Copilul MeuLa Joacă

20 de idei de cadouri pentru toddleri între 12-24 de luni

Dacă aveți pe acasă un mic toddler între 12 și 24 de luni, ce va trece curând prin primul lui Crăciun pe care totuși îl percepe cât de cât, sunt sigură că vă întrebați ce anume să-i puneți sub brad. Sau poate că se apropie ziua lui, onomastica sa, poate aveți prieteni cu puști mici la care mergeți în vizită sau vreun fin sau fină cărora vreți să le faceți un cadou simpatic de Sărbători, moț, turtă sau Ziua Copilului. Perfect, am pentru voi 20 de idei de cadouri pentru copii de 1-2 ani, toate testate la noi acasă, frumoase, calitative, de efect și pentru orice buget (o să găsiți mai jos idei de cadouri care pornesc de pe la 6 lei și care ajung până la 1200 de lei, pentru bugetul și planurile fiecăruia dintre voi). Spor la cumpărături, alegeți înțelept și povestiți-mi și mie ce ați decis să luați, dacă v-ați lăsat inspirați de această lista.

1. Pachețele cu diferite carduri Montessori.

Pachețelele cu diverse carduri Montessori de la Editura Gama (se mai numesc și cărți de joc Montessori) abordează o varietate de teme, de la legume și fructe, animale, mașini utilitare, câini și pisici, fructe exotice, insecte din România, păsări din România, anotimpuri și sunt destinate dezvoltării vocabularului, asocierilor, sortărilor, clasificărilor sau diverselor concepte, cum ar fi noțiunile opuse sau transformările din lumea vie. Ele sunt destinate activităţilor desfăşurate în perioada senzitivă a limbajului și merg pe ideea că până la vârsta de 3 ani, copilul îşi dezvoltă limbajul şi îşi însuşeşte spontan noţiuni complexe. Această perioadă trebuie valorificată, deoarece „mintea absorbantă” a copilului poate acum să asimileze cu aceeaşi uşurinţă atât cuvintele simple, cât şi pe cele considerate complicate. Eu am luat cărțile de joc de pe Jucării Vorbărețe de Black Friday, dar văd că zilele acestea sunt reduse bine de tot pe site-ul Editurii Gama, costa 5.95 lei un pachet (prețul vechi era 11.90 lei).

2. Play-Doh fără număr!

Dumnezeule mare, fii-miu este obsedat de două lucruri în viață: de făcut ordine și curățenie și de modelat Play-Doh. Invariabil, dacă îl întreb ce vrea să facă, o să îmi ceară ori mătura, ori tăvița cu plastilină, așa că sigur nu o să dați greș dacă îi luați celui mic o paletă variată de culori de la Play-Doh. Sunt foarte plăcute la atingere, nu pătează, nu miros urât, nu lasă o peliculă grasă pe degete și nu se lipesc – se desprind ușor de pe orice obiect cu care intră în contact. Noi avem acasă și o balenă de plastic Play-Doh, primită cadou, în care poți băga plastilină și apoi o poți scoate, în diverse forme simpatice, prin orificiul ei de expirație – dar pe Internet o să găsiți o mulțime de accesorii, forme, cuțite, sucitoare și tot felul de jucării și activități care se pot realiza cu ajutorul plastilinei. În acest moment pe eMag există o campanie de reducere la produsele Play-Doh, în limita stocului disponibil, și puteți găsi o mulțime de produse simpatice cu discount în jur de 30-60%.

3. Puzzle potrivit pentru vârsta copilului.

Puzzle-ul mi-a părut întotdeauna genul acela de joc perfect, captivant pentru orice vârstă, în care cel care îl face este absorbit cu toată atenția sa. Deși generația noastră optzecistă a fost mai puțin expusă la puzzle în copilărie și prin urmare mulți dintre noi, adulții, nu avem obișnuința și pasiunea pentru acest joc, nu cred că există instrument de învățare mai complex și mai eficient pentru cei mici decât un puzzle simpatic și, foarte important, bine ales pentru vârsta lor.

Pe blog chiar am un articol în care vă prezint 10 motive pentru care vă îndemn să le oferiți copiilor voștri jocuri de tip puzzle și să nu amânați prea mult introducerea acestora în ritualul vostru de joacă. Deja după ce bebelușul împlinește 8-9 luni, vorba mea este: ”nu există copil prea mic pentru puzzle, ci puzzle nepotrivit ales pentru copil”, așa că în articol vă arăt cum să alegeți puzzle-ul în funcție de vârsta copilului vostru și vă las la finalul articolului o listă de recomandări de jocuri puzzle pe vârste/etape de dezvoltare, cu linkuri (noi avem foarte multe de pe Micostore.ro), ca să vă fie cât mai ușor.

Dacă toddlerul are sub un an și jumătate, vă recomand aceste puzzle-uri:

1. Set de 4 puzzle-uri cu mâner și forme geometrice.

2. Puzzle încastru cu mâner pentru învățare de culori și mărimi.

3. Acest puzzle frumos foc pentru învățarea culorilor și formelor geometrice, rudă cu al meu, cel cu cercuri albastre.

4. Acest puzzle încastru cu bumbi, varianta cu mijloace de transport (cam așa este și al nostru).

5. Sau ceva asemănător, dar cu insecte colorate (în genul acesta încă i-aș lua lui Mircea, încă îl provoacă).

Dacă toddlerul are peste un an și jumătate, vi le recomand pe acestea:

1. Puzzle de două piese cu mijloace de transport – mari, din carton gros, colorate, ușor de apucat.

2. Puzzle asemănător, dar cu 2-3 piese, cu personaje din povești.

3. Puzzle încastru cu animale de la fermă, vehicule sau animale din junglă, varianta cu sunete.

4. Puzzle cu litere (dacă vă interesează co variantă puternic colorată a puzzle-ului nostru pastelat).

5. Acest puzzle din lemn încastru multistrat.

6. Acest puzzle 3D din lemn cu forme geometrice pastelat.

La Micostore.ro încă este valabil cuponul meu de reducere, sunny, care oferă 10% discount la întreg coșul de cumpărături, indiferent dacă produsele alese sunt deja reduse sau nu.

4. Tricicletă din plastic fără pedale.

Această tricicletă din plastic a fost marea iubire a acestei veri și a toamnei care s-a încheiat, iar flăcăul a colindat cartierul, parcul și curtea bunicului pe ea – la început mai timid și temător, apoi din ce în ce mai încrezător, prinzând o super viteză. Mi se pare că și-a îmbunătățit mult motricitatea grosieră, echilibrul și orientarea cu această tricicletă, și nu trecea zi fără să ieșim afară și să o ceară. Găsiți o mulțime de modele ieftine pe eMag, nu trebuie să fie ceva special, doar să aveți grijă să îi ajungă bine picioarele jos piciului, ca să își poată face vânt cu încredere. Modelul nostru era aproximativ acesta, dar pe galben, este foarte accesibil ca preț.

5. Trotinetă potrivită vârstei sale.

O altă idee faină și cu un preț bun este o trotinetă colorată, bună, potrivită pentru vârsta toddlerului (nu vrem să îi luăm o trotinetă prea mare, pentru că nu o va putea folosi, se va frustra și va risca să se accidenteze). Noi i-am luat o trotinetă Oxelo din Decathlon, care are un preț foarte bun – structura costă 89.99, iar platforma costă 9.99 și vine în patru opțiuni de culoare. Neapărat dacă vă apucați de trotinit – cumpărați o cască celui mic, este foarte important să fie protejat și să nu fie în pericol, cu trotineta poate prinde viteze mari, iar căzăturile să fie foarte problematice.

 

6. Mașini utilitare – excavator, basculantă, compactor, mașină de gunoi, betonieră etc.

În ultima vreme, mașinile utilitare sunt la mare căutare la noi acasă – mai exact, de când am avut niște lucrări prin cartier, iar Mircea ieșea afară cu noi și rămânea lipit de excavatoare, flexuri, excavatoare cu perforator și tot felul de alte utilaje. Este topit după ele și acum a învățat să le recunoască și numească pe toate – ba chiar să mă corecteze și pe mine când spun ”camion” în loc de ”basculantă”. Recomand cu tot dragul setul de mașini utilitare de la Pepco – sunt frumoase, ieftine (8 lei bucata), vin la pachet cu o șurubelniță ca să poată fi dezasamblate și apoi reparate. Noi avem un excavator cu perforator și un compactor – dar înțeleg că sunt multe variante în Pepco-urile mai mari.

Foarte frumos este și acest set de utilaje de construit de la Tender Leaf Toys, văzut la Jucării Vorbărețe – noi încă nu îl avem, dar l-am văzut la două amice care l-au luat pentru toddlerii lor și este un set extrem de frumos și calitativ, bine făcut și plăcut la atingere. De fapt, toate jucăriile pe care le avem sau le-am văzut pe la alții de la Tender Leaf Toys sunt extrem de frumoase, parcă ai atinge catifea și nu lemn. Setul costă 107.10 lei la Jucării Vorbărețe și are 5 mașini superbe.

 7. Busy Board.

 

Când Mircea a împlinit un an, i-am luat un busy board simpatic, care a devenit una dintre cele mai iubite și folosite jucării din casa noastră. De zece luni de zile locul busy board-ului a fost, în permanență, fie pe jos în sufragerie, fie pe măsuța de cafea – cred că este singurul produs care niciodată nu iese din rotația jucăriilor pe care o fac cu Mircea aproape săptămânal. Mirc și-a dezvoltat foarte frumos motricitatea fină cu accesoriile de pe busy board și prima oară când a reușit să desfacă o cutie cu capac a fost după ce vreo 20 de minute a înnebunit încontinuu cutia prinsă de busy board-ul său. De asemenea, tot la busy board a reușit pentru prima oară să folosească o sonerie de bicicletă, să apese un întrerupător, să bage și să scoată un ștecher în priză, să se joace cu un fidget spinner și să apese pe o clanță.

Busy Board-ul nostru l-am luat de pe Just Boards și a costat 300 de lei (cu transportul inclus). A fost făcut exact cum ne doream, inclusiv fundalul pictat așa cum le-am zis noi. Acolo jos suntem chiar noi patru, Dorin, Mircea, Sansa și cu mine, iar flăcăului îi place mult să ne arate cu degetul pe fiecare și să spună ”Aici mamiii, tatiii, Sisin, Babiiiii…”. Ce să mai, a fost o super investiție.

8. Turn de învățare.

Un cadou scump, pentru un buget mai mare, dar care chiar merită – sau hei, puteți face fiiiix ca noi, care ne-am rugat prietenii ca de aniversarea lui Mircea să nu îi ia cadouri, ci să pună banii la comun ca să putem lua noi un turn de învățare. Cu se s-a strâns de la ei și cu ce mai aveam și noi am luat un Learning Tower Leea care este folosit zilnic și pe care niciodată nu l-am regretat. Turnul de învățare îi oferă copilului posibilitatea de a participa la treburile casei și la activitățile zilnice ale părintelui chiar de la nivelul acestuia, dezvoltându-i celui mic încrederea în sine, abilitățile cognitive și practice, implicarea în treburile și rutina gospodărească a familiei.

Am un review al acestui learning tower aici pe blog, făcut pentru că multe mame erau curioase în legătură cu Turnul Leea – pe care l-am ales după două luni de documentare, research făcut printre producătorii de learning towers din România, sute de review-uri de la mame căutate pe grupurile de suport pentru părinți și niște zeci de emailuri back-and-forth trimise la mai multe firme producătoare, în care le bombardam cu întrebări despre siguranță, controlul calității și rezistență în timp. Vă invit să îl citiți, vă va răspunde la toate întrebările pe care le-ați avea despre un turn de învățare. Turnul Leea costă 1.142 lei acum pe Leea Toys, redus de la 1.285 lei.

9. Triunghi Pikler.

Încă o investiție care merită din plin – mult mai ieftină decât turnul de învățare, dar mă aștept să fie la fel de folosit. Spun ”mă aștept” pentru că acesta este singurul produs de pe această listă pe care încă nu l-am testat, pentru că așteptăm să ne fie livrat – este cadoul de Crăciun al lui Mircea, așa că a fost ales după mult research. Triunghiul Pikler a fost creat de un medic pediatru din Ungaria, dr. Emmi Pikler, care susținea că un copil căruia îi este permisă mișcarea liberă și fără restricții este mult mai precaut și învață să cadă în siguranță, în timp ce un copil care este prea protejat și ale cărui mișcări sunt îngradite se pune în pericol, deoarece nu și-a experimentat propriile capacități și limite. Triunghiul Pikler este suficient de sigur și de simplu pentru a satisface nevoia copilului de a escalada în siguranță.

Noi am comandat un Triunghi Piker mic cu Rampă Reversibilă de la Lemnino Wooden Toys (de unde am luat și fotografia de mai sus). Triunghiul Pikler mic pliabil cu rampă reversibilă costa 390 lei și are dimensiunile 65×70 cm (cu rampa de 100×30 cm), iar triunghiul mare costă 490 lei (dimensiunile 94×70 cm, rampa 145×30 cm). Transportul este gratuit.

10. Carte personalizată cu numele copilului.

În ultima vreme au apărut multe branduri care vând cărți personalizate cu numele copilului, deci aveți de unde alege. Noi avem acasă o carte făcută special pentru flăcău de la My Hero Book, care ne place enorm – este frumoasă, calitativă, ilustrațiile sunt foarte faine, povestea este reușită și captivantă, și este de fiecare dată o adevărată plăcere să o răsfoim. Ca să comandați o carte personalizată de la My Hero Book trebuie să intrați la ei pe site, să introduceți câteva detalii despre copilul vostru și să îi alegeți un avatar – eu am ales, bineinînețeles, băiețelul simpatic blond cu ochii căprui. Apoi site-ul va genera automat cartea, pe care o puteți răsfoi cu totul înainte să o comandați – astfel veți ști exaaact cum arată și ce conține, înainte de a plasa o comandă. Cartea costă 149 de lei, iar transportul este gratuit.

De asemenea, dacă doriți să o comandați până pe 20 decembrie, puteți folosi același cod sunny pe care îl am peste tot ca să beneficiați de o reducere de 20% – ahhh, ce mult mă bucur când vă pot oferi asemenea cupoane de reducere!

11. Carte Senzorială Mukibooks.

Cărțile senzoriale din fetru au fost mereu pe lista mea pentru că rar găsești o jucărie educativă care să combine în ea atât de multe tipuri de activități, senzații și experiențe pentru cei mici. Cărțile senzoriale (cele atent și înțelept făcute) sunt, dacă vreți, ca o culegere de activități, ca un album de jocuri, ca o piață cu mai multe tarabe la care cel mic se poate opri și încerca, testa, proba pe îndelete, apoi poate reveni, pentru ca de fiecare dată să găsească sau să exploreze ceva nou, într-un mod nou. Mircea are o carte senzorială din fetru de 8 pagini de la Mukibooks, o afacere de familie 100% made in Romania, care își lucrează produsele cu grijă și atenție, cu responsabilitate față de copii, față de părinți și față de mediu. În spatele brandului Mukibooks se află o mamă, Viorica, iar inspirația ei a venit o dată cu maternitatea, când și-a dorit să le ofere celor doi copii ai săi cele mai bune jucării.

Eu sunt foarte calculată, foarte econoamă (a se citi ușor zgârcită) și urăsc să arunc banii pe fereastră, așa că nu vreau să cumpăr un produs bun de aruncat la gunoi după câteva luni sau un produs care să nu fie sigur pentru copilul meu – cu alte cuvinte, sunt prea săracă să cumpăr ieftin și prost. Materialele folosite de cei de la Mukibooks sunt certificate pentru siguranța copiilor (prin urmare sunt mai greu de găsit și mai scumpe, mai ales atunci când nu ai fabrică și lucrezi în serii mici), iar oamenii aceștia cos tot, nu lipesc absolut nimic. Realizarea unei astfel de cărți durează aproximativ 8 ore, timp în care se taie fetrul, bumbacul, se decupează piesele, se cos elementele pentru activități, se personalizează coperta. Cartea lui Mircea îi stă la dispoziție de aproape două săptămâni, timp în care s-a jucat cu ea, a tras-o, a smucit-o, a mângâiat-o, a gustat-o, i-a oferit-o câinelui, s-a culcat cu ea (de prânz, sub supravegherea mea, nu i-aș lăsa-o noaptea). Este impecabilă.

Mai multe detalii despre cărțile senzoriale și despre experiența noastră cu puteți citi în articolul dedicat de aici de pe blog.

12. Jucării muzicale.

 

Sunt zeci de studii care dovedesc importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Unul dintre ele, derulat în 2016 la Universitatea din Carolina de Sud, a demonstrat că experiențele muzicale din copilăria timpurie pot accelera dezvoltarea creierului, mai ales în zonele dedicate limbajului și abilităților de tipul cititului. Muzica îi ajută pe cei mici să învețe sunete, cuvinte, să își dezvolte vocabularul, iar dansul îi ajută să exerseze motricitatea grosieră și este un mod excelent prin care cei mici învață să-și exprime sentimentele, emoțiile, să se arate așa cum simt în acel moment. Pe scurt, muzica reușește să bifeze toate căsuțele dezvoltării unui copil, de la motricitate, limbaj, abilități cognitive, la abilitățile senzoriale sau socio-emoționale. Puteți investi în mai multe jucărioare muzicale pe care piticul vostru să le poată folosi cu ușurință (tobițe mai mari sau mai mici, zornăitoare, xilofoane, castaniete, tamburine, mici piane). Eu am dat peste unele foarte frumoase la Jabadu.ro: maracas, tobiță, xilofon, muzicuță (aveau și chitară dar văd că nu mai este pe stoc).

13. Accesorii pentru pictură și desen.

Un pic după ce copiii lor împlinesc un an, poate un an și câteva luni, părinții încep să se gândească dacă a venit momentul să le ofere celor mici acuarele, pensule, plastilină, creioane colorate, creioane cerate sau carioci. Și pe bună dreptate: este o vârsă potrivită pentru ca toddlerii să înceapă să fie expuși la tot felul de arts&crafts, să se obișnuiască treptat cu asemenea activități, să-și dezvolte motricitatea fină pictând sau frământând niște plastilină moale, să se exprime prin culori și forme, să se dezvolte artistic. Așa că oferiți-le cu drag ce accesorii pentru pictură și desen doriți – creioane cerate, carioci lavabile, finger-paint, acuarele și pensule, blocuri de desen, funny mat-uri din plastic care pot fi desenate, spălate și apoi refolosite la nesfârșit. Locul de unde eu îmi fac toate cumpărăturile din categoria ”artisticăreală” este Micostore.ro, unde au o paletă uriașă de acuarele, creioane, pensule, planșe reutilizabile, dar mai ales o paletă uriașă de carioci. Recomand din toată inima brandul Carioca, sunt producători de astfel de accesorii calitative, iar cariocile lor lavabile sunt perfecte pentru toddlerii mici, care atentează mereu la câte un perete sau dulap. Nu uitați de codul meu sunny, pentru o reducere la 10% la orice comandă plasată la ei.

14. Cartea de căpătâi pentru copiii care nu vor să se spele pe dinți.

Am vrut musai să adaug cartea aceasta, deși pregătesc un alt articol cu top 20 cărți recomandate pentru vârsta de 1-2 ani și nu voiam să reiau informația aici – dar această carte chiar merită să fie cumpărată celor mici cât mai repede, mai ales celor care nu vor să se spele pe dinți în ruptul capului. Vorbesc despre ”Ziua spălatului pe dinți la Zoo”, o carte cu ilustrații superbe, text puțin pe fiecare pagină, personaje super simpatice și captivante – o să vedeți, după ce o veți citi împreună, pe toți aricii o să îi cheme Didi, și pe toți elefanții, Anton. Dar ceea ce este foarte important – cartea aceasta face minuni când vine vorba despre spălatul pe dinți și îi determină pe cei mai vehemenți toddleri să stea liniștiți și calmi, răbdători și toleranți, până când fiecare dințișor este frecat bine de părinte. Eu am luat-o de pe Libris, unde nu se mai găsește, dar văd că o puteți găsi pe eMag.

15. Carte de bucate ilustrată minunat pentru copii.

”Tasty Treats” este o carte de bucate ca o mică bijuterie, scrisă de Adina Chițu de la Pancake Planet și ilustrată de Elenia Beretta, un grafician italian care locuiește la Berlin. ”Testi”, cum îi spune Mircea, îi familiarizează pe cei mici cu câteva rețete simpatice, gustoase, cu ingredientele necesare pentru a le găti, ustensilele care trebuie folosite și modul lor de preparare. Ilustrațiile sunt superbe, iar mie și lui Mirc ne place la nebunie să o citim înainte de somn și să dezbatem ce rețetă din carte vom pregăti pentru a doua zi. În plus, mie mi se pare extrem de important să îi familiarizăm pe cei mici cu gătitul, cu ingredientele sănătoase și ustensilele de bucătărie, pentru că doar așa vor experimenta cu diverse gusturi, texturi, mirosuri, diverse tipuri de a prepara o mâncare, diverși timpi de gătire și moduri de preparare. Adina Chițu a făcut o treabă minunată, iar cartea în sine (cartonată, printată pe hârtie groasă, de calitate) este un cadou superb și atent gândit.

16. Seturi simpatice de veselă din bambus.

Am pus această idee și în articolul cu idei de cadouri pentru 0-12 luni, dar nu mă pot abține, pentru că este o idee de cadou mult prea faină. Dacă la începutul diversificării Mircea mânca direct de pe tăvița scaunului său de masă Antilop de la Ikea, o lună-două mai târziu am început să introducem vesela în peisaj. Am ales din prima vesela de bambus de la Dodoli, pentru că mi-a plăcut faptul că farfuriile, bolurile și cănile erau făcute din materiale naturale, durabile și ecologice, și că se lăudau cu o ventuză trainică – dacă încă nu ați început diversificarea, credeți-mă pe cuvânt, VREȚI o ventuză trainică, rezistentă, care să mai oprească puțin din elanul bebelușului care vrea să vă pună să văruiți din nou toată bucătăria; iar ventuza vaselor de la Dodoli este, până acum, cea mai rezistentă pe care am găsit-o pe piață. Pe lângă asta, vasele de la Dodoli sunt atât de drăguțe, încât cu greu m-am putut hotărî la ceva.

Noi am avut niște luni bune această farfurie iepuraș, căreia Mircea îi spunea ”Iepu” și care și-a găsit obștescul sfâșit într-o zi în care flăcăului i-a trecut prin cap să i-o ofere câinelui. Sansa a mușcat din ea și a reușit să o spargă într-un colț, așa că de atunci am investit într-un Dodoli mașinuță și într-un bol văcuță de bambus pe care le folosim și astăzi. Aruncați o privire la ei pe site, au reduceri în perioada aceasta și au pregătit și niște seturi faine, numai bune de făcut cadou.

17. Jucării educative din lemn.

Dacă frunzăriți acest site, o să găsiți o mulțime de idei de jucării educative din lemn, frumoase foc și foarte utile pentru cei mici – toate merg oferite cadou unui toddler de 1-2 ani. La noi acasă mare succes a avut acest joc mozaic cu butoni din lemn, perfect pentru motricitate fină, coordonare mână-ochi și sortare, dar și gărgărița cu sortator inclus din imaginea de mai jos, perfectă și pentru activități de asociere și pentru îndemânare (jocul vine și cu o undiță cu ajutorul căreia buburuzele pot fi culese). Foarte frumos este și acest joc de îndemânare cu buturugă și viermișori (a fost mare hit pe Instagram, de aceea acum stocul este epuizat, dar revine rapid din câte am înțeles), dar și jocul Tangram Ze Geoanimo, despre care am scris pe larg în acest articol. Toate jocurile de mai sus le găsiți pe Micostore.ro.

18. Jucării Montessori sau de inspirație Montessori.

Am un articol și despre jucăriile Montessori, pentru că în ziua de astăzi parcă toate jocurile, obiectele de mobilier, hainele și activitățile trebuie să poarte acest nume – într-atât de mult încât parcă nici nu mai știm exact ce înseamnă până la urmă Montessori. Pentru zona de vârstă 12-24 de luni, vă recomand aceste jucării Montessori sau de inspirație Montessori:

1. Cilindri colorați din lemn.

2. Joc labirint cu asociere de culori.

3. Jucărie de înșiruit din lemn.

4. Joc de îndemânare și asociere cu bile și instrumente de manipulare.

5. Set de ștampile din lemn.

6. Turn Montessori din lemn.

7. Sortator din lemn.

8. Bucătărie din lemn.

9. Trusă de scule din lemn.

19.  Jocuri pentru dezvoltarea atenției și memoriei.

Cum ați reacționa dacă v-aș spune că am dat peste niște jocuri educative perfecte: amuzante, captivante, calitative, care ajută la dezvoltarea atenției, memoriei și limbajului, și care pot fi jucate și cu toddlerii de un an și un pic, dar și cu cei mai măricei, de 8-10 ani? În plus, sunt produse de un brand internațional, sunt recomandate de educatori, psihologi și logopezi, sunt vândute cu mare succes în 57 de țări și traduse în 26 de limbi (inclusiv limba română)  – vorbim de niște zeci, dacă nu chiar sute de mii de copii și părinți care le-au jucat de-a lungul timpului, de când au fost lansate în 2007. Interesant?

De ceva vreme tot testăm unul dintre jocurile din Colecția BrainBox (”Primele mele imagini”), iar recent a ajuns în mâinile dolofane ale lui Mircea și un joc Memorace (”Primele mele litere”), o variantă ceva mai nouă de BrainBox. Ambele jocuri educative au reguli similare, pot fi jucate de la un an și un pic până pe la 8-10 ani și merg pe aceeași idee faină: cel mai simplu și înțelept mod prin care celor mici li se dezvoltă atenția, memoria și limbajul este prin joaca firească și distractivă alături de cei dragi. Am un articol întreg despre acest tip de jocuri, vă invit să îl citiți pentru că sunt jocuri cu bătaie lungă, le puteți lua acum și apoi le puteți folosi ani la rând. Eu le-am luat de pe Jucării Vorbărețe.

20. Jucării pentru jocuri de rol și implicarea în treburile gospodărești.

Când îl întreb pe Mircea ce vrea să facă și el îmi răspunde ”Ordine și curățenie!” mă întreb dacă nu cumva am greșit cu ceva când l-am implicat, încă de mic, în treburile casei. Însă este foarte important ca micul membru al familiei să fie implicat în treburile casei încă din primii ani de viață – m-aș aventura să spun chiar ”încă din primul an de viață”. Pe de o parte, activitățile de genul acesta îi dezvoltă autonomia, independența și încrederea în sine (”hei, pot și eu să fac exact ca mami, pot pregăti o mașină de spălat rufe”, ”mă simt mândru că dau cu aspiratorul așa cum l-am văzut pe tata că face”), iar pe de altă parte îi conturează foarte corect și sănătos percepția asupra responsabilităților pe care fiecare membru al unei familii le are în casă (”și eu, și mami, și tati avem treburi de făcut în casă și ni le împărțim între noi, fiecare contribuie cu ce poate ca să ne fie bine tuturor în locul ăsta drag numit acasă”).

Puteți să sprijiniți genul acesta de implicare oferind celui mic niște jucării care să îl determine să încerce jocuri de rol și care să îl ajute să imite, cu ajutorul lor, comportamentul adulților. Seturile de legume sau fructe din lemn, cu cuțit de jucărie pentru feliere, sunt foarte bune în acest sens, seturile de curățenie pentru copii sunt iarăși un mare hit, iar măturile și fărașurile sunt obsesia lui Mirc de ceva vreme încoace. În magazinul celor de la Play-Hut au băgat recent niște produse foarte frumoase de la Melissa & Doug – acest set de fructe din lemn pentru tăiat, acest set de curățenie sau setul cu perie și făraș.

***

Sper că ideile de mai sus vă inspiră, vă bucură sau vă ușurează munca – pentru că, să recunoaștem, oricât de mult ne place să oferim un cadou, câteodată este atât de complicat să îl alegem încât cumprăturile devin un stres neplăcut. Dacă urmați vreuna dintre sugestiile de aici, dați-mi de veste, m-aș bucura să știu ce ați cumpărat până la urmă și cum a reacționat puștiul din dotare.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Jucariile din lemn au devenit foarte populare

    1. Asa este, ma bucura mult treaba asta. 🙂

  2. Excelente articole aveti pe site! Tot citesc si nu ma mai opresc, am fetita de un an si 5 luni si imi place ca ne dati atâtea sugestii de jucării și nu numai. Felicitări!???

    1. Ahhhhh ce ma bucur! 🙂 Cu mare mare drag, sper sa gasesti mereu aici articole care sa te ajute! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *