SWOON – batoane de cereale făcute în casă, pentru când leşini de poftă

 

Batoane granola

 

Stăteam amândouă în faţa raftului de dulciuri din Carrefour. Era în jur de cinci seara, deci ora aia neagră în care toate resursele mele de zen se duc dracului după ce am bifat două şedinţe, o filmare, un text şi douăzeci şi trei de telefoane (best case scenario), aşa că mă duc la Carrefour ca să vânez ceva dulce pentru că altfel mor în chinuri sau cineva din imediata mea apropiere moare, tot în chinuri. Ştii tu, e ora de sugar rush, ora de Snickers, ora de Oreo-cu-garnitură-de-Kinder-Bueno. În cel mai bun caz, e ora de niscaiva fructe, uscate sau crude, dar să fim realişti, încă nu-s atât de educată încât să fac asta chiar în fiecare zi.

Iar ea era lângă mine. Genul corporatist, ştii, grăbită şi serioasă şi un pic încruntată. Şi-a aruncat în coşul de cumpărături mai întâi un Snickers şi a dat să plece. S-a oprit, s-a întors, s-a gândit niţel, a pus Snickers-ul la loc şi a luat, în schimb, un baton din ăla, Nestle Fitness cu ciocolată. A mai stat niţel pe gânduri şi l-a înlocuit cu un Nestle Fitness cu căpşune. A dat iar să plece. S-a întors. A ridicat de pe raft un baton din ăla de Muesli, s-a uitat niţel la el, l-a pus la loc. Până la urmă, a băgat în coş încă un Nestle cu căpşune şi a plecat mai departe, spre casă.

Dacă-ţi zic că n-a făcut mare brânză şi că putea, aproape la fel de bine, să ia Snickersul ăla şi să-l mănânce după placul inimii, mă crezi?

 

granola 1

 

Măh, un baton de cereale BUN, care DELIVERS, trebuie să facă următoarele şase lucruri:

 • Să-ţi astâmpere niţel foamea ca să poţi să funcţionezi normal şi să nu fii o fiară până ajungi să iei cina.
 • Să-ţi dea un boost de energie ca să nu te prelingi trist pe tastatură şi să fii totuşi altfel decât apatic la şedinţele de seară (cine mama naibii le-a inventat pe ălea?!)
 • Să fie dulci, că nu degeaba îi spune „sugar rush”, altfel i-ar fi zis „salty rush”, adică ceea ce am eu în fiecare lună când I’m PMS-ing.
 • Să aibă o lungime şi grosime potrivită, ca să n-ai impresia că trebuie să mănânci vreo trei ca să te saturi. Psihic vorbind, pe mine mă ajută să aibă forma unui baton obişnuit de Snickers, Mars sau Bounty, îmi calmează nervii. Daca are juma de centimetru grosime şi cinci lungime, nu va funcţiona şi ne despărţim.
 • Să aibă un profil nutritiv bun, dar să nu fie bombă calorică.
 • Să aibă ingrediente „curate”.

 

12346695_10205144342514354_1450185900_n

 

Acuma, dacă te uiţi pe ingredientele de la batoanele clasice de ciocolată şi pe cele de la batoanele de cereale de tip Nestle Fitness sau Muesli pe care le găseşti prin magazine, o să vezi că nu prea te dau pe spate. Un baton de Snickers are, la 52.7 grame, 250 de calorii. Are 12 grame de grăsimi, 4 grame de proteine şi 27 grame de zaharuri, iar pentru ingredientele dintr-un baton poţi să arunci o privire aici. Nu-s prea grozave. Un baton de Nestle Fitness are, la 23.5 grame (deci cam de două ori mai puţin decât Snickers-ul), 93 de calorii, 1.6 grame de grăsimi, 1.3 grame de proteine şi 5.8 grame de zaharuri. Ingredientele n-arată extrem de bine nici ele (şi se întind pe vreo doişpe rânduri):

 

12358240_10205144347194471_584124760_n

 

Deşi eu mănânc şi Snickers, şi Nestle Fitness, şi Oreo când mă loveşte pofta (Twix nu e Satana şi wow ce bun e Bounty pe la ora 17.00, aşa) e bine să ştii, totuşi, ce bagi în tine, ca să-ţi faci alegerile în cunoştinţă de cauză. Personal, Snickers mă calmează pe moment, dar îmi pică cam greu şi după juma’ de oră mi-e foame din nou, iar cu batoanele Nestle nu prea mă împac, pentru că simt că trebuie să ronţăi vreo trei până îmi dispare senzaţia de monstru înfometat.

 

granola 2

 

Tocmai d-aia, când am descoperit că e mega simplu să îţi faci acasă batoanele de cereale, că poţi să pui în ele CE VREI TU, să le faci CÂT DE CRUNCHY AI CHEF, să controlezi textura şi dimensiunea şi dulcele şi proteina şi ciocolata şi fructele uscate, am leşinat niţel. I swooned, de unde şi numele pe care prietena mea Ana le-a dat batoanelor: “Swoon, măh, tre’ să le spui!” – unde mai pui că, dintr-o tavă întreagă, poţi să tai vreo 16 batoane, care să te ţină lejer o săptămână întreagă.

Eu îţi dau aici reţeta pentru nişte batoane pe care le-am făcut luna trecută, iar dacă vrei să le guşti înainte să te apuci de copt, poţi să vii duminica asta, de la ora 13, la Simbio, unde voi aduce vreo două tipuri de batoane. O să fiu acolo alături de Ionela şi Simona de la Milk and Toast and Honey, de Cătălina de la Kiss The Cook, de Andie de la Andie’s Veggies şi de Olguţa de la Pastry Workshop şi Dulcessa. Împreună gătim pentru Programul educațional Ajungem MARI – un proiect pentru copii instituționalizați și din medii defavorizate. Basically, tu poţi să cumperi aceste produse pe care noi le prestăm, iar Ajungem MARI va transforma aceşti bani în cursuri interactive de matematică, engleză, muzică, teatru sau arte plastice, alături de voluntari prietenoși și creativi, care să îi încurajeze pe copii să, well, ajungă mari, you know.

 

daruim

 

Proiectul educaţional Ajungem MARI a pornit în iunie 2014 cu buget 0 și o mână de voluntari, iar între timp implică peste 500 de voluntari și ajută 1000 de copii din București și 13 județe, urmând să se extindă în primăvară în alte 7 județe. Scopul programului este să îi ajute pe copii să devină oameni MARI, responsabili, independenți și siguri pe forțele lor. Proiectele urmăresc dezvoltarea personală a copiilor și includ cursuri și ateliere creative, ieșiri educative, tabere de dezvoltare personală și vizite de orientare profesională. Programul a fost premiat încă din primul an la Gala Societății Civile și Gala Națională a Voluntarilor.

 

IMG_20151112_082300

 

Ingrediente (pentru o tavă de, din care ies cam 16 batoane):

 • 200 grame de fulgi de ovăz.
 • 160 grame de seminţe de dovleac (sau de floarea soarelui).
 • 80 de grame de fistic.
 • 80 de grame de migdale.
 • 80 de grame de seminţe de cânepă.
 • 60 de grame de seminţe de chia.
 • 60 de grame de cacao.
 • 20 de curmale, cu sâmburii scoşi.
 • 2 banane.
 • 160 grame apă (sau mai puţin, depinde, o să vezi).

Cum se face:

 • În robotul de bucătărie, pune cele 20 de curmale (again, cu sâmburii scoşi, I cannot stress that enough), cele două banane tăiate felii, cacaoa, 100 de grame de seminţe de dovleac şi 100 de grame de fulgi de ovăz. Poţi adauga nişte miere sau zahăr acuma, dar eu sar peste partea asta, mi se pare că bananele şi curmalele dau destulă dulceaţă. Tot acuma poţi să pui arome (rom, vanilie), dar io n-am vrut. Poţi să pui o parte din cele 160 de grame de apă acum, dacă robotul tău nu se descurcă foarte bine „pe uscat”. Pulsează până când obţii un maglavais omogen şi lipicios.
 • Într-un castron mare răstoarnă cealaltă sută de grame de fulgi de ovăz, cele 60 de grame de seminţe de dovleac rămase, fisticul, migdalele, seminţele de cânepă şi seminţele de chia. Amestecă bine.
 • Răstoarnă maglavaisul din robot peste amestecul din castron şi amestecă bine de tot. Poţi să mai adaugi din apa rămasă, dacă ţi se pare că amestecul e prea uscat. Consistenţa pe care trebuie să o aibă este mai umedă şi mai subţire decât cea de chocolate chip cookies, dar mult mai groasă decât cea de clătite. Mai degrabă vrei să aibă consistenţă de… chili con carne? De… carne pentru burgeri? Uite, vezi în fotografie, mai jos.

 

IMG_20151111_223920

 

 • Răstoarnă conţinutul castronului în tava pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt şi nivelează frumos, să fie cât mai drept şi ordonat totul.

 

IMG_20151111_230053

 

 • Bagă în cuptorul preîncins, la foc mic-spre-mediu, pentru 30-40 de minute, sau până se încheagă totul. Nu ai ouă în compoziţie, deci nu trebuie să se coacă nimic, dar vrei să se „lege” totul bine.
 • Scoate din cuptor şi mai lasă 15 minute în tavă, la răcit. Apoi scoate cu grijă toată cărămida aia de granola şi pune-o la răcit pe un grătar. De-abia când e complet răcită te sfătuiesc să o tai în batoane.

 

IMG_20151111_235806

 

 • Eu ţin batoanele într-o caserolă mare, la frigider, şi-s la fel de bune şi peste o săptămână. Mai mult nu au rezistat.

 

PS. Fii creativ cu batoanele tale. Pune în ele tot ce-ţi trece prin cap. Vine Crăciunul, how ’bout jumări?

PPS. Dorin s-a gândit deja la partea a doua din seria lui cu slăbitu’, adică ”I wuz a fat bitch. Uite CUM am desfacut”. Prima parte, ”U a fat bitch. CE-i de facut?”, este aici.

PPPS. Imediat ce ne dezmeticim cu Ajungem MARI, scriu şi despre Food Bloggers Conference. Până atunci, uite ce a scris Alexandra (Salt n’ Sasha).

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>