Quinoa Picante: Salată de Quinoa cu Roșii, Castraveți și dressing de lime, chilli și coriandru.

 
Timp de ani de zile, BA NU, timp de DECENII, am fost convinsă că salatele sunt un mare fail al gastronomiei. O încercare eșuată de mâncare, bune numai pentru studentele la dietă sau pentru oamenii care țin post și le mănâncă alături de felii de pâine cu margarină. Să piară salatele, mă gândeam, oricum fac umbră mesei degeaba.

Urmașa unei copilării marcate culinar de Sfânta Pătrimeadică de carne-brânză-pâine-ouă – am avut mereu impresia că salatele sunt ceea ce se pune de obicei pe masă, într-un castron încăpător, și se ocolește spornic, în favoarea altor castroane mai seducătoare, cum ar fi cel de salată de boeuf, cel de icre, cel de ciorbă sau de cartofi prăjiți. Nu puteam percepe salatele – în combinația lor clasică de roșii-castraveți-ardei-ceapă-și-poate-rar-vag-niște-telemea-deasupra – ca un fel principal, ca o mâncare în sine, ci doar ca o combinație plictisitoare, mereu cu același gust, din care îmi puneam câte o lingură-două în farfurie și apoi trăgeam de ele, cu dezgust, toată masa.

Probabil că și tu ai gândit la fel. Probabil că mai ai încă prieteni care au impresia asta față de salată.

 
Pelicula Brunch 5

 
Mi-am dat seama în ultimii ani că o salată poate fi grozavă, dacă o pot caracteriza prin diversitate. Dacă are o paletă variabilă de culori, ingrediente, gusturi. Dacă simt în ea și foșnetul legumelor, și crănțănitul unei semințe, și un cruton crocant sau un bacon sărat, poate o cremă interesantă sau un carbohidrat care să mi se așeze ca o păturică în stomac. Salata perfectă are multiple texturi, gusturi, straturi. Are personalitate și diversitate. Este tolerantă cu ideile noi și ingredientele mai puțin clasice. Salata perfectă trebuie să fie un fel de ONU, am tras eu concluzia.

 
Pelicula Brunch 4

 
Acum câteva săptămâni, am pregătit un brunch latin-american pentru Prima Ediție a Festivalului Pelicula – Latin America Film & Experience, alături de fosta mea colega din PRO TV Alina Sin (pe care o găsiți și pe Taste of SIN). Unul dintre aperitive a fost o salată consistentă, răcoroasă, picantă și savuroasă, din quinoa, roșii și castraveți, cu lime, coriandru și chilii, care a fost devorată rapid de invitați. Mi-a rămas în cap că trebuie să îți povestesc și tie despre ea, în cazul în care vrei o cină ușoară, echilibrată, dar în același timp sățioasă. Sau un prânz rapid. Plus, în zilele ăstea reci de toamnă, quinoa, pastele, orezul și cartofii sunt preferații stomacului meu.

 
Am botezat salata asta ”Quinoa Picante”, pentru că Dorin îmi tot spune că fiecare fel de mâncare ar trebui să aibă titlul lui scurt și catchy – în opinia lui, numele unui fel de mâncare nu ar trebui să enumere pur și simplu ingredientele folosite, cum ar fi în cazul acesta Salată de Quinoa cu Roșii, Castraveți și dressing de Lime cu Chilli și Coriandru.

 
Pelicula Brunch 8

 

Ingrediente pentru ”Quinoa Picante” (4 porții mari)

 
1.Pentru a pregăti Quinoa:

  • 250 grame quinoa negătită.
  • 500 grame apă.
  • 1/4 linguriță sare.

2.Pentru dressing:

  • Sucul de la 1 Lime.
  • Coaja de la 1 Lime.
  • 3 linguri ulei de măsine.
  • 1 ardei chilli tocat mărunt (sau, după gust, mai puțin, mie îmi plac mâncărurile foarte iuți).

3.Pentru asamblarea salatei:

  • 3 roșii tăiate în cuburi.
  • 3 castraveți tăiați în cuburi.
  • După gust: sare, piper, coriandru tocat mărunt (după gustul meu, ceva mai multă sare, ceva mai mult piper, deloc coriandru pentru că urăsc gustul acela; dacă și tu urăști coriandrul, poți să îl înlocuiești cu pătrunjel tocat; eu urăsc și pătrunjelul).

 
Pelicula Brunch 10

 

Cum se pregătește ”Quinoa Picante”

 
1.Cum se pregătește Quinoa:

  • Într-o cratiță, pune quinoa, apa și sarea, amestecă bine și pune pe foc mediu.
  • Adu la fierbere, apoi dă focul mic, acoperă cratița cu un capac și las-o pe foc, amestecând din când în când, pentru 15-20 de minute.
  • Ia cratița de pe foc și las-o pe blat, acoperită, timp de încă 10-15 minute.
  • Ia o furculiță și ”fluff the quinoa”, adică greblează quinoa ca să o separi și să nu aibă cocoloașe.
  • Lasă quinoa la răcit, până ajunge la temperatura camerei. Ca să faci treaba asta mai repede, poți să pui cratița într-un lighean încăpător, plin cu apă și cuburi de gheață, cum m-a învățat la Pelicula Brunch Costi, unul dintre bucătarii de la POINT.

2.Cum se pregătește dressingul:

  • Amestecă bine toate ingredientele.

3.Cum se asamblează salata ”Quinoa Picante”:

  • Într-un castron încăpător, pune quinoa gătită, roșiile și castraveții tăiați în cuburi. Toarnă deasupra sosul, amestecă bine totul, potrivește de sare, piper și coriandru sau pătrunjel (sau niciunul dintre aceste mizerii din punctul meu de vedere) și apoi mănâncă like there is no tomorrow.

 
Dacă încerci salata asta, trimite-mi și mie fotografii și feedback, voi aprecia maxim.

 
Pelicula Brunch 6

 
PS. Pentru că am gătit de zor la Pelicula Brunch, n-am avut timp să fac și fotografii, așa că toate imaginile din acest articol mi-au fost trimise de organizatorii festivalului. Creditul foto merge către Iustin Andrei Surpanelu (pe care îl poți găsi și aici), iar dacă unele dintre pozele folosite aici au fost făcute de alți fotografi / voluntari Pelicula, atrage-mi atenția ca să îi menționez.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>