Copilul MeuDin Bucătărie

5 rețete baby friendly și kid friendly, fără zahăr și fără sare, pe care cei mici le vor iubi

Dacă înainte de a fi mamă îmi plăcea să petrec mult timp la bucătărie și mă aruncam spre rețete complexe, elaborate, care presupuneau mai mulți pași și etape, de când am început diversificarea băiețelului meu regulile casei au devenit extrem de tranșante: mâncarea trebuie să fie gustoasă și foarte ușor de făcut, ingredientele trebuie să fie simple și sănătoase, ustensilele de bucătărie și electrocasnicele trebuie să mă ajute cât mai mult. Cel mai des recurgem la rețete rapide, care să nu ne țină prea mult în bucătărie și pe care să le aruncăm nonșalant în cuptor, ca el să gătească în timp ce noi ne jucăm cu toddlerul din dotare. Totul s-a simplificat. Totul se face mai pe repede înainte. Mai mult de 15 minute nu îmi vine să stau în bucătărie.

Tocmai de aceea, am adunat aici pentru voi 5 dintre rețetele care la noi acasă au intrat în heavy rotation și pe care Mircea le iubește nespus – ba chiar pentru rețetele 2 și 3 a făcut adevărate obsesii de-a lungul ultimului an și jumătate. Este vorba despre 5 rețete baby friendly și kid friendly (sau care se pot adapta astfel încât să le fie servite și bebelușilor care tocmai au început diversificarea), nu au zahăr, nu au sare, sunt moi (potrivite și pentru bebeluși știrbi, care molfăie totul între buze și gingii). Dar cel mai important: se fac rapid, fără bătai de cap și fără prea multe vase murdare, iar cei mici pot fi implicați fără probleme în prepararea lor (asta dacă nu ați prins model de toddler ca al meu, care rade toate ingredientele înainte să le putem folosi).

În prepararea tuturor acestor rețete pentru copii  am testat mai multe forme de brioșe din silicon, forme de tort din silicon sau forme de silicon pentru prăjituri și bomboane. Am ales 4 forme din silicon pentru gătit de la Micostore.ro, pe care le-am văzut de-a lungul timpului la mai mulți food bloggeri și pe care mi-am spus că trebuie să le încerc – mai ales ca să mai reduc din spațiul ocupat în dulapuri de tăvile clasice pentru brioșe, tort, chec sau tarte. Am avut surpriza să descopăr niște produse calitative, de care toate preparatele mele s-au desprins impecabil, fără efort, deși niciodată nu le-am uns cu ulei sau unt topit și nu am așteptat prea mult ca să se răcească (de fapt, în cazul preparatelor micuțe, cum ar fi brioșele, nu am așteptat deloc).

 

 

Toate formele de silicon de pe Micostore.ro sunt făcute din silicon flexibil, non-stick, rezistent la temperaturi crescute. Formele pot fi utilizate la temperaturi între -25º Celsius și 220º Celsius și sunt aprobate pentru cuptor, congelator, cuptor cu microunde și mașina de spălat vase. Sunt făcute din silicon alimentar, fără BPA, și au trecut cu brio standardul de testare LFGB. Este vorba de niște forme de copt din silicon sigure pentru voi și pentru cei mici.

Înainte să trecem la rețete, vă mai spun doar atât: încă este valabil cuponul meu la Micostore.ro, care vă oferă 10% reducere la întreg coșul de cumpărături, indiferent dacă produsele sunt reduse sau nu pe site. Cuponul se numește sunny – simplu, cu litere mici, fără alte caractere sau cifre.

1. Brioșe baby friendly cu banane și zmeură, fără zahăr.

Combinația de banane și zmeură este la mare căutare la noi acasă încă de la începutul diversificării, iar Mircea este înnebunit după orice vine în formă de ”brioșică” și îi place să i le las întregi, netăiate, și să muște din ele cu poftă.

Brioșele acestea sunt pufoase și aerate pentru că albușurile sunt bătute bine de tot cu mixerul, însă credeți-mă pe cuvânt: dacă nu aveți chef să scoateți mixerul la înaintare și nici să așteptați să bateți albușurile spumă, separat de gălbenușuri (vă înțeleg perfect!), folosiți strategia mea de working mom, adică amestecați toate ingredientele într-un castron mare, umpleți apoi cam două treimi din formele de brioșe și gata, case closed. Nu vor mai ieși foarte pufoase, ci mai degrabă un pic îndesate și umede (ca textura de brownie), dar lui Mircea îi plac la fel de mult, iar eu le prestez MULT mai repede.

Fiind fără zahăr și moi, brioșele acestea sunt foarte bune încă de la începutul diversificării. Se păstrează bine la congelator: eu le las să se răcească, apoi le pun în pungi Zip Lock bine închise, iar când sunt în criză de timp, decongelez rapid câteva fie la cuptor, fie direct în cuptorul cu microunde.

| Citește și: Cuptorul cu microunde NU este periculos, folosiți-l cu încredere!

Am folosit pentru ele formele individuale de brioșe-trandafir de la Micostore și pe lângă faptul că au ieșit foarte drăguțe, brioșele s-au desprins instant din forme – chiar dacă nu le unsesem cu ulei în prealabil și nici nu avusesem răbdare să le las să se răcească. Când i-am trimis unei prietene clipul video în care scoteam brioșele din formele lor, mi-a spus că nu pare real, atât de ușor se deprindeau brioșele și atât de curate rămâneau în urma lor formele de silicon.

Ingrediente brioșe baby friendly cu banane și zmeură, fără zahăr
(pentru 9 forme de brioșe obișnuite sau 6-8 forme de brioșe trandafir de la Micostore.ro).

  • 100 g făină 
  • 2 banane foarte coapte.
  • 120 g zmeură proaspătă.
  • 4 ouă.
  • 25g unt topit
  • o linguriță de scorțișoară.
  • ½ pliculeț de praf de copt (asta doar dacă optați pentru metoda ”aruncăm totul într-un bol” pentru că nu aveți timp să bateți albușurile separat).

Preparare brioșe baby friendly cu banane și zmeură, fără zahăr

  • Bateți cele 4 albușuri până se fac spumă (eu folosesc un mixer de mână).
  • Adăugați gălbenușurile, unul câte unul, și mai mixați foarte puțin, cât să se încorporeze (5-10 secunde).
  • Cerneți făina deasupra amestecului de ouă, puțin câte puțin (alături de scorțișoară și de praful de copt, dacă folosiți), și amestecați cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ample și domoale, de jos în sus.
  • Pasați cu furculița cele două banane și amestecați-le bine cu untul topit.
  • Adăugați amestecul de banane și unt peste amestecul de ouă și făină și amestecați, apoi turnați compoziția în forme de brioșe, umplând cam ⅔ din fiecare formă.
  • Adăugați zmeura, împingând-o nițel în compoziție – eu am pus câte 3-4 zmeurici în fiecare brioșă.
  • Coaceți brioșele la cuptor, la 180 de grade Celsius, căldură sus și jos, fără ventilație, timp de 35-40 minute.

”Scurtături” și idei pentru mame. 

  • Eu am folosit faină tip 650, dar când nu am prin casă mai folosesc și făină 000 fără probleme.
  • Uneori folosesc și zmeură congelată, doar că o tăvălesc înainte prin făină, ca umezeala să fie absorbită.
  • Brioșelele acestea sunt o ocazie foarte buna pentru a ascunde prin ele niște morcov ras, ies delicioase: eu folosesc cam un morcov mediu pe care îl rad prin răzătoarea mică și îl încorporez în compoziție o dată cu bananele.

2. Budincă de cus cus cu fructe, baby friendly. fără zahăr.

Budinca asta se prestează cel puțin o dată la două săptămâni la noi acasă, pentru că se face repede, se taie ușor în bucăți, merge brici pe post de mic dejun, cină sau gustare și se păstrează foarte bine la congelator. În plus, este singura variantă în care Mircea mănâncă o formă de paste – am tras lozul necâștigător și am singurul copil din această emisferă care nu iubește niciun sortiment de paste. Doar cus cus-ul.

Pentru budinca aceasta am folosit o formă de silicon pentru guguluf, budincă, jeleu sau tartă de la Micostore.ro și mi-a plăcut mult cum a oferit unui fel de mâncare de altfel banal o imagine foarte festivă și elegantă. Partea foarte faină la aceste forme este că nu ard mâncarea – am avut momente când m-am luat cu joaca alături de flăcău și am cam uitat de budincă în cuptor, dar tava de silicon și-a făcut treaba: mâncarea nu s-a ars și am putut să o scot cu ușurință din formă. De data asta, fiind vorba de o budincă mai mare, mai grea, am așteptat totuși până când s-a răcit un pic, ca să nu risc să se rupă atunci când o scot din formă.

Ingrediente budincă de cus cus cu fructe, fără zahăr
(pentru o formă de silicon pentru guguluf, budincă, jeleu sau tartă de la Micostore).

  • 100 g cus cus.
  • 400 ml lapte.
  • 2 banane coapte.
  • 2 ouă.
  • o mână de fructe proaspete (eu am folosit zmeură, dar voi puteți folosi căpșune, afine, kiwi, mere, pere, mango, cireșe, vișine – ce aveți prin casă).

Preparare budincă de cus cus cu fructe, fără zahăr

  • Încălziți laptele până aproape de fierbere.
  • Turnați laptele fierbinte peste cus cus și apoi acoperiți cu o farfurie, pentru a lăsa la infuzat cam 10 minute.
  • Peste amestecul de cus cus cu lapte, puneți cele 2 ouă, cele două banane pasate cu furculița și mâna de fructe proaspete, apoi amestecați bine.
  • Turnați compoziția în formă și apoi coaceți la 180 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație, cam 40-45 de minute.

”Scurtături” și idei pentru mame. 

  • Uneori renunț la fructele proaspete și adaug, în compoziție, un morcov ras pe răzătoarea fină sau jumătate de dovlecel, ras și scurs foarte bine – mi se pare o variantă foarte gustoasă pentru a mai introduce niște legume în alimentație.

3. Sufleu de broccoli cu somon baby friendly, fără sare.

Când am văzut prima oară această formă din silicon ursuleț de la Micostore, mi-am spus că voi coace în ea o prăjitură aromată cu miere și tot felul de condimente pentru vremea rece. Fii-miu a avut alte planuri, și pentru că recent a învățat că urșii mănâncă somon, a decretat că și tava cu ursuleț va trebui să prepare ceva bun, bineînțeles tot cu somon. Zis și făcut!

Am optat pentru acest sufleu de broccoli cu somon și brânză pe care îl preparam foarte des la începutul diversificării pentru că se face rapid, lucrează mai mult cuptorul la el decât voi, și iese foarte moale, numai bun pentru bebeluși fără dinți, care molfăie totul printre buze, limbă și gingii. Nu are sare și este făcut doar cu brânzică de vaci, deși de când a crescut Pepenache recunosc că de multe ori pun în el și cheddar sau emmental.

Ingrediente sufleu de broccoli cu somon baby friendly, fără sare
(pentru o formă de silicon ursuleț de la Micostore).

  • 2 ouă.
  • 100 g brânzică de vaci.
  • 180 g smântână grasă.
  • 100 ml lapte
  • 100 g făină.
  • 100 g broccoli.
  • 100 g somon file.

Preparare sufleu de broccoli cu somon baby friendly, fără sare

  • Am pus la abur, pentru 5 minute, buchețelele de broccoli și somonul file.
  • După ce s-au aburit un pic, le-am lăsat să se răcorească, apoi le-am tăiat mărunt pe toate.
  • Într-un castron am amestecat, cu o lingură, absolut toate ingredientele, am adaugat broccoli-ul și somonul tăiate mărunt, am încorporat bine, apoi am răsturnat compoziția în tava de silicon ursuleț de la Micostore – în timp ce fii-miu era ocupat, dădea de mâncare la cele două figurine urși pe care le iubește nespus de când le-a primit.
  • Am copt totul la cuptor, la 180 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație, cam 40-45 de minute.

| Citește și: Cum am diversificat bebelușul? 10 reguli de la care nu ne-am abătut.

4. Jeleuri kid-friendly fără zahăr.

Mircea a mâncat aceste jeleuri în formă de dinozaur cu două mâini – iar eu încă nu sunt sigură dacă i-au plăcut așa de mult pentru că au formă de Triceratops, Stegozaur sau T-Rex, sau pentru că gustul de portocală și miere era delicios.

Spre deosebire de cele din comerț, aceste jeleuri nu au zahăr (se poate lejer omite și mierea, dacă încă nu vreți să le-o oferiți copiilor voștri) și au, de fapt, doar 3 ingrediente: suc de portocale, miere și gelatină praf. Se fac ușor, pot fi turnate într-o mulțime de forme, iar tot greul este să așteptați până se răcesc și până ajung suficient de tari încât să poată fi scoase cu ușurință din formele de silicon.

Dacă dintr-un motiv sau altul nu vreți să folosiți gelatină praf, puteți să o înlocuiți cu agar-agar: Paula de la Mâncarea Șugubățului are o rețetă de jeleuri turnate tot în forme de silicon de la Micostore preparate doar cu suc de fructe, apă, miere și agar-agar. Eu am ales gelatina pentru că nu mă împac deloc cu gustul de agar-agar.

Ingrediente jeleuri kid-friendly fără zahăr

  • 200 ml suc de portocale (puteți folosi și sucul de la alte fructe, sau compot – cred că unele de lămâie ar ieși delicioase).
  • Un pliculeț de gelatină praf.
  • O lingură de miere.

Preparare jeleuri kid-friendly fără zahăr

  • Am turnat gelatina praf peste sucul de portocale, am amestecat bine și am lăsat apoi amestecul vreo 10 minute, ca praful să înceapă să se dizolve.
  • Am răsturnat amestecul într-un ibric și l-am trecut pe aragaz, la foc mic, amestecând des, până când am văzut că gelatina se dizolvase complet și compoziția începuse un pic să se îngroașe – nu am fiert-o, ideal este să nu depășească 60 de grade Celsius.
  • Am închis aragazul și am lăsat-o vreo 5 minute să se răcorească.
  • Am turnat-o cu grijă în formele de silicon cu dinozauri și am lăsat-o să se închege vreo 2-3 ore.
  • Am scos cu griiiijă dinozaurii din formele de silicon și am dat petrecere cu jeleuri alături de flăcăul care a fost foarte încântat.

5. Budincă de ”ciocolată” baby friendly, fără zahăr, fără cacao și bineînțeles fără ciocolată.

Această budincă este delicioasă, consistentă și se poate foarte ușor face alături de toddlerul din dotare (asta dacă îl convingeți să nu mănânce toate ingredientele înainte de a le folosi: la noi acasă, dacă avem în ecuație banane și unt de arahide, nu este foarte cert dacă ne vor rămâne suficiente ingrediente și pentru rețetă).

Budinca de ciocolată baby friendly aici de față se face efectiv amestecând o serie de ingrediente între ele. Tot ce trebuie să faceți apoi este să oferiți copilului o lingură și să-l lăsați să-și facă de cap. Ce fac eu, ca să mă asigur că nu muncesc prea mult, este să umplu niște forme de silicon cu această budincuță delicioasă, să le congelez și apoi voila, am la îndemână o gustare nutritivă și consistentă pe care trebuie doar să o dezgheț puțin. Când este cald afară, nici măcar n-o dezgheț de tot, ci o las așa, mai tare, ca un minunat tort înghețat ciocolătos.

Am vrut să fiu festivă și să folosesc una dintre formele de silicon pentru cuburi de gheață sau ciocolată cu inimioare de la Micostore, dar adevărul este că ideale mi s-au părut tot formele lor de brioșe trandafir, care sunt fiecare cam cât o porție de budincă pe care Mircea o mănâncă de obicei. 

Ingrediente budincă de ”ciocolată” baby friendly, fără zahăr

  • 50 g unt de arahide
  • 40 g miere
  • 15 g fulgi de cocos
  • 40 g carob
  • 2 banane foarte coapte
  • Opțional: jumătate de avocado. 

Preparare budincă de ”ciocolată” baby friendly, fără zahăr

  • Vă așteptați să fie cu bătaie de cap? Sub nicio formă! Am pasat bine bananele și jumătatea de avocado, apoi am amestecat totul foarte foarte bine.
  • Dacă vreți, puteți face treaba asta cu un blender sau robot de bucătărie. Mircea nu se împacă prea bine cu cremele fin pasate, așa că eu am făcut totul la furculiță, ca să ne rezulte și niște bucăți mai chunky.
  • Oferiți budinca imediat bebelușului sau copilului sau turnați-o în forme de silicon și congelați-o. Când este tare și fermă, scoateți budincuțele din forme și puneți-le la grămadă într-o pungă Zip Lock pe care să o păstrați tot la congelator. Dezghețați cât și când aveți nevoie. În fotografiile de aici este budincuța după ce a petrecut o noapte la congelator.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie, cărți pentru copii și articole pentru gătit de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: 5 idei de gustari simple pentru copii, fara zahar si fara sare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *