Copilul MeuMom Enough

Îi vrem supuși, obedienți, tăcuți și ascultători când sunt bebeluși, dar atunci când cresc le cerem să fie independenți, asertivi, determinați și curajoși

Mi-am adus aminte de ceva astăzi, pe când îmi beam a treia cafea și îl urmăream pe fii-miu cum patrulează prin apartament, împleticindu-se cu o cutie mare de carton în brațe și cu câinele printre picioare și bodogănind încontinuu în bebelușeasca lui – ”Mamii, Babiii, apa, pi-pi, ca-ca, titinăăăă, Babiiii-Pa!”. Mi-am adus aminte de o fază de acum vreo trei-patru luni, când așteptam la coadă la covrigăria de lângă bloc. Mircea dormea dus în cărucior, iar eu așteptam să îmi iau o cafea și niște pateuri, căci mă pregăteam de vreo 2-3 ore de plimbare în jurul Herăstrăului. Când ajung să plătesc, vânzătoarea se uită cu drag la cărucior și-mi spune:


– Ce frumos, ce adânc doarme el, așa cuminte e mereu în cărucior?
– Da, pare că îi place mult să doarmă la aer, de acum încolo vreo 2-3 ore nu mai mișcă-n front, îi răspund eu.
– Ce bine! Auzi, da acasă tace? Te lasă-n pace, tace și el din gură?

Aceeași conversație, cu mici modificări, am avut-o des prin parc, în perioada în care băteam zilnic Herăstrăul cu flăcăul în căruț. Admirație că ”stă cuminte”, laude pentru mine că ”e liniștit și nu țipă”, curiozitate dacă ”acasă e la fel de cuminte”, dacă ”acasă tace din gură”, dacă ”acasă face ce-i spui”, daca ”acasă te bate la cap”, dacă ”acasă stă unde-l pui”.

Să vă spun ceva. Mircea de-abia ce-a terminat cu bebelușeala. De-abia ce-a petrecut un an de zile pe planetă. De-abia ce s-a desprins și a început să umble pe picioarele lui, ca un rățoi împleticit. Nu știu ce să răspund la întrebarea dacă este cuminte sau nu, pentru că nu înțeleg întrebarea și nu cred că există copii răi. Nu îmi dau seama dacă tace din gură la comandă, findcă nu i-am spus niciodată să tacă. Nu știu dacă mă bate la cap, pentru că nu mă simt bătută la cap. Evident, e și neliniștit. Evident, mai și țipă. Evident, nu stă acolo unde-l pun.

Dar ce voiam să vă spun este că nici nu trebuie să facă sau sa nu facă toate lucrurile acestea, la un an și două luni. Acum explorează, acum învață. Acum își exersează corzile vocale și își testează limitele. Și poate că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă am ieși din tiparul copilului care stă cuminte, care rămâne acolo unde-l pui și care tace din gură la comandă.

Pentru că prea îi vrem supuși, obedienți, tăcuți și ascultători când sunt bebeluși, pentru ca atunci când cresc să îi vrem independenți, asertivi, lideri de opinie, determinați și curajoși.

Tag-uri:

Câteva comentarii

  1. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
    Ιts very well written; I love what youve got to say.
    Bսt maybе you cοuld a ⅼittle morе in the way of content
    ѕo people сould connect with іt better. Youve got an awful lot of text fߋr only һaving οne or
    2 images. Ⅿaybe yߋu couⅼd space it out
    bеtter?

    mү homepage – Лазерные картриджи

  2. Cei 16 factori de personalitate ai psihologului Raymond Cattell descriu ceea ce el a văzut ca fiind componente ale unei personalități, măsurate de Chestionarul său 16PF. Acestea includ stabilitatea emoțională, perfecționismul, raționamentul, căldura și alte trăsături care, în combinațiile lor unice, explică diferențele dintre indivizii umani.

    Oamenii au fost mult timp interesați să înțeleagă personalitatea umană. Ca urmare, au fost dezvoltate numeroase teorii pentru a explica modul în care personalitatea se dezvoltă și influențează comportamentul.

    Abordarea trăsăturii personalității
    Psihologii au dezbătut de multă vreme exact cum ar trebui definită și descrisă personalitatea. Una dintre aceste idei cheie este cunoscută sub numele de teoria trăsăturilor personalității.

    Potrivit teoriei trăsăturilor, personalitatea umană este compusă dintr-un număr de trăsături sau dispoziții largi.

    Unele dintre cele mai vechi teorii ale trăsăturilor au încercat să descrie fiecare trăsătură care ar putea exista. De exemplu, psihologul Gordon Allport a identificat mai mult de 4.000 de cuvinte în limba engleză care descriu trăsăturile de personalitate.

    Deși această abordare largă a identificat bine trăsăturile, este greoaie, ambiguă și dificil de utilizat. De exemplu, multe trăsături sunt foarte asemănătoare și, prin urmare, greu de distins.

    Cei 16 factori de personalitate
    Psihologul Raymond Cattell a redus lista lui Allport la 171 de caracteristici, mai ales prin eliminarea celor redundante și neobișnuite. Apoi a folosit o tehnică statistică cunoscută sub numele de analiză factorială pentru a identifica trăsăturile interconectate și pentru a-și condensa lista în 16 factori cheie de personalitate.

    Cattell a privit trăsăturile de personalitate pe un continuum. Fiecare persoană are toate cele 16 trăsături într-o măsură, dar fiecare persoană

    Următorii sunt cei 16 factori de personalitate ai lui Cattell:

    Abstracție: imaginativ versus practic
    Atenție: îngrijorat versus încrezător
    Dominanță: Forță versus supusă
    Stabilitate emoțională: calm versus încordat
    Viocité: spontan versus reținut
    Deschidere către schimbare: flexibil față de atașat de familiar
    Perfecționism: controlat versus nedisciplinat
    Intimitate: discret versus deschis
    Raționament: abstract versus concret
    Regulă-conștiință: conformă versus neconformă
    Încredere în sine: autosuficient versus dependent
    Sensibilitate: cu inima tandre versus cu minte dură
    Îndrăzneală socială: Dezinhibată versus timidă
    Tensiune: pacient internat versus relaxat
    Vigilență: suspicios versus încredere
    Căldură: extruitor versus rezervat

    Cei 16 factori de personalitate ai lui Cattell s-au bazat pe lista originală a lui Allport. Unii cercetători cred că acești 16 factori pot fi redusi și mai mult ca număr. Modelul cu cinci factori este un exemplu.

    Chestionarul factorilor de personalitate 16PF
    Chestionarul 16PF al factorilor de personalitate al Cattell este încă folosit frecvent astăzi, în special în consilierea în carieră, consilierea conjugală și testarea și selecția angajaților.1 Respondentul trebuie să aleagă una dintre cele trei alternative la întrebările cu alegere forțată. Scorul este exprimat într-un interval și se încadrează între extremele cele mai înalte și cele mai scăzute.

    Cercetătorii folosesc diverse sisteme pentru a interpreta scorurile, în funcție de scopul testului. Unele dintre rapoartele interpretative rezultate au o abordare clinică; altele se concentrează pe domenii precum selecția carierei, dezvoltarea muncii în echipă și potențialul de conducere.

    Cercetările au susținut validitatea testului, inclusiv utilizarea acestuia în dezvoltarea carierei și evaluarea personalității.

    O versiune gratuită a Chestionarului 16PF este disponibilă online prin intermediul Proiectului Psihometrie Open-Source. Testul are doar scop educațional și nu înlocuiește sfatul profesional sau diagnosticul medical. Discutați cu un furnizor de sănătate mintală sau cu un serviciu de testare a carierei pentru ca un profesionist să administreze testul și să vă interpreteze rezultatele.

    16PF are o varietate de utilizări, inclusiv:

    Dezvoltarea carierei
    Resurse umane
    Evaluarea personalității
    Cercetare
    De asemenea, îi ajută pe psihologi să abordeze nevoile pacienților lor și să-și planifice terapia evaluând anxietatea, adaptarea și problemele comportamentale.6

    Personalitatea, credea el, nu era doar un mister de necunoscut și de netestabil. Ar putea fi studiat, organizat și uneori prezis pe baza trăsăturilor de personalitate subiacente.

    Interpretarea testului
    Chestionarul 16PF durează aproximativ 30 până la 50 de minute. Este administrat electronic sau pe hârtie, de obicei de către un profesionist calificat, care apoi notează fiecare factor de personalitate pe o scară de 10 puncte. Un scor sub patru este considerat scăzut, iar peste șapte, mare. Contextul, interacțiunea și scorul general figurează, de asemenea, în scorurile pentru fiecare factor.

    Scorurile mari și mici nu sunt „bune” sau „răi”. Este necesar un ghid de punctaj pentru a determina ce indică scorul tău.

    Istoria celor 16 factori
    Născut în 1905, Cattell a fost martor la apariția multor invenții din secolul XX, cum ar fi electricitatea, telefoanele, mașinile și avioanele. Inspirat de aceste inovații, el a fost dornic să aplice metodele științifice folosite pentru a face astfel de descoperiri la studiul minții și personalității umane.

    Cattell a folosit ulterior tehnicile de analiză factorială dezvoltate de psihologul Charles Spearman, cunoscut pentru munca sa de pionierat în statistică, pentru a crea Chestionarul 16PF.

    Cei 16 factori ai personalității este un exemplu de abordare a trăsăturilor. Conform teoriei trăsăturilor, personalitatea umană cuprinde multe trăsături în combinații unice. Chestionarul 16PF este utilizat pe scară largă într-o varietate de setări pentru numeroase scopuri, inclusiv asistență medicală, resurse umane, investigații și multe altele.

    https://canvas.instructure.com/eportfolios/2175774

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *