La Joacă

Placa pentru contur și sortare – activitate simpatică și colorată pentru 1.5-2.5 ani

Iată o primă jucărie pe care nu am făcut-o pentru Mircea (e cam mic, la un an și două luni, pentru activitatea asta), ci pentru copilașii ceva mai mari ai mamelor care mă urmăresc aici pe blog, cei de un an și jumătate, până pe la doi ani și jumătate. Placa pentru contur și sortare este un proiect simpatic, în realizarea căruia puteți să-l implicați pe cel mic, dacă deja e la vârsta la care poate ține bine un creion în mână și îl poate folosi pentru trasarea unui contur – iar apoi vă puteți juca împreună, sortând jucăriile pe care le-ați ales în contururile pe care le-ați trasat pentru ele.

Activitatea este perfectă pentru toddlerii care pot învăța formele geometrice în joacă și pot exersa cu sortarea acestora, pentru cei care acum învață culorile și pentru cei care au prins drag de colorat și creionat. Cei mai mici se pot amuza în timp ce voi executați jucărioara – lui Mircea îi plăcea mult să mă vadă cum trasez contururile formelor geometrice cu creioanele colorate, apoi s-a distrat mult aruncând cu respectivele jucării în placă. I-a mai plăcut să mă urmărească cum sortez eu triunghiurile la triunghiuri și cercurile la cercuri, pentru ca după ce toată tabla era plină de jucării, să le ia pe fiecare în parte să le mute într-un coșuleț din cameră, și înapoi pe placă. Încă nu suntem la capitolul sortări, dar dacă voi sunteți, jucăria asta e perfectă!

Vă arăt mai jos cum se face:

 

Ca să faceți o placă pentru contur și sortare, aveți nevoie de:

1. O placă de carton sau de lemn pe care să puteți desena (eu aveam un carton mai gros care imită tabla de scris).

2. Câteva creioane colorate (sau cretă, pentru copilașii mai mari care nu mai bagă tot în gură).

3. Câteva jucării cu diverse forme geometrice.

Cum se construiește o placă pentru contur și sortare:
1. Așezați formele geometrice pe carton și, cu ajutorul creioanelor colorate, faceți-le conturul. Copilașii mai mari vă pot ajuta la partea asta, lăsați-i pe ei să încerce să traseze conturul jucăriilor.
2.  Dacă folosiți pentru contur culori asemănătoare cu cele ale jucăriilor, e și mai bine (contur roz pentru triunghiul roz, contur portocaliu pentru pătratul portocaliu, etc). Eu am ales, de exemplu un cerc albastru, un triunghi roz, un patrat verde și o frunză tot verde.
3. Invitați copilul să pună fiecare formă în conturul său – iată o bună ocazie să repetați împreună formele geometrice și culorile.

☑️ Bebeluşii mai mari şi toddlerii o să se distreze maxim cu activitatea asta, și e posibil ca și cei mai mici să fie interesați, dar dacă nu sunt, nu vă faceți probleme – copiii se dezvoltă în ritmul lor and they like what they like. După cum ziceam mai sus, cred că zona faină de vârstă pentru această placă este 1.5-2.5 ani, poate mamele cu pitici ceva mai mari îmi pot spune dacă jucăria merge bine și pentru 2.5-3.5 ani. Mircea, de exemplu, de-abia a început să se joace cu căsuța de sortare de la Ikea, e încă devreme pentru el la un an și două luni să se bucure din plin de această placă.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. 🙂
Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *