Copilul MeuMom Enough

Top 7 cărți Usborne pentru bebeluși de 0-12 luni

Cred că întrebarea care mi se pune cel mai des de când am început să scriu despre joacă, jocuri și jucării este ”Ce cărți Usborne să iau pentru bebelușul meu? Sunt atâtea și nu știu ce să aleg!” – cu variațiunile ”Am văzut această cărticică Usborne, e bună pentru 5 luni?”, ”Vreau o carte Usborne pe care să i-o citesc la culcare, ce să aleg?” sau ”Îmi doresc una care să îl captiveze, pentru că nu prea îl atrag cărțile, se plictisește repede”. Paranteză – următoarea întrebare pe care o primesc MEREU este ”Cum ai diversificat bebelușul?”, dar asta este cu totul altă mâncare de pește, despre care vorbim curând, într-un articol viitor.

Pentru că și eu am trecut prin aceleași întrebări în primele luni cu Mircea și îmi venea să cumpăr TOATE aceste cărticele, dar nu voiam să aleg greșit și să dau banii pe cărți care mi-ar fi placut mie, dar care ar fi fost potrivite pentru Mircea de-abia de la un an sau doi ani în sus, am făcut mai jos o listă scurtă de cărți Usborne foarte bune pentru 0-12 luni, cu detalii, poze și câte un clipuleț cu fiecare în parte, astfel încât să puteți vedea și cum arată pe dinăuntru, să le ”răsfoiți” bine înainte să faceți achiziția. Partea faină este că multe dintre ele o să îi atragă pe cei mici și după vârsta de un an, așa că investiția voastră va fi pe termen lung.

Am pus la cale această listă împreună cu prietena mea Ioana Maria Ciortea de la Învățăm și ne Distrăm (o găsiți și pe Instagram și pe YouTube), căreia eu îi spun în secret ”Mama lui Usborne”, pentru că cred că i-au trecut prin mâini toate cărțile Usborne editate vreodată pe această planetă și probabil câteva din cele editate în sistemul solar învecinat. Poate ar fi bine să vă zic din start că nu sunt reprezentant Usborne (Ioana este), iar acest articol nu este un advertorial – așa cum am fost și eu ajutată când Mirc era mic, vreau să dau mai departe și să vă ajut în alegerile voastre. Bun, gata cu vorba, hai să trecem la cărticele!

1. Baby’s Very First Nature Sounds Playbook.

Este prima carte de la Usborne pe care i-am luat-o lui Mircea și prima carte adevărată cu care a interacționat vreodată, pe la o lună și jumătate, pentru că până în acel moment singura lui carte era una din pânză, cu paginile foșnitoare, din colecția ”Baby’s Very First Cloth Book”. ”Nature Sounds Playbook” se numără printre cele mai complexe cărți Usborne pentru bebeluși și toddleri, fiind potrivită pentru intervalul 0-3 ani, iar dacă plaja de vârstă vi se pare foarte mare, ei bine la fel mi s-a părut și mie inițial, când am cumpărat-o. Acum, când Mircea are un an și trei luni și încă se joacă cu ea, am început să îi cred pe cei de la Usborne, pentru că am văzut first hand cum bebelușul meu a tot folosit această carte, diferit, de-a lungul timpului, în funcție de propria sa evoluție și dezvoltare. Dacă la început cartea a fost foarte bună pentru Tummy Time, pentru că îi capta atenția în timp ce-și petrecea timp pe burtică, iar eu îi povesteam ce vede în imagini, îi manevram clapetele și îi apăsam pe butoane, cu timpul bebelușul a început să tragă singur de clapete (și să le rupă pe toate), să mângâie zonele cu diferite inserții senzoriale (”penele” cucului sau ”țepii” ariciului sunt grozave), apoi să își dea singur paginile, apoi să imite sunetele pe care le face cartea – mai întâi pe burtă, apoi, după șase luni, stând în fund nesusținut, iar după vreo 9 luni, din picioare, în timp ce eu îi plasam cartea undeva pe o măsuță de cafea sau comodă TV.

De pe la 11-12 luni bebelușul a început să arate el cu degetul diverse animale și plante din carte, cerându-mi să i le numesc, iar acum ne distrăm în continuare cu ea, pentru că Mircea a început să arate cu degetul și să numească el singur (în bebelușeasca lui, evident), diversele personaje din carte – cucul (care e ”Cu-cuuu!”), ursulețul panda (care e ”Bebe”), cerbul (care e ”Cici”, pentru că noi i-am spus de la început ”Cici Cerbul”), lăcusta (care e ”Ci-ci-ci-ci!”) și vulpea (care e ”Babii”, pentru că el crede că e un câine ca Sansa). Mai nou, observ că îl pot întreba eu ”Unde este iepurașul?”, iar el, deși încă nu știe să spună ”iepure”, știe să îl indice cu degetul – treabă valabilă și pentru liliac, bufniță, arici, buburuză și alte animale drăguțe din carte. Nu pot să nu remarc ce mult i s-a dezvoltat vocabularul și înțelegerea în acest prim an.

Puteți vedea cărticica pe larg în clipul de mai jos:

2. Baby’s Very First Nursery Rhymes Playbook.

Este sora cărticelei de mai sus, ”Baby’s Very First Nature Sounds Playbook”, și merge pe același principiu al stimulării copilului prin clapete care stârnesc curiozitatea, decupaje din carton, fingertrails, inserții senzoriale, sunete fermecătoare și scene viu colorate. Lui Mircea îi place mult să mângâie blana oiței (a fost un timp obsedat de ea și de ariciul din cartea de mai sus, voia să deschidă cărțile doar ca să mângâie puțin aceste două animale) și să își înfigă degetele în soarele moale de pe a doua pagină. Un lucru fain la ambele cărți este faptul că văd clar cum cel mic încă mai are treabă cu ele – de exemplu, încă nu a prea descoperit cum să apese singur butoanele (face asta destul de rar și, cred eu, din întâmplare) și încă nu se joacă cu finger trails, așadar clar mai are de descoperit lucruri faine în aceste cărți și după un an și trei luni, cât are acum. Pe scurt, pe măsură ce bebelușul crește, el începe să descopere tot mai multe elemente și să se bucure de ”lectură” în mod diferit față de luna sau chiar săptămâna precedentă.

Puteți vedea cărticica pe larg în clipul de mai jos:

3. Baby’s Very First Touchy Feely Farm Playbook.

Aceleași descoperiri faine și elemente captivante, dar într-un format mai mic, de buzunar. ”Baby’s Very First Touchy Feely Farm Playbook” este perfectă pentru mașină, de exemplu, dacă bebelușul s-a trezit și nu prea mai are stare în scaunul auto. Mie îmi plac mult și cărțuliile acestea mai mici de la Usborne, pentru simplul motiv că sunt mult mai ușor de aruncat în rucsacul de mamă și de scos la momentul oportun, adică acela în care timpul până la destinație este mai mare de 15 minute, iar somnul nu pare să se întoarcă prea curând pe la genele lui Bebelache (NU vreți să vă chinuiți cu ”Nature Sounds Playbook” în mașină, credeți-mă).

”Baby’s Very First Touchy Feely Farm Playbook” invită bebelușul să descopere jucându-se, iar răsfoitul cărții devine o experiență interactivă și captivantă. Cartea are, ca și cele două de mai sus, clapete, decupaje din carton, fingertrails, inserții senzoriale și scene viu colorate din viața de la fermă. Puteți să o folosiți ca să îi prezentați celui mic animalele de la fermă, să îi arătați cum face fiecare animal în parte (Hei, și eu am făcut ca gâsca niște luni bune până să înceapă feciorul să zică ”Ga-ga!” non stop), să vă jucați ”Cucu-Bau!” cu el cu clapetele și să îi explicați cum se simt diversele inserții senzoriale (”Cocoșul are coada mătăsoasă, penele lui sunt verzi” sau ”Ia uite ce pufoasă este blana oiței!”). Un mic pont pentru când e ceva mai mare (9-10 luni), mai ales dacă a rupt deja toate clapetele din carte: acoperiți diversele personaje cu câte un post-it și invitați bebelușul să îl desprindă și apoi să îl pună la loc, va fi extrem de încântat!

Pentru mai multe detalii, puteți arunca o privire prin carte:

4. Usborne Sound Books.

Cărțile din colecția ”Usborne Sound Books” sunt perfecte încă de la naștere și, spun eu, frumoase foc. Eu m-am îndrăgostit de imaginile faine, culorile vii, compozițiile de pe fiecare pagină și estetica fiecărei cărțulii. Fie că luați ”Garden Sounds”, ”Jungle Sounds”, ”Woodland Sounds”, ”Farm Sounds” sau ”Night Sounds”, o să descoperiți o mică bijuterie, o lume plină de culoare, de animale, plante, sunete și povești. Aceste cărți n-au clapete (Thank God, aș spune eu), dar au decupaje în carton care ajută la coordonarea ochi-mână și la dezvoltarea senzorială. Însă cel mai important aspect al acestei serii îl constituie sunetele: fiecare pagină are un cerculeț gri care la atingere scoate un sunet reprezentativ pentru pagina respectivă, iar sunetul este extrem de realist și complex – de exemplu, zgomotul făcut de un tren care claxonează în timp ce intră într-un tunel, sau lătratul unei vulpi care, noaptea, se sperie de șuieratul acelui tren, sau sunetul ploii care bate în geamul închis al unei sufragerii, sau trilul unei păsări care se aude, noaptea, într-o grădină goală. Fermecătoare sunt toate aceste sunete!

În fiecare zi, cam de când Mircea avea o lună și un pic, am ”citit” împreună din cărțile acestea – mai întâi din poziție de Tummy Time, apoi din fund, apoi din picioare, cu bebelușul în brațe, amândoi pe jos, amândoi pe canapea. I-am arătat fiecare imagine de pe pagină, i-am construit povești în jurul animalelor și plantelor, i-am arătat cum face fiecare, am apăsat pe butoane și am urmărit cu degetul decupajele din carton. Pe la 9-10 luni, cel mic a început să imite cu veselie câteva dintre sunetele din cărți (cel mai amuzant era când imita un ceas dintr-un turn, care bătea de miezul nopții, iar băiețelul striga prin casă ”Ding-dong!”), pe la un an a început să apese el pe cercurile gri ca să asculte sunetele cărții, iar acum îmi arată cu degetul diversele imagini, iar eu trebuie să îi zic cum se numește fiecare animal și fiecare plantă în parte. Cărțile acestea sunt minunate pentru dezvoltarea vocabularului, a coordonării ochi-mână, dar mai ales pentru niște „bonding” între voi și bebe.

Încep cu niște imagini din ”Night Sounds”, care cred că este cărticica Usborne cea mai frumoasă din Univers:

Mai jos vă las niște imagini din ”Garden Sounds”:

Aici aveți o prezentare pentru Woodland Sounds:

Mai jos puteți vedea ce o să găsiți în Jungle Sounds:

Iar în clipul de mai jos este cărticica ”Farm Sounds”:

5. Baby’s Very First Slide and See Farm.

O carte micuță, în format de buzunar,  ”Slide and See Farm” este o jucărioară de carte cu elemente glisante și un bun prilej de a juca ”Cucu-Bau!” cu cel mic. Bineînțeles, la început voi o să fiți cei care glisează imaginile, dar pe undeva pe la 10 luni (sau mai devreme, sau mai târziu, depinde de copil), puștiul o să preia controlul și o să vrea să gliseze elementele din carton. La început va fi stângaci, apoi din ce în ce mai coordonat. PS. Eu iubesc pagina cu văcuțele care stau la muls!

Vedeți toată cărticica mai jos:

6. The Twinkly, Twinkly Bedtime Book.

Cartea asta te face să te uiți la ea și să te întrebi ”Heeeei, noi de ce nu am avut așa ceva câd eram mici?!” Da, cei de la Usborne au făcut o carte cu luminițe discrete și au creat în jurul ei o poveste de noapte bună, foarte caldă și delicată, care mă gândesc că ajută mult copiii care poate adorm mai greu și care au o rutină de noapte bună ce include și cititul unei cărți (noi încă nu avem rutină de noapte care să includă cititul cu Mircea, cărțile sunt pentru timpul zilei la noi). E ceva foarte cald și emoționant la povestea ursulețului care numără stelele împreună cu tatăl său până adoarme, iar ilustrațiile (complet diferite față de cele ale cărților de mai sus) sunt fermecătoare.

O puteți ”răsfoi” aici:

7. Baby’s Very First Sparkly Playbook.

Sclipici, sclipici, sclipici! Pentru că bebelușii sunt atrași de tot ce sclipește, iată o carte care este plină, PLINĂ de imagini sclipicioase. Cartea asta e fascinantă pentru cei mici, care vor explora curioși stelele, planetele, artificiile, rachetele, peștii și dragonii, vor trasa cu degetul traiectoriile navelor spațiale și vor mișca întreaga carte în toate direcțiile pentru a vedea felul în care paginile sclipesc în lumina soarelui. Cromatic, mie îmi place mult cartea asta, pentru că este foarte diferită de celelelate cărți pentru copii – este închisă la culoare, cu contraste foarte puternice. Să vă zic drept, eu m-am prins că lui Mircea îi place sclipiciul încă de la ”Nature Sounds Playbook”, care are o floare cu mijlocul argintiu și moale, foarte sclipicios – ei bine, ”Sparky Playbook” este la un cu totul alt nivel de sclipiceală. PS. Pagina cu dragonii este fascinantă!

O puteți ”frunzări” aici, tare faină mai este:

 

Sper că scurta mea trecere în revistă o să vă fie de ajutor și că o să aveți o mulțime de momente faine cu bebelușul în brațe, ”citind” amândoi și răsfoind cărțuliile acestea simpatice. Cititul în primul an de viață este foarte important, creează o legătură strânsă și faină între voi și bebeluș, îi dezvoltă vocabularul, îi construiește pofta viitoare pentru citit și îi deschide în fața ochilor o lume magică, plină de culoare, sunete și varietate.

Dacă bebelușul nu mai are chef să ”citească” alături de voi, nu insistați, este probabil obosit, suprastimulat sau poate vrea să facă altceva. Observați-l cu atenție și nu prelungiți nicio activitate mai mult decât este el dornic să o facă. Este normal să nu aibă răbdarea de a face un singur lucru, același, timp de prea multe minute. Mircea a avut, de exemplu, o perioadă lungă în care nu mai avea nici chef, nici răbdare să se uite pe cărți sau să mă asculte cum îi citesc – se întâmpla imediat după ce începuse să meargă, așa că mi-am dat seama că, în lumea lui, apăruseră brusc alte lucruri interesante de explorat. A revenit la lectură după vreo 2-3 săptămâni și după câteva cărți proaspete aduse în bibliotecă.

Dacă nu aveți încă o rutină de somn care să includă și cititul, nu trebuie să vă panicați, să încercați să băgați cărți pe gât celui mic sau să faceți comparații între bebelușul vostru și alți princhindei. Îndrăgostirea de lectură și cărți se poate face și în timpul zilei – iar pentru poveștile de seară o să fie vreme și mai târziu. Noi încă nu îi citim nimic seara la culcare lui Mircea, pentru că adoarme foarte repede, iar dacă am aduce o carte în ecuație i-ar sări somnul cu totul (de ceeeee să vrem așa ceva?!) – așa că păstrăm cărțile pentru timpul zilei și, sunt sigură, va veni și vremea în care culcarea se va face numai după 4873 povești citite.

În realizarea acestui articol m-a ajutat prietena mea Ioana Maria Ciortea, de care vă vorbeam mai sus, reprezentant Usborne și mamă – care m-a ajutat mult să aleg cărțile pentru Mircea atunci când băiețelul nu împlinise două luni. Tot ea a făcut și clipurile din acest articol, super utile zic eu, pentru că puteți să vedeți exact cum arată cărticelele înainte să le cumpărați – puteți urmări mai multe pe canalul său de YouTube. Pe Ioana o găsiți pe pagina de Facebook ”Învățăm și ne distrăm”, sau pe contul de Instagram cu același nume – dacă aveți nevoie de cărți, sfaturi sau idei pentru cei mici, contactați-o cu încredere.

Iar în final, trebuie să vă spun așa – Usborne sau nu, cărțile sunt magice și transportă copilul într-o lume fascinantă, colorată, plină de diversitate, îi stimulează creativitatea și imaginația. Citiți-le mult, citiți-le zilnic, așezați-vă cu ei pe parchet și răsfoiți cărți, dar mai ales citiți voi – sunteți cel mai bun exemplu pentru cei mici.

 

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *