Cum sa economisesti bani si sa te lingi pe degete dupa fiecare masa? The ultimate meal-shopping plan!

 

 

buckwheat pancakes

 

bai, suntem saraci. bai, da’ foarte, foarte saraci. in ultimele doua luni am stat atat de prost cu banii, incat mi-am dat seama ca din anul II de facultate n-am mai fost la un asemenea all time low. dupa ce am trecut prin toate socotelile, listele de cumparaturi si facturile restante, ne-am dat seama ca o sa ne redresam de-abia la salariul urmator, adica cel de dupa mijlocul lui noiembrie. aleluia, ne permitem unt de arahide bio! dupa care ne-am adus aminte ca vrem sa ne luam smart tv si abonament cu ‘nspe mii de posturi de black friday (ca noi nu avem televizor si cablu), asa ca am concluzionat: revenirea financiara va fi la salariul de pe 5 decembrie. pana atunci ii vai de fundurile noastre.

ce facem cu mancarea in perioada asta? pai, o varianta ar fi dimineata cate o merdenea, la pranz cate un covri-dog si seara niste sandvisuri cu parizer si icre de la non-stop, dar vedeti voi, am trecut deja prin meniul asta in facultate timp de vreo 3 ani si nu pot sa spun ca anticipez cu mare drag intoarcerea la 80 de kilograme, nici colesterolul pan’ la cer. unde mai pui ca daca nu mananc legume si fructe crude doua zile la rand, metabolismul meu intra in blocaj. deci, sarumana, nu. a treia varianta este sa ne auto-invitam, in fiecare zi, pe la tatal meu, pe la mama iubitului, pe la prieteni care tocmai au gatit, si tot asa, pana se plictiseste lumea de noi si nu ne mai raspunde la telefon. din nou, nu.

dar a treia varianta, pe care cu drag vreau sa o impartasesz cu voi, este shopping-and-meal-plan-ul pe care l-am pus la cale vineri seara, pentru urmatoarele 9 zile pana la salariu. ce inseamna asta? inseamna ca am facut o lista cu ce voi gati in aceasta perioada, ca sa acopere mesele de seara si pachetelul de a doua zi pentru la serviciu pana pe 17 noiembrie. si apoi, o lista aferenta de cumparaturi pe care le-am facut in weekend. provocarea? pana pe 17 noiembrie, vom avea mese sanatoase, rapide, on a budget, gatite conform shopping-and-meal-plan-ulului, ceea ce inseamna ca nu vom mai da bani pe mancare in urmatoarea perioada, ceea ce inseamna ca… vom face economii! va functiona? vedem impreuna – cert este ca sunt atat de ambitioasa, incat daca imi pun mintea sa fac un lucru, cu siguranta il voi face!

care sunt pasii?

1. alege meniul casei pentru urmatoarele zile. gandeste-te la mancaruri care iti plac, pe care le faci cu drag si care sunt economic viabile. viabile adica daca vrei taietei din paste de orez cu sos de susan si creveti, ei bine, nu ai o combinatie prea fericita, pentru ca este o mancare scumpa, din care faci maxim 2-4 portii, iar sosul ala de susan o sa stea in dulap mult si bine pana cand il vei folosi data viitoare. gandeste-te si la mesele de dimineata sau cele de seara, mai usoare (pentru care nu trebuie musai sa gatesti dupa o reteta, dar tot iti trebuie in casa niste cereale, niste paine sau lapte, o branza, fructe, seminte, nuci, oua and so on, depinde ce mananci la micul dejun. eu mananc MULT la micul dejun). asadar, eu am pe lista pentru 8-17 noiembrie urmatoarele mancaruri:

  • o tava mare de lasagna, care ne va ajunge macar doua-trei zile (nu este vegetariana, asa ca nu o sa o gasiti pe blog, ideea este ca e mega-buna). pe asta am planuit sa o gatesc duminica, ceea ce am si facut – asa ca am mancat din ea duminica la pranz, ne-am luat la pachetel astazi si cred ca mai avem inca vreo 3 portii.
  • o tarta sarata cu conopida, morcovi si branza, suficienta pentru 4 portii. pe asta am planuit sa o gatesc vineri, la final de saptamana, dupa ce ne saturam de lasagna.
  • concentrat de gingerata, o reteta pe care planuiesc sa o fac chiar in seara asta, pentru ca in jurul nostru circula o galeata de viroze si oameni care isi tusesc plamanii si as vrea sa ne protejam nitel. plus ca nu ne simtim excelent si ce alta solutie mai buna decat… ghimbirul?
  • o supa crema de morcovi, mere si ghimbir. asta nu era initial in plan, dar am descoperit-o astazi pe blogul minunatei angela liddon de la ohsheglows.com si mi s-a parut geniala: asa, pot folosi resturile de ghimbir care imi raman de la gingerata si nu le arunc, ca data trecuta. o pot gati marti. resturile de ghimbir vor tine bine in frigider pana atunci.
  • un desert bun de tot la care visam de mult – clatite vegane cu faina din hrisca, cu banane si dovleac, pe care le-am facut ieri de dimineata si le gasiti si voi mai jos.
  • idei de micul dejun: omleta cu rosii si ardei, oatmeal, vegan overnight oats, iaurt simplu cu banane si seminte de chia/fulgi de ovaz, paine prajita cu miere si nuci/seminte, etc.
  • idei de cina pentru cand nu pra ai pofta de gatit: salata de legume cu branza, cus-cus cu tot ce gasesti prin casa, orez cu lapte (a family classic la noi), bruschete la cuptor cu tot ce ai prin bucatarie in afara de chiuveta.

* am facut socoteala ca mancarurile astea vor fi mai mult decat suficiente pana luni, pe 17 noiembrie. am luat in considerare faptul ca, in weekend, suntem invitati la tata la masa, deci free food for all, people! 😀 in plus, la realizarea listei de cumparaturi am pus la socoteala faptul ca deja aveam in casa cateva produse congelate (fasole boabe, spanac, stevie, ardei si vinete), ovaz, orez, cus-cus, faina, lamai, curmale, ceapa, ulei si otet, condimente de toate felurile, bulion de la tata din curte, dar si zacusca si vinete la conserva, facute de bunica, plus vreo 5 oua. de asemena, din curte de la tata mai avem dovleci, mere si gutui. aren’t we darn lucky?

 

2. fa-ti lista de cumparaturi. la noi, lista de cumparaturi (pe care le-am facut sambata de dimineata, de la piata si de la cora), a aratat asa:

  • din piata: 1 conopida mare, 7 morcovi, 5 rosii, 3 ardei capia, 6 banane, 200 grame seminte de chia, 200 de grame de hrisca, 200 de grame de caju, 100 de grame de stafide brune, 300 grame branza de capra, miere.
  • din cora: 700 grame carne de vita tocata (mi-am dat seama ca sunt penibila cand cumpar carne, dar va povestesc despre asta mai tarziu), o cutie de foi de lasagna, un pachet de unt, unul de lapte, niste branza de burduf si niste iaurt.

 

3. disciplina, disciplina, disciplina! daca ti-ai facut shopping plan-ul si meal-planul, incearca cat mai mult sa te tii de ele si sa mananci DOAR ceea ce ai prin casa. ti-e lene sa faci cutare fel de mancare si ai vrea mai degraba sa comanzi de la un catering? ai auzit de noul delivery jamaican si mori de pofta sa incerci un patty de la ei? tine-te tare, o sa te simti foarte bine dupa ce ai reusit sa faci aceasta economie. eu o sa fac tot posibilul sa ma tin in continuare de treaba si sa raportez aici ce am cumparat IN PLUS fata de ceea ce mi-am propus. deocamdata stam foarte bine la capitolul mese (dar e de-abia luni). vom reusi sa ajungem pana lunea viitoare fara cheltuieli in plus de mancare? promit ca o sa va spun.

 

colaj clatite

 

si acum, sa trecem la the fun part!

duminica voiam un desert decadent, dulce, aromat, dar in acelasi timp usor de facut, sanatos si care sa nu imi dea dureri de burta dupa aceea. daca ati mai trecut pe aici, stiti ca dulciurile prea procesate si prea pline de zahar rafinat imi dau cateodata crampe (asta nu ma impiedica sa le mananc, totusi, cand razbeste pofta). asa ca m-am inspirat din aceasta reteta a minunatei andreea craciun, care la randul ei a luat reteta din cartea celor de la the green kitchen stories, si am prestat cinci clatite pufoase, umede, aromate, foarte dulci, care pot fi mancate fara de vina! sunt niste clatite vegane cu banane si dovleac, facute cu faina de hrisca, fara zahar adaugat si cu seminte de chia in loc de oua. iar toppingurile pe care le alegeti (in cazul meu caju, stafide si miere de rapita din piata) le duc intr-o liga cu totul noua! 🙂

 

buckwheat pancakes 2

 

ingrediente:

  • 2 linguri de seminte de chia.
  • 6 linguri de apa.
  • 1/2 ceasca de hrisca.
  • o banana.
  • 1/4 ceasca de dovleac copt.
  • 2 lingurite scortisoara.
  • 1/2 lingurita nucsoara.
  • 2 linguri de stafide.
  • 1/2 ceasca apa.
  • ulei pentru gatit.
  • topping de care vreti voi.

 

cum se face:

  •  intr-un mojar, pistociti bine de tot cele doua linguri de seminte de chia. puneti deasupra cele sase linguri de apa, amestecati bine si puneti deoparte 10 minute. o sa observati ca semintele frante s-au transformat, alaturi de apa, intr-un fel de budinca bine legata – iata cele doua “oua” de care aveti nevoie! 🙂
  • puneti hrisca intr-un chopper sau rasnita si maruntiti-o pana ajunge de consistenta unei faini. nu va faceti griji daca nu este perfect fina, merge si mai zgrunturoasa.
  • intr-un bol, puneti faina de hrisca, scortisoara, nucsoara si stafidele si amestecati bine.
  • intr-un alt bol, amestecati banana, dovleacul copt, jumatatea de ceasca de apa si “ouale” de chia.
  • amestecati ingredientele umede cu cele uscate, bine de tot.
  • incingeti o tigaie si puneti nitel ulei si cam o cincime din aluatul de clatite obtinut. nu incercati sa intindeti aluatul pe toata suprafata tigaii, mai degraba lasati-le mai mici si mai groase. prajiti cam un minut jumatate, intoarceti cu atentie (clatitele sunt foarte fragile), mai prajiti inca un minut si jumatate, apoi rasturnati pe o farfurie.
  • puneti clatitele una peste cealalta si turnati deasupra ce topping vreti voi.

 

buckwheat pancakes 1

 

vreti reteta printata? iat-o aici:

 

Clatite vegane cu banane, dovleac si faina de hrisca.
Author: 
Recipe type: desert, mic dejun, gustare decadenta!
Cuisine: vegan, fara oua, fara zahar adaugat.
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2
 
duminica voiam un desert decadent, dulce, aromat, dar in acelasi timp usor de facut, sanatos si care sa nu imi dea dureri de burta dupa aceea. daca ati mai trecut pe aici, stiti ca dulciurile prea procesate si prea pline de zahar rafinat imi dau cateodata crampe (asta nu ma impiedica sa le mananc, totusi, cand razbeste pofta). asa ca m-am inspirat din aceasta reteta a minunatei andreea craciun, care la randul ei a luat reteta din cartea celor de la the green kitchen stories, si am prestat cinci clatite pufoase, umede, aromate, foarte dulci, care pot fi mancate fara de vina! sunt niste clatite vegane cu banane si dovleac, facute cu faina de hrisca, fara zahar adaugat si cu seminte de chia in loc de oua. iar toppingurile pe care le alegeti (in cazul meu caju, stafide si miere de rapita din piata) le duc intr-o liga cu totul noua! :)
Ingredients
  • 2 linguri de seminte de chia.
  • 6 linguri de apa.
  • ½ ceasca de hrisca.
  • o banana.
  • ¼ ceasca de dovleac copt.
  • 2 lingurite scortisoara.
  • ½ lingurita nucsoara.
  • 2 linguri de stafide.
  • ½ ceasca apa.
  • ulei pentru gatit.
  • topping de care vreti voi.
Instructions
  1. intr-un mojar, pistociti bine de tot cele doua linguri de seminte de chia. puneti deasupra cele sase linguri de apa, amestecati bine si puneti deoparte 10 minute. o sa observati ca semintele frante s-au transformat, alaturi de apa, intr-un fel de budinca bine legata - iata cele doua "oua" de care aveti nevoie! :)
  2. puneti hrisca intr-un chopper sau rasnita si maruntiti-o pana ajunge de consistenta unei faini. nu va faceti griji daca nu este perfect fina, merge si mai zgrunturoasa.
  3. intr-un bol, puneti faina de hrisca, scortisoara, nucsoara si stafidele si amestecati bine.
  4. intr-un alt bol, amestecati banana, dovleacul copt, jumatatea de ceasca de apa si "ouale" de chia.
  5. amestecati ingredientele umede cu cele uscate, bine de tot.
  6. incingeti o tigaie si puneti nitel ulei si cam o cincime din aluatul de clatite obtinut. nu incercati sa intindeti aluatul pe toata suprafata tigaii, mai degraba lasati-le mai mici si mai groase. prajiti cam un minut jumatate, intoarceti cu atentie (clatitele sunt foarte fragile), mai prajiti inca un minut si jumatate, apoi rasturnati pe o farfurie.
  7. puneti clatitele una peste cealalta si turnati deasupra ce topping vreti voi.

 

buckwheat pancakes 5

 

cu drag si cu meal-and-shopping plans,

catalina.

One Comment

  1. Posted May 28, 2015 at 2:16 pm | #

    * Ramona, 3 decembrie 2011, 13:17Si eu le-am facut de catvea ori, sunt foarte bune.*Doina Oprea, 3 decembrie 2011, 19:16Asta este una dintre primele retete raw facute de mine. Sotul meu, Adrian, periodic ma roaga sa le fac, el fiind extrem de incantat de ele.* Icsul Linescu, 29 februarie 2012, 20:50Le-am facut astazi! Tare bune si satioase. Multumesc pt reteta. Acum am o intrebare, hrisca pe care am folosit-o a fost din comert de la sano vit parca, si era maro , dupa ce a stat la inmuiat s-a decojit , inseamna ca s-a decorticat ? Nu am avut rabdare sa curat seimntele , fiind atat de mici, Afecteaza in vreun fel treaba asta ?*dorinte verzi, 19 octombrie 2012, 21:53 Sano Vita, dupa cate stiu eu, are soiul de hrisca de culoare maronie. Nu este excelenta la gust. Foarte buna, total diferita, este hrisca de culoare galben verzui.Pe a doua daca o tii la hidratat peste 12 ore va germina, pe cand celalalta nu va germina. Diferenta este si la pret, cea de la SanoVita avand un pret mai domestic, pe cand cealalta este de doua ori mai scumpa.*Doina Oprea, 12 martie 2012, 13:00Multumesc si eu. In ce sens s-a decojit? Avea o culoare brun inchis? Asa arata coaja exterioara care se indeparteaza, dar nu prea se comercializeaza sub forma asta. Daca era doar maro roscat, sau verzuie, de nuanta mai deschisa la culoare, nu era vorba despre asta. Poate doar a inflorit de la hidratare.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: