Care-i faza cu… ”Vagonul cu Sucuri”?

 

 

_DSC0903

Morcovi, țelină, conopidă, mere, pere în panere, struguri, grapefruit, kiwi și ananas, broccoli, praz, fasole, prune și gutui.

Nimic nu-mi plăcea.

Atât de mare era disprețul meu pentru fructe și legume, că aveam gag reflex numai când vedeam o farfurie cu spanac, un castron cu ciorbă de urzici sau niște mâncare de vinete.

Până pe la 25 de ani, meniul vieții mele era un amestec tare plăcut mie de pâine-brânză-carne-cartofi, cu adaus de mezeluri și fast-food, junk food și dulciuri. Am mai povestit aici și aici cum mă făcea asta să mă simt, cât de grasă ajunsesem și, mai ales, ce niveluri scăzute de energie aveam pe atunci.

Când m-am hotărât să mănânc fructe și legume la greu, a trebuit așadar să-mi înfrâng o silă și o scârbă bine solidificate. Așa că am făcut orice om normal la cap de pe lumea asta ar trebui să facă când nu suportă să mănânce altceva în afară de sandwich-uri. Și mi-am luat un blender. Un blender Kenwood cam prost, resigilat, care m-a costat 100 de lei, dar pe care încă îl folosesc și astăzi. La blenderul ăsta am început să-mi fac smoothie-uri (long before they were cool), adică am început să arunc dimineața în el ce combinații îmi treceau mie prin cap: o banană și un măr; doi morcovi și o pară; două prune și o banană; un graprefruit, niște ananas și o sfeclă; înțelegeți voi.

Unele combinații erau de-a dreptul oribile, dar pe mine m-au ajutat să-mi înfrâng sila de fructe și legume și, mai ales, să-mi obișnuiesc papilele gustative cu gustul natural al acestora – papilele mele fiind pe atunci fane Cola și Prigat de cireșe. Încet-încet, am început să mănânc fructe și legume crude, iar acuma, na, ați văzut și voi, bag fasole și-n torturi.

Amintirea asta mi-a venit în cap când Ruxandra și Costin de la ”Vagonul cu Sucuri” mi-au trimis în testing șase dintre sucurile lor, în cadrul campaniei #AlegSanatatea. Pentru că, la vremea respectivă, opțiuni nu existau în România dacă voiai să bei în oraș un suc de fructe și legume, crud, nepasteurizat, fără zahăr și fără alte tâmpenii băgate prin el. Așa că lucrul care mă bucură enorm la mica lor afacere este că îmi oferă mie (și vouă) posibilitatea de a alege. Vrei Cola? Perfect, ai o mie de locuri din care îți poți lua o cutie. Dar vrei niște suc de sfecla cu morcov și măr delicios? Ei bine, uite, acum ai de unde să ți-l iei și pe ăsta.

I-am luat la întrebări pe Ruxandra și Costin despre proiectul lor, ”Vagonul cu Sucuri”, și am scris aici răspunsurile lor. Săptămâna viitoare o să vă spun concluziile mele, o să vă dau două rețete de sucuri pe care le mai fac în casă din când în când și o să aveți parte de un concurs marca sunny side up și ”Vagonul cu Sucuri”, așa că vă aștept pe aici.

 

tropicalu

 

sunny side up: Ruxandra, care-i faza cu „Vagonul cu Sucuri”? Cine sunteţi, de unde a apărut „vagonul” vostru şi ce v-aţi propus?

Ruxandra Micu, ”Vagonul cu Sucuri”: Vagonul cu Sucuri a apărut practic peste noapte ca idee de afacere. Ne gândeam de ceva timp să pășim către antreprenoriat, iar pasiunea noastră pentru o alimentație sănătoasă ne-a făcut să vedem și cum să facem asta. Ne-am propus să aducem un aer nou în domeniu prin concept și prin stand, al cărui design este piperat cu accente retro. Am profitat astfel din plin de pregătirea noastră profesională și am început să proiectăm standul și să lucrăm la planul de afacere.  

 

vagonul cu sucuri 1

 

Ce este deosebit la sucurile voastre, ce le face diferite de alte sucuri de fructe şi legume pe care le găsim acuma în magazine?

Sucurile noastre sunt naturale, presate la rece și nu sunt pasteurizate. Prin presare la rece, sucurile își păstrează toți nutrienții și sunt foarte sănătoase! Spre deosebire de alte sucuri presate la rece din magazine, sucurile noastre nu au fost tratate prin nicio metodă de prelungire a termenului de valabilitate și sunt întotdeauna proaspete. Asta înseamnă că nu au stat pe rafturi zile întregi!  

De asemenea, aproape toate sucurile presate la rece de pe piață sunt complet lipsite de pulpă/fibre. Noi nu vrem ca sucurile noastre să fie doar bune la gust, ci și extrem de sănătoase pentru organism! De aceea, am ales să creăm sucuri presate la rece care să aibă și puțină pulpă, suficientă cât să ajute organismul să asimileze mai bine nutrienții din ele, însă fără să deranjeze din punct de vedere al texturii sucului.    

Ce înseamnă „presate la rece” şi de ce ar trebui eu să fiu încântată că pot cumpăra o sticlă de suc presat la rece? Ce presupune tehnica asta şi care sunt avantajele ei?

Prin presare la rece, fructele, legumele și frunzele sunt zdrobite, iar sucul rezultat păstrează chiar și 95% din nutrienții existenți în ingredientele folosite!  

Aici este marea diferență între sucurile presate la rece, crude, și cele obținute prin centrifugare și/sau pasteurizate. Sucurile obținute prin centrifugare oxidează aproape imediat, pe când cele presate la rece pot fi ținute la frigider chiar și trei zile, păstrându-și aproape în întregime nutrienții.  

De pasteurizare cred că nici nu mai are rost să zicem. Prin acest procedeu sunt distruși nutrienții din sucuri, iar acestea devin pur și simplu niște băuturi cu gust bun, dar cu niciun beneficiu adus sănătății.

 

4 prajturel

 

Ruxandra, de ce e bine pentru mine să beau sucuri de fructe şi legume? De ce beţi voi, de exemplu, sucuri din ăstea în fiecare zi?

Cred că toată lumea știe deja că pentru o alimentație sănătoasă, trebuie să consumăm din belșug fructe și legume proaspete zilnic, iar prin transformarea acestora în sucuri presate la rece, putem consumă cantități mai mari de fructe și legume, cu mai multă ușurință și mai puțin efort.

În cazul nostru este mult mai simplu să bem câteva pahare de suc dimineață și să plecăm la treabă sau să completam o masă cu un suc natural decât să mâncăm fructele că atare.  

De asemenea, în perioadele reci sau în care suntem mai stresați, sucurile presate la rece sunt metoda ideală de a ne întări sistemul imunitar. Acestea ne oferă foarte multe vitamine, minerale, enzime și sunt incomparabil mai eficiente decât niște pastile! Nici măcar nu mai ținem minte când a fost ultima oară când am răcit, de când am ne-am schimbat stilul de viață acum câțiva ani!  

Noi ne ghidăm dupa zicala lui Hipocrate: „Alimentele să vă fie medicamente și medicamentele să vă fie alimente.” Dacă oamenii ar începe să aibă o alimentație sănătoasă, o mare parte din bolile de azi ar dispărea. 

La noi, sucurile ăstea de fructe şi legume au devenit, din ce în ce mai mult, asociate cu ideea de „detox” – pe mine mă sperie genul acela de regimuri în care cinci zile bei numai sucuri. Care e părerea voastră despre detox şi detox juicing? Sucurile ăstea, de exemplu, pot înlocui mese întregi sau nu e o idee bună să facem asta?

Știi cum e asta?! Mănânci prost tot anul, dar te chinui o săptămâna și zici că ți-ai curățat organismul… Nu merge chiar așa! 

Organismul știe singur să se detoxifice, că de asta avem ficat, rinichi, glande sudoripare etc. Ce e important este să conștientizam că el este că o mașină. Dacă îi oferim combustibil bun, atunci va funcționa perfect, așa cum a fost proiectat să o facă. În schimb, dacă facem rabat la calitate și îi dăm „benzina” proastă, cu mizerii, o să mai meargă ok poate o perioadă, după care va începe să scârțâie pe ici pe colo și în final va ceda.  

Așa și cu noi. Zicem că suntem sănătoși și că nu pățim nimic dacă mâncăm numai fast-food și junk food. Da, nu pățim nimic acum. Însă mâncăm prost azi, mâncăm prost mâine, și după câțiva ani o să începem să ne plângem de diverse afecțiuni, până când acestea se vor agrava, iar apoi o să fie cam târziu să mai facem detox-uri. Odată ce ai stricat ceva, e mai greu să repari.  

Noi nu suntem adepții curelor de detox. Ne dorim să promovăm un stil de viață echilibrat. O cură de detox de câteva zile pe an este egală cu 0 dacă nu mănânci ok în restul timpului. Mai mult, nu promovăm dietele extreme! Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri ale omului, de ce să nu ne bucurăm de aceasta?! 

În acest sens am inițiat și campania #AlegSanatatea care vine că sprijin pentru activitatea noastră. Este foarte plăcut să constatăm că unii dintre clienții noștrii consumă sucuri naturale în mod regulat, însă prin această campanie, dorim să apăsam puțin pe accelerație. Scopul este să livrăm informația despre importanța unei diete echilibrate cât mai departe și să oferim și soluții în acest sens, prin activitatea noastră de la Vagon.

 

_DSC0906

 

De unde vă luaţi ingredientele? Poţi să îmi explici care este traseul sucurilor voastre, de la fruct la… vagon? Cine face reţetele, unde se face presarea la rece, cine se ocupă de asta, unde se îmbuteliază, etc?

Deocamdată colaborăm cu o companie specializată în acest sens, însă pe viitor dorim să apelăm, pentru unele din fructele și legumele noastre și la mici producători locali, deoarece considerăm că trebuie să susținem și să promovăm micile ferme autohtone.

Noi primim fructele comandate dimineață devreme, acestea sunt verificate, depozitate și aranjate. Dispunem de un spațiu de depozitare lângă stând și de o ladă frigorifică generoasă pentru a preveni deteriorarea anumitor ingrediente. Preparăm sucurile atât la sticlă cât și la pahar, la stand, folosind 2 storcătoare prin presare la rece Balance Life și respectând cu strictețe rețetele.  

La stand îl puteți găsi pe Bogdan, creatorul grupului Bucătăria Vegana, căruia i-a surâs foarte mult ideea colaborării cu noi, și pe Costin. Am decis să fie unul din noi la stand fiindcă doar așa putem aprecia cât mai bine cum decurge activitatea, cum primește publicul mesajul nostru și sucurile pe care le preparăm, iar aceste lucruri sunt extrem de importante pentru noi.

 

vagonul cu sucuri - costin

 

Câte zile rezistă sucurile voastre?

Sucurile noastre nu sunt procesate termic și nici pasteurizate, astfel fiind mai sănătoase. Procedeul de presare la rece face că oxidarea să se producă mai lent, iar asta înseamnă că sucurile noastre pot rezistă și până la 72 de ore ținute la rece. Asta dacă cineva rezistă atât timp fără să le consume! 

Cât de mult e… prea mult? Ar trebui să avem grijă şi să nu bem mai mult de o anumită cantitate de suc din acesta în fiecare zi, mai ales dacă este făcut numai din fructe?

 Știi vorba aia,  “Totul este otravă: nu există nimic neotrăvitor. Numai doză face că otravă să nu aibă efect.”? [Paracelsus] Cam așa e!  

Excesele, de orice fel, dăunează. Așa și în cazul fructelor și a legumelor, care de altfel sunt extrem de sănătoase. Dacă mănânci vreo 30 de mere într-o zi, e posibil să dai colțul! :)) E același lucru că și cum ai mânca direct cianură, conform studiilor.  

Regula de bază e să fim echilibrați și să mâncăm cu bun simț! Nu pot să îți ofer o cantitate exactă a ceea ce înseamnă prea multe sucuri pe zi, pentru că depinde și de ce mănâncă persoana respectivă în afară de sucuri. Sunt persoane care au diete high-carb, mănâncă zeci de kilograme de fructe pe zi și arată și se simt perfect! Important e să găsim formulă care funcționează cel mai bine pentru noi, pentru organismul nostru.  🙂  

 

12 Sfeclicios

 

Am înţeles că voi aţi luat, la un moment dat, decizia de a vă schimba stilul de viaţă şi de a mânca mult mai sănătos. Cum arăta viaţa şi meniul vostru înainte şi cum arată acuma?

Noi ne-am schimbat acum aproape 5 ani stilul de viață, când am devenit vegetarieni. Am început prin a conștientiza importanța unei diete echilibrate, ne-am documentat foarte mult, am citit cărți, articole și am vizionat documentare.  

Înainte aveam o dietă „normală”. De fapt, dieta asta „normală” pe care o au majoritatea oamenilor, ar trebui să fie considerată cea anormală. 

Mâncam clasic, ca tot românul! Fripturi, de obicei cu cartofi, sălățele mai răruț, fructele la fel (maxim una pe zi), și nu prea ne păsa că mâncăm prăjeli și mult prea multă mâncare gătită. Cruditățile erau cam  rare la noi pe masă. De obicei săream mese din cauza cursurilor, pierdeam nopți lucrând la proiecte în compania junk food-urilor și tot așa.  

Față de alții, noi nu frecventam atât de des fast-foodurile, o lăsasem mai moale cu zahărul și băuturile carbogazoase, dar totuși, nu aveam o alimentație bună.  

Mai pe scurt, nu ne gândeam deloc la ceea ce mâncăm și la cum ne poate afecta sănătatea.  

De când ne-am schimbat complet alimentația și am început să ne îngrijim mai mult de corpurile noastre, ne-am schimbat foarte mult și noi că persoane, ne-am schimbat gândirea, suntem alții față de cum eram acum câțiva ani.  

În aceeași perioadă am început și blogul meu, Gourmandelle, unde postez aproape toate rețetele pe care le pregătesc. Meniul nostru de acum este extrem de divers și colorat! 🙂  

 

ruxandra-micu-vagonul-cu-sucuri

 

Care sunt lucrurile pe care le-aţi adus în dietă, lucrurile pe care le-aţi scos din dietă şi ce aţi observat, all in all, la starea voastră după schimbarea asta?

 Acum folosim ingrediente diverse, de care înainte nici măcar nu auzisem! Ce quinoa, ce avocado, ce linte sau năut… mâncam atât de puține lucruri! Acum iubim să gătim, să explorăm gusturi noi, să încercam rețete și ingrediente diverse.

Suntem adesea întrebați, atunci când lumea află că suntem vegetarieni, „Dar voi ce mai mâncați dacă nu mâncați carne?!”. Le răspundem de obicei râzând: „Tot ce se mănâncă, în afară de carne! „,.

 Acum mâncăm mai des salate, bem sucuri sau smoothie-uri zilnic, mâncăm tot felul de fructe și legume, verdețuri la greu, leguminoase care mai de care și avem o colecție foarte mare de condimente pe care le folosim în cantități generoase! 

Răcelile stau departe de noi, nu am mai fost pe la medic de câțiva ani (decât în controalele de rutină), avem o digestie incomparabil mai bună față de cea de dinainte de schimbare, iar astea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le-am simțit. Pentru noi acest pas a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut și ne-a deschis ochii către o lume plină de sănătate, gusturi și bucurie. 

 

(Fotografiile din interviu sunt toate via ”Vagonul cu Sucuri”).

 

PS. Beți sucuri de fructe. Aruncați înăuntru, din când în când, și o sfeclă. You will thank me later. 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>