Sufrageria voastră este plină de mormane de jucării, care au început să se extindă pe holuri, prin bucătărie, prin dormitoare și chiar băi?
Întreaga casă arată ca un Baby-Land colorat, în loc de apartamentul cochet și estetic care vă bucura atât de mult înainte de a avea copii?
Bebelușul sau toddlerul vostru se plictisește repede de toate jucăriile, trece rapid de la una la alta și nu pare să se joace, de fapt, cu niciuna prea concentrat?
Copilul nu pare să se atașeze de jucării și jocuri, nu le prețuiește, nu are grijă de ele și nu se implică în strângerea lor?
Bonus: Călcați pe piese de Lego, bucăți de puzzle și trenulețe TOT TIMPUL?
Dacă ați răspuns cu un ”Da!” exasperat la măcar una dintre întrebările de mai sus, poate că ar fi o idee bună să oferiți celui mic jucăriile prin rotație. Rotația Jucăriilor este un concept pe care l-am descoperit prima oară pe Instagram, la câteva conturi pe care le urmăresc ce promovează pedagogia Montessori sau Playful Parenting, și pe care l-am adoptat definitiv după ce l-am testat câteva săptămâni la noi acasă, cu rezultate excelente și neașteptate. În articolul de astăzi vă povestesc ce presupune mai exact Rotația Jucăriilor și care sunt cele 6 motive pentru care merită pusă în practică – iar într-un articol viitor vă voi arăta și cum facem noi această rotație recurentă, cu fotografii și explicații pas cu pas.
Ce este, mai exact, Rotația Jucăriilor?
Rotația Jucăriilor este un concept potrivit căruia jucăriile și jocurile nu sunt oferite copilului deodată, la grămadă, lăsate toate la discreția sa în permanență, ci mai degrabă îi sunt puse la dispoziție pe rând, într-un număr mai redus, mai puține odată. Spre exemplu, părintele poate decide să îi ofere un număr de 8-10-12 jucării celui mic timp de o săptămână sau două, timp în care restul jucăriilor pe care copilul le are sunt puse deoparte, ascunse, într-un loc inaccesibil sau care nu îi este la îndemână. Out of sight, out of mind! Apoi, după o săptămână-două, părintele poate face din nou rotația și va înlocui jucăriile celui mic cu altele, care au stat depozitate în acest răstimp.
Eu am început să practic rotația jucăriilor cu Mircea acum câteva luni, când ajunsesem la concluzia că de cele mai multe ori, flăcăul se juca 2 minute cu o jucărie, apoi se plictisea de ea. Sufrageria era plină de jocuri, cărți și jucării, dezordinea era la ordinea zilei, iar Mirc nu avea răbdare, nu era atent și nu se concentra pe niciuna dintre jucăriile lui prea mult. De când îi rotesc jucăriile (treabă pe care o fac o dată la două săptămâni sau o dată pe săptămână, depinde de cum simt că își pierde interesul față de jucăriile expuse), Mircea este mult mai concentrat când se joacă, folosește fiecare jucărie mai mult timp înainte să vrea să treacă la următoarea, este mult mai ordonat, a descoperit cu bucurie că îi place să le pună la loc pe fiecare după ce se joacă cu ele. Sufrageria este mult mai ordonată, mai aerisită, iar cel mic se bucură enorm când își vede din nou, după, 1-2-4 săptămâni, o jucărie de care poate îi era dor.
Iată și cele 6 motive pentru care vă sfătuiesc să încercați și voi acest tip de abordare:
1. Oferirea jucăriilor prin rotație mărește puterea de concentrare și atenția celui mic.
Mai puțin înseamnă, cu adevărat, mai mult atunci când vine vorba de jucării oferite. Un bebeluș sau toddler care are în permanență un număr foarte mare de jucării la dispoziție va trece mereu de la una la alta foarte repede, își va pierde răbarea cu ele, nu se va juca focusat și va fi mereu distras de cealaltă jucărie colorată de lângă el. Va fi suprastimulat, neatent și repezit. Până la urmă și noi, adulții, suntem deranjați de un mediu dezordonat și haotic, și ne este greu să lucrăm sau să ne concentrăm când în jurul nostru totul este vraiște. Atunci când are la dispoziție un număr limitat de jucării expuse ordonat și estetic, cel mic se va concentra asupra lor, le va oferi mai mult timp, mai multă atenție și va avea un joc mult mai concentrat. De exemplu, eu am cumpărat o etajeră Kallax de la Ikea, cu 8 compartimente (4 sus și 4 jos), și îi așez câte o jucărie sau activitate în fiecare element al Kallax-ului, plus câteva deasupra – astfel, Mircea are în permanență la dispoziție în jur de 10-12 jucării sau activități, nu mai mult.
2. Rotația Jucăriilor stimulează creativitatea, inventivitatea și imaginația.
Jucării mai puține înseamnă, pentru copil, descoperirea mai multor resurse pentru a le folosi – cel mic se va strădui să se joace cu ele în moduri cât mai creative, va inventa, va crea, își va imagina jocuri și metode proprii de entertainment. Faptul că nu îi lăsați toate jucăriile la îndemână nu înseamnă că îl privați de joacă și de produsele pe care i le-ați cumpărat (nu este un act negativ), ci că mai degrabă îi oferiți un spațiu și un context potrivit pentru ca el să se poată concentra cât mai mult și apoi exprima cât mai variat (un act cât se poate de pozitiv).
3. Copilul va fi mai ordonat și va începe să-și pună jucăriile la loc după ce termină jocul.
Când jucăriile nu au de fapt un loc al lor și sunt aruncate de-a valma prin toată sufrageria, este foarte greu să te aștepți ca un copil să le pună la loc în ordine (pentru că este foarte greu pentru el să perceapă ce este ordinea). De asemenea, dacă jucăriile stau toate aruncate grămadă într-o cutie sau sac de jucării, este nerealist să ne așteptăm că toddlerul va lua cu grijă și atenție din acel sac DOAR jucăria pe care o vrea – cel mai probabil, tot sacul va fi răsturnat, jucăriile vor cădea în toate părțile, cel mic va fi distras și va sări la alt joc decât cel pe care poate îl voia inițial. Haos.
Dacă jucăriile sunt expuse frumos, ordonat și estetic pe o etajeră, policioară sau mică bibliotecă (cum este Kallax-ul nostru, de care vă vorbeam), copilul va învăța care este locul fiecăreia, le va lua fix de acolo când vrea să se joace cu ele, iar apoi va putea fi învățat, în timp, prin puterea exemplului, cum să le pună pe fiecare la loc după ce termină joaca. Astfel, în casă va fi mult mai curat, jucăriile vor sta la locul lor, copilul va deprinde concepte legate de ordine și rigurozitate, iar mediul lui de joacă va fi mult mai relaxant și plăcut. Unde mai pui că strângerea jucăriilor din fiecare seară va fi o activitate rapidă, ușoară, pe care o poate face chiar cel mic – una e să strângi un sac de jucării, alta e să pui la loc 10 produse.
4. Veți da mult mai puțini bani pe jucării și veți cumpăra mai rar.
Atunci când puneți în practică Rotația Jucăriilor, veți remarca un lucru foarte clar în momentul când schimbați jucăriile vechi ale celui mic cu o nouă rotație: entuziasmul redescoperirii va fi mereu mare, și de fiecare dată când va da cu ochii de jucăriile sale care până atunci au stat ascunse, va fi încântat ca și cum ar fi primit produse complet noi. De când practic Rotația Jucăriilor am început să cumpăr mai puține jucării: nu îi ofer mai mult de 8-10-12 odată, am grijă să văd când își pierde interesul în ele și le înlocuiesc o dată pe săptămână sau de două ori pe lună, ceea ce înseamnă că mi-ar fi greu să rotesc un număr foarte mare de jucării – la unele dintre ele aș ajunge poate o dată la câteva luni. În plus, am început să cumpăr și mai înțelept, pentru că observând copilul îndeaproape, pot să îmi dau seama mai bine ce îl atreage și ce nu, de ce este apropiat, ce iubește, pentru ce fel de jocuri face mici obsesii și care îl lasă, deocamdată, indiferent.
5. Rotația jucăriilor favorizează exersarea aprofundată a anumitor abilități.
Poate că ați văzut și voi, prin jocul său copilul începe să asimileze o anumită abilitate pe care apoi o exersează în mod repetat, până când reușește să o stăpânească – cum ar fi înșurubarea unui cerc din lemn într-un cilindru vertical de tip Montessori, sau construirea unui turn din cuburi. Înconjurarea celui mic de jucării care mai de care mai captivante îi deturnează acestuia atenția și concentrarea și întrerupe procesul de exersare despre care vorbeam mai sus. Un spațiu aerisit, neîncărcat, cu un număr limitat de jucării în jur, îi permite celui mic să facă fix asta: să se concentreze cât simte pe ceea ce simte în acel moment.
6. Rotația jucăriilor duce la mai puține crize de furie sau tantrumuri.
Dacă e ceva ce am învățat din primul an alături de un toddler, acel lucru este că tantrumurile și crizele de furie pot fi, în mare parte, ocolite, dacă suntem atenți la câteva aspecte care țin de prevenție. Copilului îi este foame? Sete? Nu îi este împlinită o nevoie de bază? E surescitat? Se plictisește? Toate acestea sunt mici elemente care se pot transforma în mari bombe cu ceas când vine vorba de un toddler. Tocmai de aceea încerc să țin mediul din jurul lui cât mai puțin stimulant, cât mai relaxant, cât mai previzibil. Un sac mare de jucării aruncate în mijlocul sufrageriei nu este nici ceva previzibil, nici ceva relaxant. 100 de jucării nu sunt calmante și alinătoare. Iată cum, contraintuitiv, mai multe jucării pot duce la oboseală, nervi, plictiseală, comportamente nedorite. Noroc că avem și soluții: 8-10-12 jucării așezate frumos, în ordine, pe o etajeră sunt și previzibile, și estetice, și ordonate.
Dacă v-a ajutat articolul acesta și v-a determinat să puneți și voi în practică Rotația Jucăriilor, dați-mi de veste. Într-un articol viitor voi povesti mai detaliat despre cum anume facem această rotație, cum depozităm jucăriile care nu intră în rotație, cum alegem produsele pe care le lăsăm la îndemâna flăcăului și, mai ales, dacă avem jucării care rămân permanent în rotația noastră. Spor la joacă!
Articolul acesta a venit la fix, suntem sufocați de jucăriile mândrei, care face acuși 3 ani. Am încercat o pseudo rotire, dar avem prea multe și nu a funcționat. Mi-e mai clar acum ce ar trebui să fac.
Ce voiam să te întreb este legat de cărți. Intră și ele în rotație cu jucăriile sau faci pentru ele o rotație separată? Avem și o tonă de cărți, bineînțeles. Mulțumesc!
Salut, draga mea! Ma bucur ca articolul ti-a fost de ajutor. Da, si cartile intra in rotatie cu jucariile, dar pe ele nu le ascund. Toate cartile sunt in biblioteca din sufragerie, puse asa, obisnuit, cu cotoarele inspre noi, dar la el in camera are o bibliotea mica in care ii pun saptamanal niste carti, asezate frumos, cu coperta inspre el, ca sa le poata vedea si recunoaste mai bine. Am avut chiar ieri un live pe Instagram cu Gabriela Hranovschi, educator Montssori si consilier pentru parinti, despre spatiul celor mici si rotatia jucariilor, iti las linkul aici, sunt sigura ca o sa iti raspunda la o multime de intrebari: https://www.instagram.com/p/CKUQ-ynpRGg/
Pingback: 5 motive pentru a le oferi copiilor jucării Waldorf și beneficiile pe care le aduce joaca liberă, nestructurată - Sunny Side Up
Un articol interesant
Multumesc, ma bucur ca iti place! 🙂
Super articol! Multumim!
Cu tot dragul!
Buna, mamica draga! Asteptam cu nerabdare si articolul referitor la cum anume facem această rotație, cum depozităm jucăriile care nu intră în rotație, cum alegem produsele pe care le lăsăm la îndemâna copilului și, mai ales, dacă avem jucării care rămân permanent în rotația noastră.
Eu abia astept sa ma apuc de sortat!🤗
Iti multumesc atat de mult! 🙂 Dadadada, articolul este in lucru, dar pana atunci pot sa ma urmaresti pe Instagram, @sunnysideup.ro, pentru ca acolo pun tot felul de idei si tips and tricks 🙂 Seara frumoasa!
cum procedati acum cu rotația, copilul fiind mai mare?
Multumesc
Hei, draga mea! Sa stii ca procedam la fel, ii schimbam jucariile din Kallax cam o data la doua, trei saptamani, iar el s-a obisnuit cu ideea ca acelea sunt jucariile disponibile in acea perioada si ca la celelalte nu avem acces. 🙂 Acum, ca e mai mare, il las de obicei sa ma ajute cand fac rotatia jucariilor. Iese ceva mai messy totul si dureaza mult mai mult, dar asa isi alege singur jucariile pe care le are la dispozitie in urmatoarele saptamani. Ce nu mai facem este ca nu mai rotim si cartile. Deja stie foarte bine ce carti are, unde sunt in biblioteca, are preferatele lui si i le las mereu la dispozitie pe toate. 🙂