‘Claim your weekend back’ project si un vegetarian-overnight-oats-banana-and-cocoa parfait! :D

 

 

 

voo 1

 

iubesc weekendurile. sunt acele zile in care in sfarsit ceasul nu suna la ora sase, iar eu nu-i mai chinui pe iubitul meu si pe vecina de palier (avem pereti extrem de subtiri!) cu snooze-urile mele enervante de pana la sase jumate. sunt zilele in care nu mai beau cate o cafea solubila, amarata, ci ma bucur din plin de o cana mare, aburinda, de cafea la ibric mesterita de iubit si tunata cu lapte si miere. sunt zilele in care ne facem piata, cu oprirea obligatorie la vanzatorul de seminte si condimente de la piata matache, si ne gandim ce am vrea sa mancam saptamana urmatoare. sunt zilele in care ne vizitam parintii (deci mancam carne :P) si zilele in care e musai sa ne vedem prietenii. cateodata sunt zile lenese, de stat in pat si uitat la filme, cateodata sunt zile de calatorie, cu urcat pe munti sau pus cortul pe plaja, la malul marii. sunt acele zile in care iubitul meu este desemnat sa se ocupe de micul dejun, si se achita de treaba excelent cu niste omleta cu ceapa si branza, pe care eu o mananc urcata pe niste felii de paine integrala, prajita. sunt zile bune, weekendurile astea. sunt cele mai potrivite zile pentru a construi amintiri.

 

papanasii bunicii

 

pentru mine, weekendurile au o importanta aparte, pentru ca mult timp… nu le-am avut. din cei sapte ani de cand sunt angajata, primii patru i-am petrecut intr-un job in care trebuia sa fim de serviciu doua weekenduri pe luna. cand esti proaspat iesita din facultate, un pic cam verde si foarte tanara, cand prinzi de picior un job excelent si toata lumea iti spune cat de norocoasa esti ca ai parte de asa ceva si ca un milion de fete ar ucide pentru jobul tau (nu va suna a “diavolul se imbraca de la prada?”…) atunci faza asta cu weekendurile lucrate nu ti se mai pare asa de tragica. o iei ca atare, lucrezi ca magarul lui nastratin hogea, refuzi politicios invitatiile prietenilor tai la terasa, munte, mare si in general la orice, iar in weekendurile libere esti atat de epuizata incat ti se pare perfect in regula sa te trezesti, sa mananci si apoi sa te culci la loc pana pe la ora patru dupa-amiaza.

intre timp, te trezesti de-a binelea. sau cel putin, eu m-am trezit. si am declansat operatiunea “recastiga-ti dreptul la weekend”, cu subtitlul “pana mea, aia s-au rasculat in preajma revolutiei industriale pentru program de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana si eu trag ca samsarul fara ca macar sa fiu platita pentru overtime? not happening again, dude!…” – da, stiu, cu un asa subtitlu lung, orice copywriter mi-ar spune ca n-as avea nicio sansa la popularizare. 😛

acum, din fericire, am un job unde munca in weekend este ceva ce se intampla foarte rar. asta daca reusesc sa fiu extrem de efcicienta si organizata in timpul saptamanii, ceea ce prin definitie, eu sunt – cele trei agende si o mie de pixuri, creioane colorate si text-linere din geanta imi stau marturie. cu timpul, am inceput sa imi transform weekendurile in adevarate vacante in care ingramadesc, in doar 48 de ore, experiente minunate alaturi de oamenii dragi mie, leneveala si rasfat, carti citite si filme vazute, dans si picnicuri, calatorii, gatit si vizitat de parinti (e oare ceva mai fain decat sa iti gateasca tatal tau masa de pranz?), planuri peste planuri si, mai ales, timp numai al meu pe care il impart cum vreau eu.

 

 

minunat alt text

 

cunosc insa o multime de oameni care isi aduc munca acasa in weekend, care dau telefoane peste telefoane sambata si duminica pentru a-si rezolva situatiile de la serviciu, care isi programeaza intalniri de business duminica dupa-masa – situatia asta ma intristeaza. nu ma intelegeti gresit, mi se pare perfect normal sa muncesti in weekend atunci cand tura ta pica sambata sau duminica (si cand aceste zile sunt recuperate la un moment dat sau platite in plus); la fel de normal mi se pare sa muncesti in weekend atunci cand incerci sa iti pui pe picioare propria afacere, lucru ce necesita munca si networking constant. dar, oameni buni, cand muncesti ORICUM in timpul saptamanii pentru o firma, agentie, corporatie, zilele de weekend ar trebui sa fie lucrate NUMAI cu o recuperare ulterioara sau… pe overtime! suna naiv ce zic? romantic? sunt o visatoare? cu siguranta! dar cred ca din ce in ce mai multi ar trebui sa ne trezim si sa CLAIM OUR WEEKENDS BACK NOW! 😀

 

***

pentru ca in fiecare luni de dimineata am un soc cultural-corporatist urias, am nevoie de un mic dejun nutritiv, copios, care sa nu pice greu, dar care totusi sa imi dea energie pana spre ora pranzului. unde mai pui ca, de obicei, lunea este prima zi de work-out dupa doua zile de odihna, asa ca acest mic dejun trebuie sa fie suficient de bine gandit incat sa imi dea forta si putere pentru cele 30 de minute de intermediate gymra workout pe care le fac acuma. in plus, am nevoie de confort food si de rasfat, asa ca un mic dejun pe care sa il pot considera oarecum un desert primeste extra-puncte! asa ca behold un parfait vegetarian cu fulgi de ovaz, banane, cacao si unt de arahide in fata caruia si iubitul meu a capitulat. iar eu am devenit complet dependenta de el si il prepar in fiecare seara pentru a doua zi – da, se prepara de cu seara, iar de dimineata, voila! micul dejun este gata, preparat de propriul vostru frigider!

 

voo 2

 

ingrediente (pentru doua portii):

1. pentru stratul de “overnight oats”:

  • 4 linguri de fulgi de ovaz.
  • 2 banana coapta.
  • 1 ceasca de lapte (puteti face reteta vegana folosind lapte de migdale, de alune sau de caju).
  • 4 linguri seminte de chia.
  • 2 linguri de unt de arahide.

2. pentru stratul de crema de banane cu cacao.

  • 1 banana.
  • 2 linguri de cacao.
  • 4 linguri de lapte (din nou, puteti face reteta vegana folosind lapte de migdale, de alune sau de caju).

 

cum se face:

  • de cu seara, pregatiti stratul de “overnight oats”. cum? simplu: amestecati toate ingredientele bine de tot, intr-un castron, acoperiti-l cu o folie de plastic sau cu o farfurie si lasati-l in frigider peste noapte. in orele petrecute la rece, fulgii de ovaz se vor inmuia delicios, iar semintele de chia isi vor mari dimensiunea si vor “ingrosa intreaga compozitie”.
  • a doua zi de dimineata, puneti in robotul de bucatarie ingredientele pentru stratul de crema de banane cu cacao si amestecati pana obtineti, well, o crema.
  • apoi construiti parfait-ul: puneti un strat de vegetarian overnight oats (VOO), un strat de crema de banane cu cacao, apoi inca un strat de VOO, inca unul de crema si tot asa. puteti adauga deasupra ce toppinguri vreti voi: fructe, alune, nuca de cocos. eu am ales un topping de boabe de cacao sfaramate pentru gustul lor intens si textura lor “crunchy”.

 

voo 3

 

vreti reteta printata? uitati aici! 😀

 

vegetarian overnight oats parfait with banana-cocoa cream!
Author: 
Recipe type: Breakfast
Cuisine: vegetarian
Prep time: 
Total time: 
Serves: 2
 
pentru ca in fiecare luni de dimineata am un soc cultural-corporatist urias, am nevoie de un mic dejun nutritiv, copios, care sa nu pice greu, dar care totusi sa imi dea energie pana spre ora pranzului. unde mai pui ca, de obicei, lunea este prima zi de work-out dupa doua zile de odihna, asa ca acest mic dejun trebuie sa fie suficient de bine gandit incat sa imi dea forta si putere pentru cele 30 de minute de intermediate gymra workout pe care le fac acuma. in plus, am nevoie de confort food si de rasfat, asa ca un mic dejun pe care sa il pot considera oarecum un desert primeste extra-puncte! asa ca behold un parfait vegetarian cu fulgi de ovaz, banane, cacao si unt de arahide in fata caruia si iubitul meu a capitulat. iar eu am devenit complet dependenta de el si il prepar in fiecare seara pentru a doua zi - da, se prepara de cu seara, iar de dimineata, voila! micul dejun este gata, preparat de propriul vostru frigider!
Ingredients
  • 1. pentru stratul de "overnight oats":
  • 4 linguri de fulgi de ovaz.
  • 2 banana coapta.
  • 1 ceasca de lapte (puteti face reteta vegana folosind lapte de migdale, de alune sau de caju).
  • 4 linguri seminte de chia.
  • 2 linguri de unt de arahide.
  • 2. pentru stratul de crema de banane cu cacao.
  • 1 banana.
  • 2 linguri de cacao.
  • 4 linguri de lapte (din nou, puteti face reteta vegana folosind lapte de migdale, de alune sau de caju).
Instructions
  1. de cu seara, pregatiti stratul de "overnight oats". cum? simplu: amestecati toate ingredientele bine de tot, intr-un castron, acoperiti-l cu o folie de plastic sau cu o farfurie si lasati-l in frigider peste noapte. in orele petrecute la rece, fulgii de ovaz se vor inmuia delicios, iar semintele de chia isi vor mari dimensiunea si vor "ingrosa intreaga compozitie".
  2. a doua zi de dimineata, puneti in robotul de bucatarie ingredientele pentru stratul de crema de banane cu cacao si amestecati pana obtineti, well, o crema.
  3. apoi construiti parfait-ul: puneti un strat de vegetarian overnight oats, un strat de crema de banane cu cacao, apoi inca un strat de VOO, inca unul de crema si tot asa. puteti adauga deasupra ce toppinguri vreti voi: fructe, alune, nuca de cocos. eu am ales un topping de boabe de cacao sfaramate pentru gustul lor intens si textura lor "crunchy".

 

 

tips & tricks:

  • weird fact! stiati ca in societatea actuala, preocupata CONSTANT de alimentatia sanatoasa, ovazul este folosit in 95% din cazuri ca hrana ideala pentru cabaline si doar 5% pentru consumul uman? din pacate, multi dintre noi nu stiu cat de sanatos este ovazul pentru o alimentatie corecta si un stil de viata cat mai sanatos. eu va spun doar atat, din ce am citit, pe repede inainte pentru ca, da, din pacate este luni: ovazul reduce nivelul colesterolului din sange datorita prezentei beta-glucanului, o categorie speciala de fibre solubile; intareste sistemul imunitar (tot datorita fibrelor); protejeaza inima (antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă); regleaza nivelul de zahar din sange (fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei); reduce riscul de diabet de tip 2 (datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat); si o multime de alte beneficii super misto! deci cumparati ocaz – este si foarte, foarte ieftin! 😀 (sursa aici).

intrebare:

  • cine mai uraste ovazul, asa cum il uram eu acum cativa ani? pur si simplu nu suportam textura lui in laptele de dimineata, mi se parea prea tare, parca mestecam aschii! acum, ca il las peste noapte, ovazul devine foarte moale, aproape ca un terci, iar mie imi place mult!

quote of the post:

  • “life is short. eat dessert first!” – jacques torres.

 

voo 5

 

cu drag si cu fulgi de ocaz transformati intr-un delicios parfait,

catalina.

 

 

 

 

 

 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: