Într-o dimineață eram pe cale să arunc această cutie de șervețele goală, când ochii mi-au căzut pe flapsurile din plastic din jurul găurii pe unde se scot șervețelele. ”Hopaaa”, mi-am spus, ”iată o metodă tare interesantă de a mai chinui nițel toddlerul din dotare!” Am spus ”a chinui”? Îmi pare rău, nu știu ce-a fost cu mine. Am vrut să spun că e o metodă tare interesantă de a-l captiva, a-i îmbunătăți răbdarea, concentrarea, coordonarea și dexteritatea.
Am luat repede câteva jucărele mici de pluș (noi avem acest model de la Ikea), le-am înfipt în cutie pe toate și i-am oferit ”trofeul” lui Mirc. În următoarea jumătate de oră, copilul s-a chinuit cu devotament să le pescuiască, una câte una, din cutie, și apoi să le înfigă la loc, pe rând. Cred că Sansa ar fi putut să-și schimbe blana din galbenă în neagră lângă el, ar fi putut brusc să ningă în casă sau să ia bucătăria foc, că Mirc tot n-ar fi observat, atât de absorbit era de noua lui jucărie. Am botezat-o ”Trage-mpinge”, pentru că exact asta trebuie să faci cu ea – dar și pentru că ”Doctorul Aumădoare” era cartea mea de suflet pe la 4 ani.
☑️ Această cutie senzorială este perfectă pentru 12-16 luni, dar cred că ar putea fi interesantă și pentru bebelușii între 10 și 12 luni, mai ales pentru cei care și-au dezvoltat poate mai repede ”pincer grip”-ul (felul în care apucă lucrurile, ca o pensetă, cu degetul arătător și cel mare).
☑️ Acele flapsuri de plastic îngreunează puțin munca bebelușului, care trebuie să depună un pic de efort ca să tragă jucărelele afară. În felul acesta, își exersează răbdarea, atenția, dexteritatea, îndemânarea. Și da, toleranța la frustrare, mai ales când ale naibii jucării se blochează în fapsuri!
☑️ Coordonarea este și ea exersată, pentru că bebelușul va descoperi curând că îi este mult mai simplu să țină cutia cu o mână și să tragă sau să împingă de jucării cu cealaltă mână. Mirc a încercat întâi să se joace doar cu stânga (îl bănuiesc de ceva vreme că ar fi stângaci), dar și-a dat seama repede că nu rezolvă nimic și că aleargă degeaba cutia pe parchet, așa că a început să își folosească ambele mâini.
☑️ În plus, mie mi se pare foarte interesant că bebelușul caută și extrage niște jucării pe care nu le vede, dar știe că sunt acolo – dacă mai țineți minte, când era mai mic nu ar fi putut să facă asta, pentru că o dată ce un obiect îi dispărea din raza vizuală, acel obiect nu mai exista pentru el. Mi se pare fascinant cum învață bebelușii!
☑️ Cel mai important însă: cel mic se distrează pe cinste.
Gata, treceți la joacă!