Tort mousse de ciocolată, cafea şi… fasole roşie.

PicMonkey Collage

Aşezaţi-vă confortabil şi închideţi ochii. Aşa, acum imaginaţi-vă că vă infigeţi linguriţa în cea mai pufoasă, umedă şi cremoasă felie de tort pe care aţi întâlnit-o vreodată. Blatul este însiropat atât cât trebuie, are nuci mărunţite, cacao din belşug şi o fină aromă de rom. Crânţăne în gură şi se topeşte încet, lăsându-vă buzele îndulcite de sirop. Crema de ciocolată este generoasă, fină şi catifelată şi te face să te întrebi de ce dracu îţi cumperi Nutella de la magazin. Apoi mai iei o linguriţă. Şi încă una. Cureţi bine farfuria de desert. Eşti plin. Eşti sătul. Te laşi pe spătarul scaunului, un pic somnoros, un pic nostalgic, dar foarte mulţumit.

Aşa este tortul bunicii mele, dragilor. Cel mai bun tort din lume, de care mă leagă amintiri foarte vechi – amintiri cu bunicul care amesteca în crema de unt cu multă forţă, amintiri cu boluri pline de nucă mărunţită şi cu blaturi coapte într-o cratiţă tapetată cu hârtie de ziar. Este tortul pe care bunica îl face la fiecare ocazie specială – Crăciun, Paşte, zile de naştere – şi pe care îl mâncăm cu toţii mărâind de plăcere şi trecând, din mână în mână, sticluţa cu sirop suplimentar, pentru cine chiar vrea să-şi năclăiască cu totul felia. Aşa-i la noi în familie. Regret că n-am decât o fotografie amărâtă din telefon pe care să o împărtăşesc cu voi, dar faza este că niciodată nu pot să stau calmă şi să îi fac poze – vedeţi voi, trebuie să-l mănânc imediat!

1486791_10201072232114139_1255548651_n

Care-i faza naşpa la tortul ăsta? Nu pot să-l mănânc în fiecare zi. E drept, aş putea să o rog pe bunica să-mi facă unul în fiecare sâmbătă, ca să-mi ajungă toată săptămâna, sau aş putea să îl fac chiar eu – evident că mi-a scris frumos reţeta – dar în acest tort intră vreo două pachete de unt, 12 linguri de zahar, 12 linguri de făină, 12 linguri de cacao, 12 linguri de nucă şi nici nu vreau să mă gândesc câte ouă. Deci da, dacă vreau să ajung înapoi la 85 de kilograme într-o lună şi să fac un fund cât China (din nou), tortul ăsta este perfect. Dacă vreau totuşi să mă mai încapă rochiile cu buline şi să nu mă întorc la the fat pants, trebuie să aleg altceva.

mocca mousse cake 1

Acest tort mousse îngheţat vegan este alegerea perfectă pentru cei care vor un desert decadent, cremos, aromat, catifelat şi ciocolătos, dar nu vor să se încarce cu regrete după ce mănâncă o felie generoasă. Denumirea lui corectă ar fi Mocha Chocolate Red Bean Mousse Cake, adică Tort Mousse de Ciocolată, Cafea şi… Fasole Roşie – şi este un tort îngheţat complet vegan, fără zahăr adăugat, fără unt, fără făină şi fără ouă. Este sănătos, uşor, cu ingrediente prietenoase şi este gata în sub 20 de minute (după care trebuie să aşteptaţi să-l îngheţe congelatorul). Se păstrează săptămâni întregi în congelator, aşa că dacă aveţi musafiri, tot ce trebuie să faceţi este să-l scoateţi afară de la rece cu vreo 15-20 de minute înainte să îl serviţi.

mocca mousse cake 4

Dacă ideea de fasole roşie într-un tort vi se pare abominabilă (mie aşa mi s-a părut), aflaţi că este cea mai bună idee de la crema de ciocolată pe bază de avocado încoace. Fasolea rosie dă mousse-ului o textură catifelată, uşoară, iar în momentul în care este bătută bine cu ciocolata îşi pierde orice aromă sau gust de fasole – vă promit că merită să încercaţi combinaţia şi vă asigur că nu o să simţiţi niciun iz fasolesc. Eu am testat acest tort pe iubi şi tati – au mâncat amândoi cu poftă, fără să ştie că ingredientul secret era… fasolea. După ce au aflat, au fost foarte surprinşi şi amândoi mi-au mărturisit că nu şi-ar fi dat seama dacă nu le spuneam.

mocca mousse cake 3

Reţeta este luată de pe blogul celor de la Green Kitchen Sotries, iar dacă nu le ştiţi site-ul, vă invit să îl încercaţi – au reţete vegetariene minunate, fail-proof: tot ce am încercat de la ei mi-a ieşit impecabil!

mocca mousse cake 5

Ingrediente (pentru 8 porţii mari sau chiar 16 mai mici, tortul este foarte consistent şi nu aveţi nevoie de o felie uriaşă):

Pentru crustă:

  • 1 cup de migdale crude (dar puteţi folosi cu încredere şi alune de pădure, nuci sau arahide, sau chiar un amestec de oleaginoase).

  • 10 curmale cărora le-aţi scos sâmburii.

  • 3 linguri de cacao.

  • 1 lingură de ulei de cocos.

  • 1 praf de sare.

Pentru cremă:

  • 200 de grame de fasole roşie fiartă (eu am folosit o conservă de fasole roşie de la Maxim şi a fost foarte bună).

  • 8 curmale cărora le-aţi scos sâmburii.

  • 1 lingură de ulei de cocos.

  • 60 ml de cafea tare.

  • 80 ml apă.

  • 100 grame de ciocolată neagră.

    Pentru topping:

  • 50 de grame de ciocolată neagră.

  • Un pumn de migdale, nuci, alune, seminţe (ce vreţi voi), măcinate.

Cum se face:

  • Aruncaţi migdalele crude (cele pe care le folosiţi pentru crustă) într-un robot de bucătărie şi măcinaţi-le (nu le măcinaţi foarte mult pentru că NU vreţi să le transformaţi într-o făină fină).

  • În robotul de bucătărie (sau chopper, dacă nu aveţi robot) adăugaţi şi celelalte ingrediente ale crustei (curmalele, lingurile de cacao, uleiul de cocos şi praful de sare) şi amestecaţi până când totul este combinat în mod omogen. Veţi avea un aluat frămituros, ca un pietriş fin, foarte lipicios.

  • Luaţi o craticioară de 20 de cm diametru şi răsturnaţi acest aluat frămituros înăuntru. Cu degetele, presaţi amestecul de migdale, curmale, cacao şi ulei de cocos în mod egal, ca să formaţi o crustă de aproximativ 5 cm înălţime. O să vedeţi că se leagă foarte bine, curmalele funcţionează ca un clei. Lăsaţi cratiţa deoparte.

  • În acelaşi roboţel (n-are sens să-l spălaţi) puneţi fasolea (dacă folosiţi o conservă, scurgeţi-o şi spălaţi-o), cele 8 curmale fără sâmburi, uleiul de cocos şi cafeaua. Amestecaţi până când vă iese o cremă omogenă.

  • În acest timp, puneţi cei 80 de ml de apă într-o crăticioară şi aşezaţi-o la foc mic. Adăugaţi cele 100 de grame de ciocolată făcută bucăţi, şi ţineţi-o pe foc până începe să se topească. Luaţi crăticioara de pe foc şi amestecaţi energic până când obţineţi o cremă frumoasă, lucioasă, de ciocolată.

  • Adăugaţi crema de ciocolată peste crema de fasole şi curmale din roboţel şi mixaţi din nou, până se omogenizează totul. Voila, aveţi crema tortului. (Fuck, de câte ori am folosit în această postare cuvântul „omogen”?!)

  • Răsturnaţi această cremă în cratiţa unde deja aţi pregătit crusta şi puneţi cratiţa la congelator până când îngheaţă foarte bine – la noi, asta a însemnat vreo 4-5 ore.

  • Când tortuleţul a îngheţat complet, puteţi să îl scoateţi din cratiţă şi să îl puneţi pe o farfurie întinsă.

  • După ce a îngheţat, puteţi pune toppingurile deasupra lui. Eu am folosit un amestec de migdale şi seminţe de dovleac măcinate şi deasupra lor am turnat, cu o lingură, nişte ciocolată topită la bain-marie. Simplu!

  • După cum am spus, se păstrează la congelator, iar când vreţi o felie de tort, scoateţi tortul de la rece, lăsaţi-l la temperatura camerei 15-20 de minute, apoi îl puteţi felia şi mânca pe îndelete. După ce aţi terminat cu el, băgaţi farfuria la loc în congelator (eventual acoperită cu o folie de celofan) şi e gata pentru data viitoare!

Notele mele:

  • Mie mi-a fost simplu să scot tortuleţul din cratiţă după ce a îngheţat, mai ales pentru că am folosit o cratiţă de silicon. Sunt sigură că merge perfect şi dacă folosiţi o cratiţă cu fund detaşabil şi chiar şi una obişnuită – numa’ fiţi voi atenţi să fie foarte bine îngheţat când îl scoateţi de acolo, ca să nu faceţi pocinog.

  • Mie cel mai mult îmi place să-l mănânc la 5 minute după ce îl scot din congelator, când încă are textură de tort îngheţat mai degrabă decât de mousse simplu.

  • Vă rog mult să îmi spuneţi dacă îl încercaţi şi mai ales cum vi se pare crema de fasole. Eu pun pariu că o să deveniţi dependenţi de tortuleţul ăsta!

 

mocca mousse cake 2

 

PS. Mâncaţi tort. Iubiţi-vă bunica. Iubiţi-i deserturile. Alegeţi chestii sănătoase.

10 Comments

  1. Posted June 5, 2015 at 10:49 am | #

    Ce reteta originala si ce frumusete de prezentare. Fotografiilie sunt superbe, Catalina. Nu stiu cum si de ce nu am stiut de existenta blogului tau pana acum! Felicitari! Love it <3

  2. Posted June 5, 2015 at 10:57 am | #

    Draga Diana, iti multumesc mult pentru cuvintele tale – inseamna foarte mult pentru mine! 🙂 Reteta nu este chiar originala, dupa cum am scris in text este preluata de la oamenii extrem de talentati si minunati de la Green Kitchen Stories – aia da creatori de retete originale! Cat despre fotografii, sper ca, in timp, sa imi iasa din ce in ce mai bine, mai curate, mai expresive, sa imi gasesc stilul. Sunt o incepatoare, dar as vrea ca prin fotografiile mele cei de acasa sa prinda drag de mancarea sanatoasa si de povestile faine care se pot forma in jurul unei mese, alaturi de cei dragi. Te mai astept pe aici! 🙂

    • Posted June 8, 2015 at 10:34 am | #

      Am văzut ca e de la Green Kitchen Stories dar ideea de a folosi fasole roșie într-un tort mi se pare originala :)Stiu ca japonezii au desert de fasole roșie. Fotografiile cum spuneam sunt superbe și transmit. <3

      • Posted June 8, 2015 at 2:26 pm | #

        Draga Diana, multumesc mult! Chiar o sa mai experimentez cu deserturile din fasole batuta sau avocado pasat – sunt foarte versatile si imprumuta usor orice gust de la ingredientele alaturate! 🙂

  3. Posted July 15, 2015 at 11:36 am | #

    Catalina… multumesc pentru curajul tau de a incerca desert cu fasole de la noi. Ca daca ai sti de cand poftesc eu la un desert japonez cu crema din asta de fasole si mereu m-am gandit ca se poate doar cu din aia de la mama lor.
    Acum sa vezi ce desert fac eu cu fasole de la noi daca tot se poate! 🙂
    P.S Super pozele ca de obicei 😉

    • Posted July 15, 2015 at 11:41 am | #

      Draga Claudia,
      Multumesc! Sa stii ca eu nici nu auzisem de deserturile japoneze cu fasole din aia de-a lor decat dupa ce am facut tortul asta. Merge perfect cu fasole de-a noastra – eu am folosit fasole rosie, da’ sunt sigura ca functioneaza si cu din aia alba. Este atat de neutra si versatila incat imprumuta perfect aroma ciocolatei si a cafelei.
      Sa-mi arati si mie ce desert faci si sa-mi zici ce parere ai despre mousse-ul pe baza de fasole! 🙂
      Pup!

  4. Posted July 15, 2015 at 1:01 pm | #

    Pe mine m-ai convins!! Vreau să încerc și eu, să văd și eu cu ochii mei minunea și mai ales să o gust! Mai rămâne să găsesc ulei de cocos 🙂 Can’t wait!

    • Posted July 15, 2015 at 1:14 pm | #

      Draga mea,
      Eu folosesc cu incredere uleiul asta de cocos de la Rapunzel si il iau de aici: http://www.biobunatati.ro/product.php?id_product=5804
      Dar mai gasesti de cumparat si alte branduri, din cate am inteles, la magazine ca DM, unele Mega Image-uri mai mari, Plafar sau Naturalia. Mie mi-e mai comod sa-l iau online.
      Sa te uiti pe ingrediente ca sa fii sigura ca are in componenta doar… cocos. 🙂
      Pup tare!

  5. Mari
    Posted December 30, 2015 at 12:16 am | #

    Buna, Cata
    Musai sa pui tortul la congelator? Nu se leaga crema doar daca o lasi 2-3 ore la frigider? Tare as incerca reteta ta, si ii multumesc Izabelei ca inclus-o in meniul de final de an, dar iarna nu iubesc inghetata 🙁
    Sarbatori fericite!

    • Posted December 30, 2015 at 1:04 am | #

      Hei, Mari! 🙂
      Mai, este un tort inghetat. 🙂 Crema nu se va lega foarte bine doar lasata la frigider. Va sta, dar nu se vor taia feliile la fel de bine, nu va fi tzapana! Gandeste-te ca, de fapt, textura este ca o fasole batuta fin, deci nu prea are ce sa se intareasca doar la frigider. 😛 Ma gandesc ca ar putea sa se intareasca mai mult daca adaugi ceva mai mult ulei de cocos in crema de fasole, pentru ca la rece acesta se intareste ca un unt? O alta idee ar fi sa pui in crema niste nuci pisate fin, migdale pisate fin, poate o faina de migdale sau faina de cocos, ca sa lege mai mult crema? Asa cred ca ar functiona, dar keeep in mind ca o sa modifice putin gustul si textura fata de tortul facut de mine. Oricum, incearca variantele astea si spune-mi si mie ce si cum ti-a iesit. Pup!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>