La Joacă

Cutia cu panglici – jucărie home-made pentru motricitate fină (DYI Tugging Box)

Planurile noastre pentru primăvara asta nu se mai întâmplă așa cum credeam. Cert e că erau, majoritatea, pentru afară – Mirc a început să meargă de unul singur, eu i-am luat prima lui pereche de pantofi și deja îmi pusesem în agendă o listă întreagă de ateliere pentru vârsta lui, plimbări prin parc pe la locurile de joacă, drumuri la Comana și la Ferma Animalelor, Festivalul de Blues de la Sighișoara, lecții de înot și zile lungi la Therme cu toată gașca. Probabil că planurile noastre erau foarte asemănătoare cu ale voastre.

Însă în loc să mă gândesc la ce nu pot face în momentul ăsta, prefer să mă bucur din plin de tot ce pot face, de fapt. Și pot face o mulțime de lucruri în casă! Ne-am restructurat, ne-am reorganizat și pentru că în perioada asta #StămAcasă, cel mic o să aibă parte de Ateliere Senzoriale Ținute de Măria-Sa Mă-sa în Sufragerie pe Parchet, de plimbări între balcon, baie, dormitor și păturica Sansei de pe hol, drumuri prin bucătărie pe la mașinile de spălat și la Ferma Animalelor de Pluș de lângă Ușa Camerei, Festivalul de Lovit în Oale și Cratiți din Balcon, lecții de înot în cadă și zile lungi cu gașca veselă, adică mă-sa, taxo și câinele lor galben. Nu putem face nimic mai responsabil, în acest moment, decât să stăm acasă.

Pentru că vă doresc fix același lucru și vouă, o să încerc să postez cât mai des idei de joacă în casă pentru cei mici – așa cum este, de exemplu, această Cutie cu Panglici de care Mircea a devenit ușor obsedat în ultimele zile.

Pe englezește Tugging Box, Cutia cu Panglici este o jucărie simpatică și ușor de făcut care o să distreze pe cinste bebelușii cam între 9 luni și un an și jumătate, zic eu. Cei mai mari s-ar putea să fie și ei interesați un pic, mai ales de mecanismul de funcționare, așa că lor puteți să le-o dați și apoi să le-o desfaceți ca să le arătați cum e pe dinăuntru și cum funcționează panglicile și nodurile. Cutia cu Panglici poate fi amuzantă și pentru bebelușii mai mici, care au început să stea singuri în fund și care acum își exersează echilibrul. Cutia o să le capteze atenția: chiar dacă la 6-7 luni încă nu pot trage de panglici, ei tot o să le mângâie, o să încerce să le apuce, o să le simtă texturile etc. Jucăria pornește de la ideea că bebelușilor le place enorm să tragă de chestii și să experimenteze și testeze – iar de panglicile ăstea pot trage încontinuu. Așadar, iată o jucărie amuzantă, ușor de făcut și bună pentru dezvoltarea motricității fine.

 

 

 

Pentru Cutia cu Panglici aveți nevoie de:

1. O cutie de carton veche, în stare bună.

2. Câteva panglici colorate (bonus dacă au și texturi diferite, ale mele erau toate la fel, mătăsoase).

3. O foarfecă (sau șurubelniță, cuțitaș) pentru a da câteva găuri îm cutie.

 

Cum se construiește Cutia cu Panglici:

1. Cu foarfeca, șurubelnița sau cuțitașul faceți câteva găuri mici în cutie. Nu foarte largi, cât să reuşiți să strecurați o panglică prin ele.

2. Treceți o panglică prin două găuri opuse din cutie. Lăsați cam 5-7 cm afară din cutie, de fiecare parte, astfel încât să puteți face un nod dublu panglicii la fiecare capăt (vedeți figurile 3 și 4). Principiul cutiei: copilul trage de panglică, până când aceasta se blochează în nodul de la un capăt. Apoi trage din partea cealaltă a panglicii. Şi tot aşa (vedeți figura 5).

3. Faceți același lucru cu restul panglicilor, apoi sigilați cutia.

4. Oferiți-o copilului și îndemnați-l să tragă de panglici.

 

☑️ Cutia cu Panglici poate fi amuzantă și pentru bebelușii mai mici, care au început să stea singuri în fund și care acum își exersează echilibrul. Cutia o să le capteze atenția: chiar dacă la 6-7 luni încă nu pot trage de panglici ei tot o să le mângâie, o să încerce să le apuce, o să le simtă texturile etc.

☑️ Cei mai mari s-ar putea să fie și ei interesați un pic, mai ales de mecanismul de funcționare, așa că lor puteți să le-o dați și apoi să le-o desfaceți ca să le arătați cum e pe dinăuntru și cum funcționează panglicile și nodurile.

☑️ Ajută la dezvoltarea motricității fine.

☑️ E o bună ocazie să exersați împreună denumirea culorilor.

☑️ Bebelușul poate experimenta diverse texturi, în funcție de materialele alese pentru panglici.

☑️ Este fun fun fun!

Gata, spor la joacă și #StămAcasă, da?

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Pingback: Sticky Board: super distracție pentru copilașii care vor mereu să traaaagă de ceva – Sunny Side Up

  2. What’s up, I want to subscribe for this blog to get newest updates, therefore
    where can i do it please help out.

  3. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment.

    There has to be a way you are able to remove me from that service?
    Kudos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *