La Joacă

Scoate Omizile! Motricitate fină, precizie și coordonare pentru toddleri mici și mari (1-4 ani)

Iată o activitate super simpatică și amuzantă pentru toddleri, captivantă (Mircul nu prea m-a mai băgat în seamă aproape jumătate de oră pentru că era prea fascinat de sârma plușată și mai ales de cartonul de ouă, deci hey, bonus points pentru omizi) și nu în ultimul rând, un bun prilej pentru ca ei să-și exerseze îndemânarea și coordonarea ochi-mână. În plus, este o ideală pentru dezvoltarea musculaturii mâinilor și degetelor. ”Scoate Omizile” este un joculeț pe care îl puteți pregăti rapid, în câteva minute, dacă aveți prin casă un carton de ouă, niște sârmă plușată colorată și un clește pentru grătar.

Pe scurt, ca să vă jucați ”Scoate Omizile” trebuie să înfigeți niște bucăți îndoite de sârmă plușată în cartonul de ouă, astfel încât să formeze ”bucle” sau semicercuri. Apoi înmânați toddlerului din dotare un clește de grătar (sau un clește/pensetă pentru copii, am văzut în mai multe magazine seturi de activități pentru copii cu astfel de ”unelte”) și îndemnați-l să apuce și apoi să extragă ”omizile” din cartonul de ouă. Vă avertizez că s-ar putea ca voi să vă distrați la fel de mult, sau chiar mai tare decât toddlerii voștri cu activitatea asta, pe mine m-a prins bine de tot.

Vă arăt mai jos cum să construiți un joc ”Scoate Omizile”:

☑️ Activitatea asta este foarte bună pentru dezvoltarea motricității fine, pentru un toddler mic simplu nu-i să mânuiască un astfel de clește și să apuce cu precizie ”omida”. Își va exersa dexteritatea, felul în care își mișcă degetele, felul în care apucă, strânge, pune presiune pe clește. Toddlerii mici, de aproximativ un an, ar putea să nu reușească să manevreze cleștele – nu e nicio problemă, puteți încerca și mai târziu, va fi la fel de amuzant pentru ei să extragă ”omizile” cu mâna liberă. Mircea de exemplu încă nu se descurcă grozav cu cleștele, mai are nevoie de exercițiu și coordonare, așa că alterna, și când obosea să se chinuie cu cleștele le trăgea repede cu mâna.

☑️ De asemenea, este un joc care îi dezvoltă celui mic coordonarea mână-ochi (sau mai bine zis mâini-ochi, pentru că toddlerul își va da seama curând că ideal este să țină cutia cu o mână, în timp ce mânuiește cleștele cu altă mână). În plus, este o activitate ideală pentru dezvoltarea musculaturii mâinilor și degetelor.

☑️ Puteți profita de jocul acesta ca să exersați împreună culorile, dacă ați folosit sârmă plușată variat colorată.

☑️ Nu e amuzant doar să scoți omizile, ci să le și pui la loc – cel puțin lui Mircea parcă îi plăcea mai mult să le înfigă decât să le scoată.

☑️ Eu am folosit un clește simplu, de la Ikea, din plastic (nu e nici foarte mare, nici foarte greu), dar mi-au picat de mult timp ochii pe setul acesta de ustensile pentru experimente de la Edu Class, așa că probabil o să îl includ în bugetul de jucării și cărți de luna viitoare.

 

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește să facă ce își propune și începe să se frustreze. Nu îl lăsați să bage în gură sârmă plușată – eu nu îl las pe Mircea deloc pentru că mi se pare că se poate îneca cu ea sau că poate desprinde bucăți mici din sârmă.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Mâine pun și imaginile cu Mircea și ”omizile”, așa că tune in. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?
Tag-uri:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *