CărțiCopilul Meu

Cum am ajuns să citesc mai mult și mai des de când am doi copii, față de când aveam un copil sau chiar niciun copil?

Pentru că da, mirosul de carte nouă și cerneală proaspătă este mi-nu-nat, dar când îți dai seama că n-ai mai pus mâna pe un volum de peste jumătate de an, lași deoparte obsesia pentru cărți tipărite și rafturi ordonate ca pe Pinterest, treci pe digital și în 2 minute te bucuri de o bibliotecă întreagă cu peste 10.000 de titluri… chiar în telefonul tău mobil. Click-click, Tap-tap și citești!

O să vă fac o mărturisire de care mi-e un pic rușine, având în vedere că toată viața mea profesională se învârte în jurul scrisului pentru voi: ultima carte pe care am citit-o a fost cândva prin luna ianuarie a acestui an. Undeva între întoarcerea la birou după CCC și viața cu un toddler energic de trei ani și jumătate, între gestionarea unei sarcini cu risc și a vieții de zi cu zi într-o familie fără bone și fără o armată de bunici gata mereu să intervină, cărțile n-au trecut pe locul 2, ohhh ce bine ar fi fost, ci undeva pe locul 22.

Apoi am descoperit aplicația Voxa, adică o nouă bibliotecă digitală care oferă acces nelimitat la peste 1000 de audiobooks și 8000 de ebooks în limba română, în schimbul unui abonament lunar la un preț cât se poate de decent, și cititul a intrat din nou, cu mare ușurintă, printre activitățile mele de zi cu zi, pentru că accesul la cărți bune (și MULTE!) și la timpul disponibil pentru citit a devenit, brusc, mult mai realist și realizabil.

În articolul de astăzi vă explic cum m-a ajutat o aplicație simplă să aduc din nou lectura în viața mea de mamă ocupată până peste urechi (și proaspătă lăuză pentru un nou-născut care a venit pe lume în iunie) și cum puteți și voi să o descărcați, să vă faceți cont și să vă apucați de citit cartea aceea pe care voiați de atâta timp să o aveți în mâini – totul în mai puțin de două minute. Da, da, da, în maxim două minute puteți deja să fiți complet absorbiți de lectură!

Bonus, la final de articol vă dau și un cod care vă oferă 30% reducere pentru primele 3 luni în Voxa și vă învăț cum să îl activați atunci când vă creați un cont nou.

 

De ce citesc părinții din ce în ce mai puțin?

Dacă sunteți de ceva vreme aici pe blog, atunci mă cunoașteți: sunt jurnalist, autor și creator de conținut pe zona de parenting și dezvoltarea copiilor, așa că exista o vreme (cândva prin Cretacic aș spune) în care cărțile făceau parte inerentă din viața mea. Însă, din motivele pe care le-am tot avut în ultimii ani ca să NU citesc, vă pot enumera următoarele:

  • N-am avut vreme, oameni buni, vreme efectiv să merg în librării și să îmi aleg cărți, sau vreme să comand cărți online, pentru că, deh, sunt mamă și muncesc și asta aparent îmi înghite tot timpul.
  • Dacă totuși reușeam să aduc niște cărți noi în casă, acestea ajungeau să îmbătrânească pe noptieră (sau, mai rău, în coletul de la curier, îmi cer scuze, Elena Ferrante, pentru cele două luni pe care ți le-ai petrecut pe hol), pentru că n-am avut când să fac loc cititului în programul nostru și așa încărcat până la refuz cu muncă, treburi de prin casă, gătit, call-uri, deadline-uri, contabilitate, joacă și ieșit afară cu băiețelul, adică știți voi, viață de părinte.

  • Cărțile foșnesc, mama lor de cărți – și aici poate cei care nu sunt încă părinți nu o să mă înțeleagă, dar mamele care sunt perne umane în primii ani de viață pentru câte un bebeluș sau un toddler care ziua doarme DOAR pe carne de om știu foarte bine la ce mă refer. După ce ai adormit cu vai și amar un băiețel care declară pe un ton poruncitor ”Eu nu vreau să mai dorm NICIODATĂ de prânz, niciodată, ai înțeles?!” parcă nu-ți vine să riști bunătate de somnic și să-l trezești cu foșnitul paginilor tale.

 

  • Cărțile sunt, uneori, prea departe – și aici, iarăși, mamele care ajung să fie ostaticele copiilor adormiți pe ele mă vor înțelege: pur și simplu nu riști o trezire prea grabnică din somnul salvator fiindcă că ai încercat să te întinzi ca un acrobat la circ pentru a-ți pescui cartea pe care ai uitat-o pe comodă înainte de a adormi copilul.
  • Când ai un nou-născut care este în etapa aceea în care doar mănâncă și doarme și mănâncă și doarme și pe toate le face DE PE TINE, să gestionezi și o carte în acest peisaj devine o provocare demnă de Houdini (am încercat eu cu ”Sapiens: scurtă istorie a omenirii”, deci ceva și mare, și gros, și cartonat, și n-a fost o idee genială, îmi era greu să țin cu o mână copilul, cu alta cartea deschisă, să dau paginile în timp ce el rămânea mufat la sân, să tot schimb poziția cărții o dată cu poziția pernei de alăptat – un mare ”Nu” din partea mea, domnule Yuval Harari.

Ce este mai exact Voxa, noua bibliotecă digitală cu peste 10.000 de titluri în limba română?

Voxa este un serviciu asemănător celor de streaming cu filme și seriale, numai că în loc să faceți binging la Netflix și să revedeți a cincea oară ”Stranger Things” și ”The Outlander”, puteți să faceți binging de cărți și să alegeți din cea mai mare bibliotecă electronică de titluri în limba română (peste 1.000 de audiobooks și 8.000 de ebooks). Cu alte cuvinte, aveți libertate completă la citit. Puteți să citiți oriunde ați fi, iar dacă nu sunteți blocați pe Canapeaua de Alăptare ca mine, puteți să vă bucurați de Voxa în mașină, în metrou, la sală, pe stradă, când faceți jogging, când faceți curățenie sau când stați la o coadă uriașă pe undeva (eu am pățit-o recent la DGAS, tare bine mi-a prins să am Voxa în căști în timp ce pierdeam timpul la ghișeul Bebe de București).

Abonarea este foarte simplă și o puteți bifa în sub 2 minute, vă puteți loga folosind contul de Facebook, de Google sau adresa voastră de mail și aveți parte de un trial version de 7 zile în care puteți experimenta Voxa complet gratuit, no strings attached – dacă nu vă place, renunțați la cont înainte ca aceste 7 zile să expire, însă după ce o să vedeți ce comod este să aveți propria bibliotecă uriașă fix pe telefonul sau tableta voastră, ohhh, vă spun eu că nu o să vreți să renunțați la Voxa chiar așa de ușor.

De asemena, mergeți până la finalul articolului, pentru că vă dau și un cod care vă oferă 30% reducere pentru primele 3 luni în Voxa și vă învăț cum să îl activați atunci când vă creați un cont nou.

Ce găsim în aplicația Voxa?

Toate titlurile voastre preferate, pe care nu apucaserăți încă să le citiți sau pe care voiați musai să le recitiți. Eu am fost foarte plăcut impresionată de lista lor de cărți (și audiobooks, și ebooks), și deja mi-am salvat o parte din ele în Biblioteca Voxa, ca să le iau la citit pe rând. Deocamdată am reușit să termin, în sfârșit, Tetralogia Napolitană de Elena Ferrante (citisem primele două volume acum niște ani și nu apucasem să ajung și la ultimele două, bine că am reușit acum, de când am doi copii), am terminat și Fiica ascunsă, de aceeași autoare (văzusem ecranizarea de pe HBO Go și de mult timp era pe lista mea), m-am apucat în sfârșit de Sapiens, pe care nu reușisem să îl dovedesc când era Mircea bebeluș, și bonus, am început și un guilty pleasure, adică seria de cărți Bridgerton de Julia Quinn (hei, nu mă judecați, am zis ”guilty pleasure”, nu lucrare de doctorat).

Pe Voxa mai găsim și audiobooks sau ebooks cu rezumate ale unor cărți bestsellers (mi se pare o idee foarte bună asta cu rezumatul, puteți să treceți prin ele ca să vedeți dacă chiar vreți să investiți timp în cartea propriu-zisă sau nu), iar în curând vor avea și meditații Mindfulness ghidate în limba română și un catalog de peste 30.000 de titluri în limba engleză.

Ca alternativă la ecrane, Voxa oferă și o colecție generoasă de titluri pentru copii – am găsit colecția Disney (în exclusivitate, în lectura Stelei Popescu), o serie de povești de noapte bună, Povești Nemuritoare (poveștile lui Petre Ispirescu, Micul Prinț, Vărjitorul din Oz, Fram ursul polar, Aventurile lui Tom Sawyer sau Amintirile din Copilărie ale lui Ion Creangă). Noi aveam în plan de multă vreme să includem audiobook-urile pentru copii în rutina lui Mircea (planul este ca atunci când renunță la somnul de prânz, să îl rugăm să înlocuiască somnul cu o oră de Quiet Time în care ascultă un audiobook, ca să nu îl lăsăm la ecrane în perioada aceea), așa că vă țin la curent despre cum funcționează planul nostru.

Cum folosim aplicația Voxa?

Foarte, foarte simplu. Voxa poate fi folosită de pe telefonul mobil sau tabletă și are o interfață foarte prietenoasă, asemănătoare Netflix-ului. Puteți alege între Audiobooks sau Ebooks, sau puteți căuta în funcție de categorii (Literatură, Copii, Dezvoltare Personală, Fantasy și SF, Divertisment și Relaxare, Artă, Atlase și Colecții, Business, Rezumate, Romance etc). Ca să îmi ușurez căutările, eu trec toate tilurile pe care vreau să le citesc sau ascult în Biblioteca mea Voxa – în felul acesta pot vedea, de-a lungul timpului, cărțile pe care le-am citit până acum în app. Bine de știut: Ebook-urile din Voxa nu sunt compatibile cu Kindle. Ele se pot citi doar în readerul aplicației.

Voxa sau Audible?

Una dintre cele mai mari diferențe dintre Voxa și Audible  este catalogul de titluri în limba română. Pe Voxa avem peste 10.000 de titluri în limba română, în timp ce numărul de audiobooks în română de pe Audible sunt mult mai puține. O altă diferență este modelul de business. Voxa nu se folosește de un sistem de credite, ci lucrează în baza unei subscripții lunare, deci plătești odată (48 de lei pe lună, dar chiar mai puțin cu reducerea mea de mai jos) și apoi citești sau asculți cât vrei. 

Săptămâna trecută, cei de la Voxa chiar au lansat un feature foarte util: dacă nu sunteți convinși că vi se potrivesc audiobook-urile și ați vrea să testați un pic terenul, cei de la Voxa vă oferă 15 titluri gratuite pe care le puteți asculta doar dacă aveți un cont la ei, fără să fie nevoie de abonament.

Cod de reducere pe Voxa!

După cum vă povesteam mai sus, aveți reducere la subscripția lunară, pentru că i-am rugat pe cei de la Voxa să activeze un cupon SUNNY, care vă oferă 30% reducere pentru primele 3 luni în Voxa. Ca să îl activați, trebuie să:

  1. Intrați din browser pe Voxa și vă creați cont gratuit
  2. Activați abonamentul și alegeți plata cu cardul. Adăugați codul SUNNY pentru a beneficia de reducere.
  3. Descărcați aplicația Voxa din App Store sau Google Play.

În loc de încheiere, mai fac o mărturisire rușinoasă. Poate unele dintre voi își amintesc de rubrica mea de pe Instagram, #PaginaDeParenting, în care vă arătam zilnic ce mai descopeream prin cărțile despre creșterea copiilor pe care le citeam? Motivul pentru care n-a mai apărut de mult o #PaginaDeParenting pe cont este că… n-am mai apucat să citesc nici măcar o pagină de parenting, pur și simplu nu am găsit timpul acela în care să iau efectiv o carte în mână și să citesc din ea măcar o amărâtă de pagină. De aici cred că vine și încântarea mea în fața unei astfel de aplicații: practic, cu abonamentul Voxa tot ce trebuie să mă asigur este că am prin preajmă o pereche de căști – și gata. Oricând pot asculta un audiobook sau pot alege să citesc un e-book direct de pe telefon sau tabletă, fără să mă gândesc la cât am citit deja, la ce credite mai am sau dacă trebuie să plătesc ceva extra. 

Așa că biblioteca mea de Pinterest, cu toate cărțile aranjate perfect, plină de titluri noi-nouțe gata să fie devorate poate să mai aștepte – nu-i vremea ei chiar acum. Cel puțin deocamdată îmi este mult mai simplu să ”devorez” cealaltă bibliotecă – cea online, aflată la un click distanță, în aplicația Voxa.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Bună ziua, Codul de reducere Voxa este încă valabil?
    Va mulțumesc frumos!
    Zi faină !

  2. Pingback: 8 reguli ale iubirii - editia pentru cuplurile cu unul sau mai multi copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *