Mi-a fost întotdeauna lehamite să fac (prea multă) curățenie. Nu mi s-a părut niciodată necesar să dezinfectez întreaga casă cu Domestos, să spăl hainele cu dezinfectant pentru textile, să șterg suprafețele sau tălpile pantofilor cu spirt și să folosesc săpunuri, geluri și șervețele antibacteriene. Dădeam cu aspiratorul zilnic, că doar avem un Labrador năpârlitor, dar cu mopul spălam hai, de două ori pe săptămână. Pe Mircea l-am lăsat, cam după primele 6 luni, să intre în contact cu ce a vrut el de prin casă și de pe afară, nu i-am dezinfectat niciodată mânuțele, nu m-am panicat dacă lua în gură un papuc sau dacă îi lingea coada câinelui, l-am lăsat să se joace cu ambalajele de la coletele primite și să se mângâie cu alți bebeluși, dacă asta își doreau. Nu foloseam nici Domestos, nici Igienol, decât câteodată (eventual când avea Sansa ”accidente” urât mirositoare), în general spălam cu niște detergenți blânzi, bio și baby-friendly.
În vremurile normale, de dinainte de pandemie, eram extrem de relaxați în ceea ce privește curățenia și absolut deloc germofobi.
Ei bine, acum nu trăim vremuri normale.
Am decis să scriu acest articol pentru că mai multe dintre voi m-au întrebat care este logistica noastră de curățenie și dezinfectare acum, de când cu noul coronavirus. Mai jos o să vă explic cum curățăm noi casa, cum dezinfectăm suprafețele, cum procedăm când facem cumpărături, ce facem atunci când primim colete prin curier sau când comandăm de mâncare, cum ne dezinfectăm noi înșine, cum gestionăm ieșirile afară ale câinelui, cum interacționăm cu vecinii și cum încercăm să ne asigurăm că ne ținem, pe cât putem, departe de acest virus.
Cred că trebuie să înțelegem cu toții că nu putem avea o casă 100% dezinfectată non-stop, nu aceasta este ideea și nu trebuie nici să exagerăm, nici să cădem în extreme. Mai bine am merge pe ideea că în perioada aceasta, care este departe de a fi obișnuită, este bine să încercăm, pe cât putem, să ne protejăm, cel mai probabil făcând lucruri care sunt departe de a fi obișnuite pentru noi. De asemenea, celor cărora le este teamă că vor ieși din aceste luni de izolare, în care își dezinfectează mediul în care locuiesc mai mult decît de obicei, cu zero imunitate, aș vrea le explic că Dr. Mihai Craiu de la Spitalul Virtual pentru Copii a precizat următoarele: ”MESAJ DE LUAT ACASA – izolarea la domiciliu NU afectează nimic, și în nici un caz imunitatea! Mâncați normal, jucați-vă cu copiii, stați în balcon sau DOAR în curtea proprie. Acum nu e momentul să vă riscați viața și sănătatea pentru că ați citit un mit prostesc” (Sursa aici).
Context
Suntem o familie obișnuită de trei (Mircea are un an și două luni), locuim într-un apartament dintr-un bloc cu 4 etaje, fără lift, și avem un labrador de 4 ani care trebuie scos afară de trei ori pe zi (ar merge și de două ori pe zi, dar nu vrem să o chinuim). Amândoi lucrăm de acasă din 2016, pe mine m-a prins pandemia în Concediul de Creștere a Copilului, deci din punctul acesta de vedere nu a intervenit nicio schimbare o dată cu declararea stării de urgență. Suntem izolați de 27 de zile, timp în care am ieșit din casă pentru aprovizionare de 3 ori, cu mașina la Lidl-ul din apropiere – în rest am reușit să comandăm online tot ce aveam nevoie.
Cum curățăm și dezinfectăm casa?
Dacă înainte eram foarte relaxați și ne ghidam după expresia ”first play, then clean-up”, acum lucrurile s-au schimbat. În fiecare zi ne asigurăm că facem prin casă următoarele:
✅ Îmbibăm cu apă și Domestos covorașul de la intrarea în apartament bine de tot (cel din afara ușii, de pe scara blocului). Asta e o idee pe care am găsit-o într-unul dintre grupurile de părinți pe care le urmăresc și care mi s-a părut foarte bună, mai ales pentru familii cu animale de companie pe care trebuie să le scoată afară de 2-3 ori pe zi. La intrarea în apartament, cel care a scos cățelul la plimbare își freacă bine tălpile de la pantofi de covorașul îmbibat cu Domestos (numără până la 10, să spunem), astfel încât să scadă mult șansele de a aduce în casă cine știe ce crocobaur luat de pe asfalt. Vă rog mult nu lăsați animalul de companie să calce pe covorașul plin de clor, o să îl usture, învățați-l să îl ocolească sau să sară peste el. Sansa de exemplu sare ca o căpriță pe deasupra lui, că nu îi place cum miroase.
✅ Spălăm cu Domestos pe jos prin ”Carantină”. Vă explic mai jos ce înseamnă pentru noi ”Carantina”.
✅ Ștergem cu o cârpă îmbibată cu spirt tălpile de la încălțămintea pe care o purtăm afară și tălpile papucilor de casă.
✅ Ștergem cu o cârpă îmbibată cu spirt toate clanțele și întrerupătoarele din casă.
✅ Ștergem cu o dischetă demachiantă îmbibată cu spirt telefoanele mobile, cheile, cardurile bancare (cheile și cardurile le ștergem și de fiecare dată după ce le folosim).
✅ Ștergem gresia de pe hol și din băi cu Igienol.
✅ În camerele în care Mircea își petrece majoritatea timpului (sufragerie, dormitoare, bucătărie, terasa unde luăm masa), ștergem cam o dată la două zile cu un detergent fără clor, baby-friendly – pentru că e încă în faza în care culege chestii de pe jos, le bagă în gură, mai merge de-a bușilea, mai suge câte un deget etc.
✅ Ștergem blaturile din bucătărie și pe cele din băi cu Igienol.
✅ Punem la spălat hainele cu care ieșim afară, la 60 sau 90 de grade.
✅ Dăm cu aspiratorul zilnic (dar asta făceam și înainte, dacă vă întrebați de ce, dați un search pe Google după ”Labrador” și o să înțelegeți).
”Carantina” noastră.
Pentru că ne îngrijora faptul că trebuie să ieșim zilnic cu Sansa afară (dacă nu aveam câinele, puteam bine-mersi să nu ieșim deloc din casă timp de cîte 10-14 zile), am decis ca holul de la intrare – un spațiu îngust și lung cam de 3 metri – să îl transformăm în ”Carantina” noastră. Adică locul din casă în care ne lăsăm lucrurile ce ar putea fi contaminate, locul pe care îl dezinfectăm foarte bine și în care nimeni nu intră decât dacă chiar trebuie. Sansa și Mircea, de exemplu, au învățat repede că holul este complet interzis. Mircea mai aleargă până la intrarea pe hol, apoi întinde mânuțele spre el și strigă ”Ngggg!”, arătându-mi-l cu interes, dar nu mai încearcă să ajungă acolo. În ”Carantină” ne lăsăm gecile sau hanoracele cu care ieșim afară, pantofii, sacoșele de cumpărături, coletele primite de la curieri, ambalajele în care vine mâncarea pe care o comandăm online (cutiile de pizza, de exemplu). Tot acolo avem în permanență spirt, dezinfectant și cârpe. Pe o policioară pe care o dezinfectăm des ne lăsăm măștile și mănușile pe care ni le punem înainte de a ieși afară.
Cum procedăm când venim de afară?
După cum spuneam mai sus, când venim de afară nu uităm să ne ștergem bine tălpile pantofilor de covorașul îmbibat cu apă și Domestos. Apoi intrăm în apartament (în ”Carantină”), ne dăm jos pantofii, geaca, mănușile, masca și hainele cu care suntem îmbrăcați (da, ne dezbrăcăm de tot), pe care le ducem direct în coșul de rufe. Apoi, fără să atingem chestii de prin casă, mergem la baie să ne spălăm bine de tot. Dacă am atins între timp întrerupătoare, clanțe, robinete, revenim și le stergem bine cu spirt.
Cum procedăm după ce plimbăm câinele pe afară?
La fel ca mai sus, doar că după ce intrăm în apartament, cât încă suntem în ”Carantină”, dezinfectăm lăbuțele câinelui cu o cârpă îmbibată în spirt. Le ștergem bine de tot, una câte una, ca Sansa să nu aducă în casă virusuri, apoi o trimitem la baie. Ne-am învățat câinele să se ducă direct la baia mare, să sară în cadă și să ne aștepte acolo. Mergem la ea și o spălăm bine, cu săpun, pe labe, pe picioare, pe burtă și pe bot. Afară, avem grijă să nu se așeze, să nu se tăvălească și să nu o atingă nimeni. Nu o mai luăm cu noi la cumpărături pentru că, de obicei, cât stătea legată în fața magazinului strângea mereu în jurul ei câte 2-3 persoane care o mângâiau cu zel. Ce să-i faci dacă e atât de drăguță?
Ce logistică avem pentru când ne facem aprovizionarea și aducem cumpărăturile acasă?
Iată partea mea preferată… not! Până să lovească prietenul nostru coronavirusul, logistica noastră era simplă: veneam acasă cu toate pungile, puneam produsele în frigider sau dulapuri, și pa! Nu ștergeam nimic, nu spălam nimic, nici prin gând nu ne trecea să îl ferim pe Mircea de ambalaje. Lucrurile s-au schimbat, acest virus poate rezista și câteva zile pe suprafețe în funcție de materialul lor și de temperatura sau umiditatea mediului (sursa OMS aici), în magazine încă văd foarte mulți oameni fără măști și mănuși, așa că facem tot posibilul să nu aducem acest virus în casa noastră via produsele alimentare.
✅ Lăsăm toate pungile pe holul apartamentului, în așa numita ”Carantină”, după care ne dezbrăcăm, intrăm în casă și ne spălăm bine pe mâini. De obicei, eu mă ocup de dezinfectarea cumpărăturilor, așa că de ce să vă mint, nu mă mai îmbrac cu alte haine, rămân așa, în lenjerie, trimit bărbatul, copilul și câinele în sufragerie și rămân stăpâna bucătăriei, pe principiul ”Nu sunați voi, ies eu din când în când”.
✅ Aduc pungile în bucătărie și le așez pe gresie, lângă chiuvetă, atentă să nu mai ating nimic pe drum.
✅ Pun pe blatul de bucătărie câteva prosoape curate.
✅ Iau fiecare produs din pungă și fie îl șterg bine cu o cârpă înmuiată în spirt, fie îl spăl, direct la chiuvetă, cu apă și săpun, apoi îl las la scurs și uscat pe prosoapele de care vă ziceam mai sus. Nu vă mint, fiecare produs cumpărat trece prin această procedură, de la sticlele de lapte și borcanele de iaurt, la tot ceea ce este împachetat în țiplă (cașcavaluri, brânzeturi), la caserolele de carne crudă, conserve, sticle de bulion, cutiile de lapte praf ale lui Mircea, pungile cu pâine, baxurile de hârtie igienică, pungile cu biscuiți, tabletele de ciocolată, borcanele de Nutella, cutiile de bere și Cola, pungile cu legume și fructe congelate. De-abia după ce s-au uscat / scurs bine, le pun pe fiecare la locul lor, în frigider sau dulapurile din bucătărie, după caz.
✅ Legumele și fructele cumpărate la vrac nu le spăl (pentru că am înțeles că unele dintre ele se strică mai repede dacă le speli), așa că le scot din pungile în care au stat și le pun cu atenție în pungi mari, ZipLock, de la Ikea, curate – așa le așez în frigider, și le spăl bine de tot înainte să le folosesc. Fructele care nu stau în frigider au locul lor într-o fructiera care nu ne stă la îndemână (ca să nu ajungă Mircea la ele) și, la fel, când vrem să mâncam, le luăm din fructieră și le spălăm chiar atunci.
✅ Produsele care nu pot fi spălate sau dezinfectate (de exemplu, pungile de făină, griș, mălai, care sunt din hârtie) merg toate pe un singur raft al lor din bucătărie, unde stau izolate de celelalte produse. Când avem nevoie de ele, le folosim, dar avem grijă să ne spălăm pe mâini și să spălăm blatul pe care au stat după ce le punem la loc.
✅ După ce trecem prin toată această dezinfectare, punem pungile folosite în sacul mare pentru reciclat pungi, dezinfectăm bine blatul, chiuveta și gresia pe care au stat cumpărăturile, ne mai spălăm și noi pe mâini o dată și declarăm ostilitățile încheiate.
Cum procedăm când primim colete de la curieri / delivery de mâncare?
Foarte simplu, ne asigurăm că totul este plătit online ca să nu mai trebuiască să interacționăm cu băieții (sunt sigură că și ei apreciază o întâlnire face-to-face în minus) și îi rugăm la telefon să ne lase coletul la ușă, dar nu pe preș (că este îmbibat în clor). Dacă este cazul de bacșiș, îl puteți lăsa într-un plic înfipt în ușă, pe care scrieți ceva drăguț, de exemplu ”Pentru curier, vă mulțumim!” – sau ce vreți voi. După ce curierul a plecat, luăm coletul în casă, îl deschidem în ”Carantină”, lăsăm cutia acolo ca să o putem arunca la gunoi, iar conținutul, evident, trece prin procedeul de mai sus de dezinfectat cu spirt sau spălat cu apă și săpun. Dacă am comandat de mâncare, aducem doar caserolele în bucătărie, răsturnăm mâncarea în farfuriile noastre și, bineînțeles, ne spălăm pe mâini înainte să trecem la masă.
Cum procedăm când ne sună vecinii la ușă?
O să sune nașpa, dar… nu deschidem. 🙂 Încercăm să rezolvăm totul din spatele ușii închise, pe telefon sau pe email. Nu, acum nu este momentul să se strângă semnături de la toate apartamentele pentru renovarea scării, pe celebra foaie trecută pe la fiecare vecin în parte, pe care unii o ling bine pe la colțuri înainte să o semneze.
Cum procedăm când ne întâlnim cu un vecin pe scara blocului?
Încercăm, pe cât posibil, să păstrăm distanța regulamentară. Eu de exemplu prefer să îi fac loc politicos să treacă și să mă dau mai în spate, într-un colț al holului, până trece de mine. Dacă are chef de stat la povești, cobor câteva trepte, un etaj, astfel încât între noi să fie suficient de mulți metri, iar dacă nu are niciun fel de formă de protecție (mănuși, mască), păstrez discuția foarte foarte scurtă. News Flash: majoritatea vecinilor noștri au peste 65 de ani și nu poartă nicio formă de protecție. Așa că orice întâlnire se rezumă la un salut scurt și la un ”Mă scuzați, trebuie neapărat să scot câinele, la revedere, vă doresc sănătate multă!”
Cam acestea sunt măsurile pe care le luăm noi, de când s-a instaurat starea de urgență.
✅ Da, e complicat și enervant, mai ales partea cu dezinfectarea cumpărăturilor, tocmai de aceea încercăm să ne organizăm cu mesele astfel încât să nu trebuiască să facem asta decât o dată la două săptămâni. Facem meal-plans, liste, gătim în ordinea în care produsele expiră, orice ca să reușim să tragem cât mai mult de ele și să ieșim afară cât mai rar.
✅ Da, este plictisitor, mai ales pentru că avem un toddler de un an și două luni care are chef de joacă (hei, nu doar el, și eu am chef de joacă!) și care acum trebuie să înțeleagă că uneori mama și tata trebuie să dezinfecteze rapid ceva. Hint: evident, nu înțelege la această vârstă.
✅ Da, suntem conștienți că indiferent de cât am dezinfecta, tot este posibil să luăm acest virus de pe undeva, dar încercăm și noi să facem ce putem ca să ne ferim de el. De fapt, încercăm să facem ce putem astfel încât să nu ajungem la spital chiar acum. Poate mai târziu, dar nu chiar acum. Încercăm să câștigăm zile, săptămâni, poate luni.
✅ Da, suntem conștienți că am putea face mai mult, dar în acest moment, nu știm ce am mai putea adăuga la listă și nici nu cred că avem energia de a mai spăla sau dezinfecta câte ceva.
✅ Dacă vi se pare o treabă foarte obositoare, pot să vă spun că într-adevăr este, și că de-abia aștept să scăpăm de virusul ăsta ca să nu mai trecem prin aceste proceduri de curățenie și dezinfectare care mă plictisesc și obosesc. Îmi plăcea starea mea de relaxare de dinainte, thank you very much, îmi plăcea să-mi las copilul să tragă o limbă bună pe gresie și să ronțâie un colț din cutia de scutece fără să mă panichez, dar deocamdată, asta este noua normalitate, la care încerc, pe cât posibil, să mă adaptez. Va fi interesant de constatat câte dintre aceste obiceiuri vor rămâne cu noi și după ce trece pandemia.
Dacă aveți întrebări legate de procedurile de mai sus, sfaturi, idei din logistica familiei voastre sau dacă pur și simplu vreți să împărtășiți cu cineva propria plictiseală la adresa Sfintei Treimi Spirt-Domestos-Igienol, știți unde să mă găsiți! Să fim bine și sănătoși cu toții!
cyclosporine price – buy cheap cyclosporine colchicine brand
Have a question for DrSugar?
Why spend more money to glucophage yorum at lower prices
Some people may have high blood pressure that is linked to another medical condition, such as kidney problems.
I eat a well balanced diet so I am not sure why I would have this type of anemia.
Exceptional prices allow you to does ampicillin cause dizziness is 24/7.
Depending on where you live, you might be able to involve animal control or something like that but it is hard to make such a decision.
besivance where to buy – cheap carbocisteine pill buy sildamax cheap
buy deflazacort pills for sale – where to buy deflazacort without a prescription brimonidine usa
Anxiety disorders tend to run in families.
in sex.The efficiency of the medicines when you how does lisinopril work through the internet with a prescription.
She was well aware that all the Psychiatrists, Addictionologists, OBGYNs and treatment centers, ext… were not able to help me.
colospa pills – buy cilostazol 100mg generic cilostazol 100mg price
buy cambia pills for sale – purchase aspirin without prescription aspirin 75mg for sale