La Joacă

5 motive pentru a oferi copilului tău un joc educativ Răspundel Istețel

Prima oară când mamele din comunitate m-au întrebat ce părere am despre Răspundel Istețel le-am răspuns un ”Răspun-cine?!”, gândindu-mă mai degrabă la poveștile cu Rapunzel și întrebându-mă ce personaj de basm o mai fi și Istețel ăsta. Câteva luni mai târziu, avem la noi acasă propriul joc Răspundel Istețel, primit de la Librărie pe Roți – și dacă ar fi să concluzionez articolul acesta într-o singură frază, aceasta ar fi: este cel mai mișto cadou de Crăciun pe care puteți să-l faceți unor copii între 2 și 10 ani.

Înainte să vă explic care este faza cu Răspundel Istețel, ce înseamnă el mai exact, cum funcționează și care este feedback-ul nostru detaliat, trebuie să vă spun că în perioada asta cel mai bun preț o să îl găsiți pe Librărie pe Roți, dacă aplicați și cuponul meu sunny. Cuponul vă va oferi o reducere de 12% și – veste grozavă! – se cumulează cu toate reducerile deja existente pe site. Având în vedere că unele produse din seria Răspundel sunt deja reduse cu 18% sau 24%, puteți ajunge la niște discounturi grozave, de 30-36%. Începând cu astăzi la miezul nopții, adică de Black Friday 2021, cuponul va fi dezactivat pentru 3 zile, apoi va putea fi din nou folosit – reducerile de Black Friday la Librărie pe Roți vor fi echivalente cu reducerile pe care le prindeți acum dacă folosiți cuponul, avantajul cuponului fiind că evitați aglomerarea și epuizarea de stocuri care se întâmplă de obicei la miezul nopții, de Black Friday.

Așadar, de ce ar fi o idee bună să investiți într-un Răspundel Istețel pentru cei mici?

1. Răspundel Istețel este un concept educațional unic pentru învățarea prin joacă, fără efort.

Produs și importat din Germania, Răspundel Istețel este un sistem care se bazează pe creionul electronic Albi (bine, Mircea nu vrea să îi spună Albi, îi spune tot Răspundel pentru că așa i se pare lui mai simpatic, și trebuie să recunosc că și mie la fel), și mai multe cărți speciale, care abordează diverse teme și se adresează copiilor mai mici sau mai mari. De exemplu, eu am două cărți: Intru în joc, învăț pe loc, care se adresează copiilor între 3-7 ani, și Mijloace de Transport, care este recomandată celor între 3-10 ani. Partea ingenioasă la Răspundel Istețel este că, cu ajutorul creionului, fiecare carte prinde viață și devine interactivă: tot ce trebuie să faceți este să atingeți ușor cu vârful optic al creionului imaginile din carte, iar creionul va vorbi. El poate să ”citească” aceste cărți, să numească personajele sau obiectele din imagine, să imită sunetele reale ale animalelor, să numere, să redea cântece și să rezolve cu copiii voștri diverse teste interesante.

Copiii învață ușor să lucreze cu sistemul Răspundel Istețel și mai ales cu creionul electronic Albi: creionul are o formă butucănoasă, ușor de ținut în mâini chiar și de către copiii mai mici, care nu au motricitatea fină foarte bine dezvoltată, iar piticii nu trebuie decât să plimbe vârful creionului pe deasupra imaginilor sau să le atingă pe acestea ușor cu vârful optic ca să interacționeze cu cartea din fața lor – și să intre într-o lume minunată și captivantă.

2. Răspundel Istețel este o jucărie educativă captivantă, care le dezvoltă copiilor vocabularul, limbajul și imaginația.

Deși este în general recomandat copiilor de peste 3 ani (o singură carte din colecție, Activități Zilnice, este adresată și copiilor de 2 ani, pentru că vine la pachet cu foarte multe cântece și poezii simple și atractive), adevărul este că mă gândesc cât de potrivită ar fi fost această carte pentru Mircea undeva pe la un an și 8-10 luni, când limbajul i-a explodat brusc și tot ce voia să facem era ca eu să îi explic cum se numesc obiectele din jurul lui. Cred că i-ar fi plăcut la nebunie să plimbe (așa, neîndemânatic cum era) creinul Albi peste paginile cărților și să descopere fructe și legume, animale și plante, numere și litere, sau mai ales multitudinea de mașini și utilaje din cartea Mijloace de Transport care de altfel este preferata lui. Mai multe mame din comunitate mi-au scris că și ele le-au cumpărat niște Răspundei copiilor lor sub 2 ani cu mare succes – mai ales în cazul acelor copilași care aveau frați mai mari și care deja fuseseră expuși la o mulțime de jocuri și activități interactive.

Copiii care folosesc un astfel de Răspundel pot afla o mulțime de cuvinte noi la fiecare ”ședință” de joacă, pot asculta iar și iar cum se pronunță acestea (iar la vârste mici repetiția cuvintelor este esențială, pentru că așa își dezvoltă ei limbajul și pronunția corectă), își pot exersa memoria și atenția cu ajutorul testelor (care variază de la simple la ceva mai complicate), își exersează coordonarea mână-ochi și pot folosi creionul și cărțile ca punct de plecare pentru o mulțime de jocuri de rol.

3. Este ușor de folosit și foarte eficient: un singur creion se potrivește tuturor cărților din seria Răspundel Istețel.

Răspundel Istețel funcționează pe bază de încărcător USB, ceea ce este grozav pentru că nu mai aveți bătăi de cap cu bateriile și acumulatorii, și se poate încărca cu ușurință la laptop sau la priză (în pachetul de bază o să găsiți creionul cu vârf optic Albi, un cablu USB și un adaptor pentru priză). După ce îl încărcați, în funcție de gradul de utilizare, creionul poate avea autonomie de 2-3 zile – de exemplu, Mircea merge la grădiniță așa că îl folosește doar seara, iar în condițiile acestea creionul a avut nevoie de încărcare după 4-5 zile.

Creionul meu a venit încărcat deja de cei de la Librărie pe Roți cu fișiere pentru mai multe cărți din gama Răspundel Istețel, dar dacă voi cumpărați o carte care nu se află în memoria creionului vostru, e foarte simplu: intrați pe site și downloadați de acolo direct în creion cartea de care aveți nevoie. Simplu și rapid! Eu am pornit cu un set de bază (un pachet care conține o carte plus creionul electronic Albi) și am mai luat și o carte separată (cea cu mijloace de transport), iar din acest moment pot oricând, pe măsură ce Mircea crește, să iau și alte cărți din colecție – am pus ochii deja pe cea de anatomie, ”Corpul Uman”, pentru când va fi mai mare, dar și cartea interactivă Călătorie în Univers – le găsiți pe toate aici. Puteți, dacă aveți deja cărțile acasă, să achiziționați doar creionul electronic Albi – în acest moment el nu se află pe stoc la Librărie pe Roți, dar am înțeles că va reveni începând cu săptămâna viitoare.

4. O singură jucărie, o mulțime de domenii de explorat!

Partea asta mi-a plăcut, cred, cel mai mult la Răspundel Istețel – faptul că nu este un joc care se adresează unei singure abilități pe care cei mici și-o dezvoltă sau unei singure discipline. Cu același creion, cei mici pot explora utilajele de pe un șantier, avioanele dintr-un aeroport sau vehiculele de urgență, dacă au primit cartea Mijloace de Transport. Pot învăța despre corpul uman, țesuturi, mușchi și cum funcționează organele noastre, dacă explorează cartea vorbitoare ”Corpul Uman”. Sau pot descoperi animale sălbatice minunate – și heeei, le pot auzi realmente cum fac cu ajutorul lui Albi! – dacă aleg ”Lumea animalelor” (cred ca aceasta este următoarea pe lista noastră).

5. Este o jucărie sigură pentru copii, certificată, care a trecut cu brio standardele de siguranță.

Pentru mine partea de safety este foarte importantă, și nu odată am refuzat colaborări pentru că jucăriile primite în teste la noi acasă s-au dezmembrat în câteva zile (sau au sărit niscaiva șuruburi din ele pe parchetul din sufragerie, true story, nu am vrut să mă asociez cu brandul respectiv). Creionul electronic Albi a fost proiectat în conformitate cu cerințele privind siguranța copiilor, este rezistent, trainic, a rezistat chiar și când Mircea l-a scăpat din mâini pe jos de câteva ori (poate ar fi o idee bună ca, dacă îl oferiți copiilor mici, de sub 2 ani și jumătate, să îi îndemnați să stea jos, pe covor, pe un pat sau o canapea atunci când folosesc Răspundelul, ca în cazul în care le scapă din mâini să pice pe moale).

În loc de încheiere.

Ce mi-a plăcut mie cel mai mult la aceste cărți – dincolo de toate lucrurile pe care le-am scris mai sus – au fost prilejurile de conversație pe care ele le-au generat între mine și Mircea. Fiecare pagină aducea cu sine noi întrebări, explicații și ”Wow, mami!”. Fiecare ilustrație era punctul de pornire al unei noi povești. Fiecare zgomot era imitat, repetat, bine fixat de micul nostru actor. Pentru că, departe de a fi o carte care îi scutește pe părinți de interacțiunea alături de copii (deși, fie vorba între noi, îți mai oferă niște minute bune de răgaz dacă ai de terminat ceva rapid sau dacă vrei să bei un ceai aromat fără un toddler agățat de tine), este o carte care face tocmai contrariul: oferă momente de conentare, de discuții lungi, de ”împreună”.

Nu uitați că în perioada asta cel mai bun preț la Răspundel Istețel o să îl găsiți pe Librărie pe Roți, dacă aplicați și cuponul meu sunny. Cuponul vă va oferi o reducere de 12% și – veste grozavă! – se cumulează cu toate reducerile deja existente pe site.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Librărie pe Roți, un magazin online de jucării, jocuri și produse pentru copii pe care l-am descoperit cu mare plăcere. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *