La Joacă

”Stația de Tobogane” – joacă, îndemânare și coordonare (6-18 luni)

Știți momentele acelea faine în care voi gătiți, cu drag și spor, vreo două feluri de mâncare destul de complicate, să zicem ciorbă de perișoare și lasagna, în timp ce toddlerul vostru se joacă, singur, liniștit și vesel, pe podeaua bucătăriei? Nu le știți? Mda, nici eu. *facepalm.

De când am intrat în faimosul Salt Mental Numărul 9, poza lui Mircea o să o găsiți în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, în dreptul cuvântului ”koala”, pentru că așa cum vedeți ursuleții ăia simpatici că stau prinși cu toate gheruțele de creanga câte unui copac, tot așa stă și el prins de mine cât e ziua de lungă. Mâncarea trebuie să se facă repede, să presupună cel mult trei pași rapizi și eventual să fie pe principiul ”aruncă totul într-o tavă, bag-o la cuptor și apoi roagă-te să iasă bine”.

Ei, voinicii mei, aici intervine în acțiune ”Stația de Tobogane”.

”Stația de Tobogane” este o instalație simpatică pe care o puteți face din câteva tuburi mai mici sau mai mari rămase de la hârtia igienică sau de la prosoapele de bucătărie. Tuburile se prind cu scoci sau bandă izolatoare de ușa bucătăriei, de exemplu, iar bebelușul sau toddlerul este îndemnat să strecoare prin tuburi câteva jucărele simpatice, adică… să le dea pe tobogan, iar și iar și iar. Toată treaba se face ușor și rapid, este foarte captivantă pentru cel mic, și chiar dacă nu pot să vă promit că o să puteți pregăti o lasagna întreagă în timp ce el se joacă, sunt destul de sigură că măcar sosul ragu o să-l puteți termina în acest răstimp.

Hai să vă arăt mai jos cum se face!

Pentru a face ”Stația de Tobogane” aveți nevoie de:

1. Câteva tuburi rămase de la sulurile de hârtie igienică sau de la prosoapele de bucătărie.

2. Bandă izolatoare sau scoci. Puteți folosi scoci simplu sau scoci de hârtie, eu aveam prin casă benzile acestea colorate și mi s-a părut că instalația va ieși mai funky așa.

3. O foarfecă.

4. Niște jucărele simpatice. Eu am folosit piese de Lego Duplo, voi puteți folosi mingiuțe, pompons, cubulețe, ce vreți voi, atâta timp cât au loc prin tuburi.

5. Câteva coșulețe sau caserole.

 

Cum se construiește o ”Stație de Tobogane”:

1. Prindeți bine sulurile de o ușă cu benzile izolatoare, la înălțimi diferite.

2. Puteți pune sulurile mai sus, pentru toddlerii care deja se ridică, sau mai jos, pentru bebelușii care încă exersează statul în fund, va fi distractiv și pentru ei.

3. Așezați sub fiecare sul câte un mic coșuleț sau o caserolă (puteți sări peste pasul acesta dacă nu le aveți prin casă, nu e necesar).

4. Așezați la îndemână, lângă ”tobogane”, și un coșuleț cu jucărelele pe care le-ați ales.

5. Îndemnați copilul să strecoare jucăriile prin tuburi și să le ”dea pe tobogan”, până le colectează pe toate în coșulețe. Fun fun fun!

☑️ ”Stația de Tobogane” se face și desface super ușor și poate fi amplasată oriunde aveți niște treabă. Eu am pus-o pe ușa de la bucătărie, iar Mircea s-a distrat de minune cu ea de unul singur (asta după ce i-am arătat noi de câteva ori care-i faza cu tuburile și cu piesele de Lego).
☑️ Cel mai amuzant cred că este dacă folosiți mingiuțe sau pompons, mingiuțele mele erau cam mari pentru aceste tuburi, iar pompons nu aveam prin casă, dar voinicul s-a distrat tare și cu piese de Lego Duplo.
☑️ Jucăria e foarte addictive pentru cei mici – Mircea era fascinat atât de tuburile puse mai sus, cât și de cel amplasat mai jos. După ce le-a înnebunit bine de tot, a înhățat unul dintre tuburi, l-a desprins de pe ușă și a continuat să introducă piese Lego prin el, ținându-l în poală. You do you, baby, you do you.

☑️ ”Toboganele” ar putea să capteze și interesul bebelușilor mai mici, care exersează statul în fund (6-7 luni). Nu cred că aceștia ar avea dexteritatea suficientă ca să treacă o jucărie printr-un tub, dar vor fi interesați de ele, de jucărioare, vor încerca să le apuce și să le tragă – deci joacă faină și pentru bebeluși!

❗ Vă sfătuiesc ca la finalul zilei să desprindeți de pe ușă benzile dublu-adezive, pentru că nu știu ce fel de scoci aveți și nici materialul din care este făcută ușa. Dacă le lăsați prea mult, nu aș vrea să se desprindă cu tot cu vopseaua sau lacul de pe ușă.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze. Nu folosiți, pentru această ”instalație”, mingiuțe mici sau pompons pe care ar putea să le bage în gură și să le înghită.

❗ Grijă mare la toate produsele care ajung zilele acestea pe la cei mici, vă rog mult să le spălați și dezinfectați bine pe toate.

 

Aș vrea să îi mulțumesc pentru această idee lui Carmen Grigore de la PlayHut, care mi-a trimis, de altfel, o serie intreagă de propuneri simpatice de joacă pentru 12-18 luni, inspirate din pedagogia Montessori. Le găsiți pe toate aici. Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor!

Tag-uri: