Booster: Un Smoothie perfect înainte de workout!

 

Bâlc – bâlc – bâlc.

Ghiogâlț – pleosc – ghiogâlț.

Cleaf – pleaf – bolc.

Cam așa făcea stomacul meu, dimineața, când începeam să alerg pe banda de la World Class-ul din Plaza România. Mi se părea că burta mea a căpătat, brusc, dimensiunile unui pepene galben mărișor, iar senzația pe care o aveam era de butoi plin pe jumătate cu apă, care plutește în derivă pe un lac cu valuri mici, dar constante. La fiecare pas, agitație în stomac și zgomotul acela pe care sigur îl auzeau cu toții.

Ghiogâlț – pleosc – ghiogâlț.

Cleaf – pleaf – bolc.

 
Gym Rat 1

 
Sigur și tu ți-ai pus întrebarea asta, mai ales dacă te-ai apucat să faci sport dimineața: Ce mama naibii să mănânc înainte?! Pe de o parte, trebuie să mănânci ceva (destul de) consistent, pentru că altfel nu ai energie să îți faci exercițiile timp de jumătate de oră, o oră sau chiar mai mult. Pe de altă parte, dacă mănânci prea mult, s-ar putea să te simți greu, să ți se aplece sau să ai disconfortul ăla în care tot micul dejun ți se agită prin stomac și fiecare pas generează valuri și clipociri la tine în burtă.

 
Eu am încercat tot felul de variante de mic dejun înainte de sală / sport:

 • Să nu mănânc nimic și să fac sport pe stomacul gol. Rezultat: bullshit. Pe lângă faptul că mă săgeta o foame cruntă încă din vestiar, mă simțeam foarte slăbită și, dacă îmi programam să alerg pe bandă cam o oră, după circa 15-20 de minute mă simțeam slăbită, lipsită de vlagă și de energie.
 • Să mănânc mult și consistent. Rezultat: prost. Eram sătulă, dar cumva un pic somnoroasă și greoaie. Plus, apărea în stomac senzația de ghiogâlț – pleosc – ghiogâlț la fiecare pas făcut pe bandă. Plus, îmi era foarte greu să fac abdomene fără să simt că îmi vin înapoi toate tartinele cu unt mâncate.
 • Să iau un mic dejun numai din fructe. Rezultat: crampe și burtă umflată, deci iar prost. Energia era mișto, dar abdomenul meu arăta ca al unei gravide în luna a cincea și de multe ori mă durea foarte tare. Deci nici asta nu a fost combinație.
 • Smoothie de fructe / legume. Rezultat: Ghiogâlț – pleosc – ghiogâlț. Mi se alergau toate ingredientele prin stomac.

 
IMG_0003

 
Varianta câștigătoare – în cazul meu, pentru că fiecare om este diferit – a fost un Smoothie gros, făcut cu lapte, fulgi de ovăz, semințe de chia, unt de arahide și miere. I-am spus Booster pentru că ingredientele te fac să ai un boost de energie după ce îl bei. Este consistent, așa că nu simți nevoia de un al doilea mic dejun prea curând (treabă pe care trebuie să o faci după anumite Smoothie-uri); este dens, astfel încât nu simți că ai un lac de dimensiuni mici în stomac când sari prin sala de sport; este ușor, astfel încât nu te îngreunează pe bandă sau la aerobic; este portabil, așa că nu trebuie să pierzi foarte mult timp prin bucătărie dimineața; iar ingredientele sunt simple și, în cazul meu, perfecte pentru înainte de sport.

 
Vrei să vezi rețeta video? Uite-o aici:

 

 
 

Ingrediente pentru

Booster – Smoothie-ul perfect înainte de sport

 

 • 250 ml lapte. 

 • 2 linguri de fulgi de ovăz. 

 • 1 lingură de semințe de chia. 

 • 1 lingură de unt de arahide. 

 • 2 linguri de miere. 

 • 5 cuburi de gheață. 

 

Va rezulta

 

 • Un Smoothie generos de aproximativ 425 ml.

 

Mod de preparare pentru

Booster – Smoothie-ul perfect înainte de sport

 

 • Pune laptele în recipientul blenderului.

 • Adaugă fulgii de ovăz, semințele de chia, untul de arahide și mierea.

 • Adaugă și cuburile de gheață.

 • Mixează până obții un Smoothie cremos.

 • Savurează și gata! Hai la sală!

 
IMG_9990

 

Info Point:

 

 • Dacă nu vrei să folosești lapte de vacă, poți să-l înlocuiești cu lapte de capră, lapte de migdale sau nuci, lapte de soia sau lapte de orez. Gustul va fi un pic schimbat față de varianta mea, dar sunt sigură că o să îți placă la fel de mult. Eu nu folosesc lapte de migdale / soia / orez / alte semințe sau nuci și I have a strong opinion about that, dar o să ți-o povestesc altădată.
 • Eu nu am simțit nevoia să fac acest Smoothie mai dulce, dar dacă tu vrei, poți adăuga miere. Știi tu ce îți spuneam, Smoothies sunt, și ele, o chestiune de gust. Unele fete din grupul de pe Facebook 7 Day Smoothie Challenge au considerat că cele 2 linguri de miere îl îndulcesc prea mult pe Booster, deci te sfătuiesc să testezi și să găsești varianta potrivită pentru tine.
 • Pentru un gust și mai aromat, te sfătuiesc să adaugi o picătură-două de esență de vanilie și un praf de scorțișoară înăuntru, înainte să pornești blenderul. Și nu sări peste cuburile de gheață, băutura aceasta este grozavă rece și gheața sfărâmată o face să semene cu un Shake!
 • Durata mixării la blender depinde de aparatul fiecăruia. Eu am folosit un Blender de tip Vortex Optimum 9200A, care se descurcă excelent cu gheața (bine, Blenderele Optimum se descurcă excelent și cu pietrele). De asemenea, eu am făcut Smoothie-ul în 30 de secunde, pe viteza MEDIUM a blenderului – cu siguranță tu îți cunoști aparatul mai bine și știi în cât timp transformă ingredientele în Smoothies.
 • Ordinea în care se pun ingredientele în blender este importantă: ca mixarea să fie cât mai rapidă și eficientă, mai întâi adaugă lichidele, apoi ingredientele solide și încheie cu gheața, care va presa restul ingredientelor către lamele blenderului.

 

IMG_9992

 
Am creat această rețetă pentru 7 Day Smoothie Challenge, provocarea lansată de Froothie România în parteneriat cu Sunny Side Up. Fetele care s-au alăturat grupului de pe Facebook 7 Day Smoothie Challenge au venit cu tot felul de variante ale acestui Smoothie, care mi s-au părut foarte interesante: una dintre ele a adăugat fructe de pădure, alta o banană, unele au înlocuit untul de arahide cu unt de migdale sau caju, laptele a fost înlocuit cu lapte de migdale sau de cocos – sky is the limit aici.

 
IMG_9978

 
Te las cu un album de pe Flickr ce include fotografiile trimise de participantele la 7 Day Smoothie Challenge care l-au testat pe Booster. Dacă îl încerci și tu, trimite-mi o fotografie sau postează aici un comentariu cu impresiile tale.

 
Fotografii de la participanți: Booster!
 
PS. Acest Smoothie funcționează foarte bine în cazul meu, dar eu nu sunt nici nutriționist, nici food coach, nici antrenor de fitness. Pentru mai multe detalii legate de ingrediente, nutrienți și alimentele ideale înainte de sală, ar fi bine dacă ai contacta un specialist în domeniu. Eu sunt un food blogger pasionat de mâncare bună, căruia îi plac experimentele în bucătărie și care a găsit o formulă de smoothie pre-workout care funcționează de minune în cazul său – și poate și al tău. 

 

2 Comments

 1. Lorena
  Posted October 2, 2016 at 5:26 pm | #

  Arată foarte bine smootie ul de mai sus! Şi îmi închipui ce gustos e…
  PS’-Mi-ai făcut aşa o poftă de sport cu postarea asta…

  • Posted October 4, 2016 at 7:11 am | #

   Lorena, pofta de sport am si eu, dar sunt furioasa ca, in ultima vreme, nu mi-am facut timp pentru sport. Am pus mereu alte prioritati inaintea lui. Uffff.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>