La Joacă

5 idei de activități care le dezvoltă copiilor gândirea spațială (2-7 ani)

– și 4 idei de cadouri pentru copii care îi vor ajuta să îndrăgească matematica și geometria prin joacă, fără efort –


Suntem înconjurați de matematică și geometrie și, oricât de mult sau de puțin ne-ar fi plăcut acestea în școală, adevărul este că mai toate deciziile importante pe care le luăm în viață vor avea o oarecare legătură cu ele. Știu, știu, o să îmi spuneți că vânzătoarea de la Lidl niciodată nu v-a întrebat cât este oare radical din 3.364 și nici n-a trebuit să calculați vreodată, în afară de clasa a opta, volumul unei prisme triunghiulare – dar gândirea critică și logică pe care ne-o formează în timp matematica ne ajută pe termen lung să luăm decizii care au mai multă legătură cu viața noastră de zi cu zi: Oare merită să fac creditul acela pe 25 de ani? Oare sunt plătită corect la noul job și cum aș putea să pun bani deoparte cât mai eficient? Oare este cazul să merg cu copilul la urgențe chiar acum, sau îl pot îngriji acasă? Oare care este cel mai rapid drum înapoi spre hotel, în orașul ăsta nou pe care tocmai îl vizităm?

Vă las mai jos 5 idei de activități pentru copii care le dezvoltă acestora, fără niciun efort, gândirea spațială și abilitățile matematice, plus 4 jocuri de la De-a Joaca testate în ultima vreme, destinate copiilor între 2 și 7 ani, care m-au inspirat să scriu acest articol pentru voi. Cei de la De-a Joaca, un brand despre care am mai vorbit aici pe blog, au făcut o pagină de campanie special pentru membrii acestei comunități, unde puteți găsi o mulțime de jocuri de la branduri renumite ca Ludattica, Londji, Djeco, SmartMax, Egmont Toys și altele – la absolut toate puteți folosi cuponul sunny pentru o extra-reducere de 15% până pe 15 noiembrie. Bun, să trecem la matematică și geometrie!

1. Construitul.

Una dintre primele activități pe care le face un bebeluș după ce începe să stea în fund, nesigur și ușor dezechilibrat la început, este să încerce să construiască folosindu-se de ce găsește prin jur, de la cuburi moi sau forme geometrice din lemn la orice caserolă de prin bucătărie. Construitul este una dintre abilitățile extrem de importante în dezvoltarea celor mici pentru că îi ajută să-și perfecționeze capacitatea de a manipula obiecte mici, le dezvoltă imaginația și creativitatea și reprezintă prima lor întâlnire cu domenii ca știința și ingineria. Vor descoperi singuri, în timp, că pentru a construi o clădire care să nu se dărâme au nevoie de o bază mare și stabilă, iar experiența tuturor turnulețelor care li s-au năruit, spre marea lor frustrare (îmi pare rău pentru urechile voastre, dragi părinți, știu cât de TARE se poate auzi un țipăt cauzat de un turn de caserole care a căzut) îi va ajuta să ridice construcții stabile.

Un set care mie mi-a plăcut mult din acest punct de vedere este Play Dudu – Să măsurăm! de la Ludattica. În pachet veți descoperi 5 cutii de joc dintr-un carton gros, de mărimi diferite, fiecare cu ilustrația unui animal – cea mai lungă cutie este cu un șarpe, apoi cu un crocodil, cățel, pisică și vrăbiuță, iar fiecare cutie are desenate pe ea și numere, dar și imagini care ajută la numărat: 4 fluturași pe cutia cu cifra 4, 5 albinuțe pe cutia cu cifra 5, 3 melci pe cutia cu cifra 3 și tot așa. Cei mici pot să construiască folosindu-se de cele 5 cutii, le pot pune una peste alta pentru a vedea când reușesc să facă un turn stabil și când se vor enerva pentru că întreaga construcție se va prăbuși pe parchet, pot număra, pot face diverse asocieri și pot discuta cu părintele despre animale, lungimea lor, culorile lor și numerele pe care le observă.

În plus, este genul de joc excelent pentru stabilirea unor concepte de tipul ”mai mare”, ”mai mic”, ”mai scurt”, ”mai lung” – Mircea tocmai învață la grădiniță despre aceste noțiuni, îi plac foarte mult, însă încă le încurcă (ceea ce poate fi foarte amuzant), așa că mi s-a părut că îl ajută mult vizualizarea clară a unor obiecte care pot fi comparate astfel.

Un bonus simpatic: cutia conține și un puzzle mare pentru măsurare din patru piese, pe care plănuiesc să îl lipesc de un perete al dormitorului lui Mircea și să trecem acolo măsurătorile noastre lunare (este fantastic cât de galopant cresc copiii la vârsta asta!).

Jocul Play Dudu – Să măsurăm! îl puteți lua de pe De-a Joaca – și nu uitați să folosiți cuponul sunny pentru o extra reducere de 15%.

2. Expunerea la diferite forme geometrice și tridimensionale.

Copiii vin pe lume și cresc cu o poftă neobosită de a învăța. Asta fac încontinuu în primii ani de viață: învață din mediul lor, din comportamentele celor care au grijă de ei și din interacțiunea cu toate obiectele care îi înconjoară. Iar dacă vi se pare uneori că este prea devreme pentru ca un copil să învețe anumite noțiuni, vă spun doar atât: ei nici măcar nu știu că învață, nu fac un efort în sensul acesta și vor fi perfect capabili să vă transmită care sunt interesele lor reale și care sunt lucrurile care îi lasă indiferenți. Mă uit doar la băiețelul meu, care la 2 ani și jumătate știa toate literele alfabetului, dar n-ar fi făcut un puzzle din 2-3 piese nici să-l pici cu ceară. Sau care știe să zică ”polizor electric” cu mare emfază, însă nici nu vrea să audă de tobogane sau leagăne, ”E ok, să se dea Mami pe tobogan, Mircel nu vrea.”

Tocmai pentru că piticii prind totul cu atâta ușurință, expuneți-i de timpuriu la varietatea formelor geometrice și tridimensionale – vor începe să le recunoască cu ușurință, să facă deosebirea între ele și să înțeleagă noțiuni precum volum, greutate, stabilitate. Își vor dezvolta gândirea spațială (”Hmmm, dacă pun o prismă peste un cilindru, turnul meu nu va sta bine și va cădea”), și capacitatea de a rezolva probleme (”Oare cum să aranjez aceste obiecte ca să fac un pod pe sub care să treacă mașinuțele mele?”).

”Orașul de hârtie” de la Ludattica mi s-a părut grozav – mai ales că până acum nu am mai văzut genul acesta de joc. Setul are 180 de bucăți de hârtie rezistentă, cu desene atractive, pe care copiii mai măricei (de peste 4 ani) le pot transforma în cilindri, prisme triunghiulare și dreptunghiulare – copiii mai mici vor avea nevoie de ajutor la construcția formelor geometrice, dar odată ce îi ajutați să le meșterească se vor descurca de minune singuri să-și construiască propriul ”oraș de hârtie”. Este genul de joc minuțios, care ajută la îmbunătățirea concentrării și care vă poate oferi o mulțime de informații despre propriul copil: lăsați-i celui mic spațiu și timp, iar apoi observați ce fel de construcții a ridicat și ce fel de povești și-a imaginat pornind de la ele.

Mi s-a părut foarte tare când am citit rezultatele unui studiu care confirma că abilitățile matematice din liceu pot fi prezise de calitatea jocului cu cuburi de la vârsta de patru ani (Wolfgang et al., 2001). Un alt studiu a descoperit o relație dintre abilitățile de construcție ale copiilor mici (cum sunt jocul cu puzzle și cuburi) și un puternic simț al numerelor și succesul în rezolvarea problemelor matematice exprimate prin cuvinte (Nath & Szücs, 2014). Cu alte cuvinte, genul acesta de jocuri de construcție, în care cei mici intră în contact cu diverse forme geometrice tridimensionale, îi ajută să înțeleagă mai bine matematica, să se descurce mai bine la școală și implicit să aibă mai multă încredere în ei înșiși.

”Orașul de hârtie” îl puteți lua de pe De-a Joaca – și nu uitați să folosiți cuponul sunny pentru o extra reducere de 15%.

3. Modelatul cu plastilină.

Deja știți că la noi acasă, plastilina este în top și nu trebuie să lipsească niciodată (mai ales în zilele în care toddlerul din dotare este agitat și nervos). Însă dincolo de asta, nu știu sincer ce altă modalitate mai bună de a dezvolta vederea spațială există. Cu plastilina, copiii au nevoie de multă coordonare, motricitate fină (mă rog, chiar grosieră dacă plastilina a stat prea mult timp neacoperită și s-a întărit peste măsură) și de abilitatea de a gândi vizual, de a reuși să facă acea conexiune între imaginea care este în mintea lor și ceea ce frământă ei cu ajutorul pastei modelatoare. Evident, va fi foarte amuzant când sunt mici, pentru că vă vor arăta un boț de plastilină diformă, de culoare incertă, pe care o vor denumi, cu mândrie, ”Excavatorul meu galben murdar de noroi”, dar pe măsură ce vor crește, abilitățile lor se vor îmbunătăți – unde mai pui că modelatul cu plastilină este relaxant și calmant.

Ce mi-a plăcut mult a fost ideea din spatele setului Crea Dudu – Creează cu mine! – Modele 3D din plastilină. Cutia conține 4 blocuri de plastilină galbenă, roșie, albastră și albă, mai multe forme, 4 tablouri ilustrate și 13 șabloane din carton plus un ghid foarte isteț care le propune celor mici diverse teme. Copiii pot să desprindă din șablon bucățile de carton și să le folosească în creațiile lor – ceea ce le ușurează puțin munca și le reduce nivelul de frustrare, pentru că nu trebuie să-și imagineze o întreagă mașină din plastilină. Dimpotrivă, pentru început pot modela doar roțile, pe care apoi să le ”înfigă” în șablonul din set, cum am făcut noi cu mașinuța simpatică din fotografia de mai sus.

Și nu știu cine are nevoie să audă treaba asta, dar eu o să vă spun: toate aceste lucruri nu trebuie să fie perfecte. Bineînțeles că la 2 ani, la 3 ani, copiii voștri o să facă niște creații artistice care numai artistice nu o să fie – fii-miu a venit la mine cu o gâlmă dubioasă despre care mi-a spus că sunt chiar eu, pentru că aparent asta este răsplata mea pentru travaliul și nopțile albe din primul an de după naștere. Important este că încearcă, important este că își dezvoltă vederea spațială, că își exersează motricitatea – este minunat pentru ei să poată să experimenteze în acest fel.

Crea Dudu – Creează cu mine! – Modele 3D din plastilină poate fi luat de pe De-a Joaca – și nu uitați să folosiți cuponul sunny pentru o extra reducere de 15%.

4. Modelatul cu plastilină – dar folosind un șablon.

Nu mi-am dat seama ce complicat este genul acesta de joc pentru un copil și mai ales cât de mult îl solicită cognitiv până nu am văzut cât de tare se concentra Mircea ca să îl ducă la bun sfârșit. Mă refer la Creează cu mine – Hai să decorăm – Plastilină, un alt set de la De-a Joaca potrivit tot pentru copiii de la 2 ani în sus (asta îmi place mult la Ludattica, foarte multe produse sunt destinate copiilor mici și nu dăm peste limitarea aceea de 3+ care este mai peste tot). Setul conține 7 coli groase din carton cu 14 ilustrații diferite (tematica este marea și animalele marine), iar ceea ce copiii trebuie să facă este să se folosească de plastilină pentru a o modela și apoi potrivi la fix peste respectivele imagini – de exemplu, ar trebui să pregătească bucăți de plastilină pe care să le potrivească deasupra pielii căluțului de mare sau a bulburucilor de apă din jurul crabului.

Inițial ați zice că este vorba tot de modelat plastilină – însă este vorba de un modelat ceva mai complex și mai solicitant. Copii vor avea nevoie să se coordoneze, să fie atenți, să rețină formele de pe carton și apoi să încerce să le replice ei cu mânuțele lor, să gândească în imagini, să își facă o strategie – sunt foarte multe lucruri pe care creierul lor le gândește atunci când este provocat de un astfel de joc care pentru noi pare simplu, facil. Iată că nu este chiar atât de ușor și iată cât de mult îi provoacă!

Creează cu mine – Hai să decorăm – Plastilină poate fi luat de pe De-a Joaca – și nu uitați să folosiți cuponul sunny pentru o extra reducere de 15%.

5. Număratul și câteva gânduri de final.

Niciodată nu mi-au plăcut activitățile acelea care sunt elaborate special pentru a-i învăța pe cei mici să numere – pentru că de multe ori copiii ajung să se simtă presați, tensionați, și ceea ce ar putea să fie o relație prietenoasă cu matematica se va transforma, de la o vârstă foarte fragedă, într-o senzație de enervare și plictiseală. Piticii pot învăța să numere fără a simți o corvoadă în tot acest proces: numărați mușcăturile din felia de pâine cu miere de dimineață, numărați dungile albastre de pe adidașii cei noi, pisicile pe care le întâlniți pe drum spre parc și mașinile roșii de pe trotuar. Numerele ar trebui să le vină copiilor firesc, simplu, fără bătaie de cap, stres și certuri.

Vă mai recomand o dată aici setul de mai sus, Play Dudu – Să măsurăm! – care are numere pe fiecare cutie din carton și poate fi folosit pentru a-i învăța pe copii să numere până la 5. Dar adevărul este că ORICE poate fi un prilej simpatic pentru numărare. Blocurile orășelului de hârtie pot fi numărate, sortate și asociate în fel și chip, șabloanele seturilor cu plastilină pot fi numărate, puteți face mici sfere din plastilină colorată pe care să le numărați sau să le aranjați de la mai mare la mai mic și de la mai lung la mai scurt.

Pentru că aceasta este, de fapt, frumusețea matematicii – este peste tot în jurul copiilor noștri, iar dacă apucăm să le-o prezentăm frumos, captivant, firesc, cu joc și voie bună, înainte ca un învățător sau profesor plictisit și blazat să le strice tot cheful, cum ni s-a întâmplat multora dintre noi, atunci avem cele mai mari șanse să o iubească și să o înțeleagă cu ușurință. Iar dacă nu o să o aleagă mai departe pe drumul lor în viață (ceea ce este perfect în regulă), vom ști totuși că adulții pe care noi i-am format știu că gândească înțelept și corect, să fie logici și analitici, să aibă încredere în ei și în deciziile lor înțelepte ca atunci când erau mici și aveau încredere că următorul cub urma să stea drept și ferm pe construcția lor ingenioasă.

Vă mai las odată pagina de campanie făcută de cei de la De-a Joaca pentru comunitatea noastră – la absolut toate jocurile de acolo puteți folosi cuponul sunny pentru o extra-reducere de 15% până pe 15 noiembrie. 

 

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu deajoaca.ro, un magazin online de jucării, jocuri și produse pentru copii pe care l-am descoperit cu mare plăcere. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

 

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: Cum pregatim copiii pentru excursii, drumuri la medic, analize sau gradinita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *