Ce să mănânci în Thassos, Grecia?

 
 
Stau în camera dezordonată, cu draperiile trase. E cald, întuneric și de pe balcon vine un ușor miros de pișu de câine, semn că ar fi trebuit să aruncăm pad-ul Sansei poate acum vreo două zile. Apropo, eu spun ”ușor miros de pișu” poate și pentru că am nasul mereu înfundat și simt vag cam orice miros de pe lumea asta. O abilitate care mi-a prins bine când aveam locul de muncă lângă un Carrefour Market, de unde venea o duhoare amestecată de mici, brânză veche, murături și veceu.

Lângă mine, Dorin doarme pe spate, înfofolit în plapumă, gripat. Sforăie. Probabil a luat gripa de la Sansa, care sforăie și ea, tolănită pe spate, lângă el. Eu îmi trag din când în când nasul (gripa probabil că va ajunge și la mine în cel mai scurt timp), lucrez lângă ei la articolul acesta și, printre poze cu Thassos, mare turcoaz, plaje, dovlecei pane, creveți și feta prăjită, mă gândesc că de fapt sunt fericită, măi, extrem de fericită de zilele ăstea de toamnă în apartamentul nostru nerenovat, dezordonat și (puțin cam) mirositor câteodată, în care uneori cinele sunt îmbietoare, alteori sunt formate din două sandvișuri, alteori ne băgăm picioarele în tot și comandăm de la chinezesc. Dar să trecem la articolul despre mâncarea din Thassos, locul în care chinezescul nu ne-a trecut prin cap nici măcar o secundă.

 
Ce mananci in Thassos 12

Pentru vacanța ta de la anul (sau poate ca să îți trezesc câteva amintiri de vara care tocmai a trecut) îți las aici 7 mâncăruri pe care trebuie să le încerci când ajungi în Thassos. Pentru că sunt geniale, pentru că sunt savuroase, pentru că doar n-ai plecat la greci ca să mănânci șnițel cu cartofi prăjiți, nu?

 

1.Dovlecei pane cu sos de usturoi.

 
Ce mananci in Thassos 9

 
Dorin și cu mine ne-am mâncat, probabil, propria greutate în dovlecei pane vara aceasta în Thassos. Îi găsești peste tot: crocanți la exterior, moi și suculenți în interior, dovleceii pane (în meniul scris în engleză o să îi vezi trecuți ca ”fried courgettes”) sunt la mare căutare în Thassos și sunt aperitivul perfect pentru un prânz de după plajă sau seara, după ce te-ai fâțâit pe faleză. Unele taverne îi servesc cu tzatziki, mie mi-au plăcut enorm când veneau serviți cu un sos cremos, galben, de usturoi, care semăna leit cu sosul acela Glen servit la KFC – numai că era foarte ușor. Am întrebat și cică sosul acela pe care îl vezi în poză se face dintr-un amestec de ulei, usturoi, cartofi și muștar – este de vis!

 
Ce mananci in Thassos 4

 

2.Cheese Dip.

 
Ce mananci in Thassos 11

 
Un aperitiv pe care l-am mâncat la fiecare masă, Cheese Dip ăsta este fix ce îi spune numele: un amestec cremos de brânzeturi cu mirodenii și de cele mai multe ori niscaiva iuțeală, sărat, numa bun de întins pe felii de pita bread fierbinți, scoase din cuptor. Vine și în varianta mai roz, atunci când brânza este amestecată cu ardei. Eu îmi făceam mici sandvișuri cu cheese dip peste care propteam bine un dovlecel pane și nici că mai aveam nevoie de altceva în viață.

 
Ce mananci in Thassos 8

 

3. Buyurdi.

 
Ce mananci in Thassos 7

 
Ah, ah, Buyurdi, cât am așteptat să înmoi în tine o bucată crocantă de pâine prăjită. Cât am așteptat să înfig furculița în feta ta topită și să o trag după mine, cu tot cu o bucățică de roșie. Buyurdi ăsta poate nu pare mâncarea perfectă pentru o zi caniculară în Grecia (se servește fierbinte, din cuptor), dar nu prea mi-a păsat mie de reguli din ăstea și l-am căsăpit într-o după-amiază călduroasă de august, în timp ce la coadă stăteau niște vinete pane (suratele dovleceilor de mai sus). Buyurdi este un amestec de brânză feta, roșii, ardei, ulei de măsline, oregano și ardei iute, care se pune într-un vas mic de lut și se bagă în cuptor până când feta o ia razna și se împrăștie, topită, peste tot. Câteodată, în capul lui Buyurdi ăsta aterizează câte un ou, câteodată nu, cert este că e minunat să îl mănânci cu prea multă pâine, cu prea multă grabă.

 
Ce mananci in Thassos 6

 

4.Salată grecească.

 
Ce mananci in Thassos 5

 
Mă lași cu salata grecească? Ce mare lucru să fie? Roșii avem și noi. Ardei cultivă și tata. Brânză feta pot să iau de la magazin, la fel și măsline. De ce mi-aș cumpăra salata grecească în Thassos când, uite, sunt atâția peștișori aici pe care pot să îi mănânc, unul câte unul? Așa ziceam eu, the big noob, până să gust din salata grecească pe care o vezi în poza de mai sus. De-li-cioa-să. Ge-ni-a-lă. Uleiul de măsline a făcut toată diferența, gustul măslinelor a fost neșteptat de bun, iar feta, mă rog, aș vrea eu să găsesc feta din aia la magazinele noastre. Am ras toată salata aceea mârâind de plăcere și am mai vrut. Salatele grecești sunt mari în Thassos, recomand să luați una și să o lăsați în mijlocul mesei, ca să se servească toți din ea. Eu am mâncat-o singură pe toată, dar nu toți avem super-puteri.

 

5.Feta prăjită.

 
Ce mananci in Thassos 2

 
Crocantă și condimentată la exterior, crustă suculentă, interior cremos, onctuos, lipicios. Vorbesc despre cea mai mișto invenție a grecilor de la democrație încoace: brânza feta prăjită. De o mie de ori mai mișto texturată decât halloumi, de o mie de ori mai savuroasă decât brânza feta la cuptor (am încercat și opțiunea asta, dar we did not click), brânza feta prăjită este ceea ce aș fi vrut să am la pachețel în fiecare zi la birou, pe când munceam de la 9 la 18, ca să îmi mai ia din amar și jale. Chestia asta este sărată (ceea ce mie mi s-a părut grozav) și merge de minune cu salata grecească de mai sus.

 
Ce mananci in Thassos 3

 

6. Creveți, creveți, creveți.

 
Ce mananci in Thassos 13

E greu să găsești un loc în Thassos cu creveți care să nu fie excelenți, dar stați liniștiți, noi am găsit și așa ceva. De cele mai multe ori însă o să fie buni, delicioși, aromați și o să ți se topească în gură. Îmi pare rău că ziua are doar trei mese și că eu nu am stomac tetracameral, ca să fi putut mânca mai mult decât am făcut-o.

 

7. Calamari prăjiți.

 
Ce mananci in Thassos 1

 
O să zici că sunt o țărancă înapoiată care a plecat în Thassos ca să mănânce calamari prăjiți – și probabil că sunt. Când nu au textură de cauciuc vechi și când nu îmi pierd plombele mestecându-i, adică atunci când sunt făcuți așa cum trebuie, calamarii prăjiți sunt o nebunie suculentă. Am murit după ei în combinația de mai sus, adică cu squid pane și cartofi prăjiți. Sunt o fată simplă cu plăceri simple, vorba Veronicăi.

 

Ți-a plăcut excursia noastră în Thassos? Data viitoare dau detalii despre restaurantele și tavernele pe care le-am încercat și îți povestesc care este locul (și bucătarul) la care o să mă întorc de acum înainte, an de an.

Tu ce experiențe culinare ai avut în Thassos? Ce ai recomanda de acolo?

2 Comments

  1. Andreea
    Posted October 11, 2016 at 9:37 pm | #

    Ah ce pofta imi este de niste mancare greceasca, minunat in Thassos.
    Pe langa ce ai enumerat tu acolo, pentru noi must eat mai sunt:
    Caracatita (nu pot sa cred ca nu ai pomenit de faimoasa caracatita :)) – la gratar sau in sos de vin),
    Moussaka (cea mai buna pe care am mancat-o a fost in satul Kazaviti, restaurantul cu acelasi nume),
    Sardine (sunt unele cu usturoi la o taverna din Skala Rachoni – Gorgona se numeste – super bun tot ce au acolo),
    Gavros (un fel de hamsie prajita dar mai tasty).
    Din categoria branzeturi grecesti am mai mancat ceva f bun:
    Branza Manouri cu crema de otet balsamic.
    La orice restaurant grecesc, oricat de banal ar suna, eu nu ma pot lipsi de ardei copt cu ulei de masline si umplut cu branza feta, oh yumm.
    Dar si deserturi bune am mancat in Thassos, am descoperit intr-o cofetarie pe langa Golden Beach un cataif foarte bun. Si cel mai bun desert pe care l-am primit din partea casei a fost la o taverna la Aliki Beach – un iaurt grecesc cu dulceata de visine, posibil amandoua facute in casa deoarece erau delicioase. 😀

  2. Posted November 3, 2016 at 3:21 pm | #

    Mi-ar fi placut mult sa vad si unde anume ai dat peste aceste delicii? Dar si unde nu au fost crevetii tocmai buni?
    In schimb as mai pune pe lista bifteki cu sos de rosii facut in casa de la hotel Dionyssos din Golden Beach (cred ca asa se scrie numele hotelului), midiile saganki de pe plaja Paradise (si cam orice midii de acolo), cofetariile din Panagia si Potos (de la ultima am mancat o prajitura perfecta cu blat insiropat si un fel de budinca de lapte sau cocos). Gyros de oriunde si souvlaki la fel 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>