm. (geek alert!)
  4. puneti cubuletele de ghimbir in chopper sau blender, alaturi de o lamaie stoarsa. se pulseaza pana cand obtineti o pulpa foarte hidratata, omogena si fina. mie imi ia maxim 20 de secunde cu chopperul meu.
  5. daca aveti un saculet din bumbac alimentar (din cele pentru filtrarea laptelui de nuci), acum este momentul sa il folositi. puneti toata pulpa din chopper in saculet si stoarceti-l bine-bine, deasupra recipientului in care v-ati hotarat sa tineti concentratul de gingerata. eu am folosit un recipient din sticla de 1 litru in care am pus o palnie. stoarceti bine-bine-bine saculetul. daca sunteti ca mine si inca nu v-ati cumparat saculet, puneti pulpa intr-o sita fina, pe care o sprijiniti deasupra palniei. cu ajutorul unei linguri, presati pulpa de sita, astfel incat sa i se scurga toooot sucul. o sa dureze ceva si este mai anevoios decat cu sacul pentru filtrare, da' merge. la noi in casa, asta e treaba lu' iubi. mwahaha. :D
  6. peste sucul de ghimbir din recipient puneti jumatate de litru de apa si cele trei linguri de miere. amestecati bine de tot si pastrati la frigider. asta este concentratul vostru de gingerata.
  7. gata! acum puteti avea gingerata cand vreti voi. tot ce trebuie sa faceti este sa luati un pahar, sa turnati in el un pic de concentrat de gingerata si sa umpleti apoi restul paharului cu apa.
  8. Notele mele:
  9. pulpa ramasa dupa stoarcere nu se arunca! mai bine puneti-o intr-un recipient cu capac si pastrati-o la frigider, va invat eu cum sa o folositi ca sa faceti o supa geniala.
  10. pulpa ramasa se pastreaza bine in frigider pana la o saptamana. totusi, ca sa va bucurati din plin de toti nutrientii, ar fi bine daca ati folosi-o intr-o mancare cat mai repede. eu am lasat-o doua zile la frigider pana cand am facut supa de morcovi, mere si ghimbir.
  11. for a nice and poppy kick, puteti adauga apa minerala la concentratul de gingerata. mie nu-mi place apa minerala, dar incercati si spuneti-mi daca voua v-a placut!
  12. care este dozajul optim cand vrem sa ne preparam gingerata din concentrat? ei, aici intervine vorba aia cu: "cate bordeie, atatea obiceiuri!" sunt unii oameni care isi vor gingerata cu o doza mai mare de concentrat, altii care nu suporta gustul prea intens de ghimbir. de obicei, eu imi pun intr-un pahar obisnuit cam doua degete de concentrat si apoi completez cu apa. am observat ca din aceasta reteta de concentrat obtin cam 3 litri de suc de ghimbir. cel mai bine este sa mergeti pe cat mai multe incercari, ca sa descoperiti singuri concentratia optima pentru voi!
  13. cat despre indulcirea sucului, aici tot de gustibus este. eu cateodata nu pun miere deloc. iubitul meu il prefera mai dulce. incercati si hotarati singuri cat de dulce vreti sa fie!
  14. am citit ca sucul asta se pastreaza in frigider tot cam o saptamana, dar la noi intotdeauna s-a terminat dupa primele trei-patru zile.
  15. radacina de ghimbir, necojita, se pastreaza in frigider pana la o luna.

 

asadar, haideti sa luptam impreuna impotriva racelilor si gripelor haine!

 

cu drag si cu mult ghimbir,

catalina.

 

One Comment

  1. Posted August 8, 2016 at 12:10 am | #

    dit :Ha ben tiens, je me suis acheté un jean chez Kiabi la semaine derniere et pas prix tout riquiqui pour moi, ben paf samedi, la couture a laché et le bouton avec!!!! Ben je suis retournée auu81rd&#o2j7;hui et la vendeuse n’a rien voulu savoir. Bref depuis le temps que je me disais que pour les jeans Kiabi était de la merde, ben la c’est sur!!!Merci au fait pour l’astuce “collant dans le sac a main” j’y avais jamais pensé!!! Et ca va bien me sauver la mise Tu n’as même pas pu l’échanger ? Ils abusent !!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: