La Joacă

Post-It Pilates: #BabyQuest simpatic cu descoperiri, surprize și niște stretching (6-18 luni)

Proiecțelul ăsta a fost tare binevenit pe când flăcăul avea vreo 7 luni și exersa de zor statul în fund nesusținut, pentru că i se părea foarte amuzant să stea lângă frigider, să se lungească după post-it-uri și să descopere abțibildurile din spatele lor. Nu știu de ce nu ne-am mai jucat așa și de pe la 9 luni încolo, când începuse să se ridice în picioare, pentru că sunt sigură că i-ar fi plăcut enorm să se întiiiiiindă după câte un post-it colorat.

Post-It Pilates este o activitate simpatică pentru bebeluși și toddleri în care lipim de frigider niște abțibilduri colorate (sau niște magneți de frigider, niște litere sau cifre mangetice etc), pe care le acoperim cu post-it-uri colorate. Apoi îndemnăm bebelușul să descopere ”surprizele” din spatele post it-urilor și să se lungească, să se aplece, să se întindă cââât mai mult, ca să poată da toate post it-urile jos. Mai țineți minte momentele de stretching de la sală? Ei, cam asta urmărim cu joaca asta, un fel de pilates pentru bebeluși. ?

Pentru această activitate aveți nevoie de:

1. Câteva post-it-uri colorate.

2. Abțibilduri preferate de cel mic. În loc de abțibilduri puteți folosi şi magneți de frigider, litere sau cifre magnetice, etc.

3. Un frigider sau o placă magnetică.

Cum se procedează:

1. Lipiți pe frigider stickerele sau magneții, la înălțimi variate. Ideea este ca bebelușul sau toddlerul să ajungă la unele doar dacă se întinde, la altele doar dacă se apleacă, etc.

2. Pentru bebeluşii care încă nu s-au ridicat în picioare, puneți-le astfel încât să ajungă la ele chiar dacă doar stau în fund (dar să se lungească totuşi nițel după ele). Pentru cei care deja s-au ridicat în picioare și le place să stea agățați de mobile, puneți-le un pic mai sus, o să le placă să se întindă după ele, dar și mai jos, ca să se aplece cu o mică genuflexiune.

3. Acoperiți stickerele cu post-it-uri colorate şi invitați apoi bebeluşul să descopere ce este în spatele lor, ridicându-se sau aplecându-se după fiecare post it. Pilates time!

☑️ Proiecțelul acesta, dincolo de faptul că e foarte amuzant, este foarte versatil și poate fi ”jucat” atât de bebeluși mai mici, de 6 luni, care de-abia exersează statul în fund, dar și de cei mai măricei, cărora le place să se ”agațe” de obiecte de mobilă, canapele și în general de orice le oferă un pic de susținere. Chiar și toddlerii care stau bine în picioare ar putea fi interesați de acest mini quest, deși pentru ei alta va fi motivația, nu apucarea post-it-urilor, ci mai degrabă descoperirea abțibildurilor / magneților din spatele lor, încercarea de a lipi la loc post it-urile cu precizie peste abțibilduri, etc.

☑️ Activitatea îi ajută pe cei mici în exersarea echilibrului, treabă care îmi plăcea mult pe vremea când Mircea era mic și încă își pierdea repede balansul atunci când stătea în fund – din cauza asta, a avut niște săptămâni bune în care aveam grijă să îi pun mereu la spate perna mea de gravidă, ca măcar să cadă pe moale. Cei mici își vor întinde mânuțele grăsune după post-it-uri, mai sus, mai jos, mai la stânga, mai la dreapta, și astfel își vor întări mușchii, se vor întinde, își vor îmbunătăți echilibrul și postura. Cam cum facem și noi când mergem la Pilates.

☑️ De asemenea, joculețul îmbunătățește și dexteritatea, îndemânarea, tehnica prin care cel mic apucă lucruri cu mâinile – dacă pentru toddlerii de peste un an smulgerea post-it-urilor este amuzantă, dar simplă, bebelușii de 6 luni vor avea ceva de furcă atunci când va trebui să înhațe un post-it și să îl desprindă de pe frigider. Practice makes perfect!

☑️ Cei mai mari se pot juca lipind la loc post-it-urile desprinse – puteți să îi îndemnați să le lipească astfel încât să acopere din nou abțibildul sau magnetul, exersându-le astfel atenția și precizia. De asemenea, în funcție de ce ați ales să lipiți pe frigider, puteți să le dezvoltați vocabularul, să exersați literele, cifrele; poate ați folosit abțibilduri cu păsări, iar acesta va fi un bun moment să exersați câteva denumiri de zburătoare; sau poate aveți stickere cu chipuri, și puteți discuta despre diversele emoții; sky is the limit aici.

❗ Ca de fiecare dată, insist să nu lăsați bebelușul sau copilul singur la joacă, să îl supravegheați în permanență și să îl ghidați atunci când nu reușește și începe să se frustreze. Atenție la copiii mici și piesele magnetice sau stickerele micuțe, nu vrem să le bage în gură. Dacă vi se pare că nu vrea să facă această activitate, nu îl obligați, treceți la atceva și puteți reveni la Post-It Pilates mai târziu.

Nu uitați să aruncați o privire pe contul meu de Instagram, unde postez în fiecare zi și explic mult mai detaliat, în Stories, cu multe clipuri, cum se fac aceste jucărele senzoriale. Spor la joacă tuturor și aștept imagini de la voi cu toddlerii în acțiune. ?

PS. Am lansat de curând primul meu eBook, ”Let’s Play, Baby! Getting Started”, cu 55 de idei de joacă pentru bebeluși de la 0 la 18 luni, explicate pas cu pas și ilustrate cu fotografii autentice, din arhiva noastră. Jocurile din cartea mea, ”Lets Play Baby – Getting Started”, sunt menite să-i dezvolte copilului tău dexteritatea, limbajul, abilitățile cognitive și senzoriale, felul în care percepe lumea înconjurătoare și, bineînțeles, atașamentul și încrederea în sine și în TINE. Dar mai ales, sunt menite să vă facă pe amândoi să vă simțiți bine și să construiți amintiri vesele. Află mai multe aici.

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *