La Joacă

Telul Grăsan – pincer grip, migală și muuuuultă răbdare (10 luni – 2 ani)

Am văzut ideea aceasta pe cel puțin 67 de conturi de Pinterest și Instagram, dar numai după ce am pus-o în practică mi-am dat seama cât de genială este și cum le exersează celor mici răbdarea, atenția, îndemânarea și hei, determinarea de a face această activitate migăloasă până la capăt. Telul Grăsan este cel mai probabil una dintre probele eliminatorii la Școala Pregătitoare pentru Sculptură în Bob de Orez, dar felul în care l-a captivat pe Mirc (la un an și șase luni) mi s-a părut fascinant.

Pe scurt, ca să faceți un Tel Grăsan (botezat astfel pentru că flăcăul a învățat recent cuvântul ”grăsan” și îl folosește zilnic în toate contextele posibile) trebuie să îndesați bine cât mai multe pompons colorate într-un tel simplu de bucătărie și să îndemnați princhindelul să le extragă din tel, unul câte unul. Merge fain și în sens invers, după cum mi-a arătat toddlerul din dotare, care a ținut morțiș să le și bage la loc, înghesuindu-le înapoi printre firele telului. Dacă nu aveți pompons prin casă, puteți folosi ciucuri, bucăți de hârtie colorată mototolită (făcute ghem) sau chiar batiste sau mici eșarfe colorate.

Vă arăt mai jos cum se face un Tel Grăsan:

☑️ Activitatea aceasta este foarte faină pentru bebelușii de 10 luni, care au început deja să folosească celebrul ”pincer grip” și să apuce obiecte mici folosindu-se de degetul mare și cel arătător, ca de o pensetă, și le va exersa foarte mult îndemânarea și dexteritatea.

☑️ Este o ocazie bună ca bebelușii și toddlerii să își exerseze răbdarea, toleranța la stres, calmul, controlul, dar și o oportunitate de a discuta despre culorile pe care copilul le vede – Mircea este acum în faza în care vrea să îi denumesc diverse culori, iar și iar, iar el repetă după mine, în bebelușeasca aia adorabilă a lor.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește să facă ce își propune și începe să se frustreze. Nu îl lăsați să bage în gură pompons – eu nu îl las pe Mircea deloc pentru că mi se pare că se poate îneca cu ele.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Mâine pun și imaginile cu Mircea și telul grăsan, așa că tune in. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?
Tag-uri: