Copilul MeuDin Bucătărie

5 idei de gustări simple pentru copii, fără zahăr și fără sare

Iată 5 rețete sănătoase și ușoare, de vară, pentru ora gustării, majoritatea dintre ele perfecte de luat la drum și de mâncat rapid în mașină, tren sau avion.

De când a lovit căldura, dinamica meselor în familia noastră s-a schimbat complet. Flăcăul mănâncă mult mai puțin la mesele propriu-zise și mult mai mult la gustări, îmi cere să-i servesc absolut toată mâncarea rece (”Și ciorba să fie rece! Să nu fie caldă, că NU. E. BINEEE!”) și, pentru că petrecem foarte mult timp afară, a început să ceară câte un snack în timpul explorărilor lui, chestie pe care înainte nu o făcea niciodată. 

Aparent, la 2 ani și 5 luni am intrat în era gustărilor. În plus, de când am început să mergem la piscină, Măria Sa Fomilă cere o gustare înainte să ajungem acolo (”ca să pot înota mai bine”) și una după ce plecăm (”pentru că am înotat foarte mult!”) – așa că acum nu ieșim din casă fără să pun în rucsac o caserolă cu niște brioșe, o pungă ziplock cu batoane sau biscuiți, niște felii de frittata sau de banana bread, câteva fructe, un smoothie sau ce mai reușesc să încropesc înainte să plecăm de acasă. 

Vă las mai jos 5 idei de gustări simple pentru copii, fără zahăr și fără sare, gustări baby friendly și snack-uri kid friendly, la care mă întorc mereu, pentru că sunt ușor de făcut, rapide, delicioase și mai ales pentru că pot fi modificate cu ușurință în funcție de ce aveți prin casă – n-aveți spanac, e ok, puneți și broccoli, n-aveți afine, no worries, merge și zmeură. Cu alte cuvinte, sunt nepretențioase și pe gustul celor mici, adică fix ce-și dorește orice mamă de la gustarea pe care o gătește.

În prepararea tuturor acestor rețete pentru copii am testat mai multe forme de brioșe din silicon, forme de batoane din silicon sau forme de silicon pentru prăjituri, clătite, pancakes, bomboane și înghețată. Am ales 4 forme din silicon pentru gătit și o formă pentru înghețată pe băț de la Micostore.ro – nu a fost prima oară când am testat gama lor de forme din silicon, am scris și în trecut un articol cu 5 rețete baby friendly și kid friendly, fără zahăr și fără sare, bune pentru mic dejun, prânz, cină sau gustări folosind niște forme de brioșe, forme de guguluf, forme pentru jeleuri și bomboane. Ce mi-a plăcut atunci, mi-a plăcut și acum: tot ce am gătit s-a desprins impecabil de formele din silicon, fără efort, deși niciodată nu le-am uns cu ulei sau unt topit la fiecare utilizare și nu am așteptat prea mult ca să se răcească.

Înainte să trec la cele 5 rețete, trebuie să vă spun că toate formele din silicon de pe Micostore.ro sunt făcute din silicon flexibil, non-stick, rezistent la temperaturi crescute. Formele pot fi utilizate la temperaturi între -25º Celsius și 220º Celsius și sunt aprobate pentru cuptor, congelator, cuptor cu microunde și mașina de spălat vase. Sunt făcute din silicon alimentar, fără BPA, și au trecut cu brio standardul de testare LFGB. Este vorba de niște forme de copt din silicon sigure pentru voi și pentru cei mici.

Și încă o veste: cuponul meu la Micostore.ro, care vă oferă 10% reducere la întreg coșul de cumpărături, indiferent dacă produsele sunt reduse sau nu pe site, va mai fi valabil doar până la finalul acestei luni, deci până pe 31 iulie. Cuponul se numește sunny – simplu, cu litere mici, fără alte caractere sau cifre. Cu siguranță îl vom mai activa și pe viitor, dar deocamdată folosiți-l rapid, pentru că la final de iulie expiră.

|Citește și: 5 rețete baby friendly și kid friendly, fără zahăr și fără sare, pe care cei mici le vor iubi.

1. Înghețată de casă pentru copii – tricolor cu banane, căpșune, carob și iaurt grecesc.

 

Ok, ok, recunosc, aceasta nu este o rețetă de gustare care poate fi luată la drum, în călătorii sau în vacanțe, dar este prea delicioasă și ușor de făcut ca să nu o las aici. O fac deja de vreo 7 ani (încă dinainte de a avea copii, câine și, de fapt, încă dinainte de a plănui să fac vreodată un copil) și iese delicioasă de fiecare dată. Unde mai pui că nu are zahăr, nu are prostii dubioase pe dinăuntru și este 100% kid friendly.

În pregătirea acestor înghețate am folosit celebrele forme pentru înghețată de casă de la Ikea, pe care acum le puteți găsi și pe Micostore (o situație foarte convenabilă, mi se pare mie, pentru că le puteți lua atunci când faceți cumpărături pentru cei mici, fără să vă deplasați la Ikea sau fără să plătiți taxele lor uriașe de transport – vă spune asta o persoană care locuiește fix lângă Ikea și care tot n-are chef să bată drumul până acolo). Această înghețată tricolore conține miere, așa că vă recomand să omiteți mierea dacă aveți copii mai mici de un an.

Ingrediente înghețată de casă pentru copii:

  • 3 banane.
  • 10 căpșune.
  • 1 lingură de carob.
  • 2 păhărele mici de iaurt grecesc 10%.
  • 1 lingură de miere.
  • Opțional: nucă măcinată, alune măcinate, unt de arahide
  • vanilie.

Mod de preparare înghețată de casă pentru copii:

  • Pentru înghețata de vanilie punem în blender sau în robotul de bucătărie 2 banane, un iaurt grecesc, vanilia și o jumătate de lingură de miere. Apoi umplem, cu lingurița, o treime din suportul pentru înghețată și punem la congelator pentru o oră.
  • O să vedeți că în blender vă va rămâne suficientă compoziție de înghețată, așa că adăugați peste ea o lingură de carob, blenduiți din nou bine bine și apoi turnați în suportul pentru înghețată până umpleți 2/3 din el (dacă a stat la congelator o oră, stratul de înghețată de vanilie va fi suficient de întărit ca să nu se amestece cu cel de ”ciocolată”. Din nou, punem la congelator pentru o oră suportul care acum are 2 culori.
  • Pentru înghețata de căpșune amestecăm bine în blender sau în robotul de bucătărie o banană, căpșunele, un iaurt grecesc și încă o jumătate de lingură de miere. Apoi umplem, cu lingurița, ultima treime din suportul pentru înghețată, înfigem bețele înăuntru bine și punem iar la congelator pentru câteva ore. Dacă înghețata e prea tare și nu reușiți să înfigeți bețele înăuntru, lăsați-o pe blat timp de 10 minute, ca să se înmoaie puțin – acest lucru nu va afecta straturile și culorile.
  • Opțional, în oricare dintre straturi putem adăuga și nuci, alune sau arahide măcinate sau putem pune unt de arahide. 
  • Înghețata de casă cu fructe, ”vanilie” și ”ciocolată” se va desprinde cu ușurință din forme și va fi de-li-cioasă! Dacă nu reușiți să o desprindeți, puneți forma de înghețată sub jetul de apă caldă de la robinet timp de 10-15 secunde – va fi mult mai ușor de scos. Dacă vă rămâne surplus de înghețată puteți să o depozitați în caserole, la congelator, dar va sfătuiesc să o revizitați din oră în oră și să o mai afânați nițel cu furculița – va ajuta mult ca să diminueze acele de gheață care se pot forma la congelator.

Setul de 6 forme pentru înghețată poate fi luat de pe Micostore.ro.

2. Batoane cu măr, carob, făină de migdale și fulgi de ovăz.

Când am văzut pentru prima oară această formă de silicon de la Micostore, mi-am spus un singur lucru: BATOANE. Ușor de făcut, dar mai ales ușor de mâncat, mie îmi place să fac câte o porție generoasă de astfel de batoane și apoi să le pun la congelator – în felul ăsta, de fiecare dată când suntem pe fugă și avem nevoie de o gustare, tot ce trebuie să fac este să deschid congelatorul și gata, o pungă ziplock cu batoane delicioase mă așteaptă acolo.

Ingrediente:

  • 50 g faină de migdale.
  • 10 curmale.
  • Un măr măricel.
  • O lingură de carob.
  • 50 ml lapte.
  • 30 g fulgi de ovăz (eu am de aceia moi, fini, nu am încercat să folosesc și fulgi de ovăz obișnuiți, din cei mai tari, așa că nu știu cum se comportă aceia).
  • 20 g fulgi de cocos.
  • Scorțișoară, nucșoară, ghimbir – dacă sunt condimente agreate de copilul vostru.

Mod de preparare:

  • Lăsați la hidratat curmalele pentru o oră-două (hint: dacă aveți în casă curmale din acelea moi, grăsune, proaspete, puteți să săriți acest pas, ele nu au nevoie de hidratare).
  • Curățați mărul și tăiați-l cubulețe (nu contează cum le tăiați, oricum totul ajunge în blender; dacă aveți un blender puternic, nici nu trebuie să curățați mărul de coajă).
  • Puneți în blender: făina de migdale, curmalele, laptele, condimentele, carobul și mărul, apoi bliț-bliț amestecați totul până când se transformă într-o pastă omogenă.
  • Răsturnați compoziția într-un castron, puneți deasupra fulgii de cocos și fulgii de ovăz, apoi amestecați bine și lăsați-o fix așa, ca să se înmoaie totul bine, cam o oră. În faza asta, arată foarte câh, dar aveți încredere, batoanele vor ieși minunate.
  • După o oră, puneți compoziția în forma de batoane de la Micostore și coaceți-o la 180 de grade timp de 30 de minute. Puteți să folosiți și alte forme de brioșe, dacă aveți prin casă, sau puteți forma voi batoanele, cu mâna, și apoi să le puneți direct în tavă. Data viitoare voi face compoziție dublă, am umplut doar jumătate de tavă cu aceste cantități și batoanele au fost înfulecate instant.

Forma de silicon pentru mini-batoane poate fi cumpărată de aici.

|Nu uitați de cuponul meu la Micostore.ro, care vă oferă 10% reducere la întreg coșul de cumpărături, indiferent dacă produsele sunt reduse sau nu pe site. Cuponul se numește sunny și va mai fi valabil până la 1 august.

3. Mini-brioșe cu fulgi de ovăz și cartof dulce.

Brioșele sunt salvarea mea când vine vorba de gustări numai bune de luat la drum. Se fac repede, sunt destul de fail-proof și pot fi depozitate ușor în caserole sau pungi ziplock. Avantajul, atunci când ai la dispoziție o tavă ca aceasta pentru mini-brioșe de la Micostore, este că nu prepari brioșe mari, din care cel mic trebuie să muște de mai multe ori, ci brioșe bite-size, pe care le poate termina dintr-o mușcătură sau două. Ce înseamnă asta, în limbaj de mamă? Mai ușor de mâncat, mai puține frămituri prin mașină, mai puțin haos de strâns și curățat, mai puține mânuțe lipicioase și murdare.

Brioșele acestea au fost mult timp mare hit la noi acasă – Mircul a trecut la un moment dat printr-o fază în care ar fi mâncat cartof dulce la fiecare masă, iar absolut tot ce făceam care conținea cartof dulce era clar mâncat cu poftă. Se fac ușor și se mănâncă și mai ușor, se păstrează bine și pot fi ținute la congelator – eu le las, de obicei, nu mai mult de 2 săptămâni, dar nici nu ar rezista mai mult la cât de des sunt cerute.

Ingrediente:

  • Un cartof dulce copt sau fiert la abur, apoi pasat cu furculița.
  • O lingură de brânză de vaci.
  • 70 ml lapte de vacă.
  • 35 ml ulei.
  • Un ou.
  • 70 g făină de grâu. 
  • 25 g fulgi de ovăz.
  • O linguriță de praf de copt.
  • Condimente de Crăciun, cum le zic eu: scorțișoară, nucșoară, ghimbir.

Mod de preparare:

  • Știți care sunt rețetele mele preferate? Vă spun eu: cele în care TOT ce trebuie să fac cu ingredientele este să le amestec între ele și apoi să le pun la copt. Aceste mini-brioșe nu fac excepție, așadar cu încredere vă rog să amestecați bine toate ingredientele de mai sus, apoi să le puneți în forma de mini-brioșe și să le coaceți în jur de 30-40 de minute la 190 de grade.
  • Atenție, nu o să aibă consistență buretoasă și uscată de pandișpan, ci vor fi umede la interior (pentru că au piureul de cartof dulce în compoziție), însă dacă le țineți 30-40 de minute la 190 de grade nu trebuie să vă faceți griji, oul va fi gătit suficient.

Forma de silicon pentru mini-brioșe, mini-tarte sau madlene o puteți cumpăra de aici.

4. Brioșe cu emmental și conopidă.

Contați pe mine să fac tot posibilul pentru a transforma gustările în niște situații nutritive, din care flăcăul să-și poată lua necesarul de fructe, legume și fibre (mai ales când are faze în care NU vrea broccoli, NU vrea conopidă, NU vrea ardei și, de fapt, brusc NU mai vrea nimic din ce mânca cu o zi în urmă). Așa sunt și aceste brioșe cu emmental și conopidă (care pot fi modificate rapid în brioșe cu emmental și broccoli fără prea multe bătăi de cap). Pentru ele am folosit niște forme de brioșe de la Micostore pe care le am deja de ceva vreme și pe care cu siguranță le-ați văzut și în acest articol cu 5 rețete baby friendly și kid friendly iubite de copii. Le tot folosesc pentru că au formă de trandafiraș, iar lui Mircea îi place enorm să muște din brioșele-trandafir.

Ingrediente:

  • 200 g conopidă gatita.
  • 150 ml lapte.
  • 2 ouă.
  • 60 g făină.
  • 40 g emmental ras pe răzătoarea mică.
  • 20 ml ulei de măsline.

Mod de preparare:

  • Am pus conopida la fiert și apoi am pasat-o cu furculița, dar nu foarte fin, nu am transformat-o în piure, ci doar am mărunțit-o puțin. De obicei fierb mai multă conopidă, o parte din ea o folosesc pentru diverse rețete (piure, supă cremă, souffle), iar restul de buchețele fierte le păstrez pentru astfel de brioșe-gustare.
  • Mai țineți minte cum v-am învățat mai sus? Repetați cu încredere: amestecați toaaaaate ingredientele, puneți-le în formele pentru brioșe și apoi coaceți tot în jur de 30-40 de minute la 190 de grade.
  • Brioșele se vor desprinde perrrrfect din forme, rezistă foarte bine 2-3 zile la frigider și, bineînțeles, se congelează frumos, fără să se fleșcăie apoi în interior la decongelare.

Formele de silicon pentru copt în formă de trandafiri pot fi cumpărate de la Micostore.

5. Pancakes verzi – clătite pufoase cu broccoli, sana și făină de migdale.

Aceste clătite pufoase și verzi sunt încă una din sutele de rețete care se pot încropi rapid pornind de la o rețetă de bază de Oladi pe care am văzut-o, prima oară, la Mihaela Negrescu și Taste Bazaar. Dacă stăpâniți rețeta clasică de Oladi pufoase și acrișoare puteți oricând să improvizați și să adăugați în ele morcov ras sau spanac pentru un plus de nutrienți, să înlocuiți un pic de făină de grâu cu făină de migdale, să adăugați carob pentru o variantă ”ciocolătoasă” sau fulgi de cocos pentru aromă.

Am folosit, în pregătirea acestor pancakes verzi, o formă de silicon pentru mini-clătite, pancakes și ouă ochiuri de la Micostore. Înainte de prima utilizare am uns-o puțin cu niște ulei, cu ajutorul unei pensule, apoi am șters uleiul în exces cu un șervețel – pasul acesta este important doar înainte să o folosiți pentru prima oară, nu trebuie să îl parcurgeți de fiecare dată când faceți clătite sau ouă ochiuri, dar insist pe el pentru că este foarte important pentru succesul clătitelor.

Aveți grijă să așezați forma de silicon corect în tavă, cu partea mai largă a cerculețelor pentru clătite în sus (clătita ar trebui să stea în formă ca într-un ”coșuleț”), ca să aveți „prindere” bună atunci când o întoarceți de pe o parte pe cealaltă. Întoarcerea trebuie făcută cu o mișcare bruscă, rapidă, fără să stați prea mult pe gânduri, și doar după ce v-ați asigurat că toate clătitele s-au făcut bine pe o parte – acest lucru se întâmplă după ce pe suprafața lor încep să apară bule de aer. Puteți verifica acest lucru și ridicând ușor cu o spatulă o clătită, ca să vedeți dacă este aurie pe fund. Există o mică rampă de învățare până vă prindeți cum să executați întoarcerea rapid și fără victime colaterale, mie mi s-a părut foarte amuzantă toată experiența.

Ingrediente:

  • 330 ml sana.
  • Un ou.
  • 3-4 buchețele de broccoli fiert sau opărit la abur.
  • 130 grame făină.
  • 20 grame făină de migdale.
  • Jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu.
  • Jumătate de cățel de usturoi tocat sau un pic de usturoi granulat, depinde ce aveți prin casă.
  • Ierburi de Provence.

Mod de preparare:

  • Am pus în blender broccoli-ul fiert, sana, oul, usturoiul și ierburile de Provence, și am mixat bine toată compoziția.
  • Am răsturnat amestecul omogen într-un bol și am turnat deasupra făina de grâu, făina de migdale și jumătatea de linguriță de bicarbornat de sodiu. Am amestecat bine.
  • Am încins o tigaie antiaderentă, am uns-o cu un strop de ulei și l-am întins bine prin tigaie cu ajutorul unei pensule.
  • Am pus forma de silicon pentru mini-clătite de la Micostore direct în tigaie și am turnat cam o lingură și jumătate din compoziție în fiecare din cele 7 cerculețe.
  • După 2-3 minute, când pe suprafața clătitelor au început să apară mici bule, am prins forma de silicon de lateralele sale și, cu o mișcare rapidă, am întors-o invers, pentru ca pancake-urile să se poată coace și pe cealaltă parte.
  • După încă 2-3 minute am scos forma pe o farfurie întinsă, am lăsat-o un minut să se răcorească și apoi am răsturnat din ea, cu ușurință, cele 7 clătite perfect rotunde. Apoi am continuat până când am terminat toată compoziția.

Forma de silicon pentru mini-clătite, pancakes și ouă ochiuri o puteți cumpăra de aici.

|Nu uitați de cuponul meu la Micostore.ro, care vă oferă 10% reducere la întreg coșul de cumpărături, indiferent dacă produsele sunt reduse sau nu pe site. Cuponul se numește sunny și va mai fi valabil până la 1 august.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie, cărți pentru copii și articole pentru gătit de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. даркнет запрещён
    Теневой уровень интернета: запрещённое пространство виртуальной сети

    Темный интернет, скрытый сегмент сети продолжает привлекать интерес и граждан, так и правоохранительных органов. Этот скрытый уровень сети примечателен своей непрозрачностью и возможностью проведения противоправных действий под маской анонимности.

    Сущность теневого уровня интернета состоит в том, что он не доступен для браузеров. Для доступа к данному слою необходимы специализированные программные средства и инструменты, обеспечивающие скрытность пользователей. Это вызывает прекрасные условия для различных незаконных действий, среди которых сбыт наркотиков, продажу оружия, кражу конфиденциальных данных и другие преступные операции.

    В виде реакции на растущую опасность, некоторые государства ввели законодательные меры, целью которых является ограничение доступа к теневому уровню интернета и преследование лиц совершающих противозаконные действия в этой нелегальной области. Тем не менее, несмотря на предпринятые действия, борьба с темным интернетом остается сложной задачей.

    Важно подчеркнуть, что запретить темный интернет полностью практически невыполнимо. Даже при строгих мерах регулирования, возможность доступа к данному уровню сети всё ещё возможен через различные технологии и инструменты, применяемые для обхода ограничений.

    В дополнение к законодательным инициативам, действуют также совместные инициативы между правоохранительными органами и технологическими компаниями для противодействия незаконным действиям в подпольной части сети. Тем не менее, для эффективного противодействия необходимы не только технологические решения, но и улучшения методов обнаружения и пресечения незаконных действий в этой среде.

    В заключение, несмотря на введенные запреты и предпринятые усилия в борьбе с преступностью, темный интернет остается серьезной проблемой, которая требует комплексного подхода и совместных усилий со стороны правоохранительных структур, а также технологических организаций.

  2. clozaril brand – buy cheap generic famotidine buy famotidine for sale

  3. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.

    I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *