Copilul MeuLa Joacă

Ce sunt jucăriile inteligente STEM și la ce îi ajută pe copiii noștri?

Copiii noștri vor fi adulții unei lumi pline de inovație, pe care de-abia dacă putem să ne-o imaginăm. Generația noastră a trăit treptat evoluția digitală, iar Milenialii, printre care mă număr și eu, au trecut prin telefoane cu fir și rotiță, casete audio și vacanțe cu Trabantul, dar și prin cel mai recent model de iPhone, automobile cu computer de bord și electrocasnice inteligente conectate la Internet. Copiii noștri au deschis însă ochii direct într-o lume puternic digitalizată, cu tehnologie de top în jurul lor, Wi-Fi, roboți și, ce drăguț, selfie-urile pe care și le face zilele acestea Roverul Perseverance pe Marte.

Într-o lume dominată de știință și tehnică, conceptul de jucării STEM (acronim care vine de la Science, Technology, Engineering & Maths), relativ nou la nivel mondial și foarte recent explorat în România, pornește de fapt de la o idee simplă: copiii din această generație devin consumatori de tehnologie de la vârste fragede și își vor petrece toată viața de adult într-o lume complet digitalizată – însă oare cât de conștient ajung să folosească tehnologia și cât de bine reușesc să o înțeleagă? Miile de jocuri STEM care există astăzi (fie că sunt jocuri magnetice, jocuri de construit, jocuri logice sau jocuri-experiment din zona fizicii, mecanicii și chimiei) pun accent pe cercetare, experimente, pe exersarea gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor, și sădesc în cei mici curiozitatea, dorința de a găsi soluții și pasiunea pentru științe și tehnologie.

Articolul de astăzi va explica în detaliu de ce este atât de util în ziua de azi acest model educațional și expunerea copiilor la jucării și jocuri STEM, vă va învăța cum să recunoașteți o jucărie STEM și cum să o alegeți în funcție de vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului vostru. Cele patru jocuri STEM la care fac referire mai jos sunt toate de la Mara and Tom, un magazin online al cărui motto, ”Joaca deschide lumea”, mi se pare extrem de potrivit în acest context, pentru că exact asta fac jucăriile STEM pentru copiii noștri – le deschid mintea, le lărgesc orizonturile, le măresc încrederea și setea de cunoaștere. Vă invit să citiți până la final, unde o să găsiți cuponul meu de reducere la Mara and Tom și câteva gânduri pentru toți părinții care resimt presiune și stres atunci când vine vorba de importanța educației copiilor lor.

Pedagogia STEM – avem de-aface oare cu modelul educațional al viitorului?

Modelul educativ STEM se bazează pe educarea copiilor cu ajutorul a patru discipline diferite – știință, tehnologie, inginerie și matematică – și pune accent pe gândirea critică, argumentație, rezolvarea problemelor prin aplicarea soluțiilor din viața reală și felul în care știința și tehnica pot fi folosite în viața de zi cu zi. Departe de a fi o pedagogie care promovează accesul copiilor la telefoane și tablete (cum este în mod greșit percepută adeseori, din păcate), educația STEM ajută copiii să înțeleagă, prin joacă și experimente, anumite concepte abstracte. De exemplu, ei pot înțelege foarte clar cum se construiește o casă, cum se asfaltează un drum, cum funcționează un motor, cum se repară un mecanism stricat, cum merge un robot sau chiar unele principii de programare de bază – totul printr-o abordare jucăușă și distractivă.

Astfel, pedagogia STEM chiar reduce timpul petrecut de cei mici în fața ecranelor, în favoarea unei relații sănătoase pe care ei o dezvoltă cu tehnologia. Programele STEM, jocurile și jucăriile STEM îi ajută să dezvolte o gândire sănătoasă, curioasă, proactivă (iată tehnologia folosită în favoarea celor mici), în timp ce telefoanele și tabletele înmânate copiilor pentru a-i ține ocupați într-o stare pasivă nu sunt nici indicate, nici parte a modelului STEM (iată tehnologia folosită în defavoarea celor mici).

Când și de unde a apărut modelul educațional STEM?

Pedagogia STEM a apărut în Statele Unite ale Americii cam prin 2009, când Administrația Obama a anunțat campania ”Educație pentru Inovație” pentru a-i îndemna pe copii și elevi să exceleze în zona de Știință, Tehnică, Inginerie și Matematică. Motivul era, la vremea respectivă, foarte serios pentru americani: deși Statele Unite ale Americii au fost, de-a lungul timpului, lideri în aceste domenii, din ce în ce mai puțini elevi se concentrau asupra acestor materii la școală: doar 16% dintre elevii de liceu erau interesați de cariere în domeniul tehnic și al științelor, iar 57% dintre elevii care susțineau că le plac aceste subiecte ajungeau să își piardă interesul în ele până la terminarea liceului. Sună cunoscut, nu-i așa? Și eu am urmat un liceu de profil real, la o clasă de intensiv-informatică, dar pasiunea de la început mi s-a domolit pe măsură ce navigam prin sistemul educațional românesc învechit. STEM a luat naștere tocmai pentru a trezi interesul copiilor înspre această zonă atât de fascinantă și pentru a ne asigura că potențialul lor extraordinar nu se pierde pe drum din cauza unor modalități de predare prăfuite.

Cum îi ajută pe cei mici jucăriile și jocurile STEM?

1. Expunerea la jucării STEM le deschide celor mici interesul pentru matematică, fizică, chimie și informatică în mod autentic, conștient. Ei ajung să învețe de dragul învățatului.

Cea mai bună metodă de învățare este ”learning through play”, deprinderea și sedimentarea cunoștințelor prin joacă relaxată, fără presiune și stres. Jucăriile STEM le oferă celor mici noțiuni despre mecanică, construcții, echilibru, forțe, gravitație, magnetism, pe care le pot observa cu ochii lor, mânuind jucăriile respective, și astfel le pot înțelege și stăpâni mai bine. De exemplu, un astfel de set educativ magnetic Smartmax Start de la Mara and Tom, potrivit chiar și pentru copii de un an, este perfect pentru a-i învăța pe copii despre principiile magnetismului, despre construcții, gândire logică și conceptul cauză-efect. Principiul jocului este simplu: barele magnetice în culori reci au la capete magneți cu polul nord spre exterior, iar cele în culori calde au magneți cu polul sud spre exterior. Polii diferiți se atrag, cei la fel se resping, astfel că barele în culori reci se vor putea conecta mereu doar cu cele în culori calde – iar de aici, zeci de minute de încercări, experimente și bună-dispoziție pentru cei mici.

Tocmai de aceea, pedagogia STEM este genul de abordare care se folosește, în unele țări, chiar și în școlile generale și licee – iar dacă stăm să ne gândim puțin, cred că ne dăm seama că fix prezentarea aceasta a științelor prin joacă și experiment a lipsit complet generației noastre la orele de fizică, chimie și matematică. Pentru mulți dintre adulții de azi, respingerea acestor materii în timpul școlii (câți dintre noi nu au urât matematica și fizica?!) a avut drept cauză și faptul că le era imposibil să perceapă toate acele concepte științifice fără să vadă, concret, cum funcționează acestea – nu doar să citească despre ele într-un manual. Rolul educației corecte este să stimuleze plăcerea de a învăța, nu să o inhibe, și exact asta reușesc să facă jucăriile STEM.

 

2. Jucăriile STEM îi învață pe cei mici să gândească logic și să caute soluții.

Așa cum răbdarea și concentrarea celor mici se cultivă, prin expunerea loc timpurie la jocuri și activități care să îi captiveze, la fel și gândirea logică se poate exersa, asemenea unui mușchi pe care noi, adulții, îl întărim la sala de sport. Argumentarea corectă, gândirea critică și abordarea logică a problemelor nu sunt trăsături cu care ne naștem (sunt de prea puțin timp prezente pentru a putea vorbi deja de niște trăsături înnăscute ale speciei), dar ele pot fi cultivate cu ajutorul acelor jocuri care pun mintea copiilor la contribuție.

Un astfel de joc de logică este și Robot Turtles de la Think Fun, un joc de codificare pentru copii de peste 4 ani care pune bazele unor noțiuni simple de programare – da, da, ați citit corect, programare fără ecrane, în joacă. ”Robot Turtles” este simplu – în câteva secunde un copil de 4 ani poate învăța regulile, o ”tură” durează câteva minute (deci nu riscăm să-și piardă atenția sau să se plictisească), iar cei mici trebuie să își utilizeze rațiunea și să învețe din experiențele trecute pentru a programa deplasarea unei broaște țestoase pas cu pas.

3. Jucăriile STEM încurajează inovația și creativitatea.

Când spui ”știință”, spui ”creativitate” – nimic nu a fost creat pe lumea asta fără un efort suprem de imaginație din partea unui inventator care a avut un vis. Theodore von Karmen, inginer de aviație, spunea: ”Oamenii de știință descoperă lumea care deja există, dar inginerii creează o lume care nu a existat niciodată” – și cred că aceasta este, de fapt, esența pedagogiei STEM. Copiii sunt încurajați să viseze, să încerce, să construiască, să vadă dacă se poate, să creeze lumi fantastice, construcții îndrăznețe și mecanisme ingenioase. Lăsați celor mici pe mână un set colorat de Magna-Tiles sau unul dintre seturile magnetice de la Geomag, iar apoi priviți cu câtă creativitate ridică și dărâmă, ridică și dărâmă cele mai neașteptate construcții.

4. Jocurile STEM favorizează munca în echipă și cooperarea.

Deși sunt excelente și pentru joaca independentă, adevăratul potențial al acestor jucării este atins când cei mici se joacă împreună, învățând despre comunicare, respect, fair-play și cooperare. Urmărindu-l pe Mircea cum se juca cu tatăl său cu un set de piese magnetice de la Geosmart, mi-am dat seama cât de mult învață cei mici din genul acesta de interacțiuni, cum își pot aștepta rândul, cum pot planifica, face strategii și accepta sugestiile altora sau nu – pe scurt, cum pot deveni flexibili și adaptabili, ambele niște trăsături care le vor prinde bine în viitorul atât de schimbător.

5. Jucăriile STEM îi ajută pe copii să-și descopere pasiunile și le oferă avantaje pe termen lung, în special pe piața muncii.

Ne dorim să creștem copii pasionați, încrezători, fericiți, care să-și iubească profesia și să facă în viață fix ceea ce visează – dar oare la ce vor visa copiii noștri când vor fi un pic mai mari și își vor căuta o meserie? Este destul de dificil să te aștepți de la un copil să fie pasionat de inginerie, cercetare, medicină, știință, atâta timp cât el nu a fost expus la frumusețea acestor materii și atâta timp cât a avut parte doar de o învățare clasică, a profesorului care repetă plictisit informațiile din manual. Mulți elevi își pierd interesul față de aceste zone tocmai pentru că niciodată nu li s-a dat ocazia de a le explora cu adevărat. Învățarea cu ajutorul jucăriilor STEM reușește să prezinte într-o manieră relaxată, captivantă și logică elemente din toate aceste materii pe care mulți le consideră dificile, și astfel cei mici sunt mai dispuși să se îndrepte înspre astfel de zone, cu încredere și curiozitate.

Dincolo de asta, statisticile acestui an arată că 3.5 milioane de joburi în zona STEM va trebui să fie ocupate până în 2025, un număr aflat într-o continuă creștere pentru că aceste domenii au mare nevoie de specialiști – iată de ce expunerea copiilor la jucăriile STEM ar putea fi o mișcare nu doar simpatică și distractivă, dar și extrem de importantă pe termen lung.

Setul magnetic Geosphere de la Geosmart, preferatul lui Mircea

Nu exagerez când spun că de când i-am oferit acest set băiețelului meu, care la data scrierii acestui articol are 2 ani și o lună, nici n-a mai vrut să audă de altă jucărie o bună perioadă de timp – adevărul este că și noi, părinții lui, am fost ”prinși” de posibilitățile infinite oferite de acest joc și ne-am ocupat după-amiezele construind tot felul de sfere, castele, tuneluri și mecanisme care se învârteau. Setul nostru este un produs Geosmart, un brand belgian reputabil și premiat care produce astfel de seturi STEM magnetice pentru construcții și se mândrește cu sistemul lor patentat dublu de siguranță – sistem pentru care și eu am fost recunoscătoare în repetate rânduri, când Mircea a scăpat a zecea oară pe parchet sfera pe care o construise. Nimic nu s-a desprins, totul a rămas la locul lui.

Setul nostru are 31 de piese: 18 pătrate, 12 triunghiuri și un spinner – o idee genială pentru că permite conectarea de el a două pătrate și realizarea unor construcții haioase, care să se învârtă rapid. Mircea îl folosește ca să construiască, testează magnetismul ținând în mână un pătrat și observând cum magneții acestuia ”prind” restul pieselor de pe masă, învață despre echilibru și simetrie (construcțiile lui creative nu vor sta în picioare dacă nu sunt simetrice sau construite cu o bază largă mai jos), despre rezistența forțelor (când încearcă să desprindă piesele una de alta) și despre rezistența la frustrare (când își propune să construiască ceva, dar magnetismul îi unește brusc niște piese pe care el le voia separate).

Jucăria magnetică My First Totem, de la Smartmax

Caraghioșii ăștia colorați au făcut mare vâlvă pe Instagram, când i-am postat acum câteva zile, iar mamele m-au întrebat repede ce-i cu ei și ce fac. Este vorba de un set de construcție de la Smartmax, destinat copiilor cu vârste între 18 luni și 5 ani, cu piese supradimensionate, viu-colorate și foarte simpatice, care îi ajută pe cei mici să descopere magnetismul încă de la vârste mici – mie chiar îmi pare rău că nu aflasem de genul acesta de jucării când Mircea avea un an și jumătate, ar fi fost genial.

Piesele sunt amuzante foc – unele se atrag, altele se resping, în funcție de locul în care fiecare dintre ele își are polul negativ și polul pozitiv – iar jocul vine și cu 24 de carduri colorate cu diverse aranjamente ale pieselor Totemului. Dincolo de faptul că prichindeii se pot juca liber cu piesele, construind cum vor și cum se place, copiilor mai mari li se poate oferi unul dintre cartonașe și pot fi îndemnați să recreeze exact totemul din acea imagine (ca un joc de Tangram ceva mai complex). Iată așadar cum niște piese magnetice colorate îi pot învăța pe copii despre fizică, logică, atracția forțelor, dar și despre coordonarea mână-ochi, conceptul de cauză și efect, atenție și memorie.

Setul de vehicule Smartmax Play Power Mix

Iată visul oricărui mic inginer pasionat de excavatoare, camioane, remorci, basculante și betoniere. Dacă și voi, la fel ca mine, aveți acasă un băiețel sau o fetiță cărora trebuie să le cumpărați mereu DOAR haine cu mașini, utilaje și șantiere, atunci vă garantez că veți da lovitura cu acest set de vehicule de la Smartmax.

Prima impresie, atunci când desfaceți pachetul, este că puteți lejer să îl anunțați pe cel mic că vă deschideți un service auto: veți observa un amalgam de roți, remorci, scări, basculante, cabine pentru șoferi, cupe de excavator și încărcături, brațe și sisteme de tractare. Toate se pot combina între ele în fel și chip, pot fi montate ușor, magnetic sau prin clipsare, și sunt compatibile și cu alte seturi ale brandului Smartmax, deci le puteți folosi ca extensii la ce aveți deja sau puteți adăuga oricând alte seturi similare la colecție, pentru și mai multe posibilități și combinații. Puteți construi un excavator, o mașină de tractat, una de pompieri, una de curse, un buldozer, un camion, un microbuz – dar de fapt, ce vorbesc eu aici? Puteți să le dați setul pe mână copiilor și să îi lăsați să construiască fix ce vor ei – își vor pune creativitatea la bătaie ca să monteze cele mai năstrușnice mașinării. Ah, bonus points pentru sistemul de roți cu arc, care oferă mașinăriilor un boost de viteză dacă mai întâi sunt manevrate în sens invers – nu toate roțile din set îl au, dar ne-am distrat grozav cu el. 

Setul de vehicule Smartmax Play Power Mix este recomandat de la 3 ani în sus, dar mie mi s-a părut sigur pentru băiețelul meu de 2 ani și o lună, așa că i l-am lăsat pe mână – însă nu îl las nesupravegheat la joacă, ci sunt în permanență lângă el, observându-l cu atenție, chiar dacă a ieșit deja din faza în care băga totul în gură.

Jocul de construit IO Blocks Avioane și Bărci.

Ok, iată un brand despre care habar n-aveam până acum, dar despre care tatăl lui Mircea, mare înnebunit după seturile de construcție și cel mai mare fan Lego adult din această latură de galaxie a declarat: ”Aoleo, Lego are competiție!”

IO Blocks sunt niște seturi de construcție premiate, open-ended, cu piese colorate, în forme pixelate inspirate de designul digital (gândiți-vă la Tetris sau la Mario Nintendo), care se pot conecta cu ușurință una de alta pentru un infinit de combinații și proiecte – cu suficiente IO Blocks poți face orice, de la case și persoane, la insecte și dinozauri, rachete și plante și clătite. Piesele sunt făcute dintr-un plastic moale și fin la atingere, cu un finisaj special mat, se fixează ușor, dar reglabil, sunt silențioase și nu fac zgomot atunci când le prinzi una de cealaltă. Noi avem setul care, pe lângă piesele de bază IO Blocks, are și o varietate de elemente specifice avioanelor și bărcilor – aripi, elice, cabine, bare de protecție, arcuri plus un nene simpatic pe care îl puteți așeza în cabina pilotului.

Genul acesta de joc este superb atât acasă, cât și în grădinițe sau școli primare, pentru felul subtil în care îi învață pe cei mici noțiuni despre geometria 2D și 3D, despre concepte ca aria perimetrului și spațiului, despre gândirea spațială, construcții și arhitectură. Mie îmi place mult faptul că, la fel ca la Lego, din niște piese de bază posibilitățile de construcție sunt nelimitate și că poți crea fix ce ți-ai închipuit.

Împreună fără presiune și fără stres: nu doar copiii învață prin joacă, ci și părinții.

Să recunoaștem: copiii din ziua de astăzi primesc mai multe jucării decât în orice alt moment al istoriei, iar varietatea produselor de pe piață aduce de multe ori stres, neliniște și presiune pe umerii părinților. ”Montessori, Waldorf sau STEM? Jucării din plastic sau din lemn? Mă focusez pe motricitate sau pe limbaj, pe jocuri senzoriale sau pe construcții? Ce să fac ca să îl cresc cât mai frumos, să-i stimulez potențialul și să nu greșesc?” – iată doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem noi toți din momentul în care cei mici încep să se joace.

De la această neliniște a părintelui care vrea mereu tot ce este mai bun pentru copilul său au pornit și cei doi părinți din spatele brandului Mara and Tom, când au decis că vor să aducă pe piață jucării calitative, educative, care să inspire învățarea prin joacă și care să deschidă lumea și ochii copiilor noștri. ”Este ok, este în regulă să simți uneori că ești depășit, că nu ai lucrurile sub control și că nu poți să știi absolut totul despre jucăriile potrivite, educația și creșterea copilului. Toți vrem the best for our kids, este firesc, dar la fel de firesc este că nu suntem educatori de profesie. Și părinții învață, o dată cu piticii lor. De la această idee i-am inventat, anul trecut, pe Mara și Tom – doi copii isteți și veseli, care vor să-i întâmpine pe părinți cu idei, recomandări, propuneri captivante, jucării și activități educative, glume și haz de necaz”, mi-a povestit Iulia Mizgan, mama din spatele brandului ”Mara and Tom”.

Cupon de reducere la Mara and Tom

Ca să vă motivez, am pentru voi și un cupon de reducere la Mara and Tom, valabil până la sfârșitul lunii aprilie. Cuponul se numește sunny, scris simplu, cu litere mici, și oferă 10% discount la întreg coșul de cumpărături, cu excepția produselor care deja sunt reduse.

Educația STEM – copiii care se joacă astăzi devin adulții ce conduc lumea de mâine

Dacă v-am trezit interesul pentru ceea ce înseamnă pedagogia și jucăriile STEM, mă bucur enorm. Dacă v-am îmblânzit un pic amintirile neplăcute pe care le aveți din copilărie despre matematică și fizică, orele plictisitoare sau tezele aducătoare de coșmaruri – atunci mă bucur și mai mult. Ce mi se pare admirabil la aceste jocuri și la întreaga filosofie STEM este felul în care îi învață pe copiii… să învețe. Să fie curioși, cutezători, neînfricați. Să fie coerenți, isteți, de neoprit. Să aibă încredere în sine până în pânzele albe și să înțeleagă de mici că pot cuceri lumea întreagă atunci când vor fi mari. Să cerceteze, nu să creadă. Și să se joace fericiți într-un mediu cald, care pregătește, prin experimentele ghidușe și simpatice de astăzi, adulții care mâine vor duce lumea aceasta într-un loc mai bun.

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu MaraandTom.ro, un magazin online de jucării și jocuri care mi-a fost recomandat de mai multe mame din comunitatea de pe Instagram, și unde am descoperit cu drag o mulțime de produse istețe și calitative. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: Hai la joaca afara! Ce au de castigat copiii daca iesim cat mai des in natura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *