După NaștereMom Enough

7 cărți de parenting esențiale pentru proaspeții părinți

”Eu nu-mi cresc copilul din cărți!”

”Nu înțeleg de ce avem nevoie de atâtea cărți de parenting, uite, ai noștri nu au avut așa ceva și am ieșit foarte bine, nu?”

”Și tu cum procedezi, când Mircea urlă te oprești, iei cartea de parenting și vezi repede ce scrie că ar trebui să faci?”

”Cărțile de parenting sunt pentru mamele perfecte de pe Instagram!”

Le-am auzit pe toate de când am început să citesc cărți de parenting și sunt sigură că și voi la fel. Pe undeva am impresia că un părinte care citește cărți de parenting, se documentează, caută cele mai recente studii și cercetări în domeniul educației și psihologiei copilului, se informează, este de multe ori privit cu ironie și chiar luat la bășcălie (”bunica a crescut 15 copii și nu i-au mai trebuit cărți de parenting, mă lași?”). Dar adevărul este că, dacă privim onest în adâncul nostru și descâlcim cu sinceritate amintirile din propria copilărie, ne vom da seama că aproape fiecare dintre noi duce cu el un bagaj greu de frustrări, furie, resentimente, singurătate, rușine și o senzație de multe ori acută de ne-iubire din acele vremuri. Iar relațiile disfuncționale dintre părinți și copii, înăbușite de multe ori și parcate sub preș, încep să clocotească cu furie în momentul în care copilul crește, devine adult și la rândul său părinte.

Am citit atâtea cărți de parenting pentru că, o dată ce am acceptat că părinții mei au greșit și că nu au știut mai mult, la vremea respectivă, am simțit că este responsabilitatea mea să nu trimit mai departe înspre copiii mei toate aceste greșeli. Ci, dimpotrivă, să le recunosc, să le internalizez, să descopăr onest cum m-au influențat, să învăț să gestionez viața alături de ele și, mai departe, să recunosc când sunt pe cale să le transmit la rândul meu lui Mircea. Cărțile de parenting, dacă vreți, mi-au oferit uneltele cu ajutorul cărora am putut să încep să-mi sondez propriul trecut, pentru a-l lăsa acolo unde este, în spate, și pentru a nu-l aduce în prezent, unde este Mircea.

Vă las aici cele 7 cărți de parenting care mie mi se par esențiale când vine vorba de creșterea copilului cu blândețe și respect, de impunerea de limite, de propriii noștri monștri ai trecutului și gestionarea lor, de stadiile firești de dezvoltare ale copiilor și de conflictele care cu siguranță vor apărea în relația cu cei mici.

1. ”Nu există copii răi”, de Janet Lansbury.

Am citit cartea aceasta pe când Mircea era bebeluș și avea 9 luni, apoi am simțit nevoia să o mai citesc odată, cu ochii unui părinte de toddler care, bineînțeles, a început să aibă crize de furie și episoade de plâns cu nervi și necăjeală. Și la fel vă sfătuiesc și pe voi să faceți, să o citiți poate în sarcină, când aveți mintea clară și odihnită, pentru a intra în contact cu principiile educației cu blândețe, fără pedepse sau recompense, dar apoi să o aprofundați când copilul vostru împlinește un an, un an și un pic și începe să vi se împotrivească, să plângă, să vă sfideze, să vă lovească sau muște. O să vedeți că dacă o citiți înainte de copii, o să vă gândiți poate cu un pic de superioritate ”Hei, dar copilul meu nu o să facă niciodată asta!…” iar apoi, dacă o citiți când aveți în casă un toddler, o să vă recalculați puțin atitudinea. E ok, fiți blânzi cu voi, este firesc normal, cred că fiecare persoană a gândit ”Eu niciodată nu o să…”, de cel puțin 37 de ori, pe vremea când nu avea copii.

În ”Nu există copii răi”, Janet Lansbury, care este scriitor și trainer RIE pentru părinți din 1994, explică foarte clar mecanismele din spatele acelor comportamente ale copiilor care îi stresează, enervează sau înnebunesc cel mai adesea pe părinți: refuzul de a asculta de o rugăminte a părinților, lovitul, mușcatul, aruncatul cu lucruri sau cu mâncare, moirlăitul, sfidarea, tantrumurile, crizele de nervi. Pornind de la ideea că toate aceste comportamente fac parte din etapele naturale, firești ale dezvoltării copiilor, Janet Lansbury oferă niște sfaturi foarte pertinente despre ce putem face noi, ca părinți, pentru a gestiona această perioadă tumultuoasă din viața copiilor, cu respect, blândețe, dar cu limite ferme. Pentru mine funcționează foarte bine explicațiile raționale, așa că mi-a fost mult mai ușor să accept ce se întâmplă cu Mircea o dată ce am înțeles mecanismul acestui tip de comportamente.

Cartea a fost publicată de Editura Univers, o găsiți aici.

2. ”Nu există părinte perfect”, de Isabelle Filliozat.

Aceasta este cartea care, după ce am citit-o în 2-3 zile, în timp ce îl plimbam pe Mircea prin parc (el dormea în cărucior, eu citeam ținând cartea rezemată de mânerul căruțului, din mers), m-a făcut să înțeleg că am nevoie să încep urgent terapia. Așa că prima programare la terapeut am făcut-o tot în timpul plimbărilor cu căruțul, cu cartea în mâna stângă și telefonul în mâna dreaptă.

Isabelle Filliozat, care este psihoterapeut și scriitor care promovează ideea de parenting pozitiv, pornește de la două idei de bază în această carte: 1. Un copil nu este obraznic pentru că așa vrea el, pentru că așa i s-a pus pata și pentru că este un mic manipulator ca vrea să-și supună și controleze părinții. Și 2. Că noi, adulții, ascundem undeva în subconștient un bagaj foarte greu de răni vechi, reprimate, un munte de regrete, rușine și supărare, care ies la suprafață pe neașteptate atunci când devenim părinți. Tot ceea ce am trăit în copilărie – toate rănile, certurile, nedreptatea, suferințele, traumele – și pe care în mod convenabil le-am ascuns sub preș pe măsură ce am crescut, luându-ne cu viața și treburile de adult, toate acestea răbufnesc o dată ce la rândul nostru dăm viață – și răbufnesc tare, dureros și asurzitor, răscolindu-ne și umplându-ne de regrete și furie. E nevoie de multă introspecție, mult lucru cu sinele și multă analiză blândă ca să ne dăm seama că, de fapt, nu copilul este cel care ne enervează prin comportamentul lui, ci noi înșine avem în sine o sursă mare și pulsantă de enervare, care niciodată nu a fost alinată, pansată, tratată. O dată ce reparăm în noi ce este de reparat, relația pe care o avem cu ai noștri copii nu va avea decât de câștigat, pentru că ne vom da seama de ce ne enervăm, de ce țipăm, de ce certăm copiii, de ce îi jignim sau de ce îi lovim.

Cartea a fost publicată de Editura Univers, o găsiți aici.

3. ”Părinți liniștiți, copii fericiți”, de Laura Markham.

Ok, cartea asta mi-a plăcut foarte mult pentru că a făcut apel la tocilara din mine prin felul în care este scrisă. Dr. Laura Markham, fondator al ahaparenting.com şi doctor în psihologie clinică, ridică o întrebare foarte puternică: Dacă toți părinții își iubesc copiii, atunci de ce ne este atât de greu să îi creștem? – și răspunde la această întrebare pornind de la cele mai recente cercetări din zona dezvoltării creierului uman şi experienţa sa clinică cu părinţii. Citind cartea, eu am început să îmi înțeleg mai bine propriile emoții, din ce răni vin și cum mi le pot gestiona (toată perioada de când Mircea a avut cam 8 luni și până acum, recent, asta am făcut, am sondat trecutul ca să înțeleg de unde venea tot ce simțeam) – pentru ca apoi, cu temele făcute, să pot trece prin momentele tensionate ale puștiului cu blândețe, cu empatie și cu gândul că este treaba mea, ca părinte, să îl ajut să își controleze comportamentul.

De un real ajutor sunt exemplele din carte – dacă sunteți tocilari ca mine clar funcționați pe ideea de exemple clare, soluții pentru fiecare tip de problemă, eventual și fraze  pe care să le memorați și să le folosiți la momentul potrivit. Pentru că da, eu sunt prima care recunoaște, nu vreau să mă prindă tantrumul nepregătită, nu vreau să mă regăsesc într-un moment în care să nu știu prea bine ce să spun. Așa că învăț pe dinafară exprimări pe care eu nu le-am auzit niciodată în copilărie și care, așadar, nu îmi vin firesc, pentru ca repetându-le, la un moment dat, să îmi intre în natural, în normalitate. Cred că ar trebui să acceptăm, majoritatea dintre noi, că exprimare blândă, caldă și respectuoasă nu a făcut pare din stilul educațional al multora dintre părinții noștri, prin urmare noi nu putem automat ști cum să transmitem mai departe ceva ce la rândul nostru nu am primit. Tocmai de aceea cartea aceasta poate să vă ajute să vă gestionați propriile emoții, pentru a reacționa cu empatie la emoțiile celor mici. “Părinţii trebuie să-şi gestioneze propriile emoţii, iar în acest fel îi învaţă pe cei mici să facă acelaşi lucru”, povestește Dr. Laura Markham. ”Consecinţa? O relaţie mai bună cu copiii, depăşirea momentelor dificile fără ca relaţia părinte-copil să fie afectată, copiii care se vor simţi ascultaţi şi acceptaţi. Un copil care se simte astfel va fi mult mai dornic să coopereze, din proprie voinţă. Totul începe prin a te înţelege pe tine însuţi, a conştientiza cum funcţionează emoţiile, a cere ajutor pentru a-ţi rezolva problemele vechi, a învăţa să te opreşti înainte de a acţiona! Cheia succesului fiind dorinţa de schimbare.” (Sursa citatului).

Găsiți cartea pe Libris, aici.

4. ”Parenting necondiționat”, de Alfie Kohn.

Recunosc, până să citesc cartea aceasta aveam o idee foarte greșită despre ce înseamnă parentingul necondiționat, probabil și pentru că am multe cunoștințe care sunt părinți și care, când i-am intrebat care-i faza cu acest termen, mi-au spus destul de puțin impresionați că înseamnă să-l lași pe cel mic să facă ce vrea, fără nicio limită, ca să nu ne supere. Mi s-a părut de atunci că atitudinea asta este una foarte greșită, totuși am citit cartea pe când eram gravidă. Și am înțeles că, de fapt, oamenii din jurul meu care îmi spuseseră că parentingul necondiționat înseamnă să lași copilul să facă ce vrea nu înțeleseseră NIMIC din acest concept lansat de Alfie Kohn.

Multe cărți de parenting și ghiduri pentru părinți pornesc de la întrebarea ”Cum îi convingem pe copii să fie ascultători, să fie maleabil, să asculte ce le spunem și să facă ce îi rugăm?”. Alfie Kohn, un specialist în educație recunoscut la nivel internațional, schimbă perspectiva cu această carte a lui și ridică întrebarea, mai realistă: ”De ce au nevoie, mai exact, copiii, și cum putem noi să le satisfacem acele nevoi?” și oferă o serie de sfaturi despre cum putem face echipă cu cei mici, cum putem acționa laolaltă cu ei, în loc să acționăm asupra lor. Echipă empatică, nu autoritate bățoasă. Cartea (care vine la pachet cu o mulțime de cercetări științifice și studii în domeniu, deci este science-based), susține că una dintre nevoile de bază ale copiilor este cea de iubire necondiționată – gândul cert că va fi iubit, înțeles și apreciat chiar dacă o dă în bară, chiar dacă greșește, chiar dacă încalcă regulile.

În atelierele pentru părinți pe care le conduce, lui Alfie Kohn îi place să înceapă cu întrebarea: ”Care sunt obiectivele pe termen lung pe care le aveți pentru copiii voștri? Ce cuvânt sau frază vă vine în minte pentru a descrie cum vă doriți să evolueze? Cum ați vrea să fie ca adulți?” Invariabil, majoritatea părinților vor spune că își doresc să aibă copii fericiți, echilibrați, independenți, împliniți, productivi, descurcăreți, responsabili, iubitori, curioși, încrezători. ”Interesant la enumerarea adjectivelor de mai sus… este faptul că ne provoacă să reflectăm dacă ceea ce facem este în concordanță cu ceea ce ne dorim cu adevărat. Are comportamentul meu zilnic menirea să îi ajute pe copiii mei să evolueze așa cum mi-aș dori? Oare ceea ce tocmai i-am spus la supermarket îl va ajuta câtuși de puțin să devină un om fericit, echilibrat, împlinit, independent și așa mai departe, sau este posibil ca modul în care tind să gestionez astfel de situații să facă acele obiective mai puțin realizabile? Dacă lucrurile stau așa, ce ar trebui să fac?” (citat chiar din carte, paginile 6-7).

Am găsit cartea tot pe Libris, aici. 

5. ”Crescându-l pe Cain”, de Michael Thompson și Dan Kindlon.

 

Michael Thompson este un terapeut specializat în psihologia băieților. Nu a copiilor în general, ci a băieților, în special – așa că, mame de băieți, cartea aceasta este pentru voi. Deși în ziua de azi ne batem cu pumnul în piept că femeile și bărbații ar trebui să fie egali (ceea ce e fals, egali nu suntem, dar ar trebui să avem drepturi egale), adevărul este că noi adulții suntem încă marcați de educația pe care am primit-o, de părerile preconcepute peste care am dat în copilărie și de stereotipurile de gen cu care am crescut. Bărbații de azi, tații de azi, sunt băieții mici cărora ieri li s-a spus ”Nu mai plânge, băieții mari nu plâng!”, ”Nu îți arăta sentimentele, numai fetele fac asta!”, ”Te-a lovit colegul? Păi și nu ai dat înapoi?” – este nevoie de un mare control și multă introspecție pentru ca ei să nu trimită mai departe toate aceste mesaje, inconștient, copiilor lor. Cartea oferă câteva soluții realiste pentru creșterea și educarea băieților și explică cu multă înțelepciune de ce mulți dintre ei sunt uneori, la maturitate, agresivi, teribiliști, de ce par dezinteresați sau lipsiți de empatie.

Cartea a fost publicată de Editura Herald, o găsiți aici, sau pe Libris.

6. „Educația Montessori pentru copiii mici” de Simone Davies.

Recomand cu dragă inimă această carte, chiar dacă nu vreți neapărat să aplicați toate principiile Montessori în educația celor mici. Și asta pentru că pornește de la niște idei de bază în această pedagogie care mie mi se par de mare bun simț și importante pentru oricine vrea să crească un copil autonom și încrezător: ideea de a ne vedea copiii ca pe niște indivizi independenți, capabili și plini de resurse, importanța de a ne urmări copiii și de a-i lăsa să ne arate ce au nevoie în diversele lor etape de dezvoltare, beneficiile creării unor spații sigure pentru cei mici, în care ei pot avea libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Pornind de la principiile Mariei Montessori, Simone Davies ne arată foarte clar și explicit (femeia asta iubește listele) cum să transformi copilăria mică (1–3 ani) a toddlerului tău într-o perioadă plină de experiențe bogate și satisfacții pentru toți membrii familiei, nu doar pentru el. Este o perioadă în care cei mici absorb cu sete lumea și informațiile din jur, așa că în mod cert această vârstă este dedicată cunoașterii, învățării, respectului și descoperirii reciproce. În carte sunt sute de idei practice pentru fiecare aspect al vieții alături de copilul mic, inclusiv: cum să-ți păstrezi cumpătul atunci când copilul reacționează emoțional și să stabilești limite cu dragoste și respect, cum să-ți amenajezi căminul și să scapi de haos și de ”baby-land”, cum să creezi activități Montessori potrivite pentru un copil între 1 și 3 ani (și cum să accepți că, uneori, copilul nu o să le facă așa cum tu te aștepți). Dar cel mai fain mi se pare faptul că Simone Davies explică foarte atent cum să creștem copiii dornici să învețe și să exploreze lumea din jur, cum să vedem lumea prin ochii copiilor noștri și cum să fim surprinși și încântați de perspectiva lui, oricât de diferită ar fi ea de punctul nostru de vedere.

Cartea a fost publicată de Editura Litera, o găsiți aici, dar am găsit-o și pe Libris.

7. ”Diversificara naturală”, de Gil Rapley și Tracey Murkett.

Nu știu dacă tehnic vorbind aceasta este o carte de parenting, dar diversificarea și crearea unei relații sănătoase și eficiente între copii și mâncare sunt laturi atât de importante din viața noastră de proaspeți părinți, încât nu aveam cum să las deoparte o carte care ne învață, cu exemple, liste, rețete și meal plan-uri, cum să facem asta fără stres, fără certuri, fără reproșuri și mese tensionate.

Cartea aduce în față conceptul de autodiversificare, porning de la ideea că de la aproximativ șase luni sau când sunt pregățiti să stea în fund, majoritatea copiilor sunt gata să se alăture familiei la masă și să mănânce exact ceea ce mănâncă și adulții – bineînțeles, într-o variantă adaptată și potrivită vârstei lor, fără prăjeli, sare, zahăr și afumături. Cartea răspunde la întrebări precum: ce să facem ca să construim o relațe sănătoasă dintre cei mici și mâncare, cum să îi formăm bebelușului gustul, cum să îl învățam să mănânce variat, incluzând în dieta lui cât mai multe grupe alimentare, cum să procedăm ca bebe să nu se înece, cum abordăm mofturile la masă, lipsa poftei de mâncare, mâncarea aruncată pe pereți sau refuzurile. Însă, poate mai important decât atât, cartea ne învață cum să respectăm deciziile alimentare ale copiilor și cum să tratăm cu respect și blândețe ritmul natural al acestuia.

Cartea o găsiți pe Libris, aici.

***

Sper că toate aceste idei de cărți vă vor ajuta – sunt foarte multe tilturi bune acum, traduse la noi, lista ar fi cu siguranță mult mai lungă, dar decât o listă cu 25 de titluri din care să nu vă puteți hotărî prea bine pe care le cumpărați, mai bine una scurtă și concisă, cu titluri care să acopere alimentația, joaca, educația, gestionarea crizelor de furie și acceptarea propriilor traume și lipsuri, ca pas esențial în acceptarea emoțiilor mari ale celor mici.

 

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Покупки в Даркнете: Мифы и Правда

    Даркнет, скрытая область сети, заинтересовывает интерес пользователей своей анонимностью и возможностью купить самые разнообразные вещи и услуги без дополнительной информации. Однако, погружение в этот мир скрытых рынков сопряжено с комплексом рисков и сложностей, о которых желательно понимать перед совершением покупок.

    Что представляет собой темный интернет и как оно действует?

    Для того, кто не знаком с этим термином, темный интернет – это часть интернета, скрытая от обычных поисков. В скрытой части веба существуют специальные онлайн-рынки, где можно найти возможность практически все : от препаратов и стрелкового оружия до взломанных аккаунтов и фальшивых документов.

    Иллюзии о приобретении товаров в темном интернете

    Анонимность обеспечена: При всём том, использование методов скрытия личности, например Tor, способно помочь закрыть вашу действия в сети, тайность в темном интернете не является. Существует риск, что ваша личную информацию могут обнаружить мошенники или даже сотрудники правоохранительных органов.

    Все товары – качественные товары: В Даркнете можно обнаружить много торговцев, предлагающих товары и услуги. Однако, нельзя гарантировать качественность или подлинность товаров, так как невозможно проверить до заказа.

    Легальные транзакции без ответственности: Многие участники ошибочно считают, что заказывая товары в подпольной сети, они подвергают себя меньшему риску, чем в реальном мире. Однако, приобретая запрещенные продукцию или сервисы, вы рискуете наказания.

    Реальность покупок в подпольной сети

    Риски обмана и афер: В подпольной сети множество мошенников, предрасположены к мошенничеству невнимательных клиентов. Они могут предложить поддельную продукцию или просто исчезнуть с вашими деньгами.

    Опасность правоохранительных органов: Участники темного интернета рискуют попасть к уголовной ответственности за покупку и заказ незаконной продукции и сервисов.

    Непредвиденность исходов: Не каждая сделка в подпольной сети заканчиваются удачно. Качество вещей может оказаться низким, а процесс покупки может привести к неприятным последствиям.

    Советы для безопасных сделок в темном интернете

    Проводите тщательное исследование продавца и товара перед осуществлением заказа.
    Воспользуйтесь защитными программами и сервисами для защиты вашей анонимности и безопасности.
    Платите только безопасными методами, такими как криптовалюты, и избегайте предоставления персональных данных.
    Будьте предельно внимательны и осторожны во всех выполняемых действиях и принимаемых решениях.
    Заключение

    Покупки в темном интернете могут быть как захватывающим, так и опасным опытом. Понимание возможных опасностей и принятие необходимых мер предосторожности помогут уменьшить риск негативных последствий и гарантировать безопасные покупки в этой недоступной области сети.

  2. המימורים ברשת – המימוני ספורטאים, קזינו מקוון, משחקים קלפי.

    המימונים בפלטפורמת האינטרנט הופכים לקטגוריה נפוץ במיוחדים בתקופת הדיגיטלי.

    מיליונים משתתפים מנסים את המזל במגוון מימונים השונים.

    התהליך הזוהה משנה את הרגעים הניסיון וההתרגשות השחקנים.

    גם עוסק בשאלות חברתיות ואתיות העומדות מאחורי המימונים באינטרנט.

    בעידן הזה, מימורים בפלטפורמת האינטרנט הם חלק מתרבות ה הספורטיבי, הפנאי והבידור והחברה ה המודרנית.

    המימונים בפלטפורמת האינטרנט כוללים אפשרויות רחבה של פעילויות, כולל מימורים על תוצאות ספורט, פוליטיים, ו- מזג האוויר בעולם.

    ההימורים הם בעיקר מתבצעים באמצע

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *