La Joacă

#BabyQuest: ”Smulge cârligele!” – joacă amuzantă pentru motricitate fină și grosieră (8-18 luni)

N-am mai postat demult o idee de joacă simpatică aici pe blog, și asta pentru că în ultima vreme aproape fiecare strop de timp liber (aka când doarme Pepenache) se duce înspre pregătirile pe care le facem ca să lansăm primul nostru Ebook, ”Let’s Play, Baby!”, despre care de-abia aștept să vă povestesc mai multe, pentru că mai am puțin și leșin de emoție dacă țin totul doar pentru mine. Pe de altă parte, și Mircea a intrat într-o fază în care în majoritatea timpului explorează TOATĂ casa alături de loyal sidekick-ul său Sansa (nume de cod ”Babii”), stă mult pe afară, pe la tata la curte, și îmi umple buzunarele de cireșe, frunzulițe și bețigașe, sau mai nou vrea deseori să îi ”citim”, mă rog, adică să îi descriem comic și teatral imaginile din cărțile lui preferate.

Dar am descoperit recent un joculeț foarte amuzant (mai ales pentru părinți, lol, o să ardem toți în Iad!), care l-a ținut ocupat și concentrat și pe care ar fi fost mișto să îl pun în practică mai demult, pe când avea Mircea vreo 8-9 luni, pentru că l-ar fi ajutat să își dezvolte felul în care apucă obiecte, strângerea degetelor, controlul mâinilor și coordonarea. Pe scurt, am prins o mulțime de cârlige de hainele copilului și l-am invitat să și le dea jos singur. Hint: nu toate erau puse foaaaaaarte la îndemână, adică mna, după bunul obicei al casei, am ”chinuit” nițel copilul, all in the name of good clean fun! Hai să vă arăt care-i faza cu ”Smulge cârligele”!

 

Aveți nevoie de:

  • Câteva cârlige simpatice – deşi, din experiență, copiilor le plac foarte mult şi cele simple, din lemn. Important este să fie întregi, să nu se rupă, să nu sară bucăți mici din ele și să fie sigure pentru cei mici.

Cum se procedează:

  • Păi nu-i mare filosofie! Prindeți cârligele de hainele bebeluşului sau toddlerului şi îndemnați-l să le dea jos. De fapt, cu siguranță nu va trebui să-l îndemnați prea mult, singur o să vrea să le înhațe! Lăudați-l când dă jos un cârlig, ajutați-l dacă este mai mic și pare că are nevoie de o mână de ajutor, apoi când reușește să smulgă toate cârligele, luați-o de la capăt. Noi ne-am distrat tare!

☑️ Joaca asta, dincolo de faptul că e tare amuzantă (în special pentru noi, adulții, eu m-am prăpădit de râs urmărindu-l pe Pepenache cum încerca să-și smulgă cârligele), ajută mult la motricitatea fină și grosieră (mai ales dacă prindeți cârligele și în locuri mai greu accesibile, de exemplu un pic spre spate sau prinse de câte o mânecă, să nu îi fie celui mic chiar la îndemână), la coordonarea ochi-mână, la pincer grip și la conceptul de cauză-efect (”ahaaa, deci dacă trag de cârlig mi se desprinde de bluză și mami râde în hohote ca o ciudată”).

☑️ De asemenea, e un quest bun pentru cei mici și un exercițiu eficient pentru conceptul de ”problem solving””ok, cum fac să dau jos cleștii ăștia de pe mine, de ce sunt prinși așa de bine, ce se întâmplă dacă trag de ei, oare pot să îi pun la loc?”.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze.

❗ Eu nu îl las pe Mircea să ronțăie cârligele, îi spun frumos și calm că nu e voie să îi bage în gură, pentru că se poate îneca cu bucățile mici – e o placă pe care o aude des, asta cu ”te poți îneca cu bucățile mici”, între timp a început să înțeleagă și de cele mai multe ori renunță rapid la idee.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Mâine pun și imaginile cu Mircea și cârligele lui, așa că tune in. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?
Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: 13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii13 produse de Art & Craft care nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru activitățile alături de copii - Sunny Side Up

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *