Copilul MeuRecomandări

5 lucruri pe care le face și 5 lucruri pe care NU le face copilul meu la aproape 4 ani

Mi-a luat aproape 4 ani să accept, cu adevărat să accept, că băiețelul meu îmi seamănă mai mult decât aș fi vrut, și în același timp, că este foarte diferit de proiecția pe care mi-o făcusem despre el chiar înainte să se nască. 

În timp, am învățat să accept și să prețuiesc lucrurile care îi plac. Literele. Cifrele. Pietrele și cristalele și mineralele și muzeul Antipa. Construcțiile Lego și migala și robotica. Povestitul mult și inventatul de lumi fantastice. Uneltele (uneori cele cam periculoase) și pământul proaspăt, eventual plin cu râme. Oameni puțini, cu care se simte confortabil.

Dar tot în timp, am învățat să accept și să îi respect decizia de a nu-și pierde timpul cu acele lucruri care în acest moment nu înseamnă nimic petru el. Puzzle-urile. Locurile de joacă zgomotoase. Cățăratul și leagănele și toboganele și caruselele. Locuri cu lume multă, gălăgioasă, agitația și forfoteala.

Articolul de astăzi este despre celebrarea diferențelor dintre copiii noștri – a acelor frumoase diferențe care le construiesc, cărămidă cu cărămidă, personalitatea. Pentru că da, este treaba noastră să-i expunem pe cei mici la diverse experiențe și să-i îndemnăm să descopere lumea cu mintea deschisă și inimă curajoasă – dar cea mai importantă treabă pe care o s-o facem vreodată va fi… să îi cunoaștem. Realmente să-i observăm și să-i cunoaștem cu adevărat, pe ei cei care sunt, nu pe ei, cei care ne dorim noi să fie. 

Am scris articolul de azi la invitația celor de la Educlass.ro, de la care am ales două materiale de învățare pe care Mircea le iubește și care îl interesează realmente (o să vedeți mai jos de ce): un calendar al naturii, cu date, zile ale săptămânii, luni, anotimpuri și vreme, pe care l-am agățat de ușa șifonierului in camera copiilor și pe care îl setăm în fiecare dimineață, și un centru de activități pe care l-am luat de fapt pentru Zeni, dar care imită un centru similar pe care Mircea l-a folosit non stop până spre 2 ani. La amândouă aveți cod de extra-reducere SunnyXmas pe Educlass.ro, pentru 10% OFF, până pe 20 decembrie (ambele sunt deja reduse cu 10%, deci deal-ul este foarte bun!)

Iată 5 lucruri pe care le face și le știe copilul meu la aproape 4 ani (mai jos este și lista cu ce NU face la aproape 4 ani, și nu îl interesează nici cât negrul sub unghie deocamdată).

1. Știe să recunoască și să citească literele alfabetului și cuvinte mici, scurte, scrise cu majuscule.

Literele au fost una dintre pasiunile lui de când avea un an și câteva luni. Încă mă uit uneori la o înregistrare pe care o am cu el, tot concentrat în fața unui puzzle din lemn încastru cu literele alfabetului, ridicând-o pe fiecare dintre ele și spunând, cu mare încântare: ”A! A! A! M! M de la Mami! J de la Jucării!” Nimeni nu l-a forțat, nimeni nu l-a împins înspre litere, nimeni nu l-a presat să învețe alfabetul, dar am fost acolo, alături de el, să remarcăm cât de mult îi plăcea, și am plusat în această direcție, chiar dacă ni se părea prea devreme și prea dintr-o dată.

Tot cam pe atunci am primit și un centru de activități de la niște prieteni (identic cu cel din poză), care avea cuburi colorate din lemn cu litere și imagini, numărătoare cu bile colorate, labirinturi cu animale și cifre, iar flăcăul îl studia cu mare interes (mereu a fost pe stilul migălos și concentrat). Între timp l-am dat altui bebeluș, așa că lui Zeni i-am cumpărat unul nou de pe Educlass (cu ocazia asta am observat că are și o latură cu o tablă de scris, al nostru probabil și-o pierduse înainte să ajungă la noi).

Paranteză: Well done Educlass, primiți de la mine nota 10 pentru că NU ați spus că acest centru de activități este Montessori. Pentru că nu este – este un centru de activități copii simpatic, captivant și util, dar nu un material Montessori. În marketingul ăsta violent din ultima vreme, în care toți distribuitorii adaugă cuvântul Montessori și la capace de veceu, calorifere și perii de păr, mă bucur să văd o prezentare onestă. Bonus: rating de 4.93 din 5 pe Educlass!

2. Știe să numere și înțelege oarecum principiul număratului și după 20.

Am observat asta la mulți ”bebeluși de pandemie”, cum îi spun eu lui Mircea, generația asta de copilași pe care i-a prins pandemia și lockdown-ul la o vârstă foarte mică, în care în loc să iasă afară și să socializeze cu tot parcul și să lingă leagăne, au stat mai degrabă în casă alături de părinți pentru niște luni bune: sunt foarte dezvoltați din punct de vedere cognitiv și un pic cam precoce. Mircea e fascinat de numere și numărat, îi place să își bată recordul (până acum a reușit să numere până la 80) și îmi propune inopinat să numărăm diverse lucruri din jur (merele din fructieră, borcanele cu condimente din dulap, perechile de pantofi de pe hol).

Au ajutat și numărătoarele (am avut-o pe cea din centrul de activități copii de la Educlass.ro, dar avem și o numărătoare pentru copii simplă, mare, de la Ikea), însă cred că cel mai mult a ajutat că noi am avut deschiderea de a număra cu el când își dorea asta (chiar și când ne plictisea puțin, totuși când trecem de 40 număratul ăsta devine un pic cam boring).

La centrul de activități aveți cod de extra-reducere SunnyXmas pe Educlass.ro, pentru 10% OFF, până pe 20 decembrie (este deja redus cu 10%, deci deal-ul este foarte bun!)

3. Știe zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile și anul în care suntem.

Asta este o pasiune recentă, spre care s-a orientat de când a început grădinița, pentru că grupa lor are, în sala de clasă, un calendar al naturii magnetic, făcut din lemn și cu texte în limba română. În fiecare dimineață au treabă cu el și trec acolo ziua, luna, anotimpul, vremea de afară și activitățile, iar Mircea îmi tot zicea că vrea și el un calendar ”exact ca cel de la grădiniță, mami”. Așa că  m-am conformat și calendarul i-a fost adus de Moș Nicolae.

Calendarul acesta se pare că e foarte iubit printre părinți și grădinițe, am văzut că are un rating de 4.92 din 5 pe Educlass, din 427 de comentarii ale părinților (wow). Formatul este 38 X 45 cm, e recomandat între 3-8 ani, iar toate piesele sunt magnetice și se prind foarte bine de tablă. După cum vedeți în poze, calendarul are cifre pentru fiecare zi a lunii, zilele săptămânii, lunile, anotimpurile, fenomene meteorologice, diverse activități, plus un ceas foarte util (eu îmi doresc să îl învăț pe Mircea să citească și ceasul analog, nu doar pe cel digital, cum am mai auzit). 

După ce l-am cumpărat, l-am prins de ușa șifonierului de la copii din cameră (simplu, cu niște cârlige), eu noaptea îl resetez, adică pun toate piesele magnetice la locul lor, iar dimineața Mircea îl setează din nou, adică trece ziua în care suntem, luna, anul, anotimpul, vremea de afară și activitățile pe care vrea să le facă. Îl adorăm și a făcut ca învățarea zilelor săptămânii, a anotimpurilor și a lunilor să fie floare la ureche!

Și la calendarul naturii magnetic aveți cod de extra-reducere SunnyXmas pe Educlass.ro, pentru 10% OFF, până pe 20 decembrie (este deja redus cu 10%, deci deal-ul este foarte bun!)

4. Știe să își aleagă singur hainele din șifonier și apoi să și le pună la coșul de rufe murdare.

Vă spun sincer, o mare parte din stresul de zi cu zi și-a luat zborul atunci când am decis că nu are rost să duc lupta alegerii hainelor pentru copil în fiecare dimineață. La noi, regula aceea clasică Montessori, cu copilul care alege din 2 opțiuni, nu a mers, așa că am hotărât că flăcăul este perfect capabil să deschidă singur ușa de la șifonier și să își aleagă pantalonii, chiloții, șosetele, bluzele și hanoracele pentru la grădiniță. Evident, intervin dacă face niște alegeri care nu sunt potrivite cu vremea de afară și trebuie să știți că am putut face aceste lucruri doar păstrând foarte multă ordine în șifonierul lui (toți chiloții sunt într-o cutie, toate șosetele în altă cutie, fiecare bluză este pusă pe umerașul ei, pantalonii la fel, sunt așezați în două cutii).

5. Știe să folosească ustensile de bază din bucătărie și să pregătească (supravegheat) lucruri simple de mâncare.

Întotdeauna i-a plăcut să gătească alături de mine și încă de când avea un an și un pic, obișnuiam să îl urc în learning tower și să îl iau cu mine la bucătărie pentru orice aș fi pregătit: clătite, supe, ciorbe, friptură, tarte și deserturi, orice ar fi fost, trebuia și el să fie acolo și să toace un morcov, să radă un măr, să taie cubulețe o ceapă. De-a lungul timpului am prins încredere în el, iar acum folosește un cuțit micuț de la Ikea, cu vârful rotunjit, dar cu lamă tăioasă. Regula care ne-a ajutat este cea pe care o spunem iar și iar când ne apucăm de gătit: ”În bucătărie gătim DOAR dacă suntem calmi”.

Și la calendarul naturii magnetic, și la centrul de activități, aveți cod de extra-reducere SunnyXmas pe Educlass.ro, pentru 10% OFF, până pe 20 decembrie (sunt deja reduse cu 10% amândouă).

Iată 5 lucruri pe care NU le face copilul meu la aproape 4 ani.

Lista asta este amuzantă, dar și foarte enervantă pentru mine uneori, însă o las aici nu ca să mă jelesc din cauza a ceea ce nu face, așa cum lista de mai sus nu am pus-o ca să mă laud cu ceea ce face. Ci ca să normalizez puțin aceste diferențe între un copil și celălalt. Aceste frumoase diferențe.

1. Nu ar face un puzzle nici să îl pici cu ceară. De mic le evită și în afară de un moment când am venit din bucătărie și l-am surprins făcând un puzzle din 12 piese cu o balenă, nu a arătat vreodată vreun interes față de ele.

2. Când este acasă, nu se îmbracă și dezbracă singur oricât de mult am insista noi. Deși la grădiniță înțeleg că face asta fără probleme. Vorba Gabrielei Hranovschi, pe care am întrebat-o ce mă sfătuiește să fac ca să îl conving să se îmbrace singur, probabil că acest îmbrăcat, pentru el, vine la pachet cu o mulțime de emoții frumoase – îl atingem, îl îmbrățisăm, îl giugiulim, probabil că nu vrea să renunțe la ele prea curând.

3. Nu îi place să se cațere, să se dea în leagăn, în carusel, pe tobogan și, în general, locurile de joacă îl lasă rece. Parcă-parcă am început să văd o deschidere din partea lui în ultima vreme față de ele, probabil pentru că la grădiniță au un loc de joacă foarte frumos, iar ceilalți copii sunt foarte încântați de el.

4. Nu doarme singur, încă are nevoie de unul dintre noi să îl adoarmă și să rămână cu el în pat până dimineață. Înainte dormea cu mine, acum, după nașterea lui Zeni, doarme cu Dorin. Nu ne deranjează asta deocamdată, îl lăsăm să se desprindă în ritmul lui.

5. Încă nu se simte foarte confortabil cu împărțitul jucăriilor. Nu-l presez pe subiectul ăsta, mai ales că îmi spune foarte frumos: ”Nu sunt pregătit să împart jucăria mea”, dar am stabilit împreună niște reguli care ne ajută să ajungem pe calea cea bună, cum ar fi: Dacă vrei să intri în grădiniță cu o jucărie, va trebui să o împarți – dacă nu vrei să o împarți, este ok, dar mi-o lași mie în mașină și te așteaptă când te întorci. Dacă vrei să mergi la locul de joacă, printre copii, cu o jucărie, va trebui să o împarți –  dacă nu vrei să o împarți, este ok, dar atunci mai bine o lăsăm acasă sau la mașină. Dacă un copil vine acasă la noi, în vizită, va trebui să împarți jucăriile – uite, putem pune deoparte acele jucării pe care CHIAR nu vrei să le împarți cu el, le punem bine în șifonier, ca să nu fie tentante.

Pe final, trebuie să vă spun: copiii sunt diferiți. Asta înseamnă că băiețelul tău de 4 ani și băiețelul de 4 ani al vecinei pot fi diferiți ca de la cer la pământ și că, dacă vei avea 3 copii, sunt șanse mari ca toți trei să fie super deosebiți unul de celălalt. Asta înseamnă că fetița ta și colega ei de la grădiniță ar putea fi complet diferite, sau că băiatul tău și verișorul lui de aceeași vârstă vor avea cu totul alte interese. Și mai ales, asta înseamnă că noi, adulții, trebuie să renunțăm la stereotipuri și la așteptări nerealiste și să acceptăm diferențele între acești copii. Să acceptăm cu adevărat că ei nu sunt făcuți pe banda rulantă a unei fabrici.

*** Acest articol a fost realizat în parteneriat cu Educlass.ro, un magazin online de jucării și produse pentru părinți recomandat de multe mame din comunitatea de pe Instagram. Textul de mai sus reprezintă, ca întotdeauna, părerea mea sinceră și autentică despre produsele menționate, pe care le-am primit spre testare și cu care ne-am tot jucat, pentru ca eu să pot scrie despre ele cât mai pertinent pentru voi.

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *