Copilul MeuDin Bucătărie

Top 10 rețete pentru bebeluși și toddleri adorate la noi acasă

”Eu ce mai gătesc?!” ar putea fi lejer aprobată de către Comitetul Mamelor Explodate de Pretutindeni drept cea mai des folosită întrebare pe parcursul unei săptămâni (bineînțeles, probabil după ”Am culcat copilul, unde e vinul?!” și ”Ai terminat tu Nutella?!”, deși cea din urmă este mai mult o exclamare ucigașă decât o curiozitate).

Pentru că și la noi se aude frecvent prin casă această întrebare, am vrut să vă povestesc despre cele 10 rețete pe care le gătim cel mai des, pentru că sunt ușor de făcut, rapide, sănătoase, iar flăcăul le mănâncă pe toate cu poftă. Așadar dacă nu știu ce să pregătesc, nu am foarte mult chef de inovație și surprize și vreau ca Mircea să mănânce CLAR, aleg una dintre rețetele de mai jos. Nu sunt ale mele, nu le-am inventat eu, dar le folosesc cu recunoștință și veselie de la fetele care, întru fericirea noastră, le-au plasat pe Internet, binecuvântate fie bucătăriile lor! Mirc a început să mănânce din aceste feluri cam de pe la 9 luni încolo, dacă vă întrebați cam pentru ce vârste sunt ideile – dar bineînțeles, depinde de fiecare bebeluș în parte și de ce poate el să gestioneze.

1. Ghismana cu fructe de la Taste Bazaar.

Ghismana asta este un fel de prăjiturico-budincă-parcă-clafoutis-dar-nu-prea-poate-sufleu. Nu știu să vă spun exact ce este, noi îi spunem simplu budincă și o facem rapid când vrem o cină caldă, hrănitoare și delicioasă. Aluatul se face în 6-7 minute, din sana, ouă, făină și fructe (dar merge și cu kefir dacă nu aveți sana prin casă), iar apoi se umflă la cuptor în cele 45 de minute la 180 de grade de care are nevoie ca să fie gata. Rezultă un fel de budincă cremoasă, cu un blat moale, ușor acrișor, și fructe moi, coapte încet – nu vă gândiți la textura de pandișpan sau de banana bread, că nu e din povestea aceea. Noi o facem fix cu ce avem prin casă: cireșe, vișine, caise, căpșune, banane, afine, kiwi, peirsici – sky is the limit. O mâncăm la micul dejun, pe post de cină sau gustare – merge foarte bine pentru snack-urile din deplasare. Găsiți rețeta aici.

2. Pulpe de pui cu orez și legume la cuptor de la Savori Urbane.

Mircea și cu mine iubim pilaful, iar rețeta asta a fost un mare hit încă de prima dată când i-am oferit-o. E hrănitoare, gustoasă, iar lui fii-miu îi place să mănânce orezul PLIN cu legume rase. Partea faină e că iese suficientă încât să mâncăm toți trei de două ori din ea, dar să îi punem și lui Mirc 2-3 porții la congelator, numai bune pentru când nu am timp sau chef să gătesc, sau pentru când ieșim în oraș și vreau să fiu sigură că ăsta mic are ce mânca. Bonus: din supa de pui cu legume care îmi rămâne îi pun lui Mircea într-un păhărel și îi dau să bea, îi place la nebunie! Noi mâncăm pilaful la prânz sau pe post de cină. Găsiți rețeta aici.

3. Brioșe cu banane și fulgi de ovăz de la Biscuim.

Preferatele lui Mircea din toate timpurile! Dacă aveți în casă fulgi de ovăz, banane și lapte, atunci aveți tot ce vă trebuie ca să amestecați nițel ingredientele prefăcându-vă că gătiți și ta-daaaam, să puneți pe masă niște brioșele moi, umede și delicioase, bineînțeles fără zahăr, dar pe placul astora mici, căci toddler care să refuze banana (în afară de mine când eram mică) eu n-am văzut. De obicei, eu fac porție dublă, ca să îi pun și la congelator niște brioșe și să le scot ca un magician de fiecare dată când e nevoie de o gustare sau cină sau mic dejun și eu am intrat în criză de timp. Tot ce trebuie să fac este să le pun la cuptor, pe defrost, vreo 20-30 de minute, sau dacă CHIAR nu am vreme, să le arunc vreo 2 minute în cuptorul cu microunde. Și nu, cuptorul cu microunde NU e Satana și NU pățiti nimic de la el, dacă vreți scriu despre asta un articol întreg, căci mare ajutor e un astfel de cuptoraș la casa omului și mai ales la casa unei mame. Rețeta e aici.

4. Cus cus cu banană și vișine de la Biscuim.

Cea mai versatilă rețetă din casa noastră, pentru că de obicei pornim de la ideea de bază (50g cus cus, 200ml lapte gras, un ou) și improvizăm cu ce mai avem prin casă. În unele zile, cu banană și vișine, ca în rețeta inițială. În alte zile, punem morcovi și mere rase, sau banane și cireșe, banane și kiwi, banane și piersici, sau mergem pe varianta ”sărată” și punem, din ochi, brânzică de vaci și ciuperci, morcovi și cartof dulce – cred că v-ați prins, dacă faceți de câteva ori rețeta inițială ca să vă dați seama de consistență, puteți lejer să improvizați cu ce mai aveți prin frigider. Bune pentru mic dejun, cină sau gustare, dar dacă le faceți cu legume și brânză sau legume și carne nu văd de ce nu ar fi perfecte și pentru masa de prânz. Noi le servim de obicei cu iaurt, sana sau kefir, dacă le facem cu fructe, sau cu un dressing de iaurt și usturoi, dacă le facem cu legume. Rețeta e aici.

5. Pancakes cu cartof dulce de la Flaveur.

Moi, aromate, cremoase, se topesc în gură. Aceste pancakes sunt perfecte dacă ați copt, fiert sau aburit cartofi dulci și v-au rămas câțiva nemâncați – îi puteți redirecționa înspre niște pancakes delicioase! Se fac repede (dacă aveți deja cartofii pregătiți) și țin bine la frigider – noi de obicei le pregătim seara și mai mâncăm din ele și a doua zi, la micul dejun sau la gustarea de dimineață. Se gestionează ușor de către micuți, iar lui fii-miu i-au plăcut din prima. Bune sunt, fragede sunt, delicioase sunt, noi ne cam batem pe ele! Rețeta e aici. 

6. Supă de pui cu găluște și multe legume de la Savori Urbane.

Care-i faza cu bebeii și găluștele? De ce le place atât de mult supa asta? Bine, recunosc, și mie îmi place, iar în perioada post-partum tatăl meu mi-a adus la supă cu găluște să mănânc până mi-a ieșit pe nas – poate ăsta să fie un motiv pentru care și Mircea o înfulecă cu mare plăcere. Carnea se topește în gură, legumele sunt moi, găluștele ies pufoase, ce să mai, supa asta este o plăcere, mai puțin felul în care cel mic se murdărește acum din cap până în picioare cînd o mănâncă, pentru că vrea să se descurce singur cu tacâmurile. Ah well, cred că de aia ne-am luat câine, nu? Rețeta pe care o folosim noi este aceasta – bineînțeles, nu îi punem sare, Mircea încă nu mănâncă sărat – și de obicei mâncăm din ea fie la prânz, fie seara. Să vă mai spun că și din supa asta pun la congelator 2-3 porții pentru Mirc, cu tot cu legume, carne și găluște? Vă spun, că poate nu v-a trecut prin cap, și bună mai e atunci când toddlerul a dormit doar 40 de minute de prânz și nu ai avut vreme să faci nimic.

7. Oladi, oladi, oladi de la Taste Bazar.

Ce ar fi fost viața noastră fără Oladi, nu știu, dar ce bine că Andreea de la Taste Bazaar are o fetiță cu doar două luni mai mare decât Mirc și că le-a descoperit! Oladi ăstea sunt un fel de pancakes foarte pufoase și acrișoare, făcute din ou bătut cu sana, făină și bicarbonat de sodiu, apoi prăjite câteva minute pe ambele părți într-o tigaie antiaderentă. Cresc spectaculos în tigaie, ies umflate și dodolețe, și merg perfect pe post de mic dejun și gustare. Noi le mâncăm cu smântână și banane sau cu iaurt și magiun de prune, iar Mirc înfulecă câte 2-3 la o masă și își umple toată gura cu bucăți de oladi, spre disperarea mamei lui. Rețeta o găsiți aici și vă rog să o încercați, că nu știți ce pierdeți!

8. Mămăligă cremoasă cu spanac de la Flaveur.

Această mămăligă a intrat recent în playlistul nostru, dar cum să vă spun, este deja în heavy rotation. Se face rapid, este foarte iubită (Mircea este mare mămăligar) și reușește să includă în ea și o legumă de care Mircea nu mai e foarte impresionat (îi plăcea mult între 7 și 12 luni, acum mai puțin), adică spanacul. Dacă o faceți FIX ca în rețetă, iese moale, cremoasă și foarte savuroasă, noi facem porție triplă și mâncăm toți trei. E faină și dacă o turnați în forme de silicon, o lăsați la răcit și o luați afară pe post de gustare (devine astfel foarte portabilă). Găsiți rețeta la Flaveur, mamă ce bună e!

9. Paste cu roșii și smântână de la Taste Bazaar.

Dacă Andreea de la Taste Bazaar nu v-a înnebunit cu aceste paste încă, atunci o s-o fac eu – sunt varianta extrem de rapidă și foarte savuroasă pe care să o puneți în practică atunci când timpul e ioc și nici la ingrediente nu stați prea bine. Se fac repede, sunt fragede, aromate și toddlerii au ei o pasiune pentru paste care este probabil depășită doar de obsesia lor pentru iaurt și banane. Noi le mâncăm la prânz sau la cină, iar câteodată, dacă am vreme, ”ascund” în sos niște morcov sau dovlecel ras, niște felii de ciuperci sau niste spanac, pentru un plus de legume. Rețeta e aici.

10. Carrot cake overnight oats de la Fit Foodie Finds.

Asta este o rețetă pe care Mircea o rade cât ai spune morcov, și care este încă una din mâncărurile în care cu ușurință se pot ascunde niște legume sau fructe delicioase, dacă aveți un mic mofturos în casă. Este vorba despre un terciuleț de ovăz care a stat peste noapte, la frigider, să se împrietenească cu niște morcov ras prin răzătoarea mică, niște scorțișoară și niște nucșoară, pentru ca a doua zi să fie adus la fierbere și fiert ușor timp de câteva minute, până devine cremos și aromat ca o prăjiturică. Eu folosesc rețeta de aici, dar pentru ca îl pregtesc și pentru Mircea, folosesc lapte de vacă, nu lapte de migdale, exclud stafidele și siropul de arțar, iar chia pun doar câteodată. Uneori adaug în el și măr ras, alteori câte o banană pisată, când și când adaug câte o mână de nuci sau alune râșnite – ce să mai, avem de-a face cu un carrot cake sub formă de terci, bun și pentru micul dejun, și pentru cină.

***

Sper că v-au ajutat toate aceste rețete – pe noi clar ne salvează de fiecare dată – iar dacă le încercați, dați-mi și mie un semn pe Facebook sau pe Instagram, mă bucur mult să aud de bebeluși care mănâncă! Spoooor!

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. Pingback: Diversificare FAQ: 20 de întrebări pe care le-am primit de la voi - Sunny Side Up

  2. Buna! In curand incepem si noi diversificarea. 🙂

    M-am uitat pe site-ul de la biscuim, precum si pe site-ul de la flaveur.ro
    Pe biscuim vad ca se poate introduce si cartoful alb de la 6 luni. Pe flaveur abia pe la 8-10 luni. Cartoful alb are amidon si poate fi greu de digerat. Nu stiu ce sa mai cred… fiecare scrie in mod diferit.

    Ai putea sa scrii un articol despre asta? 🙂 Ar fi util sa stim de unde sa ne luam corect informatiile. Si din experienta ta cu Mircea.

    Multumesc!

    1. Ok Oana, desigur, o sa incep sa scriu ceva in acest sens. 🙂 Te imbratisez! 🙂

      1. Buna! Foarte, foarte utile retetele, pe unele deja le-am testat cu succes. Poti verifica link-ul pentru Ghismana si Oladi? Nu functioneaza, si tare as fi vrut sa le incerc. Multumesc!

        1. Hei, iti las aici niste linkuri, fir-ar sa fie, o sa le bag si in articol:
          1. Oladi: https://www.fantezieinbucatarie.ro/2017/09/oladi-un-fel-de-pancakes-rusesti.html (doar ca eu nu pun zahar).
          2. Ghismana: https://www.flaveur.ro/ghismana/ (eu pun mereu si fructe deasupra, ce am prin casa, capsune, zmeura, afine, banane, orice).
          Pofta mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *