La JoacăRecomandări

Cum pregătim casa pentru un bebeluș activ și dornic de joacă? 

Iată 3 reguli pentru a pregăti un spațiu sigur și potrivit pentru bebeluși și copii mici.

Zeni împlinește patru luni săptămâna viitoare așa că în curând, foarte curând, vom avea în casă un bebeluș extem de mobil și de curios. Apartamentul nostru nu e nici pe departe pregătit pentru un bebe mișunător, așa cum era când Mircea avea vârsta lui Zeni (mă uit la voi, șuruburi împrăștiate peste tot și bucățele miiiiiiiici, mici de Lego, trebuie să instaurăm ordinea și disciplina!) – așa că am început, încet-încet, să facem mici ajustări prin casă ca să o facem cît mai baby-friendly.

În acest articol vă povestesc ce am făcut la Mircea, dar și ce facem acum, la al doilea copil, ca să ne asigurăm că îi construim un spațiu sigur, stimulant și potrivit pentru dezvoltarea sa armonioasă – dar mai ales, un spațiu în care să exploreze auzind mai degrabă ”Da, poți, copilă!” și mai puține ”Nu nu nu! Ia mâna de acolo!”. Mai multe ”Ai voie!” și mai puține ”Interzis, jos mânuțele!” 

Tot aici vă povestesc și despre experiența noastră cu noul covoraș de joacă LaPure Soft ”Around Town” de la Ecoplay.ro, un model conceput special pentru bebeluși încă din primele zile de viață și creat în colaborare cu psihologi pentru copii, cu gândul la bebeii și copiii mici care tocmai învață să se ridice în coate, să se târască, să se ridice în fund sau să meargă – hei Zeni, despre tine e vorba!

Foarte important: săptămâna asta magazinul Ecoplay.ro împlinește un an, așa că pe site-ul lor veți găsi reduceri de până la 30% la toate covorașele (au multe modele, și pliabile și rulate, și minimaliste, și cu design pentru copii, toate foarte frumoase și calitative).

1. Priviți în jos!

Prima regulă este foarte simplă și presupune… să vă puneți în pielea bebelușului vostru. Nu nu, nu trebuie să plângeți din cauza colicilor și nici să gânguriți adorabil, însă vă invit să vă așezați pe podea la nivelul lui bebe și să fiți atenți la toate lucrurile care ar putea fi periculoase. Nu-i așa că altfel se văd lucrurile de la 20 de centimetri de covor?

Aveți grijă la jucăriile mici ale copiilor mai mari, la prize și cabluri, la obiecte care s-ar putea sparge sau care l-ar putea răni pe cel mic în timpul explorărilor sale. De exemplu, când m-am așezat pe covor lângă Zeni am avut brusc acces la o mulțime de jucărioare mici care căzuseră sub bibliotecă, sub comoda TV sau pe lângă fotolii și canapea, la care bebelușul ar fi putut ajunge și care ar fi reprezentat un real pericol de înec (cei mici adoooooră să bage lucruri în gură!).

O regulă simplă după care mă ghidez este următoarea: vreau ca bebelușul meu să NU aibă acces la un anumit obiect? Decât să stau cu gura pe el non-stop și cu grijă că respectivul obiect se strică / se sparge / îmi va răni copilul, prefer să îl mut în altă parte (pe un raft de sus, într-un dulap, într-un alt spațiu de depozitare la care bebelușul nu are acces) și să creez un ”Spațiu DA”, mai degrabă decât un spațiu plin de ”Nu nu nu, las-o jos, las-o jos, las-o JOOOOS!!!”

2. Priviți în sus!

Uneori, pericolele vin de sus, nu de jos, așa că asigurați-vă că aveți mobila bine prinsă în perete. Multe obiecte de mobilier sunt făcute acum din PAL sau MDF, sunt foarte ușurele și pot fi instabile – Mircea era să-și tragă peste el o comodă din casa unor prieteni care era neasigurată în perete, pentru că se juca alături de copilul acestora și deschiseseră împreună toate sertarele, ceea ce i-a mutat centrul de greutate și echilibru. N-a fost nevoie de prea multă putere din partea lor ca să dezechilibreze cu totul o comodă de la Ikea cu 4 sertare, așa că de atunci mă asigur că măcar la noi acasă, toate mobilele sunt bine ancorate în perete.

În plus, atenție mare rafturile de sus – verificați că toate cărțile sau decorațiunile sunt așezate bine acolo și că nu pot cădea cu prea multă ușurință sau că nu pot fi trase în jos de niște mâini neîndemânatice.  

3. Alegeți un covoraș de joacă calitativ, non-toxic, cu aderență bună pe podea.

Primul pas pe care l-am făcut în pregătirea Marii Mișunări De-a Bușilea a fost să schimbăm covorul din sufragerie – cel pe care îl aveam până acum mă exaspera pentru că din el se desprindeau mici smocuri și pufi enervanți, dar și pentru că era foarte instabil – aluneca mereu pe parchet când ți-era lumea mai dragă. Nu chiar ideal pentru un pui mic care are nevoie de stabilitate ca să meargă de-a bușilea și să facă primii pași corect. În plus, strânsese mult păr de câine care intrase în profunzimea lui și nu mă simțeam confortabil să o las pe Zeni cu fața direct pe covor – ar fi avut nevoie de o curățare profesionistă pe care să o repetăm constant, pentru că lighioana de Sansa se tolănește mereu fix în mijlocul covorului.

Am auzit de covorașele Ecoplay.ro de la Gabriela Hranovschi, educator Montessori și consilier pentru părinți, care recent a început și ea să-și pregătească spațiul din casă pentru fetița ei (Chiara este cu o lună mai mare decât Zeni), așa că am intrat pe site-ul lor să studiez situația și wow, ce covoare faine am descoperit! Am luat modelul de covoraș de joacă LaPure Soft ”Around Town” de la Ecoplay.ro, pe care l-am așezat în sufragerie – acolo unde, de fapt, ne petrecem cel ma mult timp alături de copii și acolo unde se desfășoară toată joaca din familia noastră. 

Confesiune: când nu aveam copii, eram siiiiiiiiigură că sufrageria noastră va rămâne acest spațiu minimalisto-scandinav doar pentru noi, adulții, în care NU vom avea jucării și NU vom avea covoare de joacă și NU vom avea măsuțe de activități, pentru că toate acestea ar fi stat în camera copiilor, dar REALITATEA este că sufrageria noastră arată clar că în acest apartament locuiesc și se joacă doi copiii mici și un câine, iar pe mine nu mă deranjează acest lucru nici cât negrul sub unghie. Joacă să fie!

Foarte important: săptămâna asta magazinul Ecoplay.ro împlinește un an, așa că pe site-ul lor veți găsi reduceri de până la 30% la toate covorașe Ecoplay.ro (au multe modele, și pliabile și rulate, și minimaliste, și cu design pentru copii, toate foarte frumoase și calitative).

Ce mi-a plăcut la covorașul de joacă Ecoplay.ro.

Covorașul pentru copii este moale și plăcut la atingere, fără părți care s-ar putea desprinde și cu aderență bună pe podea (pentru că nu voiam ca Zeni să stea direct pe covorul vechi, îi puneam sub ea o muselină curată, ceea ce nu era tocmai grozav pentru echilibrul ei – mereu aluneca sau se împiedica în muselina aceea când încerca să se ridice pe coate sau să se rostogolească de pe o parte pe alta). 

Covorașul nostru de la Ecoplay.ro este făcut din spumă de înaltă calitate PE și PVC, nu are fibre, nici cusături, este rezistent la apă, nu reține praful și nu absoarbe lichide. Bonus, nu necesită nicio curățare specială și poate fi șters simplu cu un burete – iar aspiratorul-robot îl gestionează fără probleme.

Stăm pe el deja de o săptămână într-un apartament din București în care încă nu s-a dat drumul la căldură și mi se pare că izoleză termic foarte bine (Zeni stă în casă îmbrăcată într-un singur strat, cu șosete, fără căciuliță, și o așezăm direct pe covor fără griji, Mircea nu acceptă șosete și papuci așa că este mereu în picioarele goale).

Ce-mi place mult: cum se simte la atingere. Mamă, iubesc aspectul ăsta! Deși este făcut din PVC, covorașul este foarte fin, mătăsos și catifelat la atingere, nu îți lasă senzația de plastic chinezesc și mai ales, nu se lipește de piele dacă te așezi pe el în pantaloni scurți – știți senzația aceea foarte neplăcută a covorașelor din plastic sau burete care se lipesc de tine și de pe care te ridici fleașcă de transpirație?

Covorașul este elastic și își recapătă rapid forma. Am pus pe el în ultima săptămână balansoarul lui Zeni și caruselul ei din lemn, care are 3 picioare – am observat că picioarele au lăsat niște urme în covoraș, dar în vreo 30 de minute acestea au dispărut și covorul și-a recăpătat structura.

În plus, covoraș de joacă Ecoplay.ro are două fețe: în cazul în care ne plictisim de străduțele ăstea simpatice pe care le vedeți în fotografii pac! – schimbăm foaia și devenim adulți plictisitori și minimaliști. De altfel, toate modelele de pe site sunt foarte plăcute cromatic și destul de neutre în imprimeuri și culori, ca să nu suprastimuleze, încarce și distragă. 

Ce am învățat din experiența cu alte covorașe de joacă (confesiune sinceră).

Nu suntem la primul copil și, aș zice eu cu sinceritate, nici la fel de naivi și nepricepuți ca în primele luni cu Mircea. Așa că o să împărtășesc cu voi, sincer, câteva indicii despre cum să NU alegi un covoraș de joacă, pornind de la lucrurile pe care le-am învățat the hard way din experiența primului copil.

Când băiețelul era mic și avea sub 6 luni, am făcut multe cumpărături impulsive, în funcție de ce mai vedeam prin online că se poartă, fără să mă pricep prea mult la ce îi ajută cu adevărat pe cei mici și ce îi suprastimulează sau încarcă. Am avut niște covorașe de joacă din burete (modelul acela puzzle) din care se rupeau cu ușurință bucățele mici de plastic, care erau foarte instabile pe parchetul nostru și pe care am alunecat și eu, și Mircea de o mulțime de ori. Am avut păturici de activități pe care trebuia să le prind cu scoci dublu-adeziv de parchet, ca să rămână locului. Am avut un covor de joacă mare și relativ decent, dar care avea o suprafață foarte plasticoasă, iar primăvara și vara ne lipeam de el și eu și Mircea de fiecare dată când stăteam la joacă. Și tot acel covor era atât de colorat și plin de desene, litere, cifre, animale, plante și tot felul de personaje, încât acum, când îl văd în fotografii, mi se pare foarte țipător, suprastimulant și ușor enervant. Uneori nici nu găseam jucăriile pe el, pentru că se pierdeau în marea de culori și imprimeuri!

Foarte important: săptămâna asta magazinul Ecoplay.ro împlinește un an, așa că pe site-ul lor veți găsi reduceri de până la 30% la toate covorașe Ecoplay.ro (au multe modele, și pliabile și rulate, și minimaliste, și cu design pentru copii, toate foarte frumoase și calitative).

În loc de încheiere: priviți copilul!

După ce ați privit în jos, în sus și în jurul vostru, la spațiul pe care tocmai l-ați pregătit, nu uitați cel mai important lucru: voi sunteți cea mai educativă și captivantă jucărie a copiilor voștri mici și mari. Așa că luați un loc pe jos, lângă bebelușul gânguritor, lăsați deoparte telefonul, laptopul și grijile, și jucați-vă din toată inima. Nu-i nimic mai important pentru ei decât joaca alături de voi. Pe orice fel de covor.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Ecoplay.roTextul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre covorașele lor de joacă, pe care le-am testat ca să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi. 

 

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *