La Joacă

”Ușa Lipicioasă” – proiect colorat și zgomotos pentru apucat, dezlipit și lipit la loc (4-18 luni)

Iată un proiect de care, zău, m-aș fi bucurat să aflu sau să-mi treacă prin cap când Mircea tocmai învățase să stea în fund nesusținut și îi plăcea să-și facă de lucru pe parchet cu tot felul de jucărioare, cărți și pungi senzoriale. Activitatea lui preferată, care îl făcea să râdă în hohote, era ca eu să îi zdrăngăn o zornăitoare undeva în fața lui, dar mai sus, un pic deasupra capului, iar el ridica mânuțele și bătea din ele ca un fluture, încercând să o ajungă. În perioada aceea, adora să se întindă, din fund, după tot ce era mai colorat, și să încerce să apuce totul cu mânuțele acelea, care pe la 6-7 luni ating apogeul de drăguțe-și-grăsuțe.

”Ușa Lipicioasă” este un proiect super simplu, care pe scurt presupune că voi lipiți niște bucăți de bandă dublu adezivă pe o ușă (sau dulap, șifonier, etc), la diferite înălțimi, și prindeți de ele mai multe jucărioare ușoare și colorate – apoi invitați bebelușul sau toddlerul să le desprindă. În funcție de înălțimea la care lipiți benzile, proiectul va fi interesant pentru bebelușii mai mici, de 6-7 luni, care tocmai învață să își mențină echilibrul în timp ce stau în fund nesusținuți, sau pentru cei mai mari, care încep deja să se ridice. Acum că îmi aduc aminte de Mircea pe la 4-6 luni, cred că ar fi fost o jucărică interesantă și pentru vârsta aceea, când făcea mult Tummy Time și îi plăcea să se întindă, de pe burtă, spre orice vedea colorat în față. Puteți încerca să vedeți dacă bebelușul vostru e atras de obiectele puse ceva mai jos – probabil că nu o să le apuce cu mâna, dar va fi încântat să încerce. Iar toddlerilor de un an, un an și câteva luni o să li se pară interesant să le și lipească la loc, după ce se prind cum funcționează adezivul – și se prind repede, credeți-mă!

Hai să vă arăt mai jos cum se face!

Pentru a face o ”Ușă Lipicioasă” aveți nevoie de:

1. Bandă dublu adezivă (ideal ar fi ceva mai lată, eu aveam în casă doar din asta îngustă, dar a mers şi aşa).

2. O foarfecă.

3. Câteva jucărele colorate şi uşoare – musai ușoare, că dacă sunt prea grele, bezii adezive o să îi fie greu să le susțină.

 

Cum se construiește o ”Ușă Lipicioasă”:

1. Pe un dulap sau uşă, lipiți câteva bucăți de bandă dublu adezivă. Eu am lipit, orizontal, 2 fâşii de câte 20-25 cm, după care m-am răzgândit şi am mai lipit încă una între ele.

2. Dezlipiți şi a doua bandă de protecție de pe fâşiile lipite pe dulap/uşă, ca să expuneți partea adezivă.

3. Lipiți jucărelele de benzile dublu-adezive, împingând puternic ca să se lipească bine de tot.

4. Ce drăguț arată! Acum poftiți copilul la joacă, o să îi placă enorm să tragă de ele şi o să i se pară foarte fain să le şi prindă la loc.

 

☑️ ”Ușa Lipicioasă” e foarte versatilă, se construiește repede și se desface la fel de repede, iar ce îmi place mult la ea este că se pretează pentru mai multe vârste, în funcție de înălțimea la care ajunge bebelușul sau toddlerul. Lui Mircea i-a plăcut să stea în fund și să tragă de jucărelele de pe primele rânduri, apoi s-a ridicat în picioare și și-a făcut de lucru cu cele de sus. După ce s-a prins cum stă treaba cu adezivul, i-a plăcut mult să le și lipească la loc.

☑️ Acum că îmi aduc aminte de Mircea pe la 4-6 luni, cred că ar fi fost o jucărică interesantă și pentru vârsta aceea, când făcea mult Tummy Time și îi plăcea să se întindă, de pe burtă, spre orice vedea colorat în față. Puteți încerca să vedeți dacă bebelușul vostru e atras de obiectele puse ceva mai jos – probabil că nu o să le apuce cu mâna, dar va fi încântat să încerce.

☑️ Am spus ”zgomotoasă”? Am spus! De departe, ce i se părea mai amuzant feciorului era să arunce jucărioarele pe parchet, după ce reușea să le dezlipească, și să râdă încântat de zgomotul făcut. Aici nu mai spun nimic, decât că mi-a pus creierul pe bigudiuri, iar unele sinapse nu-mi vor mai fi niciodată la fel.

 

❗ Vă sfătuiesc ca la finalul zilei să desprindeți, de pe ușă sau mobilă, benzile dublu-adezive, pentru că nu știu ce fel de adeziv sau mobilă aveți și, dacă le lăsați prea mult, nu aș vrea să se desprindă cu tot cu vopseaua de pe ușă / mobilă. Eu le-am lăsat vreo săptămână pe șifonier și nu a pățit nimic lemnul, dar am zis să vă avertizez.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze.

❗ Grijă mare la toate produsele care ajung zilele acestea pe la cei mici, vă rog mult să le spălați și dezinfectați bine pe toate.
Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Diseară postez clipurile cu Mirc și ”Ușa Lipicioasă”, sunt foarte simpatice.

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *