La Joacă

Spălătoria Auto – motricitate fină, viață practică și multă distracție (1-3 ani)

Vă las astăzi aici o idee de joacă pentru toddlerii de peste un an, care sigur îi va captiva și pe cei mai măricei (2-3 ani, poate și mai mult), pentru că are printre ingrediente câteva mașini murdare de ”noroi” și un pulverizator cu apă. Numiți-mi voi un toddler care să nu se dea în vânt după așa ceva! Astăzi ne vom juca de-a Spălătoria Auto cu cei mici, iar eu rog mamele să mă ierte din start, se va lăsa cu niște apă împroșcată în jur. ?

Pentru a pregăti o Spălătorie Auto trebuie să pictați câteva mașini cu acuarele închise la culoare, pentru a imita noroiul, și să le lăsați să se usuce. Apoi invitați copilul să le spele bine de ”noroi”, pulverizând apă pe ele și ștergându-le bine cu o cârpă până ies curate, ca noi. O joacă super distractivă, care intră în sfera activităților de viață practică și care le va exersa motricitatea fină, răbdarea și îndemânarea.

Hai să vă arăt cum se face!

✅ Joaca asta, dincolo de faptul că este tare simpatică pentru că, well, apă + ”noroi” ? , îi ajută pe cei mici să își dezvolte îndemânarea și dexteritatea – nu e simplu să mânuiască acea cârpă și să se asigure că au curățat întreaga mașinuță, cum simplu nu-i să folosească pulverizatorul. Dacă aveți toddleri mai mici, care nu pot încă să apese pe maneta pulverizatorului, arătați-le cum se face, dar nu insistați, ca să nu se frustreze –  mai bine pulverizați voi și lăsați-i pe ei să se ocupe de ștersul mașinilor.

✅ Spălătoria Auto intră în sfera activităților de Practical Life, care mie îmi plac enorm pentru că duc la stimularea, coordonarea, perfecționarea și armonizarea mișcărilor copilului, prin experimentarea unui ciclu complet al unei activități din viața reală – stropim cu apă ca să înmuiem noroiul, îl ștergem cu o cârpă până curățăm mașina de tot, iată, dintr-o mașină murdară avem una curată.

✅ Eu încerc des să fac genul acesta de activități de viață practică alături de cel mic, îl rog să îmi spele fructe și legume, să le șteargă, să paseze banana pentru Banana Bread, să taie morcovi fierți cu un cuțit neascuțit, pentru că în felul acesta îi stimulez independența și autonomia și îi ofer siguranță și încredere în sine.

✅ Joaca asta este și o bună ocazie de a discuta despre diversele meserii – îi puteți explica, de exemplu, că unii oameni cu asta se ocupă, spală mașini, sau că alții dețin spălătorii auto, sau că alții sunt șoferi de raliu off-road și de aia li se murdăresc mașinile atât de tare – sau despre diversele acțiuni de rutină pe care o familie trebuie să le facă atunci când deține o mașină – trebuie să o spele, să pună benzină, să facă revizia tehnică etc.

❗ Ca de obicei, vă recomand să stați împreună cu toddlerul în timpul acestei activități și să îl ajutați dacă pare că are nevoie – de exemplu, toddlerii mici nu cred că vor putea să acționeze pulverizatorul singuri. De asemenea, eu am mereu grijă să nu îl las pe Mircea să guste din acuarele, oricât de baby-friendly ar fi acestea.

❗ Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *