Proteinele pe intelesul tuturor si cel mai simplu si savuros aperitiv cu morcov si canepa.

 

 

morcovete 5

 

imi plac lucrurile simple.

mi se par cele mai firesti si mai naturale. iesiri in oras simple, cu prieteni dragi pe terase nepretentioase, unde bem bere, ceaiuri, limonade sau vin, nu aperol spritz-uri sau cine stie ce cocktailuri simandicoase. petreceri simple, in putini oameni, dar toti apropiati, cu mancare facuta in casa si limonada gatita pe loc, in bucatarie, nu prin cluburi intunecate  si zgomotoase. weekenduri simple, fara intalniri de afaceri sau brunch-uri cu cine stie ce cunostinte vagi, care nu stiu prea bine nici ce faceam acum un an, d-apoi de cine eram indragostita in liceu. si relatii simple, fara complicatii si toxicitati; relatii faine cu oameni in care poti sa ai incredere, pe care poti sa te bazezi, carora iti permiti sa le spui ce te-a suparat din ce au zis si care nu au izbucniri de furie sau isterie.

 

in natura

 

desi traim in romania si venim amandoi din familii in care s-a gatit si (inca) se mai gateste romaneste, adica desi de-li-cios, totusi de multe ori greu, consistent, gras si cu multa carne, mesele noastre pe care le pregatim acasa ne urmeaza, de cele mai multe ori, stilul de viata. adica ne orientam tot spre feluri de mancare simple, dar savuroase, care sa nu necesite ore intregi in bucatarie, pe langa aragaz, si nici o lista de ingrediente fara de sfarsit. parca mi-e teama de retetele intr-o mie de pasi, cu prea multe lucruri pe care trebuie sa le cumperi si care nu pot fi facute chiar si dimineata, inainte de serviciu. parca nu prea imi surad tocanitele grele, fripturile mustind de grasime, salatele de boeuf si sarmalele facute in sarje de cate o suta. evident, le mananc cateodata; evident, am chef si pofta de ele cateodata; evident, mor de placere cand mergem la bunica de sarbatori si totul este atat de gustos. dar in bucataria noastra de zi cu zi, mancarea trebuie sa fie simpla, rapida, sanatoasa, din ingrediente putine si (cat mai) vegetariana. neaparat trebuie sa aiba efectul de “wow!”, adica atunci cand o mancam, trebuie sa cadem pe spate de placere.

 

morcovete 1

 

asta mi s-a intamplat, de exemplu, cand am gustat pentru prima oara din acest aperitiv cu morcov si canepa. colega mea, izabela panescu, l-a adus la serviciu ca un mic “treat” de ziua ei, alaturi de tot felul de alte salate si spread-uri care mai de care mai gustoase. momentul in care mi-am pus o lingura din acest aperitiv pe o felie de paine si am muscat din ea a fost momentul in care am devenit, officially, hooked. sau mai degraba, COOKED, pentru ca gustul minunat parca mi-a luat mintile. a doua zi mi-am cumparat morcovi si am incercat sa il pregatesc acasa, dar m-a doborat lenea si nu mi-am cumparat si seminte de canepa. “las’ ca acasa am niste seminte de susan, o sa fie cam acelasi lucru”, mi-am zis eu. MAJOR FAILURE! susanul pe care il aveam eu acasa era complet RANCED, lucru de care mi-am dat seama DUPA ce l-am pus in salata, asa ca dupa primele trei-patru linguri mancate hulpav. a trebuit sa arunc toata salata. ok, trebuie sa va recunosc: inainte sa o arunc, am mai mancat doua linguri – salatica asta are cel mai aromat gust din univers, asa ca am decis sa ignor inca putin izul de ranced. i’m a sick, sick foodie.

inainte sa trecem la reteta, vreau sa va povestesc cate ceva despre semintele de canepa pe care le-am folosit si despre proteinele astea despre care tot vorbeste lumea. i should know, tata imi face capul calendar sistematic cu proteinele si insista ca organismul meu are nevoie de ele – corect! numai ca tata sustine ca fara de proteina animala cea de toate zilele, fiica lui cu siguranta va avea mari carente si va sfarsi prin a fi slaba, malnutrita si epuizata. oare are dreptate? vedem chiar acuma.

 

 

morcovete 6

 

 

nutrientii esentiali din dieta noastra sunt, in special, MACRONUTRIENTII. din categoria asta de macronutrienti fac parte CARBOHIDRATII, PROTEINELE, GRASIMILE, VITAMINELE SI MINERALELE, APA. primele trei, adica grasimile, proteinele si carbohidratii, sunt nutrientii care ne dau noua energie – practic, sunt combustibilul nostru, cu ele functionam. dintre acestea, proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi, dintre care 9 sunt esentiali, deci trebuie sa ii avem inclusi in dieta. proteinele sunt importante pentru structura tesuturilor si a organelor, tot ele formand structura enzimelor si hormonilor. avem nevoie de ele pentru cresterea, mentinerea si repararea tesuturilor. uite d-aia o dieta fara proteine nu e buna pentru organism. MAI ALES daca aveti un stil de viata activ, faceti fitness, yoga, jogging sau sariti coarda. 😀 lipsa proteinelor poate sa duca la oprirea cresterii, pierderea masei musculare, scaderea imunitatii corpului, slabirea sistemului cardiac si respirator si chiar moarte. (sursa aici). deci pana in acest punct, tata avea dreptate.

bun, acuma sa vedem care e faza cu proteina animala versus cea vegetala. ziceam mai sus ca proteinele sunt formate din amino-acizi. unii amino acizi, cei ne-esentiali, pot fi facuti chiar de corpul tau. our machine can handle it. pe de alta parte, amino-acizii esentiali nu pot fi facuti de maria sa corpul nostru, asa ca trebuie sa ni-i luam din dieta. acum intervine diferenta:

  • carnea, lactatele, ouale, fructele de mare si alte alimente de origine animala ofera corpului nostru toti amino-acizii de care avem nevoie. fara discutii. case closed.
  • celorlalte surse de proteine, ca fructele, legumele, cerealele, nucile si semintele, le lipsesc unul sau mai multi amino-acizi esentiali. asta inseamna ca vegetarienii si veganii TREBUIE SA FIE ATENTI si sa manance o mare diversitate de alimente care contin proteine vegetale in fiecare zi, tocmai pentru a reusi, in acest fel, sa stranga toti amino-acizii de care corpul lor are nevoie. deci, tati, vegetarienii si veganii nu trebuie sa manance o friptura pe saptamana, ci doar sa manance ATENT si DOCUMENTAT. evident ca daca fac ca mine in perioada mea raw-vegana si mananca o salata de varza cu o rosie si un mar in fiecare zi, nu fac bine.

nu sunt vegetariana, nu sunt vegana. am redus considerabil cantitatea de carne consumata, dar imi vine greu sa cred ca as putea trai fara branza. insa ideea principala este ca mereu trebuie sa ne gandim la “the whole package” cand analizam ceea ce mancam la o masa. unele alimente bogate in proteine sunt mai sanatoase decat altele, pentru ca e foarte important ce vine la pachet cu acea proteina: grasimi bune sau grasimi daunatoare, fibre benefice sau, boo, sare ascunsa. de exemplu, 170 de grame de friptura de vita constituie o sursa de proteina foarte buna – cam 40 de grame de proteina. insa, in acelasi timp, in organismul tau intra si 12 grame de grasimi saturate. aceeasi cantitate de somon salbatic, cum este cel pregatit de tatal meu la gratar pentru noi acum cateva weekenduri, iti aduce cam 34 de grame de proteina, si, joy oh joy, nu prea are sodiu, iar grasimi saturate… cam 1.7 grame. a better deal, as zice eu! si pentru varianta vegana, o ceasca de linte gatita iti aduce 18 grame de proteina si 15 grame de fibre – iar vestea buna este ca nu are nici grasimi saturate, nici sodiu! (sursa aici).

 

gratar la tata

 

acelasi site (http://www.hsph.harvard.edu/) sustine ca dozele recomandate pentru adulti sunt de minim 0.8 grame de proteina pentru fiecare kilogram pe care o persoana il are, in fiecare zi. adica eu, la cele 60 de kilograme ale mele, am nevoie de 48 de grame de proteine in fiecare zi.

semintele de canepa, din punctul asta de vedere, sunt mana cereasca pentru vegetarieni si vegani. 100 de grame de seminte de canepa au 0 mg colesterol, 0 mg zahar si 0 mg sodiu. INSA au 37 de grame de proteina si 7 grame de carbohidrati, pe langa zinc, magneziu, vitamina B. suna excelent, nu? in plus, este bine de stiut ca semintele de canepa au mai multa proteina si mai multi acizi grasi omega 6 decat semintele de in sau chia. totusi, inul si chia mau mai multi acizi grasi omega 3 decat semintele de canepa. (sursa aici). intrati aici pentru mai multe detalii nutritive, site-ul asta este genial! 😀 gata, am terminat cu predicile, haide sa trecem la reteta!

 

morcovete 2

 

ingrediente (pentru doua portii mari sau patru mici):

  • 6 morcovi medii (eu am folosit trei mari si trei mici).
  • 2 catei de usturoi.
  • 3 linguri ulei de masline.
  • 3 linguri seminte de canepa.
  • dupa gust: sare, piper, chilli, cumin.

 

cum se face:

  • intr-un bol se rad cei sase morcovi. separat, se taie cei doi catei de usturoi in bucati mici.
  • se amesteca bine morcovii cu usturoiul, uleiul de masline si semintele de canepa. apoi, dupa gust, se adauga sarea, piperul, chilli-ul (daca sunteti fani, noi suntem) si cumin-ul.
  • asta este tot! nu-i asa ca este extrem de simplu? se mananca pe post de aperitiv, pe felii de paine prajita, sau ca garnitura la diverse feluri de mancare. eu l-am folosit si pe post de masa de pranz: am umplut doua lipii integrale cu acest amestec, et voila! lunch iz served! 😀

 

morcovete 4

 

iata si reteta printata!

aperitiv vegan cu morcov si seminte de canepa.
Author: 
Recipe type: vegan.
Cuisine: pentru toate anotimpurile.
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 2-4
 
colega mea, izabela panescu, a adus acest aperitiv la serviciu ca un mic "treat" de ziua ei, alaturi de tot felul de alte salate si spread-uri care mai de care mai gustoase. momentul in care mi-am pus o lingura din acest aperitiv pe o felie de paine si am muscat din ea a fost momentul in care am devenit, officially, hooked. sau mai degraba, COOKED, pentru ca gustul minunat parca mi-a luat mintile. a doua zi mi-am cumparat morcovi si am incercat sa il pregatesc acasa, dar m-a doborat lenea si nu mi-am cumparat si seminte de canepa. "las' ca acasa am niste seminte de susan, o sa fie cam acelasi lucru", mi-am zis eu. MAJOR FAILURE! susanul pe care il aveam eu acasa era complet RANCED, lucru de care mi-am dat seama DUPA ce l-am pus in salata si dupa primele trei-patru linguri mancate hulpav. a trebuit sa arunc toata salata. ok, trebuie sa va recunosc: inainte sa o arunc, am mai mancat doua linguri - salatica asta are cel mai aromat gust din univers, asa ca am decis sa ignor inca putin izul de ranced. i'm a sick, sick foodie.
Ingredients
  • 6 morcovi medii (eu am folosit trei mari si trei mici).
  • 2 catei de usturoi.
  • 3 linguri ulei de masline.
  • 3 linguri seminte de canepa.
  • dupa gust: sare, piper, chilli, cumin.
Instructions
  1. intr-un bol se rad cei sase morcovi. separat, se taie cei doi catei de usturoi in bucati mici.
  2. se amesteca bine morcovii cu usturoiul, uleiul de masline si semintele de canepa. apoi, dupa gust, se adauga sarea, piperul, chilli-ul (daca sunteti fani, noi suntem) si cumin-ul.
  3. asta este tot! nu-i asa ca este extrem de simplu? se mananca pe post de aperitiv, pe felii de paine prajita, sau ca garnitura la diverse feluri de mancare. eu l-am folosit si pe post de masa de pranz: am umplut doua lipii integrale cu acest amestec, et voila! lunch iz served! :D
  4. ------------------

 tips & tricks:

  •  cred ca totusi aperitivul asta ar merge GENIAL cu niste susan negru amestecat prin el. sau cu niste alune, for the crunch, daca va plac texturile astea.

intrebare:

  • ce alte alimente bogate in proteine vegetale obisnuiti sa mancati?

quote of the post:

  • “even as a junkie i stayed true [to vegetarianism] – ‘i shall have heroin, but i shan’t have a hamburger.’ what a sexy little paradox.” – russell brand, “my booky wook”

 

morcovete 3

 

cu drag si cu (oh, dear!) canepa,

catalina.

 

One Trackback

  1. […] tot gândit cum să variez gustările de post şi am dat peste o reţetă simplă şi interesantă aici. Mi-a plăcut atât de mult ideea, încât am adoptat-o rapid şi am mai strecurat şi o notă […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: