La Joacă

Cărți senzoriale din fetru – de ce să le cumpărăm, cum le alegem și cum le folosim (exemple pe etape de vârstă și dezvoltare ale copiilor)

Când Mircea avea câteva săptămâni am văzut online, cel mai probabil pe Instagram, o carte senzorială din fetru cu diferite activități simpatice. Nu mai știu brandul acelei cărți senzoriale (lăuzia e ca o pătură neagră de uitare pe mintea mea de mamă), dar știu că bebelușul din respectiva postare nu era cu mult mai mare decât Mircea, drept pentru care mi-am spus că trebuie, trebuie, trebuie să îi iau și eu o asemenea carte cât mai repede pentru că (știți cum sunt mamele) doar nu vreau să rămână în urmă că nu are fix ACEA carte senzorială și pentru că (din nou, știți cum sunt mamele), dacă acel bebeluș de pe Instagram se juca cu ea, înseamnă că va fi perfectă și pentru Mircea.

Între timp, au mai trecut niște luni bune, vreo 17 așa, iar zilele trecute, în timp ce Mircea aranja fericit niște broccoli pe pizza lui de fetru din noua lui carte senzorială primită recent, eu zâmbeam, amintindu-mi cât de amuzantă eram (a se citi „nițel naivă”) pentru că mă așteptam ca bebelușul meu să se joace efectiv cu genul acesta de carte de la o lună și jumătate.

Așa că în acest articol vă voi povesti despre cărțile senzoriale din fetru și voi încerca să explic de ce sunt atât de recomandate, ce beneficii aduc bebelușului sau toddlerului vostru, în ce fel îl ajută pe el, dar și pe voi, dacă ar trebui sau nu să investiți în așa ceva, dacă rentează, în ce fel va interacționa copilul vostru cu o astfel de carte, în funcție de vârsta lui și etapele de dezvoltare, dar și cum să vă implicați voi sănătos în jocul copilului cu o carte senzorială – pentru că altfel arată joaca la 3 luni, altfel la 9 luni și altfel la un an și jumătate.

De ce să le luăm bebelușilor sau toddlerilor o carte senzorială din fetru?

Cărțile senzoriale din fetru au fost mereu pe lista mea pentru că rar găsești o jucărie educativă care să combine în ea atât de multe tipuri de activități, senzații și experiențe pentru cei mici. Cărțile senzoriale (cele atent și înțelept făcute) sunt, dacă vreți, ca o culegere de activități, ca un album de jocuri, ca o piață cu mai multe tarabe la care cel mic se poate opri și încerca, testa, proba pe îndelete, apoi poate reveni, pentru ca de fiecare dată să găsească sau să exploreze ceva nou, într-un mod nou.

Cărțile senzoriale au texturi variate, lucru care îi oferă celui mic prilejul de a explora tactil și a fi surprins, sunt frumos colorate (o ocazie faină pentru a exersa culorile și a face diferența între diverse nuanțe), și vin cu o multitudine de fermoare, capse, scai-uri (arici), buzunare, pliuri, găici, catarame, nasturi sau șireturi, care îl determină pe cel mic să realizeze o suită întreagă de mișcări care țin de motricitatea fină – cu aceeași jucărie. În timp ce se va juca, copilul va trebui să tragă, împingă, rotească, să desfacă, să închidă, să deschidă, să deșurubeze, să înfigă, să culisese, să culeagă, să apuce, să mânuiască – așadar, iată o întreagă paletă de acțiuni de motricitate fină pe care cel mic le va exersa jucându-se cu o carte senzorială.

În plus, îmi plac cărțile senzoriale care propun activități ce țin de practical life, de viața reală, care îi permit copilului să le exerseze într-un mediu controlat, sigur și distractiv, cum ar fi (în funcție de carte) legatul șireturilor, închisul și deschisul nasturilor, închisul și deschisul fermoarelor, desprinderea unei capse, desfacerea unei catarame, introducerea unor obiecte într-un buzunar, pescuitul cu ajutorul unei undițe cu magnet, desprinderea unui scai etc.

Închei menționând că apreciez mult la aceste cărți felul în care stimulează creativitatea și imaginația copiilor, permit organizarea unor jocuri de rol (Mircea de exemplu vrea DOAR să facă pizza în ultima vreme, și să bage monede în portofel) și ne permit nouă, părinților, să ne implicăm în joaca celor mici, observându-i, ghidându-i discret, descoperind încet-încet ce le place, ce îi atrage, către ce au afinitate și pasiune, și în felul acesta întrezărind un pic din persoana care vor deveni.

De la ce vârstă sunt indicate aceste cărți senzoriale?

Evident, voi puteți să le cumpărați de la orice vârstă, mai ales că sunt atââââât de frumoase și că pot fi un cadou superb de bun-venit pentru nou-născutul unor prieteni, pentru un botez sau pentru un baby-shower. Dar cred că este important să avem așteptări realiste și de la aceste cărți, și de la propriul bebeluș, și să nu ne așteptăm ca o carte senzorială să fie folosită la adevăratul ei potential de un bebeluș simpatic care de-abia învață să-și țină capul. Din punctul meu de vedere, este rentabil să investiți într-o asemenea carte și să o oferiți bebelușului nu mai devreme de 6 luni, cu potențialul ei maxim atingându-se, zic eu, după vârsta de un an (după un an și jumătate-doi va fi și mai spectaculos modul în care toddlerul o folosește, se joacă cu ea și se atașează de ea). Așadar, dacă tocmai ați născut, nu vă panicați că încă nu aveți o asemenea carte pentru micuțul vostru, ci puneți-o pe wish-list pentru peste 6 luni, sau chiar un pic mai încolo.

Bebelușul de 0-6 luni și joaca alături de cărțile senzoriale: așteptări realiste

Acestea fiind zise, sunt o mulțime de lucruri pe care le poate face, totuși, și un bebeluș de sub 6 luni cu o carte senzorială, iar noi putem fi mulțumiți de investiție dacă ne setăm așteptări realiste. Până la 6 luni, un bebeluș care se dezvoltă între limite normale poate să stea pe burtă susținându-și bine capul și sprijinindu-și greutatea pe coate, având în felul acesta mâinile curioase libere pentru explorat – iată o poziție numai bună pentru a examina o carte senzorială în fel și chip. În plus, la 6 luni, 6 luni și un pic cei mai mulți bebeluși încep să stea în fund nesusținuți sau să stea în șezut în poziția stabilopodului, punând mâinile jos pentru mai mult echilibru – iarăși o poziție bună pentru joacă (Mircea a făcut asta pe la 6 luni și 3 săptămâni, nu e o problemă dacă stă în fund nesusținut mai târziu atâta vreme cât încă se încadrează în limitele normale ale acestui milestone).

Un bebeluș sub 6 luni nu o să se joace efectiv cu cartea, dar poate să exploreze diversele texturi ale unei cărți senzoriale și să se ”lovească” astfel de materiale și elemente diferite – bumbac, fetru, arici, lemn, fermoare, panglici, magneți, nasturi, poze. El poate învăța să dea pagina (cărțile acestea au, de cele mai multe ori, pagini groase, ușor de dat) și poate gusta din tot ceea ce conține o carte. Poate să își exerseze motricitatea fină apucând diverse obiecte mai mari, trăgând de ele, încercând să înșface, să tragă, să cuprindă cu toată palma. Și, bineînțeles, poate face primii pași în dezvoltarea vocabularului său dacă părintele îi este alături și îi explică tot ceea ce vede și simte – ”Iată, aceasta este o barcă roșie. În ea este un pește verde. În mașina de spălat punem rochia mov, apoi o punem la uscat pe sârma prinsă de cei doi copaci înfrunziți”. Poate vi se pare un pic deplasat să purtați asemenea discuții cu cei mici (de mine au râs niște binevoitori prin parc când Mircel era bebeluș în landou și eu îi explicam tot ce vede), dar niciodată, niciodată nu este prea devreme să vorbiți cu ei, să deprindă sunetul vocii voastre, ritmul unei conversații calme, cuvinte și alăturări de cuvinte.

Și, din nou, totul cu așteptări realiste: focusul unui bebeluș sub 6 luni pe o anumită activitate este între 1 minut și 10 minute, în medie, așa că nu vă așteptați ca micuțul să stea captivat câte o jumătate de oră în fața cărții, nu vă așteptați să acționeze activitățile din carte (să desfacă fermoare, capse, nasturi, să pescuiască stele de mare sau să asambleze o pizza). La vârsta asta vorbim despre o atenție mai scăzută și despre mișcări fără prea multă finețe (apucat, smuls, molfăit, mângâiat).

Bebelușul de 6-12 luni și joaca alături de cărțile senzoriale: încep micile experimente și marile finețuri

Deși încă este un piiiic prea devreme din punctul meu de vedere pentru o astfel de carte, totuși acum putem să ne așteptăm la ceva mai multă interacțiune cu o carte senzorială și la un bebeluș mai captivat și mai atașat de cartea lui, care experimentează din ce în ce mai mult cu ea. Bebe poate sta bine în fund nesusținut, ceea ce îi lasă mâinile libere pentru explorat și descoperit, iar mișcările lui sunt din ce în ce mai coordonate, mai atente, mai fine – deși încă nu o să îl vedeți că se joacă, propriu-zis, cu activitățile dintr-o carte, o să observați că devine mai sigur pe el, mai hotărât, mai ferm în mișcări și mai fin în felul în care își controlează mâinile. La vârsta aceasta, distracția va veni din datul paginilor (la nesfârșit), molfăitul tuturor colțurilor și pieselor (așteptați-vă la o carte permanent umedă de la băluțe) și, după 8-9 luni, din apucatul diverselor elemente cu două degete (celebrul ”pincer grip”, pe care bebelușul va adora să și-l exerseze, iar voi veți adora că poate să facă acest lucru cu un obiect sigur).

Cel mic va putea să culeagă diverse piese din carte și să le pună la loc, să tragă de panglici și sforicele, să culiseze diverse elemente pe sfori, să tragă de piesele prinse cu scai (poate spre un an chiar să le poată desprinde), să mânuiasă o undiță (dar haotic, nu vă așteptați la o mare precizie, nu va pescui de acum), să traga de fermoare (poate chiar să le deschidă și închidă, tot spre un an, dacă e genul atras de chestiunile de migală), toate acestea în timp ce stă în fund sau pe burtă, deci în timp ce exersează mușchi, postură, echilibru. Nu vă așteptați să scoată neapărat monedele din portofel și să le pună în pușculiță (multe cărți senzoriale au elmentele acestea simpatice), nu vă așteptați să închidă și deschidă capse, nasturi sau catarame, nu vă așteptați să introducă elemente în pliuri sau buzunare (poate unii vor reuși spre un an, dar așteptările trebuie să rămână realiste).

Cărțile senzoriale la un an: toddlerul prinde din ce în ce mai multă dexteritate

Dacă vreți să știți când recomand cumpărarea unei cărți senzoriale, ei bine, ACUM, acum recomand din toată inima, la un an. Aceasta este vârsta la care cei mici, dincolo de explorat tactil și senzorial, dincolo de apucat și tras și molfăit, chiar vor începe să se joace activ și conștient cu o carte senzorială. Copilul are din ce în ce mai multă dexteritate, îndemânare, mișcările sunt mai precise, mai fluide, coordonarea ochi-mână este din ce în ce mai bună, iar cognitiv este suficient de dezvoltat încât să înțeleagă anumite activități din sfera vieții practice și felul cum le poate imita cu ajutorul cărții (punem rufe la spălat, punem rufe la uscat, culegem mere din pom, ne tragem cizmele, punem bani la pușculiță, preparăm o pizza gustoasă). În felul acesta, îl pregătim pe cel mic pentru implicarea în activitățile reale din viața de zi cu zi, oferindu-i posibilitatea de a le exersa jucându-se, și îi oferim autonomie și independență, lăsându-l să facă el, să încerce el, să testeze el, să greșească el. Mircea este, de exemplu, foarte dornic să facă EL anumite lucruri, fără ajutorul meu, și încerc să îl las să facă asta cât mai des, însă este adevărat că de multe ori trebuie să intervin când lucrurile nu mai sunt sigure sau igienice pentru el, sau când suntem în întârziere – cu o carte de genul acesta poate experimenta cât vrea el tragerea unui fermoar, închiderea unei catarame, pescuitul unei steluțe de mare sau înfiptul unor monede din lemn în portofel.

Cărțile senzoriale între 1.5-2.5 ani: mii de posibilități pe fiecare pagină

Mircea are aproape un an și șase luni, iar interacțiunea lui cu cartea sa senzorială din fetru este spectaculoasă acuma pentru mine, cea care visa să i-o cumpere pe când încă nu își ținea bine capul. Încă își mai exersează motricitatea fină cu ajutorul ei, dar acum se ”luptă” cu chestiunile de finețe, și e fantastic să îl urmărești cum încearcă de zeci de ori să scoată monedele de lemn din portofel, să le înfigă în pușculița de fetru, cum ține undița antent și încordat ca să pescuiască peștele, caracatița și steaua de mare, pe care apoi le culege cu două degete și le ascunde în barca din fetru, cum aranjează toppingurile unei pizze, perfect conștient de faptul că gătește o pizza, sau cum bâjbâie minute în șir cu o cataramă, înainte de a o închide cu un”clac!” puternic și cu un strigăt de bucurie. Toddlerul de această vârstă își rafinează abilitățile, capătă încredere să deprindă altele noi, descoperă succesiuni corecte ale acțiunilor (mai întâi ne dezbrăcăm, apoi punem hainele murdare la spălat, apoi ne îmbrăcăm cu unele curate; ca acestea să fie curate, trebuie mai întâi spălate în mașina de spălat, apoi uscate pe sârmă, apoi putem să le purtăm) și se bucură de fiecare reușită pe care o face de unul singur – încă o piatră la temelia autonomiei lui.

Cărțile senzoriale peste 3 ani

Wow, ce distracție trebuie să fie cu un toddler de peste trei ani care are pe mână o carte senzorială! Deja cei mici au trecut la o etapă nouă și joaca e mult mai captivantă – cred că și pentru ei, dar mai ales pentru noi, cei din jurul lor. Iată vârsta la care cred că acest tip de cărți stimulează genial creativitatea, pentru că pornind de la ele se pot crea jocuri de rol, jocuri de memorie, se pot inventa personaje, situații, se pot creiona adevărate scenarii și reguli de joc. Copilul poate fi, pe rând, brutar care face pizza delicioasă, fermier care culege mere, bancher care are grijă de conturile de economii ale oamenilor, pescar viteaz care cucerește mările. Cel mic poate învăța chestiuni care îl ajută în viața de zi cu zi (exersează cum se încheie nasturii sau cum se leagă șireturile ca să facă asta de unul singur, exersează cum se spală și usucă hainele ca să facă și el același lucru etc). Iar noi, cei mari, pe lângă el, putem folosi cartea pentru a propune discuții importante despre meserii, despre pasiuni, despre emoții, despre responsabilitate.

Ok, cum mă ajută pe mine, părintele, o carte senzorială?

În primul rând, la conectarea cu bebelușul sau toddlerul, pentru că vă recomand să le arătați celor mici cum se fac anumite activități din carte, ca ei să se inspire, să vă imite și apoi încet-încet să se descurce singuri. O carte de genul acesta oferă o mulțime de ocazii pentru a vă implica în joc, a-i propune activități celui mic, a-i povesti despre culori, numere, texturi, senzații, meserii, treburi gospodărești, natură, plante, animale, emoții și așa mai departe. Puteți juca jocuri de rol împreună, puteți inventa, născoci, plăsmui lumi întregi, puteți porni de la o pagină și ajunge la o adevărată poveste.

În al doilea rând, și aici vine și partea mea preferată, genul acesta de carte este bun pentru că părintele poate și el să-și tragă sufletul liniștit nițel. Paginile sunt atât de captivante, activitățile atât de solicitante, încât de cele mai multe ori copilul va fi extrem de focusat pe ea – iar voi îl puteți observa cum se joacă, în timp ce vă beți liniștiți cafeaua, ronțăiți un biscuite baby-friendly, citiți o pagină dintr-o carte sau pur și simplu STAȚI LOCULUI ȘI VĂ  TRAGEȚI SUFLETUL, LUAȚI O PAUZĂ, o activitate de care știu că nu ați mai avut parte prea mult în ultimii ani.

Iar în al treilea rând, hei, genul acesta de cărți este perfect pentru când călătoriți cu mașina, cu avionul sau pentru când vreți să vă vedeți cu niște prieteni la terasă și chiar ați vrea să schimbați două vorbe cu ei, nu să fiți fix-tot-timpul entertainerul toddlerului din dotare. Cei mici se vor distra de minune cu paginile cărții, concetrându-se pe ele și nu pe voi, sau nu pe faptul că stau amorțiți într-un scaun de mașină sau de avion.

Rugămintea mea însă ar fi următoarea: nu le oferiți genul acesta de cărți la masă, ca să îi faceți să stea locului și să mănânce. După cum am scris în articolul meu despre Diversificare, oameni dragi, masa e masa, când vine ora mesei mâncam, dacă nu vrem strângem masa și ne jucăm cu ce vrem noi, dar haideți să nu amestecăm jucăriile și activitățile cu furculițele și mămăliguța, că nu construim o asociere bună pentru cei mici.

Cum aleg brandul unei cărți senzoriale?

Sunt multe branduri pe piață, unele mai bune, altele mai slabe calitativ, dar ce vă sfătuiesc eu este să considerați o asemenea carte drept o investiție pe termen lung – pentru că fix asta este, o jucărie care ar trebui să crească împreună cu bebelușul sau toddlerul vostru, și pe care să o iubească și când i-o cumpărați, și un an mai târziu. Nu este genul de produs pe care să îl luați și apoi să stea aruncat într-un colț luni în șir, pentru că înseamnă că nu-și face treaba cum trebuie și că ceva la ea nu e bine.

Când alegeți brandul unei cărți senzoriale, vă recomand să vă orientați înspre un producător care vă poate asigura că toate materialele folosite în carte, fie ele fetru, bumbac, lemn, plastic, capse, bile, fermoare, sunt certificate pentru siguranța copiilor. Cei mici vor gusta din carte, vor băga în gură pagini, obiecte, elemente și vreți să fiți siguri că pot face acest lucru în completă siguranță. Până la urmă, nu le luați o carte senzorială ca să le spuneți încontinuu ”Las-o jos! Nu băga în gură! Nu pune limba!” etc. De asemenea, asigurați-vă că toate elementele cărții senzoriale pe care o cumpărați sunt cusute, nu lipite, pe de o parte pentru că ața sau sfoara nu sunt toxice (spre deosebire de multe plastice folosite în pistoalele de lipit), și pe de altă parte pentru că vă doriți un produs care să țină mult și ale cărui elemente să nu se desprindă, să nu zboare sau să nu se rupă când cel mic trage mai abitir de ele.

Ce carte senzorială are Mircea acum?

Mircea are o carte senzorială din fetru de 8 pagini de la Mukibooks, o afacere de familie 100% made in Romania, care își lucrează produsele cu grijă și atenție, cu responsabilitate față de copii, față de părinți și față de mediu. În spatele brandului Mukibooks se află o mamă, Viorica, iar inspirația ei a venit o dată cu maternitatea, când și-a dorit să le ofere celor doi copii ai săi cele mai bune jucării. ”Toate jucăriile de pe piață se auto-intitulau “educative”, și aveau liste lungi cu ce vor ști să facă după ce se vor juca cu ele. 3 ani mai târziu și multe ore de cercetat pe internet, am descoperit cărțile senzoriale de care și eu și Ilinca ne-am îndrăgostit pe loc. A mai trecut 1 an până când mi-am adunat forțele și mi-am spulberat fricile de a deveni mamă-antreprenor și am început să producem cărți senzoriale in Romania. De atunci, am crescut frumos și în fiecare zi ne bucurăm de munca noastră și simțim că realizăm ceva important”, povestește Viorica.

Cum aleg paginile unei cărți senzoriale Mukibooks?

Cele mai multe cărți senzoriale vin ready-made, adică nu se pot personaliza în niciun fel, dar la cele care clientul poate alege paginile, cum sunt cele de la Mukibooks, gândiți-vă la vârsta copilului vostru, citiți ce am scris mai sus legat de activitățile pe care le pot face în funcție de dezvoltarea lor și încercați să porniți la drum cu așteptări realiste, adaptate vârstei și dezvoltării bebelușului sau toddlerului vostru. Dacă bebe are în jur de 6 luni, recomandarea mea, dar și a celor de la Mukibooks, este să luați majoritatea paginilor potrivite pentru 6 luni, nu pentru vârste mai mari – petru că ei nu se joacă efectiv cu cartea la această vârstă, doar o explorează senzorial, și vor începe activ să se joace cu paginile dedicate pentru 6 luni de-abia când vor ajunge în jurul vârstei de un an. Dacă deja aveți un toddler de peste un an, recomandarea mea este să îi oferiți un amestec de pagini, 70% activități mai ușoare (fermoare, cules de fructe, pescuit) și 30% activități mai complexe (cea cu pizza, cea cu fetița și hainele puse la spălat/uscat). Eu personal i-am luat lui Mircea un mix de activități potrivite pentru 6 luni, un an și o pagină doar potrivită pentru vârsta de doi ani. Puteți vedea cartea lui în clipul pe care l-am postat astăzi pe Instagram.

Merită banii o carte senzorială de la Mukibooks?

Am stat mult timp să mă gândesc la asta, am pus multe în balanță, m-am gândit și răzgândit. Am avut momente când mi-am spus că prețul e prea mare, apoi am fost într-o vizită la niște amici care aveau o carte senzorială Made in China. Mircea a tras nițel de un excavator care i-a rămas în mână. Avea niște bile mari care au căzut zornăind pe parchet. M-am repezit după bilele ălea blestemate, după care se aruncase în același timp și el – era încă în faza în care băga totul în gură. Din fericire, am ajuns mai repede decât Mirc și am confiscat bilele, spre jalea copilului. Totul în acea carte era prins cu pistolul de lipit, și de unde chiar mă bucuram că am dat peste un produs ieftin și captivant (costase undeva pe la 90 de lei) eu nu m-am mai simțit în siguranță să i-o las în seara aceea. Mulțumesc, dar numai bile și o bucată din excavator lipseau din gâtul copilului meu.

Ce voiam să vă spun cu povestea asta care mie mi-a produs palpitații la vremea ei este că, până la urmă știți și voi vorba aceea: cât dai atâta face. Eu sunt foarte calculată, foarte econoamă (a se citi ușor zgârcită) și urăsc să arunc banii pe fereastră, așa că nu vreau să cumpăr un produs bun de aruncat la gunoi după câteva luni sau un produs care să nu fie sigur pentru copilul meu – cu alte cuvinte, sunt prea săracă să cumpăr ieftin și prost. Materialele folosite de cei de la Mukibooks sunt certificate pentru siguranța copiilor (prin urmare sunt mai greu de găsit și mai scumpe, mai ales atunci când nu ai fabrică și lucrezi în serii mici), iar oamenii aceștia cos tot, nu lipesc absolut nimic. Realizarea unei astfel de cărți durează aproximativ 8 ore, timp în care se taie fetrul, bumbacul, se decupează piesele, se cos elementele pentru activități, se personalizează coperta. Cartea lui Mircea îi stă la dispoziție de aproape două săptămâni, timp în care s-a jucat cu ea, a tras-o, a smucit-o, a mângâiat-o, a gustat-o, i-a oferit-o câinelui, s-a culcat cu ea (de prânz, sub supravegherea mea, nu i-aș lăsa-o noaptea). Este impecabilă.

Da, merită fiecare bănuț. Eu deja mi-am propus să strâng niște bani, să cumpăr două și le fac cadou pentru doi bebeluși dragi mie, un băiat și o fată. Atât de mult îmi place.

Cupon de reducere Mukibooks!

Cuponul de reducere Mukibooks e ceva ce se întâmplă foarte rar spre deloc (credeți-mă, am așteptat MULT să apară astfel de cupoane în online). Și asta pentru că Viorica, mama din spatele brandului Mukibooks, a hotărât încă de la început să aibă un preț cât se poate de corect la cărți – de aceea nu o să prea vedeți campanii de reducere, cupoane de discount sau perioade de sales la ei în afară de Crăciun, pentru că nu prea au de unde să scadă produsul dacă nu vor să intre în deficit. Tocmai de aceea sunt super încântată să ofer un cupon de discount de 10% primilor 5 cumpărători care achiziționează o carte Mukibooks: cuponul se numeste sunny și poate fi folost pentru ce vreți voi să cumpărați de pe site-ul lor – carte senzorială sau rucsac plus foi senzoriale, panoul senzorial, floarea senzorială sau strada pliabilă cu mașini și garaj.

*** later edit: cuponul nu mai este, din păcate, valabil, cărțile la preț redus s-au vândut ca pâinea caldă, simpaticii de la Mukibooks au prelungit cuponul cât s-a putut, dar actualmente el nu mai funcționează. Vă mulțumesc din suflet pentru alegerile și achizițiile voastre, ați sprijinit o afacere 100% românească foarte atentă, responsabilă și etică.

***

Pentru că știu că o asemenea carte este o adevărată investiție, dacă articolul acesta nu v-a răspuns la o întrebare, vă rog spăîmi scrieți ce nelămurire aveți, iar eu o să vă răspund cu drag. Intrați și pe Instagram astăzi pentru mai multe fotografii și clipuri, dacă vreți să vedeți cum se joacă un toddler cu un Mukibook. Și nu uitați de cuponul de reducere – m-aș bucura ca aceste cărți să ajungă la cât mai mulți copii și părinți.

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: Vacanța 2020 în Pandemie, la munte și la mare, cu un toddler - unde am fost, cum ne-am organizat, ce am făcut, cum ne-am protejat. - Sunny Side Up

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *