Vacanţa în care m-am îngrăşat cinci kilograme.

 

Baclavale 2

 

Ştiu, măi, ştiu: când vine vorba despre Grecia, toată lumea ridică în slăvi salatele greceşti cu ulei de măsline înnebunitor, fructele de mare savuroase, peştele suculent şi brânza halloumi pe grătar. Dar eu m-am îndrăgostit, iremediabil, de patiseria grecilor, iar vacanţa mea din Salonic de acum cinci ani s-a transformat rapid în acea-vacanţă-în-care-mâncam-câte-5-deserturi-pe-zi (bine, şi în acea-vacanţă-din-care-m-am-întors-cu-cinci-kilograme-mai-grasă). Pentru că descoperisem, fix în buricul târgului, o patiserie tradiţională care vindea baclavale de zece feluri, cataifuri, tăvi întregi de plăcinte cu spanac şi brânză, baclavale de zece feluri, melci cu miere, vanilie sau nuci şi am menţionat baclavale de zece feluri, da?

Într-una din ultimele mele zile la Salonic vânzătorii de la patiserie au fost atât de încântaţi că iar am trecut pe la ei (deja era cam a şaptea oară când apăream pe acolo, intrând pe uşă cu un zâmbet până la urechi), încât au vrut să mă răsplătească pentru fidelitate şi, pe lângă plăcinta cu vanilie pe care mi-o luasem, mi-au făcut cadou o cutie întreagă cu… zece feluri de baclavale, ca să le încerc pe toate. Exact, cea din fotografie.

 

Baclavale 1

 

Cred că totuşi nu au crezut că eu o să le încerc chiar pe toate… odată. Ceea ce am şi făcut: m-am aşezat în fund pe malul Golfului Salonic şi nu m-am ridicat până nu le-am dovedit. Plus plăcinta cu vanilie, că era păcat să se irosească. Să vă mai spun cât de rău mi s-a făcut în seara aceea? Sau că m-am zvârcolit toată noaptea, cu frisoane şi dureri îngrozitoare? Mai bine vă spun altceva: că oricând m-aţi duce la patiseria aceea minunată din centrul Salonicului, aş putea mânca, pe nerăsuflate, o cutie cu ÎNCĂ zece baclavale – da, sunt atât de bune! Lăsaţi baclavalele să vină la mine, mă sacrific eu!

 

Baclavale 3

 

***

Mi-am amintit această dulce poveste (mno, pe cât de culce poate fi o zi întreagă de crampe and stuff) la îndemnul celor de la revista Femeia., care în numărul apărut ieri pe piaţă abordează fenomenul #streetfoodcorner (vedeţi în clipul ACESTA sau în paginile revistei mai multe detalii). În timp ce eu pregătesc un articol cu tot ce am mâncat noi la colţ de stradă în Budapesta (sărăcie mare faţă de Grecia, vă zic eu), aş vrea să vă întreb: ce aţi mâncat voi bun în vacanţele voastre?

PS. Mâncaţi baclavale. Chiar şi în loc de masă. Până vă doare burta. Valabil doar pentru vacanţe, că în restul anului suntem cuminţi, da?

3 Comments

 1. Dana
  Posted August 31, 2015 at 2:20 pm | #

  Eu nu sunt ahtiată după deserturi, aşa că topul meu din ultimul an sună cam aşa:
  Categoria street food:
  – Sandwich cu macrou pe grătar, ceapă şi un soi de rucola cu gust mai înţepător, lângă piaţa de peşte de sub podul Galata, Istanbul.
  – Sandwich cu provolone, mozzarella şi alte câteva brânzeturi de casă, al căror nume l-am uitat, în Antica Salumeria Nino (adică un fel de băcănie) din oraşul vechi, Bari. Exista şi varianta cu mezeluri, la fel de bună, se pare.
  – Îngheţată de dude negre, Bodrum

  Categoria restaurant-tavernă-terasă:
  – Tot ce am mâncat în Grecia, cu menţiune specială pentru midii saganaki în Lesvos şi briam în Kefalonia.
  – Flori de dovleac umplute cu orez şi condimentate, lângă Bodrum.

  • Posted August 31, 2015 at 5:15 pm | #

   Dana, tu vrei sa ma ucizi, aici, cat inca sunt blocata la birou?!? 😀
   Subscriu la sandwich-ul cu macrou, ceapa si ierburi de langa piata de peste din Istanbul. Cred ca n-am mancat niciodata lucruri mai bune ca acolo, daca vorbim de gama savoury, si nu de dulce. De fapt, ce vorbesc, si baclavalele lor erau intr-un mare fel, am facut ravagii prin ele.
   Dude negre? Serios?!? *mic infarct* Must try inghetata de dude negre!

   • Dana
    Posted September 1, 2015 at 9:57 am | #

    Îngheţata aia (în turceşte “dude negre” = “karadut”) nu are cine ştie ce aromă, dar mie mi-a plăcut mult că era acrişoară şi cu bucăţele de dude prin ea – mi-a amintit de copilărie, când mă mâzgăleam toată dând iama în dudul vecinilor, spre exasperarea bunicii 😉

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>