Copilul MeuLa Joacă

Cum alegem cariocile și creioanele colorate potrivite pentru copiii noștri, în funcție de vârsta și abilitățile lor?

”Aș vrea să îi dau creioane colorate copilului meu, dar nu știu care ar fi cele mai potrivite pentru el acum, la început!” ⚬ ”Există atâtea modele de carioci pe piață încât sunt complet confuză, ce oare ar trebui să îi cumpăr?” ⚬ ”Există și produse sigure pentru copiii de un an? Sunt sigură că i-ar plăcea să coloreze, dar vreau să fie în siguranță!” ⚬ ”Ce creioane să îi iau ca să le poată ține confortabil în mâinile lui mici?”

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primesc zilnic de la mamele din comunitate, care s-au hotărât să le ofere copiilor creioane și carioci, dar care sunt un pic intimidate de diversitatea acestor produse de pe piață și nu știu ce anume să aleagă pentru cei mici: creioane cerate sau cu mină? Din cele mai groase sau din cele în formă de ursuleț, floricică sau semilună? Carioci lavabile sau obișnuite? Mai butucănoase sau mai subțiri? Cum să fie vârful acestora? Care sunt cele non-toxice? Ce facem dacă puștii le întind pe toți pereții? Ce facem dacă le bagă în gură cu poftă?

În articolul de astăzi vă prezint câteva modele de astfel de creioane colorate și carioci pentru copii, vă explic cum să le alegeți în funcție de vârsta celor mici și de abilitățile lor (dexteritate, îndemânare, coordonare), vă arăt care sunt elementele de siguranță de care să țineți cont și cum să procedați în cazul în care copiii vor vrea să le ronțăie sau să mâzgălească tapetul din sufragerie. La fiecare produs veți găsi fotografii reale cu acesta, dar și un scurt clip în care vă prezint cum arată, de aproape, creionul sau carioca, și mai ales cum colorează și cum se vede culoarea acestuia pe hârtie – sunt clipuri fără filtre, fără editare, tocmai ca să vedeți produsele acestea cât mai aproape de realitate. Toate materialele din articol sunt de la Micostore.ro, unde puteți găsi o paletă extrem de variată, colorată și creativă de creioane, carioci, finger paint și alte obiecte pentru desen și pictură.

Ce creioane sau carioci putem oferi bebelușilor sub un an?

Producătorii serioși de creioane colorate, carioci și alte obiecte de papetărie, cum sunt Carioca, Art Berry sau Djeco, nu au în ofertă produse care să fie destinate bebelușilor sub un an și, în general, genul acesta de produse nu sunt recomandate copiilor atât de mici, din motive de siguranță: la această vârstă impulsul copiilor de a băga în gură tot ce prind este foarte puternic, pentru ei explorarea cu buzele și limba este încă extrem de importantă, și există foarte mari șanse ca bebelușul să fie mult mai interesat de ronțăirea creionului și lingerea cariocii decât de folosirea lor pe hârtie. Deși am un întreg articol pe blog dedicat părinților care vor să-și învețe copiii să nu mai bage în gură creioane și carioci, sau să lucreze cu ele doar la măsuța de activități, fără să le înșire pe toți pereții, un bebeluș de sub un an este mult prea mic, cred eu, pentru a înțelege această strategie. Așa că o activitate care ar trebui să fie simpatică, relaxantă și creativă se poate transforma, pentru un copil atât de mic, într-un moment extrem de frustrant, iar pentru părinte, în încă o sursă de stres și anxietate – de parcă n-am avea deja destule! V-aș recomanda să lăsați cariocile și creioanele pentru după prima aniversare a celui mic. Eu i-am dat creioane, carioci și acuarele/finger-paint lui Mircea pe când avea cam un an și trei luni, iar plastilină cam pe la un an și 6 luni.

Ce puteți face însă până când bebelușul vostru împlinește un an, dacă vreți să explorați cu el această latură artistică și să îl expuneți la culoare și desen? Puteți să colorați doar voi, părinții, lângă bebeluș, pentru a-i oferi ocazia să vadă, la prima mână, cum se face, pentru a-l captiva și încânta – unde mai pui că e și foarte relaxant pentru părinte să se destindă desenând, după o zi obositoare sau o noapte dificilă. Cel mai bine ar fi să folosiți unul sau două creioane cerate pentru bebeluși (le prezint mai jos, sunt cele în formă de ursuleț de la Carioca), să nu lăsați copilul singur cu ele și, în cazul în care vrea să le înhațe, să fiți foarte atenți la el și gata să interveniți în cazul în care va dori să le guste. 

Dacă aveți genul de bebeluș care este deja măricel (9-10-11 luni) și care nu prea mai bagă în gură tot ce prinde, puteți să încercați să îi oferiți câte un creion cerat sau două, din cele speciale pentru 1+ ani, dar cu foarte multă grijă și atenție – nu îl lăsați niciodată singur cu creionul, nu plecați din cameră, nu vă bazați pe instinctul lor de conservare. Safety first!

Ce creioane sau carioci putem oferi copiilor de peste un an?

Aici începe distracția. Vă las mai jos câteva modele care sunt perfecte pentru zona de vârstă dintre un an și doi ani. O să observați că, pentru această perioadă din evoluția copilului, sunt recomandate creioanele și cariocile ceva mai butucănoase, mai groase (ca să poată fi prinse cu mai multă ușurință de niște mânuțe care încă își exersează motricitatea fină), produsele lavabile și super-lavabile (pentru a minimiza tragediile atunci când copiii încă învață că pereții și mobila nu trebuie pictate), și acele produse care au anumite elemente de siguranță (capace mai groase, care să nu poată fi înghițite, sau mici găurele pentru ventilare în capace, pentru cazul în care cel mic reușește totuși să înghită unul dintre ele). Din start, vă spun că nici la vârsta asta nu aș lăsa un copil singur cu creioanele și cariocile – la 2 ani, Mircea este super încântat de desen, nu mai bagă demult în gură nimic, dar eu tot nu plec din cameră atunci când are creioane și carioci la discreție în jurul său.

1. Creioane Cerate Carioca Baby (eu am găsit în formă de ursuleț) (1+).

Creioanele Cerate Carioca Baby (Teddy Crayons) mi se par o variantă excelentă pentru a marca primele creioane ale copilului vostru și pentru a-l introduce pe acesta în lumea creativă a desenului și artei. Cutia conține 6 creioane cerate colorate cu cele 6 culori pe care majoritatea copiilor le învață la început (roșu, galben, albastru, portocaliu, verde, mov) – și chiar este recomandat să nu puneți din prima la dispoziția celui mic o paletă prea variată de culori și nuanțe, pentru că l-ați putea copleși. Noi, de exemplu, am început cu 2 creioane, și încet-încet am mai adăugat câte un creion, pentru ca puștiul să se poată concentra pe ideea de desen în sine, pe felul în care apucă creionul, pe modul în care se prinde că poate lăsa urme pe hârtie, și să nu fie supra-stimulat de numărul uriaș de culori și nuanțe.

Pe lângă faptul că ursuleții sunt simpatici foc și atractivi pentru cei mici, forma acestora nu a fost aleasă la întâmplare. Genul acesta de creioane cerate, mai mici și rotunde, ușor plate, cu formă neregulată (observați urechiușele urșilor) este perfect pentru mâinile mici, de copil de un an, care încă își lucrează motricitatea fină, îndemânarea și felul în care apucă lucruri. Forma este mult mai prietenoasă din punct de vedere fiziologic decât cea a creioanelor tradiționale, lungi și subțiri, pentru că vrem ca puștii să prindă drag de desen, încredere în forțele proprii și mândrie față de ce realizează, nu să se frustreze și enerveze.

Creioanele Cerate Carioca Baby (1+) pot fi cumpărate de aici.

2. Carioci Carioca Baby cu vârf scurt și rotund, cu capac mare (1+).

Aceste carioci simpatice, tot cu o formă prietenoasă de ursuleț, sunt ideale pentru primul set de carioci al copilului vostru – veți remarca, probabil, că avem de-aface tot cu un set de 6, pentru a nu copleși copilul cu prea multe culori din prima – roșu, galben, albastru, verde, maroniu și roz. Forma ergonomică a acestora (sunt ceva mai scurte, butucănoase și rotunjite) se potrivește perfect pentru mânuțele mici ale unui toddler care încă nu a împlinit doi ani, iar vârful scurt și rotund este foarte înțelept conceput, dacă ne gândim că mai ales la început copiii au tendința să lovească foaia cu o cariocă, să împungă mai degrabă decât să traseze ușor, să apese cu putere, să scrijelească strâmb și dezordonat, să arunce cariocile pe podea. Bonus: funcționează perfect atât pe hârtie, cât și pe planșe reutilizabile pentru colorat.

Produsul a fost testat dermatologic pentru extra siguranță, iar cariocile sunt super-lavabile și au cerneala pe bază de apă, așa că se vor lua foarte ușor de pe mobilă, haine și piele. În plus, capacul mare, în formă de urs, a fost astfel conceput tocmai pentru a fi aproape imposibil de înghițit de către cei mici – este voluminos, niciun adult nu ar putea să îl înghită, nici dacă se chinuie. Una peste alta, iată niște carioci făcute inteligent și responsabil pentru ca primele experiențe de desen ale copiilor să fie fără stres și panică pentru părinți. Big like pentru grija față de psihicul adulților obosiți, Carioca! 

Cariocile Carioca Baby cu vârt scurt și rotund (1+) pot fi cumpărate de pe Micostore.ro, vă las link direct către ele.

Ce creioane sau carioci putem oferi copiilor de peste doi ani?

Peste 2 ani, deja avem de-a face cu un toddler mult mai îndemânatic, care poată să țină mai bine un creion sau o cariocă în mâinile dibace și poate fi mult mai precis în mișcări. Totuși, și la vârsta acesta vorbim despre copii fără un instinct de conservare prea mare, așa că în continuare sunt potrivite instrumentele de scris și desen care oferă o atenție aparte măsurilor de siguranță. Indiferent de brandul ales, mergeți pe produse cu capace cât mai mari și ventilate, pe cerneluri non-toxice și testate dermatologic, pe carioci super-lavabile. Alegeți vârfuri scurte, groase, rotunjite, rezistente la lovituri și pocnituri. Va fi timp mai târziu pentru alt tip de produse, deocamdată suntem încă în faza în care vrem să ne bucurăm de artă într-un mod sigur.

1. Creioane Cerate Carioca Baby Wild Crayons (2+).

Iată un pachet de creioane cerate foarte foarte moi, cu care este o plăcere să desenezi – creioanele lasă urme pe foaia de hârtie cu mare ușurință, cei mici nu trebuie să depună efort sau sau apese, culorile sunt puternice, aprinse. Sunt ușor de apucat în mâini de un copil de doi ani (corpul creionului este mai mare și mai gros, ca să le fie mai ușor), dar dacă aveți un toddler de un an și un pic care este mare amator de desen și artă și care este mai precoce din punctul de vedere al motricității fine, i le puteți oferi și lui, s-ar putea să le poată mânui și să îi placă experiența lină și cremoasă de scriere. Vedeți în clipul de mai jos cât de moi sunt!

Aceste creioane sunt solubile în lichid, așadar le puteți înmuia puțin într-un pahar cu apă pentru a obține apoi, pe foaia de hârtie, un efect creativ de acuarelă. Important pentru părinți: sunt lavabile de pe orice suprafață, așa că stați fără grijă. Pachetul are 8 culori: roșu, roz, portocaliu, galben, albastru, verde, maroniu și negru.

Creioanele Cerate Carioca Baby Wild Crayons (2+) pot fi cumpărate de aici.

2. Creioane Tradiționale Carioca Baby cu formă triunghiulară, super-rezistente (2+).

Aceasta este vârsta la care putem, încet-încet, să facem trecerea de la creioanele cerate la creioane tradiționale, cu atenție însă la câteva detalii legate de ergonomie care îl vor ajuta pe cel mic să aibă o experiență plăcută cu acestea – că doar nu vrem să se enerveze și să arunce cu ele prin toată casa. Creioanele Carioca Baby din imagine au o formă triunghiulară și un corp gros, făcut din rășini sintetice, ideal pentru copiii de peste 2 ani care, totuși, încă nu au motricitatea fină dezvoltată 100%.

Ce mi-a plăcut la aceste creioane a fost rezistența minei – este foarte trainică, durabilă și poate fi apăsată cu insistență fără să se rupă, poate fi scăpată pe jos sau aruncată pe gresie fără să se ciobească (credeți-mă, cineva chiar a încercat asta, din păcate). Are un diametru de 4mm, este ușor de ascuțit și reușește să fie moale și cremoasă, chiar dacă este atât de rezistentă.

Creioanele Carioca Baby cu formă triunghiulară, super-rezistente (2+) pot fi cumpărate de aici.

3. Carioci Carioca Baby super-lavabile, cu vârf scurt și rotund (2+).

Acum că piticii voștri au peste 2 ani și nu se mai lasă intimidați cu una cu două de un număr mare de culori, puteți introduce o paletă ceva mai variată de nuanțe. Aceste pachet Carioca Baby vine cu 12 culori puternice, intense, cu cerneală non-toxică pe bază de apă (deci pot fi curățate cu ușurință de pe mobilă, haine și piele), care pot fi folosite atât pe hârtie, cât și pe planșe reutilizabile. Și acestea au acel vârf special, scurt și rotund, rezistent la apăsare, pe care le-am mai văzut la produsele Carioca destinate copiilor mici, dar și capul ventilat, anti-sufocare, care se poate dovedi extrem de important în cazul unei înghițiri accidentale. 

De ce îmi place mie acest cap rotund pe care cariocile din gama Carioca Baby îl au? Pentru că ține foarte bine cont de evoluția fiziologică a copilului din zona de vârstă 1+ / 2+, care nici nu va ține carioca în mână așa cum o facem noi, nici nu va desena cu ea așa cum noi o facem atât de nonșalant. Mâzgăliturile lui vor fi o combinație de linii trasate prea ușor și cercuri apăsate, de lovituri date foii și zgârieturi strâmbe – genul de gesturi care la o cariocă obișnuită ar putea rupe sau deteriora vârful, sau care ar putea împiedica vârful cariocii să traseze cerneala. Însă atunci când vârful este scurt, mare și rotund, carioca va lăsa urme indiferent de poziția din care cel mic o mânuiește și nu se va rupe indiferent de forța cu care acesta ”atacă” foaia de hârtie. Am văzut asta foarte clar într-o zi în care Mircea a insistat să facă ”picățele” pe vreo 10 foi, care ”picățele” erau obținute când lovea, tare și apăsat, foaia cu vârful cariocilor. E ok, cariocile au supraviețuit impecabil acestei manifestări artistice.

Cariocile Carioca Baby super-lavabile, cu vârf scurt și rotund (2+), pot fi cumpărate de pe Micostore.ro.

4. Vopsea pentru pictură cu degetele Carioca Baby Finger Paint (2+).

Acuarelele și vopseaua pentru pictură cred că merită un articol separat, dar nu aș vrea să trec de etapa de vârstă 2+ fără să menționez vopseaua pentru pictură cu degetele, care poate aduce extrem de multă bucurie celor mici, îi captivează minute în șir și le exersează creativitatea, aplecarea către artă și pasiunea pentru frumos.

Noi am experimentat tot cu gama Carioca Baby, care include de fapt borcănașe cu tempera lavabilă pentru pictat cu degetele, pentru copiii care nu pot utilza încă foarte bine pensula. Culorile sunt foarte puternice și vibrante, textura este plăcută la atingere (asemănătoare cu o budincă, după cum vedeți în clipul de mai jos), ingredientele nu sunt toxice și nu au miros, iar vopseaua are aderență foarte bună pe hârtie, carton, lemn, lut, ipsos, piatră, plastic poros sau sticlă.

Pentru că a fost făcută ca să intre direct în contact cu pielea copiior mici, vopseaua aceasta a fost testată dermatologic și este super-lavabilă – se poate curăța de pe mâini foarte rapid, cu apă simplă sau cu apă și săpun (a doua variantă este mai rapidă dacă aveți un toddler care s-a făcut albastru din cap până în picioare, credeți-mă).

Vopseaua pentru pictură cu degetele Carioca Baby Finger Paint (2+) poate fi cumpărată de aici.

Ce creioane sau carioci putem oferi copiilor de peste trei ani?

De la 3 ani în sus, o paletă uriașă de creioane și carioci poate fi oferită celor mici. Aceștia sunt mult mai îndemânatici și în general se vor descurca binișor cu o formă clasică de creion sau cariocă, vor fi de cele mai multe ori mai puțin brutali cu instrumentele de scris și, cel mai probabil, vor fi depășit deja perioada în care bagă totul în gură. 

Vă las mai jos cariocile și creioanele pe care le-am găsit pe Micostore.ro și le-am testat în ultima vreme, nu înainte de a vă recomanda să fiți mereu atenți la copii și să le oferiți ce considerați că li se potrivește nu numai vârstei lor, ci și abilităților și pasiunilor pe care fiecare le are. Cu alte cuvinte, dacă observați că aveți un copil înclinat înspre colorat și desenat, care începe să mânuiască dibaci creioanele și să coloreze atent cu cariocile, atunci puteți încerca să-i oferiți din produsele de mai jos și înainte de 3 ani. Dacă, dimpotrivă, aveți un copil poate aplecat înspre motricitate grosieră (vă salut, cățărătorilor neînfricați!), care nu au un interes foarte mare pentru desen sau migală, luați-i fix de la nivelul la care sunt și oferiți-le carioci sau creioane potrivite pentru ceea ce ei pot sa facă în mod real, nu pentru ceea ce voi considerați că ar trebui să facă la vârsta lor.

Un copil poate să aibă 4 ani și totuși să i se potrivească mai bine niște carioci pentru 2+ în acest moment al evoluției lui, iar faptul că un puști are doar 2 ani, dar este extrem de migălos și pasionat nu înseamnă că trebuie să îi refuzăm expunerea la un set pentru copii mai mari. Observați-i cu atenție și, fără judecată, fără comparații, alegeți ce considerați că li se potrivește cu adevărat.

1. Carioci Carioca Pastel. 

Iată un set absolut superb, cu 8 culori fermecătoare, ideale dacă vreți să colorați curcubee, unicorni simpatici, înghețate, baloane, norișori, flori sau alte lucruri delicate. Nuanțele sunt deosebite (extra puncte pentru turcoazul pastel și vernilul pastel, sunt superbe), iar vârful este de grosime medie, foarte potrivit pentru colorat. Și acestea vin la pachet cu niște măsuri de siguranță pentru copii – capac ventilat, cerneală non-toxică, super-lavabile. Deși sunt destinate copiilor mai mari, mi-a plăcut că au vârful blocat și că rezistă la apăsare medie (dar nu la o apăsare extrem de insistentă).

Cariocile Carioca Pastel pot fi cumpărate de aici.

2. Creioane Tempera Lavabile Carioca Temperello. 

Ok, când am deschis prima mea cutie de Temperello, am crezut că am comandat din greșeală lipici colorat, și nu creioane – asta pentru că forma de tub cu capac și sistem de utilizare prin răsucire, ca un ruj, m-a dus cu gândul mai degraba la un lipici de hârtie, și nu la un instrument pentru desen. Dar o dată ce le-am folosit pentru prima oară pe hârtie, am înțeles de ce mai multe cunoștințe mi-au povestit că pe Temperello le cumpără iar și iar: sunt fascinante și provoacă dependență.

Temperello sunt niște creioane groase cu tempera solidă, sub formă de stick, ușor de mânuit (eu i le-am lăsat și lui Mircea, care are acum 2 ani), care oferă o acoperire foarte mare și se usucă rapid. Sunt ideale pentru când cel mic vrea sa coloreze o câmpie, o mare, un cer sau orice altă suprafață întinsă, și nu vreți să folosiți acuarele sau vopsea. Temperello nu umezesc hârtia, nu o încrețesc, nu se transferă și pe partea cealaltă a hârtiei și se poate curăța bine cu apă și săpun. Textura este a unui deodorant stick cremos, culorile sunt puternice, ”scrierea” este lină, moale. Efectul pe hârtie este asemănător cu cel al unei picturi în ulei – mie mi se pare că este genul de produs care ar fi foarte apreciat și de către adulți, este super relaxant.

Creioanele Tempera Lavabile Carioca Temperello pot fi cumpărate de aici (modelul clasic, cu 6 creioane), dar există și varianta cu 12 creioane, cea cu nuanțe neon sau cea în culori metalice.

3. Carioci Carioca Acquarell.

Sunt topită după setul acesta de carioci cu vârf subțire de 3mm, de tip pensulă, cu care poți obține efecte superbe ce imită pictura. Carioca Acquarell pot fi utilizate, după cum vedeți în filmulețul de mai jos, fie simple, așa cum vin în pachet, fie pot fi înmuiate în apă, pentru o experiență asemănătoare picturii cu acuarele. Este genul de cadou pe care, dincolo de cei mici, l-aș face unui prieten adult care este pasionat de caligrafie – felul în care puteți scrie cu aceste mici bijuterii este spectaculos.

Cariocile Carioca Acquarell pot fi cumpărate de aici.

4. Carioci Carioca Super Brush.

O variantă înfrățită cu Acquarell, Carioca Super Brush au un vârf flexibil și moale, făcut din fetru, care ajută carioca să lase pe hârtie urme asemănătoare acuarelelor, fără să fie însă nevoie de apă sau alt lichid pentru înmuiere. Vârful poate lăsa dâre mai subțiri, de 1mm, sau mai groase, de 6mm, în funcție de unghiul și felul în care folosiți carioca. Din nou, iată un produs foarte fain pentru caligrafie, pentru scris felicitări sau scrisori, pentru diferitele tipuri de activități pe care le faceți cu cei mici de 1 și 8 Martie, Crăciun sau Paște. Ca la majoritatea produselor Carioca, tușul de la Super Brush este non-toxic, iar capacul este ventilat pentru a preveni sufocarea în caz de înghițire accidentală.

Cariocile Carioca Super Brush pot fi cumpărate de aici.

5. Carioci Carioca Perfume.

Iată niște carioci pe care, deși nu sunt neapărat indicate pentru vârsta lui, i le-am lăsat deja lui Mircea, pentru că am vrut să văd cum reacționează atunci când simte diversele mirosuri ale acestora – a fost un experiment foarte amuzant, iar piticul a și recunoscut câteva arome (cea de măr, cea de strugure, de căpșune și bineînțeles de banane).

Carioca Perfume sunt niște carioci clasice, cu vârf mediu și culori puternice (din aceeași gama de nuanțe precum Carioca Baby 1+ și 2+), care însă au câte o aromă aparte pentru fiecare culoare (banană, măr verde, strugure, piersică, portocală, căpșună, lemn dulce, ciocolată, mentă, anason, struguri, lavandă, vanilie). Sunt simpatice foc și deja mă gândesc la o mulțime de jocuri și activități pentru când Mircea va fi mai măricel, care să îi stimuleze simțul olfactiv.

Cariocile Carioca Perfume pot fi cumpărate de aici.

6. Carioci Carioca Magic.

De departe preferatele noastre pentru că sunt ingenioase, amuzante și oferă distracție nelimitată pentru cei mici, Carioca Magic ne vor însoți, presimt, în multe călătorii, excursii sau după-amieze ploioase în care nu putem să ieșim afară. Pachetul nostru are 9 carioci robuste, cu vârful mediu, și un Magink, o cariocă albă și ”magică”. Culoarea de pe corpul cariocii este culoarea de bază, principală, pe care o puteți folosi pe hârtie, iar culoarea de pe capacul cariocii este cea care va apărea ca prin magie dacă veți desena sau scrie ceva, pe deasupra culorii de bază, cu ajutorul cariocii Magink. Play clipului de mai jos ca să vedeți ce spectaculoase sunt!

Cariocile acestea (suficient de groase încât să poată fi mânuite și de pui mai micuți) sunt non-toxice, se curăță ușor cu apă și săpun, și oferă minute în șir de joacă captivată, atentă, și de veselie pentru cei mici. Pot spune cu mâna pe inimă că nu ne vor mai lipsi vreodată din casă.

Cariocile Carioca Magic pot fi cumpărate de aici.

7. Carioci Carioca Joy.

Iată un set de carioci pentru copiii mai măricei, foarte bune pentru trasat linii perfecte, marcat, subliniat, trasat contururi sau scheme. Vârful este subțire (are 2.6mm), așa că aceste carioci nu ar trebui folosite la desen sau umplerea contururilor de culoare, ci mai degrabă doar la trasarea acestor contururi fine și precise. Deși subțire, vârful este blocat, așa că poate rezista la presiuni medii sau lovituri nu foarte puternice – însă este totuși un produs pentru copii mai mari, care deja nu mai folosesc cariocile pe post de armă albă și pot desena fără să se lupte cu foaia și biroul.

Cariocile Carioca Joy pot fi cumpărate de aici.

***

Aș vrea să închei acest ghid al creioanelor și cariocilor pentru copii mici și mari asigurându-vă că, până la urmă, cel mai bun ghid pentru copiii voștri tot voi sunteți. Luați aceste informații ca pe niște recomandări oficiale, ca pe niște ”reguli de bună purtare”, ca pe un punct de plecare ce o să vă ajute în achizițiile voastre, dar adevărul este că piticii noștri sunt diferiți, evoluează diferit și vor avea pasiuni diferite. Poate că unii vor fi captivați de desen încă de mici, își vor exersa rapid îndemânarea și veți decide că este momentul să le oferiți carioci și creioane care în general sunt recomandate pentru copii cu un an-doi mai mari. Sau dimpotrivă, poate copilul vostru este încântat să exploreze, să construiască, să citească, să gătească, și atunci latura artistică și-o va explora mai târziu. Observați-i cu atenție, oferiți-le produse sigure și alegeți ceea ce realist li se potrivește. Explorați alături de ei, acordați-le timp, desenați și voi, colorați cu ei. Important, pentru cei mici, este timpul pe care noi suntem dispuși să-l petrecem cu ei – fără comparații, fără presiuni, fără așteptări nerealiste.

Nu uitați că încă mai este valabil cuponul meu de reducere la Micostore.ro. Cuponul se numește sunny, scris simplu, cu litere mici, și oferă 10% discount la întreg coșul de cumpărături, orice ați alege de pe site, chiar dacă produsul este deja redus sau nu. Profitați de el! ?

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Micostore.ro, un magazin online de jucării, jocuri, produse de papetărie și cărți pentru copii de unde, știți și voi, îmi fac des cumpărăturile pentru cel mic. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Foarte mult ne bucura ca ai testat fiecare produs in parte si ca l-ai prezentat. Brandul Carioca este inca prea putin cunoscut pentru cat de interesante sunt produsele lor.
    Atat gama Carioca Baby cat si cariocile pentru copii mai mari de 3 ani sunt testate dermatologic, sunt fabricate in Italia si au trecut toate testele de siguranta impuse de UE.
    Iti multumim, Catalina! si spor la cat mai multe articole interesante!

  2. Pingback: 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activități13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii - Sunny Side Up

  3. Pingback: 6 jucarii educative pentru copii mici numai bune de luat in vacanta (1-4 ani)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *