#TheFoodConnection: Borş rusesc de sfeclă pentru zile în care-ţi intră frigu’-n oase

 

sfecla 2

 

Când am aflat că fetele de la Milk and Toast and Honey găzduiesc pe blogul lor reţetele ruseşti, în cadrul proiectului #TheFoodConnection, am zis că îi musai să mă autoinvit şi să gătesc ceva.

Pentru că trebuie să ştiţi despre mine următoarele lucruri:

1. Îmi place să fiu gazdă.

2. Îmi place (mai mult) să-mi fie Ionela gazdă.

Îmi place să fiu gazdă pentru că am o casă relativ goală, fără canapea, fără fotolii şi cu un număr copleşitor de două scaune. Ceea ce înseamnă că oricine vine aici este forţat de împrejurări ori să stea stingher pe unul dintre cele două scaune, în timp ce restul stăm la picioarele lui, ori să lase orice fandoseală la o parte şi să se aşeze cu fundu’ pe jos, pe perne, pe parchet, pe vreun pled, pe hanoracu’ meu, să-şi pună farfuria direct pe gresie sau să şi-o ţină în poală, şi să se roage tuturor celor sfinte ca dulapul prins în peretele bucătăriei la începutul anilor ’80 să nu-i cadă fix atunci şi fix în cap. Mild warning, unul dintre ele deja a căzut inopinat în mijlocul nopţii, acum câţiva ani, deci totul este posibil, Duamne ajută. Eu zic să beţi ca să uitaţi de pericolul iminent.

Pe de altă parte, îmi place să-mi fie Ionela gazdă pentru că, deşi nici ea n-are prea multe scaune, are o grădină cu nişte băncuţe, un câine pe nume Scamă, un frigider care se deschide invers faţă de frigiderele normale (I never seem to remember that) şi nu s-a supărat când, data trecută, undeva după miezul nopţii, i-am asediat bucătăria şi am mâncat cu furie o felie pâine cu unt, una cu labneh, una cu labneh şi pesto de leurdă, încă una cu labneh şi pesto de leurdă, încă una cu labneh şi pesto de leurdă şi încă două cu Nutella. Balance is key.

 

FOOD CONNECTION

 

Problema era că, pana mea, până nu demult a tot fost caniculă, iar reţetele ruseşti, grele şi săţioase, nu prea merg pe 40 de grade. Unde mai pui că majoritatea sunt cu carne, aşa că m-am perpelit mai bine de două săptămâni până să mă hotărăsc ce naiba fac. Până ieri când, privind pe geam peste cana de cafea, înfrigurată – pentru că aşa păţeşti, pana mea, când încă ai impresia că e vară şi te duci la serviciu în rochie de voal şi balerini – mi-am dat seama că a venit anotimpul ciorbelor. Let’s give a big round of applause pentru ciorbă, fraţilor!

Aşadar, reţeta mea pentru #TheFoodConnection (şi #Reţetadevineri în acelaşi timp) este un borş rusesc (sau Russian Borscht, cum îi zic americanii) de sfeclă, vegan, aromat şi plin de legume proaspete, care se face rapid şi te încălzeşte până-n măduva oaselor. Eu nu l-aş vedea altfel decât cu o lingură zdravănă de smântână răsturnată deasupra şi cu nişte felii din ălea uriaşe de pâine de casă înmuiate în castron. În varianta originală, borşul ăsta este acrit cu un ferment obţinut tot din sfeclă – am citit că rusoaicele lăsau felii de sfeclă într-o cratiţă cu apă în care adăugaseră şi nişte pâine, câteva zile la temperatura camerei, ca să fermenteze. În lipsa acestui ferment, alte reţete tradiţionale păstrau borşul simplu, sau eventual uşor acrit cu nişte oţet de vin, pentru a savura dulceaţa legumelor. Am făcut şi eu acelaşi lucru şi am rezistat tentaţiei mele înnăscute de a folosi un litru întreg de borş cumpărat ca să acresc toată situaţia din cratiţă.

 

sfecla 1

 

Ingrediente (pentru 6 porţii):

  • 1,2 l (10 cups) apă.
  • 3 sfecle medii.
  • 2 morcovi medii.
  • 3 cartofi medii.
  • 1 ceapă mare.
  • 4 căţei de usturoi.
  • Jumătate de varză albă, mică.
  • 3 linguri oţet de vin alb.
  • Sare şi piper.
  • 2 frunze de dafin.
  • Pentru servit: smântână.

Cum se face:

  • Într-o oală încăpătoare, toarnă toată apa, adaugă o lingură de sare şi pune-o la fiert.
  • Treaba cea mai boring este aia cu spălatul, curăţatul şi tăiatul legumelor. Aşadar, în timp ce apa ajunge la fierbere: curăţă sfeclele, morcovii, cartofii, ceapa, usturoiul şi primele frunze de la varză. Spală-le bine de tot.
  • Taie sfeclele în bastonase simpatice  (julienne), morcovii în rondele subţiri, cartofii în cubuleţe, ceapa în cubuleţe mici, mărunţeşte usturoiul şi taie subţire jumătatea de varză.
  • Când apa fierbe, adaugă toate legumele şi adu toată chestiunea din nou la fierbere.
  • Lasă borşul să clocotească încet, cu capacul pus deasupra, amestecând din când în când. După 30 de minute, testează cartofii şi morcovii, să fie făcuţi. În acest moment, sfecla n-o să fie foarte moale, dar mie îmi place aşa, cu un pic de crunch.
  • Opreşte focul, adaugă sare şi piper (gustă şi tu ca să vezi cât, work your way) şi scoate frunzele de dafin.
  • Adaugă cele 3 linguri de oţet alb şi gata, ai terminat! Bucură-te de borşul tău rusesc de sfeclă!

 

sfecla 3

 

În cazul în care nu ştiaţi, #TheFoodConnection este un proiect culinar deştept iniţiat de Oana şi Diana, fetele de la Savori Urbane. Care-i faza cu #TheFoodConnection? 24 de bloggeri culinari români şi-au deschis sau îşi vor deschide uşile bucătăriilor lor şi, în fiecare lună, vor fi pe rând gazdele unei anumite bucătării internaţionale. Andreea Crăciun de la Andie’s Veggies a fost gazda reţetelor germane, Teodora Rogobete de la Teo’s Kitchen a găzduit reţetele nordice, Laura Laurenţiu de la Reţete ca la mama a făcut arrriba-arrrribaaa cu reţetele mexicane, iar pe blogul lu’ wife Ionela Stoica se desfăşoară, până pe 15 septembrie, potpuriul reţetelor ruseşti. Eu vă zic atâta, ca un white trash ce-am fost în tinereţe, că de-abia aştept luna aia cu reţete americane.

PS. Mâncaţi borş. Nu vă luaţi prea mult în serios: înmuiaţi dumicaţii de pâine înăuntru şi pescuiţi-i cu lingura după ce s-au umflat de lichid. Scăpaţi ciorbă pe piept, nu-i nicio tragedie.

 

 

4 Comments

  1. Posted September 11, 2015 at 2:09 pm | #

    esti geniala, n-ai mah cum sa nu razi la postarile tale! da’ ras din ala ca la stand up comedy! :* apropo chiar si ciorba-n mustata?

    • Posted September 11, 2015 at 3:10 pm | #

      Bai, nu ma lauda, ca hiperventilez si ma fac praf aici! 😀 Da’ ciorba-n mustata ce-are bre? Nu e tot ciorba? 😛

  2. Posted September 11, 2015 at 2:26 pm | #

    Postarile tale sunt pentru mine o delectare si le savurez pe indelete – e momentul ala de placere pe care nu-l impart cu nimeni! 🙂 Sper ca se intelege ca fac si eu o ulcica de bors, nu?

    • Posted September 11, 2015 at 3:12 pm | #

      Elena, ma simt ca o ceasca de capuccino sau cafea sau ness sau la ce era reclama aia cu momentul de placere pe care nu-l impart cu nimeni? :)))
      Sper ca se intelege ca astept fotografii cu ulcica. Macar asa, una luata rapid, cu telefonul. 😀

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>