Cronica unei pizze mult-așteptate

 

IMG_8912

 

2011. Îmi începusem aventurile prin bucătărie de vreun an, dar eram încă destul de dudă și nu înțelegeam că o rețetă e de obicei făcută ca să fie respectată. Mi-era lene să gătesc, eram dezorganizată și neatentă și mă ghidam prea des după principiul ”Las’ că merge și-așa!”, un principiu care, cel puțin la capitolul aluaturi, nu prea merge și așa. În plus, aveam impresia ca dacă mi-au ieșit niște brioșe și un chec, clar sunt cea mai tare bucătăreasă ever. Așa că într-o seară m-am apucat eu să fac pizza după o rețetă a lui Adi Hădean, gândindu-mă că o voi dovedi rapid și în maxim o oră voi mânca pizza făcută de mine. Țeapă. Nu mai știu exact ce-am făcut și ce n-am făcut, cert este că am scos din cuptor o chestie care semăna mai mult a focaccia, groasă de 7 centimetri, pufoasă, cu 90% pâine și niște toppinguri răzlețe. M-am cam enervat, era și iubitul meu de la vremea respectivă la mine, mi-a trântit un ”mama și soră-mea fac o pizza foarte bună, ai avea de învățat de la ele”, i-am aruncat o înjurătură printre dinți când nu era atent și mi-am spus că pizza nu e pentru mine.

 

From Pizza 3 ways

 

2013. Prinsesem deja destul de mult curaj în bucătărie și găsisem un video simpatic făcut de Cristina Mazilu și Ana Morodan cu o rețetă de pizza super-rapidă. Părea că lor le-a fost mega simplu, s-au hăhăit acolo la greu, vedeam în video că pizza aia era subțire, elastică, cu crustă crocantă și mozzarela întinsă peste tot – ce dracu, mie de ce să nu-mi iasă?! Mi-a ieșit o laie, o chestie subțire și foarte, foarte tare, de duritatea și forma unui capac de canal. Nici nu o puteam mușca cu dinții din față, trebuia să o mușc cu măselele, ca tipii ăia din westernuri care mușcau din monede ca să vadă dacă sunt făcute chiar din aur. Monedele ălea cred că erau mai moi un pic decât blatul meu. Le-am înjurat și pe Mazilica, și pe Morodan, și pe Hădean (deși probabil ei n-aveau nicio vină) și mi-am comandat de la PHD Pizza.

 

From Pizza 3 ways

 

2015. Deja aveam blog, deja îmi ieșeau o grămadă de rețete și, for fucks sake, deja făceam acasă pâine cu maia, din maiaua pe care singură o creasem, din făină, apă și aer, după indicațiile Codruței Popa. Nu știu despre voi, dar mie mi-a sărit încrederea peste 100% când am scos primele mele pâini cu maia din cuptor și brusc am avut impresia că orice altă chestie de prin bucătărie trebuie AUTOMAT să îmi iasă. Mda. N-a fost așa. Nu știu ce rețetă am folosit, dar am fost îndeajuns de leneșă încât să bag ambele pizze în cuptor în același timp. Cea pusă mai sus a ieșit pufoasă și umflată, cea pusă jos putea să fie tăiată doar cu un fierăstrău de la Brico.

Mi-am băgat picioarele maxim, mi-am spus că nu o să mai încerc niciodată așa ceva și au urmat luni de zile de comenzi săptămânale de la Domino’s.

 

From Pizza 3 ways

 

Acum două săptămâni, ceva m-a împins să încerc din nou blestemata aia de pizza. Mă rog, acel ”ceva” a fost iubitul meu, care și-a pus în minte, de ziua lui, să încerce să mănânce din ce în ce mai puțin junk și din ce în ce mai multe chestii sănătoase. Știi tu, genul ăla de chestii pe care ți le propui când împlinești încă un an peste 30 și îți dai seama că hardughia nu mai merge ca la 18 ani. Cum noi ne comandam săptămânal de la Domino’s, pizza a fost prima care a trebuit dreasă. Pe principiul ”mâncăm câtă pizza vrem, da să fie făcută în casă”, ne-am apucat de treabă și, o săptămână mai târziu, mâncasem împreună 9 pizze, două calzone și 8 pizza rolls, făcute de noi. Așa că dacă și tu ai murit de nervi că nu-ți iese pizza cum trebuie, dacă și tu ai scos din cuptor niște capace de canal, dacă și tu ți-ai rupt o plombă în crusta pizzei cu care ai vrut să-ți impresionezi iubita (și de fapt ți-ai impresionat stomatologul), iți spun eu ce trebuie să faci. Învinge-ți teama, e momentul să cucerești aluatul de pizza. Și de calzone. Și de pizza rolls. Care e același lucru, doar că eu te învăț acuma să le faci pe toate trei. Bookmark-uiește pagina asta și deschide-o de fiecare dată când vrei să faci pizza în casă, îți promit că e failproof.

 

From Pizza 3 ways

 

Ingrediente aluat de pizza (pentru două pizza SAU două calzone SAU 16 pizza rolls):

  • 250 ml apă călduță.
  • 1/2 lingură zahăr.
  • 15 grame drojdie proaspătă.
  • 1 linguriță de sare.
  • 400 de grame de făină.
  • 2 linguri ulei.

(Din aceste cantități, noi facem de obicei două pizze, una coaptă într-o tavă de 34 cm, și alta coaptă într-o tavă de 30 cm. SAU două calzone cu latura de 30 cm. Sau 16 pizza rolls mari cam cât niște chifle obișnuite).

Ingrediente sos de roșii pentru pizza (pentru două pizza SAU două calzone SAU 16 pizza rolls):

  • 300 grame bulion.
  • 100 grame apă.
  • 1 lingură de zahăr.
  • 2 linguri de oregano.
  • 1/2 linguriță de sare (vezi și tu cât de sărat este bulionul and work your way).

(Din acest suc de roșii, noi acoperim de obicei două pizze, una coaptă într-o tavă de cm, și alta coaptă într-o tavă de cm. SAU două calzone cu latura de. Sau 16 pizza rolls mari cam cât niște chifle. Și de obicei ne mai rămâne nițel să punem și pe pizza, după ce e coaptă, as an extra topping).

Ingrediente topping:

  • Cerul este limita aici. Singura regulă ar fi că… nu există o regulă, aș zice eu. Dorin m-ar contrazice și mi-ar spune că nu trebuie să punem 10 ingrediente pe aceeași pizza, ca neamu prost, și nici să nu umplem pizza de toppinguri, că n-o să mai stea feliile drepte în mână de la greutatea ingredientelor. El mai face o chestie mișto, și anume stoarce porumbul sau ananasul înainte să le pună pe pizza (au prea multă apă), și taie roșiile cherry în patru (când le tai doar în două, jumătațile ălea de roșie cherry rețin înăuntrul lor multă multă apă). De asemenea, de la el am învățat să bat bine un ou și să îl pun deasupra toppingurilor, înainte să bag pizza la cuptor. Câteva combinațiii făcute de noi: țărănească (mozzarella, șuncă, porumb, ceapă), clasică (mozzarella, pepperoni, ardei, ciuperci), brânzoasă (mozzarella, brânză de burduf, ciuperci și măsline), hawaiană (mozzarella, șuncă, ceapă și ananas din conservă). Tu pune ce-ți place.

Mod de preparare aluat de pizza:

  • Într-un bol încăpător (va trebui  să frămânți în el, deci vezi să fie mare), pune apa călduță, zahărul și drojdia fărâmțată.
  • Adaugă uleiul și 200 de grame de făină. Bate bine chestia asta, cu un mixer sau cu mâna, până se omogenizează totul și încep să apară bulele. Adaugă sarea și apoi, treptat, celelalte 200 de grame de făină. 
  • Frământă cam 15 minute până ajungi la un aluat molcuț, mătăsos, elastic, care se desprinde de pe marginile bolului. Trebuie să fie smooth și catifelat.
  • Îl lași la dospit 30-40 de minute. Adică îi pui un prosop pe cap și îl plasezi pe aragaz (cu cuptorul pornit la minim), în bucătăria căreia i-ai închis geamurile și ușa, ca să nu se facă curent.

Mod preparare suc de roșiii pentru pizza:

  • Amestecă toate ingredientele bine, gustă și mai adaugă sare, zahăr sau oregano, după cum îți place.

 

From Pizza 3 ways

 

Mod de preparare pizza:

  • Aprinde cuptorul la foc mediu. Rețetele de pe net spun să îl încălzești la 250 de grade sau la treapta maximă, dar eu n-am grade la cuptor și treapta maximă mi se pare că ar dudui ca Cernobâlul, așa că îl țin pe mediu și mă asigur că l-am încălzit măcar 10 minute înainte să bag pizza în el. Unge tăvile de pizza cu puțin ulei.
  • Rupe jumătate din aluat și pune-l pe un blat de lemn înfăinat. Îl întinzi frumos cu sucitorul, astfel încât să obții o formă oarecum rotundă și o grosime cam de 5 mm. Încearcă să-l intinzi cu un diametru mai mare cu vreo 3 cm decât diametrul tăvii tale de pizza.
  • Ia ușor aluatul și pune-l în tava de pizza. În marginile pe care le-ai lăsat mai lungi poți pune bucățele de mozzarella sau cașcaval, pe care să le învelești apoi cu aluatul și să obții acea cheesy crust care e atât de demențială. Sechestrează bine cașcavalul sau mozzarela în această margine de aluat, să nu-ți iasă afară la copt.
  • Pune suc de roșii pe pizza, în strat subțire.
  • Pune mozzarella rasă deasupra sucului de roșii.
  • Pune toppingurile. Bate un ou și unge pizza cu el, peste toppingurile puse.
  • Bagă pizza la cuptor, pentru 15-20 de minute, sau până când a devenit aurie pe fund. Între timp, pregătește a doua pizza.
  • Scoate-o din cuptor, feliaz-o și în cinci minute mușcă dintr-o felie, arde-te pe limbă, mușcă din nou, ai grijă la mozzarella care o să-ți curgă pe bărbie și pregătește-te să te scufunzi intr-un confort cald de carbohidrați și dragoste.
  • Bagă a doua pizza în cuptor și nu uita de ea.

 

From Pizza 3 ways

 

Mod de preparare calzone:

  • Aprinde cuptorul la foc mediu. Unge o tavă de pizza cu ulei.
  • Rupe jumătate din aluat și pune-l pe un blat de lemn înfăinat. Îl întinzi frumos cu sucitorul, astfel încât să obții o formă oarecum rotundă și o grosime cam de 5 mm.
  • Ia ușor aluatul și pune-l în tava de pizza
  • Pe jumătate din el, pune suc de roșii, în strat subțire.
  • Pune mozarella rasă deasupra sucului de roșii, tot pe acea jumătate.
  • Pune toppingurile.
  • Adu aluatul peste toppinguri, astfel încât să formezi calzonele, și apasă bine cu degetele, ca să îl securizezi. Fă-i trei găuri în aluat, ca să nu își explodeze la cuptor.
  • Fă același lucru și cu următorul calzone, punându-l frumos în aceeași tavă de pizza, lângă fratele lui. Tava va fi umplută astfel de acești doi calzone. Unge-i și pe ăștia cu niște ou bătut.
  • Bagă tava cu calzone la cuptor, pentru 15-20 de minute, sau până când calzonii se rumenesc.

 

From Pizza 3 ways

 

Mod de preparare pizza rolls:

  • Aprinde cuptorul la foc mediu. Unge o tavă cu ulei.
  • Pune aluatul pe un blat de lemn înfăinat. Îl întinzi frumos cu sucitorul, astfel încât să obții o formă oarecum rotundă și o grosime cam de 7 mm.
  • Cu un pahar, împarte aluatul în 16 cercuri. Sau taie cu un cuțit 16 dreptunghiuri oarecum egale.
  • În aceste cercuri / dreptunghiuri, pune suc de roșii, în strat subțire.
  • Pune mozarella rasă deasupra sucului de roșii.
  • Pune toppingurile.
  • Adu aluatul peste toppinguri, astfel încât să formezi niște mici chifle. Strânge-le ferm, dar ușurel cu mâinile, dă-le o formă frumoasă și rotundă.
  • Pune toate chiflele într-o tavă. Ungele cu ou, presară-le cu brânză sau condimente, dă-le cu niște suc de roșii, cum vrei tu. Poți să pui semințe pe deasupra.
  • Bagă tava cu pizza rolls la cuptor, pentru 15-20 de minute, sau până când chiflele se rumenesc.

 

From Pizza 3 ways

 

Gata, acuma nu mai ai nicio scuză, te-am învățat tot ce știm și noi. Fuga la magazin, ia-ți două tăvi de pizza, cumpără-ți ingrediente bune (cu cât mai bune sunt ingredientele, cu atât mai bună va fi pizza), și GO GIT IT DUN! 😀

 

From Pizza 3 ways

 

PS. Vezi că o să ți se facă foarte somn după pizza. Dar o să te simți foarte bine. Și apropo, pizza rece, de a doua zi, e cea mai tare.

 

 

3 Comments

  1. Posted March 15, 2016 at 6:11 pm | #

    O sa ma urasti tare daca o sa-ti spun ca eu fac pizza de la 13 ani? Si cu mare succes chiar 🙂 Dar eu am un talent special cica, aluaturile cu drojdie imi sunt supuse. Sau asa umbla vorba prin familie 😀

    In schimb am o mare problema cu macaroons. Moaaama cati nervi si ingrediente am irosit. Noroc ca sotul mananca si chestii dulci si plate 😀

    • Posted March 16, 2016 at 12:06 am | #

      Cum sa te urasc bre? Am mare respect pentru oamenii care gatesc de la varste fragede. Din pacate, la mine nu a fost asa – mama si bunica mea si, de fapt, toate femeile din familia mea au facut orice sa ma tina departe de cratita si bucatarie. Aveau impresia ca trebuie sa ma concentrez pe altele – si uite ca nu au luat cea mai buna decizie, am ajuns la 25 de ani sa nu stiu nimic despre mancare, despre cum se face, de unde vine, si sa bag in mine numai prostii. Cred ca o relatie defectuoasa cu hrana si cu kilogramele izvoraste si din faptul ca… nu ai o relatie cu gatitul atunci cand cresti.

      • Posted March 16, 2016 at 1:20 am | #

        Mbine, si mama incerca sa ma tina la distanta dar noroc ca nu-i displacea sa scape de gatit uneori. Se dadeau lupte in ea…nu gluma 😀

        Eu nu prea cred asta. Pentru ca ajutam de mica in bucataria bunicii, curatam gainile si puii pentru friptura etc. Si tot am probleme. Dar sunt in extrema cealalta. Adica as fi dat orice sa ma ingras dar nu intra mancarea. Oribil.
        Problemele-s mai adanci, ma tem. SI inca nu am destui bani sa sap impreuna cu un specialist…

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>