Îngheţată home-made, rapidă, sănătoasă şi perfectă pentru cei mici

 

inghetata 1

Primele mele amintiri cu îngheţată sunt foarte vechi. Aveam vreo patru ani, locuiam la Eforie Sud, eram îndrăgostită de verişoara mea Monica şi de câinele nostru Gloria (care, contrar a ceea ce aţi putea crede, era mascul şi nu femelă) şi voiam să mă mărit cu tata. Stăteam toată ziua pe plajă cu fratele şi verişoarele mele, chiuiam prin apă ore în şir, iar după-amiaza, când ne întorceam la casa străbunicii noastre ca să mâncăm, unchiul nostru ne lua fiecăruia câte o îngheţată de pe faleză.

Primele îngheţate pe care le-am mâncat erau rozalii, mai degrabă umede decât cremoase, dulci şi cu gust uşor înţepător. Se topeau repede şi umezeau rapid cornetele subţiri, care începeau să se descompună de la vârf. Concursul nostru din fiecare zi era „Cine mănâncă îngheţata mai încet”, iar eu mereu pierdeam şi ajungeam acasă cu degetele şi obrajii lipicioşi de la siropul dulce. Asta când nu mă împiedicam în propriii şlapi şi aterizam, cu tot cu îngheţată, pe asfalt. Câteodată, verişoara mea cea mare îşi lua la ea o cănuţă de plastic, răsturna îngheţata în ea şi o mânca cu linguriţa până acasă. Mi se părea cea mai mişto invenţie ever.

Mai erau şi îngheţatele tip „pachet de unt”, cu vanilie, cacao sau căpşune, pe care le mâncam mai rar, la ocazii speciale, când veneau părinţii noştri la Eforie şi mergeam împreună, seara, pe plajă sau pe faleză. Îngheţate care întotdeauna mă descumpăneau, pentru că niciodată nu ştiam cum să le mănânc. Să desfac un colţ de ambalaj şi să le mănânc ca pe sandviş? Să scot toată bucata din hârtie şi să o mănânc din mână? Să muşc? Să vin cu linguriţa după mine? Prea complicat.

Ani buni mai târziu, în liceu, când mergeam zilnic spre casă cu prietenele mele Irina şi Raluca, am descoperit îngheţata Top Gun. Cornet zdravăn, ciocolată din belşug, vanilie şi o alună mare şi crănţănitoare, trasă în ciocolată amăruie. That was the shit. N-aveam tot timpul bani de aşa ceva, aşa că de cele mai multe ori, Irina ne cumpăra, mie şi Ralucăi, câte un cornet. Dacă nici ea nu avea bani, lua o singură îngheţată şi mâncam din ea pe rând.

Şi mai erau şi caserolele de îngheţată pe care le mâncam cu ai mei, în serile de vară, când ne uitam la Beverly Hills 90210.

inghetata 5

E drept că de când am început să mănânc sănătos refuz ideea de a savura, în fiecare zi de vară, câte o îngheţată (a se citi „refuz cu greu”). În plus, gusturile mi s-au schimbat de când am început să includ din ce în ce mai multe fructe şi legume în mesele mele, şi majoritatea îngheţatelor din comerţ mi se par prea dulci. N-am de gând să îmi refuz plăcerea unei îngheţate din când în când, dar pentru that regular basis ice-cream apelez la o reţetă uşoară, simplu de făcut, sănătoasă şi cu foarte puţine ingrediente. Fără griji, fără remuşcări.

inghetata 8

Îngheţata de astăzi este mai degrabă un popsicle, se face cu ajutorul unor forme pentru îngheţată – eu le-am luat pe ale mele de la Ikea, anul trecut, şi am dat 9 lei şi ceva pe un set. Reţeta mea conţine doar banane, căpşune, iaurt şi nişte ulei de cocos presat la rece – dar partea frumoasă a acestor îngheţate este că puteţi să faceţi ce combinaţii vreţi voi. Puteţi adăuga cacao, bucăţi de ciocolată, o lingură sau două de unt de arahide sau nuci, cocos, bucăţi întregi de fructe – după cum v-am obişnuit, sky is the limit!

inghetata 3

Ingrediente (pentru 6 îngheţate):

  • 1 banană.
  • 10 căpşune.
  • 1 iaurt mic.
  • 1 lingură ulei de cocos.

Cum se face:

  • Simplu de tot! Aruncaţi în blender toate ingredientele şi amestecaţi bine până când totul se transformă într-un smoothie fin.
  • Răsturnaţi smoothie-ul în forme, puneţi beţişoarele din dotare şi lăsaţi-le la congelator până îngheaţă de tot – la mine, asta a însemnat vreo 6 ore. Am încercat după 3 ore şi îngheţatele erau încă moi.
  • Ca să le desprindeţi uşor din recipientele de plastic, lăsaţi-le sub jet de apă caldă câteva secunde (cam 10, aşa). O să se desprindă frumos şi uşor.

Notele mele:

  • Dacă vreţi un popsicle mai dulce, puteţi adăuga miere sau sirop de arţar.
  • După cum ziceam, puteţi adăuga şi alte ingrediente – sau vă puteţi juca, formând popsicles pe staturi, ca aici.

 

inghetata 7

 

PS. Mâncaţi îngheţată făcută în casă. Ieşiţi cu bicicleta. Sunaţi-vă prietenii. And repeat.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>