Mom Enough

Absorbante lavabile reutilizabile: o soluție eco-friendly pentru adolescentele din comunitățile defavorizate

Hai să ne imaginăm că prima oară când v-a venit menstruația ați fi fost complet luate prin surprindere și habar n-ați fi avut ce se întâmplă, pentru că nimeni niciodată nu v-ar fi pregătit, povestit, explicat cum stau lucrurile cu propriul corp, nițică anatomie acolo. Hei, la exercițiul ăsta de imaginație pot să vă ajut chiar eu, pentru că la 11 ani când am avut prima menstruație și am văzut pete de sânge pe lenjerie am crezut că o să mor rapid și în chinuri de un cancer crunt și fulgerător. Nimeni nu îmi explicase nimic, informația mea era egală cu zero, eram sigură că gata, dau ortul popii, adio lume, adio clasa a VI-a F, și la confuzia, rușinea și atacul meu de panică nu a ajutat nici faptul că bunica mi-a tras o palmă zdravănă când a aflat, pentru că ”așa se face atunci când devii femeie”. Fun times prin 1996.

Ca să continuăm exercițiul, hai să ne imaginăm și că ok, după ce afli cât de cât cum stau lucrurile cu acea perioadă a lunii, te lovești de o problemă și mai sensibilă: nu ai acces la produse menstruale, adică pe scurt nu ai bani de absorbante – sau nu îți permiți să cumperi atâtea cât ai avea nevoie ca să treci decent și igienic de perioadă. Cum v-ați simți în cazul ăsta? Neputincioase? Rușinate? Confuze? Murdare?

Pentru foarte multe fete din România, din comunități defavorizate, cele două exerciții de imaginație de mai sus reprezintă realitatea de zi cu zi nu în anul 1996, ci în 2020. Ele nu știu ce se întâmplă cu corpurile lor în perioada pubertății, nu înțeleg pe deplin schimbările prin care trec, deci sunt vulnerabile, nu știu cum să aibă grijă de igiena lor, deci sănătatea le este pusă în pericol, nu știu ce înseamnă menstruația și nici faptul că aceasta este un proces normal, care nu este murdar și nici rușinos. Pentru ele, acea perioadă a lunii este incertă, supărătoare, plină de provocări.

Aceasta este povestea unui ONG care a căutat și a găsit soluții pentru ele. Asociația Iele-Sânziene, pe care o admir enorm, a înființat un shop caritabil care oferă produse menstruale reutilizabile, eco-friendly, manufacturate etic într-un atelier din România. Absorbantele acestea reutilizabile și atelierele de educație menstruală pe care le oferă fetele de la Iele-Sânziene sunt rezolvarea unei probleme stringente avute de un număr mare de fete, pentru care acea perioadă a lunii este o corvoadă și o rușine.

Educație menstruală pentru adolescente

“În cele aproape 6 luni petrecute în Tanzania în 2019 m-am îndrăgostit până peste cap de femeile localnice pe care le-am întâlnit, de cât de puternice sunt și de cum se sprijină reciproc într-o societate care nu le oferă nici pe departe tot ce au nevoie. Mi-am dorit să transpun solidaritatea și puterea genului feminin pe care le-am văzut acolo, într-o comunitate dedicată din România. Așa a apărut organizația iele-sânziene”, povestește Ioana Ciuhan, fondatorul și directorul ONG-ului.

Întoarsă acasă, Ioana și-a propus să organizeze ateliere de educație pentru sănătate în care să le explice fetelor din comunitățile defavorizate ce este menstruația, ce se întâmplă în pubertate cu corpurile lor, cum se pot îngriji, dar cu răbdare și pe înțelesul lor, și în cadrul acestor ateliere să le ofere produse menstruale alternative la cele de unică folosință de pe piață, ca o soluție sustenabilă și pe termen lung. Așa a apărut ”Clubul Fetelor – Să ne cunoaștem corpul. Educație menstruală pentru adolescente”, care a început în Comuna Laslea, județul Sibiu pe 22 mai și se derulează până pe 15 august. Este un proiect pilot, pe care ONG-ul vrea să îl extindă în cât mai multe comunități din țară. Pentru multe tinere, întâlnirea cu fetele de la Iele-Sânziene va marca și prima discuție despre menstruație și igienă pe care au avut-o vreodată.

Absorbante reutilizabile eco-friendly

Fetele de la Iele-Sânziene mi-au trimis și mie câteva absorbante reutilizabile eco-friendly, ca să văd cu ochii mei și să simt cu mâinile mele ce produse ajung la fetele ajutate de acest ONG. O să revin cu un articol onest după ce le testez prima oară, dar potrivit celor de la Iele-Sânziene, absorbantele sunt din materiale calitative, cu proprietăți foarte bune, care permit pielii să respire, absorb foarte bine, sunt economice și eco-friendly, putând fi folosite mai mult de 5 ani. Ele sunt confortabile, hipo-alergenice, reduc umezeala și absorb lichidul, nu conțin APFO (acid perfluorooctanoic) sau ASPF (alchilsulfonații perfluorați). Dacă absorbantul este spălat, uscat și schimbat corespunzător, acesta este mai igienic decât unul de unică folosință.

Din ce am observat eu până acum la ele, sunt foarte moi, fine, cu un material interior plăcut la atingere și un material exterior impermeabil. Se fixează foarte bine – dacă vă uitați în poze, au câte două capse care nu lasă absorbantul să se desprindă de lenjerie. Le-am spălat la mașina de spălat, ca să le pregătesc înainte de prima folosire, și au rămas impecabile, iar de uscat, s-au uscat foarte repede.

Cum poți ajuta?

1. Poți cumpăra și tu aceste absorbante reutilizabile și să faci, încet-încet, trecerea dinspre cele de unică folosință, dacă simți că poți face acest pas. Simpaticele acestea colorate sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, mai sănătoase pentru corpul tău și mai puțin costisitoare pe termen lung. În plus, prin cumpărarea lor de pe shop-ul Iele-Sânziene susții un ONG la început de drum dedicat adolescentelor vulnerabile.

Vestea bună e că puteți folosi un cod de reducere, sunnysideup15, pentru un discount de 15% din valoarea coșului vostru de cumpărături.

2. Dacă nu ești pregătită pentru un absorbant reutilizabil, este ok, poți ajuta în continuare. Poți să cumperi unul dintre kit-urile menstruale #bravegirl, #mightygirl si #fearlessgirl, care pot fi donate direct din shop-ul caritabil Iele-Sânziene. De exemplu, kit-ul #fearlessgirl costă 75 de lei și conține un set de 3 absorbante reutilizabile, împreună cu instrucțiuni de folosire și îngrijire, un săculeț impermeabil de mărime medie pentru depozitare (wet bag) plus o broșură simpatică și educativă, cu informații despre pubertate și menstruație. Kit-ul #mightygirl costa 150 de lei și conține un set de 5 absorbante reutilizabile, un săculeț impermeabil de mărime medie pentru depozitare (wet bag), un detergent special pentru absorbante, o broșură simpatică și educativă, cu informații despre pubertate și menstruație. Aceste pachete vor fi distribuite de către Iele-Sânziene acelor persoane vulnerabile, care au nevoie de ele, dar care au acces la apă și le pot folosi în siguranță.

Și pentru aceste kit-uri puteți folosi codul sunnysideup15, pentru un discount de 15% din valoarea coșului vostru de cumpărături.

3. Dacă nu poți face o astfel de achiziție, este ok, tot poți ajuta în continuare. SHARE acestui articol sau postărilor aferente de pe pagina de Facebook Sunny Side Up sau contul de Instagram SunnySideUp.ro, urmărește asociația Iele-Sânziene pe Facebook sau Instagram, dă-le LIKE și SHARE, anunță-ți prietenele, postează despre subiect, spread the love & info. Aceste ONG-uri pot să miște munți dacă, la rândul nostru, mișcăm și noi câte un mic fir de iarbă pentru ei.

Dacă aveți întrebări despre proiectele Iele-Sânziene, le aștept cu drag, iar eu voi reveni curând cu un articol cât se poate de onest cu review-ul meu despre aceste absorbante – aștept să intru în acea perioadă a lunii ca să le folosesc.

Tag-uri:

Un comentariu

  1. Pingback: Am testat absorbantele textile lavabile - iată ce trebuie să știi dacă vrei să renunți la cele de unică folosință - Sunny Side Up

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *