Copilul MeuLa Joacă

10 idei de cadouri pentru bebeluși între 0-12 luni

Mai sunt 16 zile până la Crăciun și, dacă am avea câte o cameră de filmat microscopică ascunsă prin casele oamenilor, am vedea cum majoritatea mamelor fac un singur lucru la somnul de prânz al copiilor sau după ce îi adorm seara: caută frenetic ultimele cadouri pentru Crăciun, ca să fie sigure că le primesc cât mai grabnic, înainte ca serviciile de curierat să clacheze nervos de la prea multă solicitare. Așa că astăzi vin în ajutorul vostru cu 10 idei de cadouri de Crăciun pentru bebeluși de la 0 la 12 luni – iar peste câteva zile pun pe site și mult-așteptatele 10 idei de cadouri pentru toddleri de la 12 la 24 de luni.

Să alegi un cadou pentru un bebeluș în primul său an nu-i deloc simplu, pe de o parte pentru că puștii de câteva luni încă nu se joacă cu Lego, bucătării de la Lidl sau plastilină (asta a fost un șoc pentru mine, ca să fiu sinceră cu voi), și pe de altă parte pentru că aceștia se dezvoltă atât de mult în primele luni de viață, încât ce este potrivit pentru un bebe de 2 luni nu mai e potrivit pentru unul de 8, iar ce ați cumpăra pentru un pitic de 11 luni nu ar fi deloc util pentru un pui de 4 luni. Mai jos vă las propunerile mele, însoțite și de segmentul de vârstă pentru care ar fi, în teorie, recomandate.

1. Cărticele de pânză, moi, foşnitoare, în culori contrastante – alb, negru, roşu, galben (eventual cu oglindă) – recomandate pentru 0-6 luni.

Bebeluşilor le place să se uite la forme, imagini simple, în culori contrastante – alb, negru, roşu, galben. Eu îi luasem o cărticică textilă numită ”Baby’s Very First Cloth Book (Farm)”, colorată în roşu, alb şi negru, cu oglinjoară pe copertă și pagini extrem de foșnitoare, din care “citeam” împreună. Pe măsură ce creştea, flăcăul era din ce în ce mai interesat de ea. Cărticica aceea a fost mult timp “televizorul” lui – i-o propteam, deschisă, în fața ochilor când făcea Tummy Time, sau undeva deasupra capului când stătea pe spate, îi dădeam paginile, îi povesteam ce vede, o foșneam bine sau îi descriam ce vedea atunci când întorceam spre el pagina cu oglindă. Jucăria asta a avut viață lungă la noi, s-a tot jucat cu ea până spre 10 luni, deși undeva după vârsta de 6-7 luni a început să o ceară și să se joace cu ea din ce în ce mai rar.

Fix cartea noastră costă 29.99 lei acum pe Elefant, este redusă cu 30%, dar am mai găsit niște variante foarte simpatice și pe buku.ro, un Baby’s Very First Cloth Book (Yellow) și încă una foarte festivă, cu modele de Crăciun.

2. Coliere de alăptare / babywearing / dentiție – recomandate pentru 0-12 luni.

Oh, cât am iubit colierul de babywearing, și eu, dar și Mircea! Ne-a prins tare bine pe când făceam plimbări lungi, de câte 2-3 ore, în Manduca, iar mie, ce să vedeți, îmi plăcea mult să-mi păstrez părul ne-tras, ne-smuls, ne-smucit. Colierele de baby-wearing cam asta fac, îi țin ocupați și le dau de lucru celor mici atunci când sunt plimbați în sistemul de purtare și le permit să exploreze în siguranță diferite texturi, forme și materiale. Noi am avut fix, dar fix colierul din imagine, numai ca varianta lui pe turcoaz, și l-am folosit cu drag cam până pe la un an. Medalionul acela cu dinozaur este de fapt un teether, așa că acest colier i-a prins bine flăcăului și în perioadele în care îi ieșeau primii dinți și voia să ronțăie tot, încontinuu, ca un castor. De asemenea, o anumită mamă nedormită – nu vă spun cine – care uitase suzeta acasă într-o zi în care ieșise cu flăcăul la plimbare în parc cu căruciorul, i-a oferit bebelușului acest teether cu dinzaur pe post de suzetă. Îmi amintesc și acum cât de mult îmi doream să NU mă întorc din drum acasă doar ca să iau suzeta (stăm la etajul 4, fără lift, iar drumul cu landoul și bebelușul pe scări era foarte chinuitor), așa că i-am zis cu blândețe puiului, în timp ce îi ofeream coada dinozaurului pe post de suzetă: ”Nu o avem pe Suzi, dar și Dino tot un fel de suzi este, ce părere ai?…”. Mda. Copilul a adormit în 20 de secunde, molfăind la coada dinozaurului, iar eu am aplaudat inventatorul colierelor de baby wearing, că tare înțelept a mai fost.

Noi am cumpărat colierul de pe Iaia și Grăunța, dar văd că acum nu mai au astfel de coliere în stoc – nu-i nimic, am găsit o paletă mare de opțiuni foarte simpatice la Scutecilă.ro, vi le las aici să vă uitați pe ele.

3. Cuburi moi pentru construit și păhărele colorate pentru sortare – recomandate pentru 6-12 luni.

I-am luat cuburile moi din poză pe la vreo 4 luni, dar adevărul este că de-abia pe la vreo 9 luni a început cu adevărat să se joace cu ele – până atunci dărâma cu entuziasm tot ceea ce-i construiam eu, dar cam atât. După vârsta de 9 luni, deși dărâmatul construcțiilor mele era în continuare super amuzant pentru el (iar pe mine mă băga masiv în Sindromul Meșterului Manole de Băneasa), flăcăul a început să fie interesat de animalele de pe cuburi, de zgomotul făcut de acestea atunci când sunt strânse și de alergatul după ele, de-a bușilea, prin apartament (da, eu i le aruncam în partea cealaltă a sufrageriei, iar el pornea în patru labe după ele și mi le aducea înapoi. Aș minți dacă aș spune că acest joculeț nu a fost inspirat de viața alături de labradorul nostru).

O altă joacă simpatică pe care o făceam cu aceste cuburi era ”Hopa Sus!”, un joc care la noi a fost mare hit cam până când Mircea a început să meargă – și încă puțin după aceea. Luam aceste cuburi și le puneam în șir pe un obiect un pic mai înalt ca bebelușul, astfel încât ca să le dea jos, Mircea trebuia să se ridice în picioare și să se întindă puțin după ele – de exemplu, un calorifer. După ce puneam cuburile pe calorifer, invitam bebelușul să le dea jos pe fiecare în parte, iar cel mic fix asta făcea, mergând de la un cub la altul în picioare pe lângă calorifer. După ce le dădea pe toate jos, o luam de la capăt – iar micuțul, neobosit, nu se lăsa mai prejos. De pe la 12 luni a început să fie interesat și de construcții și s-a apucat serios să plaseze cuburile unul peste altul.

Păhărelele colorate pentru sortare i-au satisfăcut aceeași dorință extaziată de a le dărâma după ce eu le făceam turnuleț, dar pe la 11-12 luni a început și el să le pună, cu mânuțe tremurânde și un pic necoordonate, unul peste celălalt. Până atunci, cea mai mare plăcere a lui era să se tot joace cu ele și să încerce să le înfigă unul în celălalt – rămânea blocat minute în șir încercând să bage paharul galben în cel portocaliu și pe cel mov în cel albastru. Evident, de multe ori se chinuia să bage un pahar foarte mare într-unul foarte mic, dar îl lăsam să își dea singur seama de legile fizicii. Partea faină la aceste pahare? Pe fund au găurele de diferite mărimi, așezate în feluri variate, așa că sunt numai bune de luat în baie. Noi i le umpleam cu apă și îl lăsam să descopere cum se scurge apa prin găurelele din pahare, sau turnam apă dintr-un pahar în altul. Toată treaba asta îl fascina pe Mirc pe când era bebeluș – chiar și acum, la un an și zece luni, nu e chip să intrăm în cadă fără 2-3 pahare din acestea.

Noi am luat acest set de păhărele pentru sortare de la Ikea, se numește Mula – Joc Asamblare, iar cuburile moi le-am cumpărat de pe BebeTei.

4. Seturi simpatice de veselă din bambus – recomandate o dată cu începerea diversificării

Dacă la începutul diversificării Mircea mânca direct de pe tăvița scaunului său de masă Antilop de la Ikea, o lună-două mai târziu am început să introducem vesela în peisaj. Am ales din prima vesela de bambus de la Dodoli, pentru că mi-a plăcut faptul că farfuriile, bolurile și cănile erau făcute din materiale naturale, durabile și ecologice, și că se lăudau cu o ventuză trainică – dacă încă nu ați început diversificarea, credeți-mă pe cuvânt, VREȚI o ventuză trainică, rezistentă, care să mai oprească puțin din elanul bebelușului care vrea să vă pună să văruiți din nou toată bucătăria; iar ventuza vaselor de la Dodoli este, până acum, cea mai rezistentă pe care am găsit-o pe piață. Pe lângă asta, vasele de la Dodoli sunt atât de drăguțe, încât cu greu m-am putut hotărî la ceva.

Noi am avut niște luni bune această farfurie iepuraș, căreia Mircea îi spunea ”Iepu” și care și-a găsit obștescul sfâșit într-o zi în care flăcăului i-a trecut prin cap să i-o ofere câinelui. Sansa a mușcat din ea și a reușit să o spargă într-un colț, așa că de atunci am investit într-un Dodoli mașinuță și într-un bol văcuță de bambus pe care le folosim și astăzi.

Aruncați o privire la ei pe site, au reduceri în perioada aceasta și au pregătit și niște seturi faine, numai bune de făcut cadou.

5. Cărți Usborne – recomandate începând cu 0-2 luni.

Credeți că bebe este prea mic ca să-i citiți povești? Ei bine, nu este, iar vârsta aceasta este perfectă pentru niște bonding deasupra unei cărți – ceva mai târziu, când începe să se poată deplasa de-a bușilea sau în picioare, s-ar putea să nu mai aibă răbdare pentru așa ceva și să vrea să exploreze toată casa. Mircea, de exemplu, a fost foarte interesat de cărți până pe la 7-8 luni, când nici nu a mai vrut să audă de ele, pentru că devenise foarte mobil și dădea ture de-a bușilea prin tot apartamentul. S-a mai întors asupra cărților de-abia pe la un an și 3-4 luni, deși i le puneam mereu la dispoziție și îl îmbiam cu ele. Așa că profitați de imobilitatea lui bebe și citiți, pe un ton blând, expresiv, prostiți-vă, arătați-i imagini și poze, descrieți-i desenele pe care le vede, etc. Cititul împreună îl ajută pe cel mic la dezvoltarea vocabularului și, în plus, este un foarte simpatic ”bonding time” pentru amândoi.

Am un articol întreg dedicat cărților Usborne pe care vi le recomand pentru 0-12 luni, aruncați o privire pentru că am lăsat mai multe titluri, cu fotografii, explicații și clipuri detaliate, ca să puteți vedea fiecare carte în parte și să alegeți în cunoștință de cauză. Dacă doriți ceva festiv, în ton cu Crăciunul, pentru bebeluși un pic mai mari (peste 6 luni), vă recomand cartea din fotografia de mai jos, ”Santa’s Workshop”, care nu este de la Usborne, ci de la DK Pub. Eu tocmai am comandat-o de la Ioana (Învățăm și ne distrăm) pentru că mi-a plăcut forma ei de căsuță – este o bijuterie de cărticică, simpatică foc, cu clapete și sunete.

6. Jucării din lemn potrivite pentru vârsta lor.

Oricât de multe bătăi de cap v-ar da Crăciunul și alegerea cadourilor, cu o jucărie din lemn frumoasă, calitativă, simplă și potrivit aleasă pentru vârsta celui mic nu veți da greș. Chiar ieri am scris un articol despre jucăriile educative Montessori, iar luna trecută un articol despre 10 motive pentru care ar fi indicat să oferiți copiilor jocuri de tip puzzle – la finalul fiecărui articol veți găsi o listă de recomandări de jocuri și jucării pe categorii de vârstă, majoritatea din lemn, de la Micostore.ro. Foarte frumoase și recomandate pentru 6-12 luni ar fi Cutia Permanenței, Cilindrii Montessori (sau varianta lor de o singură culoare, natur, aici), genul aceasta de puzzle-uri simple, din lemn (modelul acesta sau acesta), Circuitul din Lemn și acest set de percuție.

Dacă vă hotărâți să achiziționați ceva de la Micostore.ro, nu uitați că am pentru voi un cod de reducere, sunny, care vă oferă 10% discount la întregul coș de cumpărături, orice ați alege de pe site, indiferent dacă este deja redus sau nu.

7. Haine de calitate, de preferat un pic mai mari decât măsura lor.

Bebelușii cresc atât de repede, încât nici n-apucă bine să poarte o haină de 2-3 ori și gata, este deja prea mică. Noi am fost foarte norocoși pentru că, fiind ultimii din gașca noastră care au făcut copii, am primit din toate părțile saci de haine – nu ne interesa prea mult faptul că toate fuseseră purtate de câte 2-3 sau 4 bebeluși înainte de Mircea, eram mult prea recunoscători că nu mai trebuie să aruncăm cu prea mulți bani pe îmbrăcăminte.

Așa că orice cadou care să includă haine de calitate pentru bebeluș (eventual chiar cu o măsură mai mari) va fi foarte bine primit – iar dacă vă gândiți să investiți în niște haine de lână, cu atât mai bine. Sunt o mulțime de magazine online de unde pot fi cumpărate haine de lână (hiphip.ro, scutecila.ropufushop.ro, littlebandit.ro, woolver.ro) și de multe ori puteți găsi haine de lâna calitative pentru copii și la H&M, Zara Kids sau alte magazine de lanț. Ca branduri foarte cunoscute de lână, extrem de recomandate pe grupurile de profil, avem Disana, Cosilana, ManyMonths, Mikkline. Noi i-am luat lui Mircea, deocamdată, doar o cagulă de lână fleece la Joha și o haină de lână fiartă de la Iobio, dar suntem foarte mulțumiți de ele.

8. Salopete cozy și adorabile.

Am zis, am promis, am jurat că eu nu o să-mi îmbrac copilul în dovleac, leuț sau iepuraș, dar retorica asta m-a ținut doar până când am văzut salopetele cu urechi de Iepurilă lucrate manual de Kraftelier, o afacere locală a unei mame ambițioase și creative. Produsele celor de la Kraftelier sunt adorabile, frumos și atent lucrate, din materiale de calitate, iar cei din atelier vor croi exact produsul pe care ți-l dorești pentru bebelușul tău. Materialele folosite de Kraftelier sunt special concepute pentru copii, sunt certificate OEKO Tex Standard 100 sau GOTS și sunt testate împotriva substanțelor nocive, fiind produse în diverse fabrici din Europa specializate în producția textilelor pentru copii. Aruncați o privire pe site-ul lor, eu nu pot să stau prea mult acolo pentru că îmi vine să cumpăr tot. Ah, iar salopetele la care mă refeream, cele din lână și cu urechi, sunt acestea.

9. Girafa Sophie sau maimuțica Matchstick – recomandate începând cu 3-4 luni

Ah, de pe la 3-4 luni și până spre un an, aceste două animăluțe simpatice au fost distracția și salvarea noastră. Mă refer la două jucării pentru dentiție clasice, și anume Girafa Sophie și maimuțica Matchstick – care au fost ronțăite, molfăite și adorate de Mircea cu frenezia cu care eu ador înghețata de caramel sărat. Maimuțica Matchstick este moale, flexibilă, fabricată din silicon de calitate alimentară aprobat de FDA, nu contine BPA, este non toxică și prietenoasă cu mediul. Poate fi pusă la congelator sau curățată la mașina de spălat vase – în plus, primește extra puncte pentru că este ermetică, deci poate fi spălată fără grijă pentru că apa nu poate intra în interiorul său.

Girafa Sophie, adică alinarea atâtor generații de bebeluși cu gingiile îndurerate, este perfectă pentru calmarea celor mici în perioada erupțiilor dentare. Poate fi mestecată fără griji, pentru că este făcută din cauciuc 100% natural și este pictată cu coloranți alimentari. Partea care nu mi-a plăcut a fost că trebuia să fiu foarte atentă ca să nu intre apă înăuntru atunci când o spălam. Ce mi-a plăcut mult a fost că era ușor de apucat de mânuțele mici și era foare fină și catifelată la atingere, ca pielea.

Ambele le-am luat de pe eMag, aici găsiți Maimuțica Matchstick și aici pe Sophie.

10. Centru de activități pentru bebeluș – recomandat între 2-6 luni.

Aceasta este perioada în care începe supremația Centrului de Activități –  cunoscut și sub numele de Baby Gym sau păturică de activități. Centrul de activități intră în scenă pe la două luni și cel puțin în cazul nostru a dominat TOT până spre 5-6 luni. Am avut unul simplu, de la Bright Starts, luat de pe eMag, cu o păturică colorată și două arcade intersectate de care puteam agăța mai multe jucării de diverse materiale, cu texturi variate, mai mari, mai mici, alb-negru sau colorate. După ce Mircea se trezea, îl schimbam, îl hrăneam și apoi îl așezam sub arcade, pe spate, cu fața în sus, mă întindeam și eu lângă el – și începea distracția. La început îi mai mișcam eu din jucării, povestindu-i despre fiecare în parte (”Uite, aici avem pisica, are dungi albe și negre, hai să vedem cum face”), sau chiar luam o jucărie în mână și îi atingeam mâna cu ea sau i-o așezam în palmă (”Uite, ți-am pus în palmă frunzele din plastic, sunt reci și moi la atingere”). În scurt timp, nu mai trebuia să fac mare lucru, cum așezam bebelușul în Baby Gym, cum începea să fluture din palme către jucăriile agățate și să încerce să le înhațe. De multe ori stăteam lângă el, în liniște, urmărindu-l, alteori îi povesteam despre jucăriile pe care încerca să le apuce (”tocmai ai lovit albina, albina face bâzzzz!”). Îi schimbam jucăriile agățate destul de des cât să păstrez lucrurile interesante.

Centrul nostru de activități era luat tot de pe eMag, vă las aici linkul pentru că am fost foarte mulțumiți de el, însă pe Google găsiți o mulțime de alte variante simpatice.

***

Sper că v-a ajutat această mică listă pe care am pus-o cap la cap cu multă nostalgie față de perioada în care flăcăul era bebeluș. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, știți unde să mă găsiți – iar pentru părinții care deja au toddleri acasă, vine repede repede și articolul cu recomandările de cadouri pentru 12-24 de luni.

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. ѕаvanaasadi بنابراین این چند مزیت خرید
    بک لینک است by Behzadalipour

    To create аny type off content you ccan imagine viaa our content mɑwrketіng platform.
    Access 165,000+ writers, filmmakerѕ, designers,аnd editors from Wired, Tһe
    New Yorrk Times, Populaar Scіence, and more. It latcһed on to a technicality, which says tthat
    a measure can be introduced aas a money bilⅼ if the Speaker offerss consent.The notion of a Uniquе Identification Number for persons residing
    in the country — to establish identity, and not as a proof of citizenship — had been introduced by the UPA government with a vview to ensuring that
    subsidies and other remittаnces to an individual fгom the government (such aas
    pensions, scholarships, оr ɡas cylinder subsidy) are credited dirеctly into a beneficiary’s bank ɑccount by
    lijnking such accounts with the UIN or Aadhaar number. If the earlier Congress government had brought thе National Identification Authority of India
    Bіll, 2010, there was liuttle likelіhood of the Congress opposing the measure piloted by the Uniοn finance ministry iin tһе Uppr House, sonce both appear to Ƅe tthe ѕame inn conception and in operation detail.

    The present measure envisages imprisonment of up t᧐ thrtee
    yеars and a fine oоf at least Rs 10 lakh.
    No substantive diffrerence seems too eҳiѕt between the conception of the UРA and the NDAon this.
    In anny case, the government’s movе is baad in principle.The Suρreme Coᥙrt had ruled not so lօng ago that a beneficiary
    c᧐uld not bee dеnied һis ɡovernment duеs for non-possession off an Aadhaar number
    provided there ԝere no doubtѕ oon identitʏ. Thhe billl brought by UPA, аnd withdreawn by
    thee present gⲟѵernment, had envisaged a fine of Rs 1
    crore foor transgressions on this cⲟunt. Thee makeover mеt with derision on sоcial netwoгking
    websites, hinting at making Alok Nath, the quintessential sanskaari babuji of Indian cinema, thee brand ambassador for the аpp.
    In a metro society, dating is а part of life; it’s not lkke this ad iss reinventing the wheeⅼ.You’d bе forgivrn for thіnking
    tһɑt tһe new Tinder ad iis a commercial for a matrimoniaⅼ servicе.
    Interestingly, actress Lekha Washington and funny man Anuvab Pal had foreseeen the ‘Іndіаnisation’ of Tinder and come up wit a sketch on the same
    whhen tthe apρ had juѕt launched — one of them
    sһowed a boy bringing his father alng on a date.

    The ad іtѕelf, though, is a miss for a lot
    of Tinder useгs themѕelves. „Like every generation, the youth today have adopted strong Indian values lotion pump Suppliers while at the same time creating new norms and rejecting the ones that do not fit anymore in a shifting world order.”.

    I’m very haрpy for anyone wwho gеts anytһing out of these
    apps.сom. „I right swipe this,” say tthe mother, approvіng of her daughter’s
    look, alluding to the gestgure one makes on Tinder tо apρrove of a
    match from a prospective partner. This campaign is a far cry from Tindеr’s campaign inn the West, where
    it is unabashed inn its portraүal as a place for ‘hooking
    up’ аand casual dаting.”From an ad perspective, Prahlad Kakkoar explains, „This is a very Indian phenomenon. Sign up for the daily TCՏ newsletter to get the latest and the greatest from the
    content marҝeting industry.
    Lot of parents belіeve that if yоu want to go out wіth
    a guy, bring him home first. „The mom says right swipe Has she been using Tinder onn the side too ” asks
    a befuddled Madhu Menon.”Arun Iyer, COO of Lowe Lintas agrees with Kakkar, „There’s an attempt
    to legitimisе thе whole ‘let your childrеn find their partners on Tinder’.

    To create optimized, higһ-performancе content, alіgn production teams,
    and prove the value оf yoսr work. Уou’ve
    tгied agencieѕ, freelance рlatforms, and internal rеsoսrces, but
    the results just aren’t there. Sign up foг The Content Strategist’s newsletter and joіn a community of more
    than 200,000 of the world’s best marketers.

  2. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  3. Hi, I believe your site could be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful site!

  4. WELCOME TO DUBAI STARS – YOUR PREMIER ESCORT COMPANIONS https://dubai-stars.com/

  5. I was curious if you ever thought of changing the layout
    of your site? Its very well written; I love what youve
    got to say. But maybe you could a little more in the way of content so
    people could connect with it better. Youve got an awful lot of text
    for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

  6. Тут по выгодному курсу и безопасно можно провести обмен Биткоин для жителей РФ и не только.

  7. buy urso 150mg online purchase zyban pills buy zyrtec 5mg

  8. Sennwald, Andre (August 10, 1935). „Jean Harlow and Clark Gable in ‘China Seas,’ on the Capitol – ‘Orchids to You,’ on the Roxy”.

    „VIP 2 film overview: Dhanush is the one-man army that lifts wafer-skinny plot of this sequel”.

  9. Soviet swimmer Vladimir Salnikov gained three gold medals: within the 400m and 1,500m freestyle, and 4x200m relay.
    She was the primary girl swimmer to win eight medals (four gold
    and 4 silver) – over three Olympics.

  10. If some one needs to be updated with latest technologies afterward he must be go to see this
    site and be up to date everyday.

  11. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

  12. I think everything posted made a ton of sense. But, think about this, suppose you added a
    little content? I ain’t suggesting your information is not good, however suppose you added
    a headline that grabbed people’s attention?
    I mean 10 idei de cadouri pentru bebeluși între 0-12 luni – Sunny Side Up is kinda boring.
    You should peek at Yahoo’s front page and note how they create
    news titles to grab people interested. You
    might add a related video or a related pic or two
    to get people excited about everything’ve written. In my opinion, it would bring your posts a little bit
    more interesting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *